Gå til innhold

Rasisme i Norge?


Gjest

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
BjørGjer skrev (4 minutter siden):

Likeleis må Noreg halde si hand over folk som heiter Gjerstad, Hansen, Fjeld og Aukrust. Dette re norske namn som syner tilhøyrsle til EITT folk, EIN kultur og EITT språk. Det er ikkje rasisme, det er å ta vare på kulturen sin, og syte for at andre folk som har rettsleg tilknytning til Noreg også får det.

Tolker jeg dette som at du mener at nordmenn med utenlandske navn ikke har "rettslig tilknytning" til Norge? 

Du unnlot også å svare på spørsmålene jeg stilte. 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, BjørGjer said:

No er det slik at Gjerstad er eit norsk namn - og familien min har lange, kanskje tusenårie røter, til det namnet. J

Fattige amerikanere som heter Gjerstad og ikke vet hvor Norge ligger paa kartet er  mer velkommen enn muslime som har bodd hele livene deres i Norge og er velintegrerte?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
BjørGjer skrev (9 minutter siden):

Nei, då overtolkar du det: Men det er klårt at namn, språk, kultur, tradisjonar, religion er med på å "definere ein kultur". Så kan meir eller mindre av dette vere til stades. Eg har vener med fleire hundreåri tilknytning til Noreg med har danske, finske eller engelske namn - men alt det andre er "på plass" - og då kvalifiserer dei som nordmenn, meiner eg. 

Det er klart disse tingene er med på å definere en kultur som alle andre ting, men for deg virker dette å være avgjørende for om mennesker bør få lov til å bli boende i sitt eget hjemland - selv om de er født og oppvokst i landet, snakker språket og innehar statsborgerskap.

 

Sitat

Tykkjer du ein person ved namnet Abdullah som bur i Moss, ikkje snakkar samisk, er muslim, og aldri har vore nord om Oslo bør kunne skrive seg inn i samemanntallet - og røyste ved Sametingsval? Eller demrar det kanskje for deg at det er samanheng mellom liv, bakgrunn, kultur, opphav og nasjonalitet? 

Ja, selvfølgelig gjør jeg det. Så lenge personen oppfyller kravene til å stemme i landet.

 

Sitat

Å meine at dei som seier noko anna er rasistar, er berre latterleg.

Jeg mener det er rasistisk og diskriminerende å be et menneske forlate hjemlandet sitt på bakgrunn av etnisk opphav, religion, navn eller hudfarge slik du gjorde i ditt første innlegg i tråden.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
BjørGjer skrev (Akkurat nå):

Så du meiner ein ