Jump to content
Fezzy1

Underbevisst Rasist

Recommended Posts

Jeg fikk høre i dag at mange av oss i det norske samfunnet er underbevisste rasistiske selv om vi er greie mennesker ellers. Men hvis jeg selv ikke anser meg selv som rasist hvorfor har da noen en selverklært rett til å kalle meg "underbevisst rasist" hvis jeg skulle være så uheldig å si noen feil ord eller gjøre noe som andre anser som rasistisk? Eller er jeg en rasist da? 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Annonse

Det har nok litt med at mange nordmenn har forholdsvis lite eksponering for folk med anna kultur og hudfarge. 

På same måte som at det er lett å ha fordommar mot folk du ikkje kjenner, så er det lett å tru at du ikkje har fordommar når du ikkje har eigen erfaring. 

Det blir litt som dei som seier at "neger" er eit heilt kurrant ord fordi det historisk sett har ei anna betydning, og fordi du meiner at ordet ikkje er rasistisk. Problemet er at når andre assosierer ordet med negative verdiar, så er du ikkje så snill og grei ovanfor andre som du kanskje trur. 

 • Like 4

Share this post


Link to post

Det kommer an på hvordan man definerer ordet rasisme.

Personlig tenker jeg det er naturlig å være skeptisk og eller forsiktig ovenfor det ukjente. Det er en egenskap som har økt sannsynligheten for overlevelse opp gjennom historien. Dette kombinert med at så og si alt av filmer, litteratur, aviser, osv, som vi konsumerer i Norge er skrevet fra et "hvitt" og vestlig perspektiv - fører til at det er veldig lett å underbevisst behandle folk med annen bakgrunn eller rase annerledes. Det er vel dette "de" legger til grunn når en kaller alle for underbevisst rasistiske.

Jeg kan gå med på at man er rasistisk om det er cirka slik man definerer det. Men samtidig så har man da definert det så bredt at det like mye handler om ignoranse, forutinntatt, fordommer, osv. og på mange måter helt grunnleggende menneskelige egenskaper: Vi lever i et så komplekst samfunn, at det er svært vanskelig å ikke forenkle vårt bilde av det. Og det krever helt klart at man har et bevisst forhold til dette (som man jobber med) for at man ikke skal ende opp med et verdenssyn og bilde av menneskene rundt seg som ikke nødvendigvis er helt riktig.

Selve definisjonen har jeg egentlig ikke så store problemer med, selv om det vasker ut rasismebegrepet slik at det ikke lenger bare inkluderer de mennesker som har en tydelig ide om at raser kan rangeres etter kvaliteter og verdi. Tenker derfor det er bedre om man konsekvent istedet bruker begreper som strukturell rasisme og/eller (som TS ble kalt) underbevisst rasist når man snakker om det.

Det jeg derimot har problemer med er:

(1) De samme som forfekter en slik definisjon, er gjerne de samme som bruker identitetspolitikk for å definere samfunnet rundt seg. Jeg synes det er smått ironisk at når man kjemper mot rasisme og fordommer, samtidig begynner å skulle dele mennesker ytterligere inn identiteter basert på etnisitet (igjen..), kultur, religion, funksjonshemning, seksuell legning, kjønnsidentitet eller lignende. Det er som om man tar noen veldig store båser (rase i usa, mer religion i europa) og bare lager veldig mange små båser i stedet.

(2) Ideen om at det kun er hvite som kan være rasister. F.eks. fra dette intervjuet i Morgenbladet: 

Quote

Hadde hun vært amerikaner, ville hun kanskje ikke heller hevdet, slik hun gjør, at «vi er alle rasister», da man som svart i det amerikanske samfunnet eksempelvis kan vokse opp i svarte nabolag.

– Det kan hende det går an å vokse opp i USA uten å bli rasist på den måten jeg mener alle som vokser opp i Norge, blir rasister. For vi har bare ett samfunn her, og vi er marinert i det alle sammen. Vi går på samme skoler, leser de samme lærebøkene, og vi ser på de samme tingene på tv.

 

 • Like 4

Share this post


Link to post

Tror de fleste har teite tanker. Jeg har også teite tanker men det gjør meg ikke til en rasist. Det er hvilke holdninger og handlinger du gjør som har noe å si, ikke hvilke tilfeldige tanker du har om ting. 

Rasisme i dag handler som sagt om holdninger og det er noe hver av oss bør tenke på.

 • Like 6

Share this post


Link to post

Jeg ser ikke helt poenget med å adoptere begreper fra en amerikansk virkelighet og overføre de til norske forhold da det norske samfunnet er radikalt annerledes enn det amerikanske. 

Edited by Morromann
 • Like 4

Share this post


Link to post

Det er ikke til å unngå at folk gjør seg erfaringer. De gangene jeg f. eks. har vært vitne til eller hørt om kriminalitet, har det vært personer med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn involvert. Dessuten ser man daglig på nyhetene at de eneste vellykkede samfunn i verden er de hvor det enten bor europeere eller europeiske etterkommere. På den måten får man fordommer, men det er slik livet fungerer. Erfaring får meg også til å anta at personer som bekjenner seg til de moralistiske strømningene fra den politiske venstresiden, ikke er mindre egoistiske eller fordomsfulle når det kommer til stykket enn andre. Selvfølgelig er det galt å dømme etter hudfarge. Men unge mennesker som nå demonstrerer, vil med tiden også gjøre seg erfaringer, og vil da utvikle samme type fordommer. 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Morromann skrev (54 minutter siden):

Vi har absolutt ingen verdens ting å lære i Norge av amerikanske konspiratoriske vrangforestillinger.

Så du påstår at det ikke er  noe galt når en afro-amerikaner blir drept ved at en politimann fysisk støtter kneet sitt mot halsen hans? 

Det er nok heller en misoppfatning om at det ikke er problemer, og det er ikke bare borti USA det er problemer med rasisme. Vi har også steg å ta her. Men vi har på langt nær like ille forhold. 

Edited by Omnia vincit amor
 • Like 5

Share this post


Link to post
Omnia vincit amor skrev (19 minutter siden):

Så du påstår at det ikke er  noe galt når en afro-amerikaner blir drept ved at en politimann fysisk støtter kneet sitt mot halsen hans? 

Det er nok heller en misoppfatning om at det ikke er problemer, og det er ikke bare borti USA det er problemer med rasisme. Vi har også steg å ta her. Men vi har på langt nær like ille forhold. 

Jeg svarer av prinsipp ikke på slike hårreisende stråmenn. Jeg skulle tro at en moderator ville holde seg for god til å anklage debattanter for å støtte politivold uten noe som helst grunnlag. Vanvittig hårreisende og provoserende.  Og jeg har overhodet ikke noen skyld i hendelser som skjer på et annet kontinent i en annen verdensdel i et samfunn som både historisk, politisk og sosialt praktisk har null likheter med Norge 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Morromann skrev (2 minutter siden):

Jeg skulle tro at en moderator ville holde seg for god til å anklage debattanter for å støtte politivold uten noe som helst grunnlag. Vanvittig hårreisende og provoserende.  

Du har sagt:

Morromann skrev (1 time siden):

Vi har absolutt ingen verdens ting å lære i Norge av amerikanske konspiratoriske vrangforestillinger.

Da lurer jeg fælt på hva du faktisk peker på her, om ikke det er for den ene hendelsen som har skapt "vrangforestillinger" som du så fint kaller det.

 • Like 3

Share this post


Link to post

Jeg snakker om vanvittige ideer hentet fra amerikanske campusmiljøer om "white silence is violence " og slikt. Kan vi legge denne ordvekslingen død nå så jeg slipper å få flere forferdelige beskyldninger kastet mot meg? Kan jeg få innleggene i dette ordskiftet slettet. Få ting provoserer meg mer enn slike avskyelige insinueringer .

For å si det slik har jeg ikke lyst til å diskutere om noen anklager meg for å støtte drap. Det er så forferdelig at jeg ikke finner ord for det. Angrer på at jeg skrev noe .

Det var du som trakk frem George floyd saken ikke jeg. Jeg hadde ikke nevnt det med et ord 

Edited by Morromann
 • Like 7

Share this post


Link to post
Morromann skrev (4 minutter siden):

Jeg snakker om vanvittige ideer hentet fra amerikanske campusmiljøer om "white silence is violence " og slikt. Kan vi legge denne ordvekslingen død nå så jeg slipper å få flere forferdelige beskyldninger kastet mot meg? Kan jeg få innleggene i dette ordskiftet slettet. Få ting provoserer meg mer enn slike avskyelige insinueringer 

Jeg var nok noe krass der, men det er fint om du er litt mer spesifikk i hva du sier. 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Omnia vincit amor skrev (5 minutter siden):

Jeg var nok noe krass der, men det er fint om du er litt mer spesifikk i hva du sier. 

Du spurte rett ut om jeg syntes det var greit med at en politimann dreper et annet menneske. Det er så avskyelig bedkylning at det er under min verdighet å svare på . Men nå ønsker jeg at de tre eller 4 innleggene jeg skrev i denne tråden slettes for jeg angrer på at jeg skrev noe. Jeg har rapportert de inn.

Jeg mener det er krast å spørre om jeg støtter politidrap ja.i aller høyeste grad 

Edited by Morromann
 • Like 7

Share this post


Link to post
6 hours ago, DaniNichi said:

Haha..

Mest ubeviste rasistene er nok ikke hvite....

He he. Rassisme er ofte en karakterisering av oppførsel/holdninger hos *hvite* personer (når de dominerer i samfunnet). For eksempel fremmedkulturelle, muslimer og mørke kan derfor ikke være rassister (per def) fordi de har en rolle enten som minoritet eller offer i verden.  I USA opererer en noen ganger med ordet "ethnics" - som betyr etnisk minoritet. Hvite må bli i mindretall eller ha en offerrolle for å slutte med å bli rassister. Enkel matramatikk 🙂

Edited by lada1
 • Like 3

Share this post


Link to post

Milde Jesus.

Er dette komplisert..?

Nei.

Ubevisst; noe man ikke er bevisst på

Rasisme; tanker og ideer om at rasen til en person, og ikke utdannelse, kultur, og opplevelser, former individer, slik at de på en eller annen måte har iboende egenskaper som skiller dem fra deg selv.

...

Ubevisst rasisme betyr da at man internt har gjort seg opp meninger om andre raser.

Om du blir overrasket over at en farget mann eller kvinne snakker kristiansand-dialekt, er det et mildt eksempel på forhåndsdømming, som ikke skader noen.

Alle kan være rasistiske, og fordommene forekommer i størst grad hos mennesker som ikke eksponeres nok for mennesker av andre hudfarger til å bygge seg erfaringer om at de er normale.

Akkurat som at gutter som ikke omgås jenter bygger seg fordommer om jenter, og vice versa.

Fordommer bygger seg opp automatisk ved mangel på eksponering.

For vår oppfattelse av dyr, andre mennesker som ikke er lik deg selv, fisk, insekter og fugler.

...

Vi liker å tenke på oss selv som intelligente vesener som forstår verden rundt oss, og lett tilpasser oss nye situasjoner og mennesker.

Likevel er dunning-kruger-effekten definerende for mennesker når de møter nye ting eller personer. Deres forståelse av nye ting er generelt sett feil, samtidig som at mennesker er sikre på at fordommene deres og forestillingene deres av hvordan noe fungerer er riktig.

Om du aldri jobber med elektrisitet, så har du likevel ideer om hvordan det foregår. Som for de fleste er totalt feil. Og du har tanker om elektrikere, som også er totalt feil.

Om du aldri spiller dataspill, så har du fordommer om dataspill, og dem som spiller dem.

Om du ikke er muslim, så har du fordommer om islam og muslimer. Som er totalt feil.

Fordommene er ikke alltid negative, de kan være overvurdering, eller riktige nok.

Underbevisstheten er ikke deg. Du er den bevisste delen av deg, mens den jobber i bakgrunnen.

Den er en idiot.

Når du ser en film, er den overbevist om at det som skjer er ekte. Og du føler ekte følelser. Og bygger ekte fordommer.

Ser du en grøsser, så blir mørket og åpne skapdører litt skumlere. Se du reklame, så farger det deg på innsiden.

Underbevisstheten jobber konstant med å skape en forståelse av verden. Men den er elementær, og i samfunnet vi lever i, totalt inadekvat.

Den bruker enkelthendelser, reelle eller historier fra venner, eller fiksjon, til å bygge på sin -- og din -- instinktive forståelse av grupper med mennesker eller dyr eller objekter.

Den eneste måten å korrigere underbevisstheten sine følelser, av frykt for det ukjente, og falske forventninger fra fiksjon og fortellinger og enkelthendelser -- fordommer -- er eksponering, altså egen erfaring.

...

Ja, du har fordommer mot mennesker av andre raser, med mindre du omgås nok av dem og blir eksponert nok til å se på dem som medlemmer av flokken din.

...

Å nekte for å ha fordommer er å utvise dunning-kruger når det kommer til fordommer.

 • Like 5
 • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post

Det er min oppfatning at en stor del av det som nå tituleres som "underbevisst rasist", er like mye anti-kulturelle holdninger, uten at det kan kobles til en bestemt etnisitet.
Jeg har overhode ikke noe mot ulike etnisiteter, tvert om, jeg synes mangfold er fantastisk. Jeg er selv en blanding av flere etnisiteter de siste fire generasjonene. Men på samme måte som jeg avskyr deler av den kultur jeg selv er en del av (norsk), så avskyr jeg deler av andre kulturer også. Det er en tilfeldighet at noen av disse kulturene opprettholdes av en bestemt etnisitet. Min avsky i dette tilfellet handler altså ikke om etnisiteten. Jeg vil derfor ha meg fraskrevet at jeg er rasist fordi jeg har meninger om noe i en kultur som f.eks er åpenbart inhumant.
Mine meninger i dette tilfellet dreier seg ikke om steroetyper, rykter, fake-news, eller annen overfladisk svada. Det handler om godt dokumenterte fundamentale aspekter av en kultur.

 • Like 2

Share this post


Link to post

4 innlegg ble skjult grunnet prat om sletting og rapportering fremfor emne for tråden, som omhandler rasisme. Husk: Tenk først, post etterpå. Dette innlegget skal ikke kommenteres, men eventuelle spørsmål eller kommentarer til moderering kan rettes på pm til meg, eller i kategorien for tilbakemeldinger

 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
lada1 skrev (6 timer siden):

He he. Rassisme er ofte en karakterisering av oppførsel/holdninger hos *hvite* personer (når de dominerer i samfunnet). For eksempel fremmedkulturelle, muslimer og mørke kan derfor ikke være rassister (per def) fordi de har en rolle enten som minoritet eller offer i verden.  I USA opererer en noen ganger med ordet "ethnics" - som betyr etnisk minoritet. Hvite må bli i mindretall eller ha en offerrolle for å slutte med å bli rassister. Enkel matramatikk 🙂

ethnics is USA er Indianere, om Amerikanere tror etnisk i USA er hvite så er det enda et tegn på at sukker inntaket må reduseres.

 • Like 2

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...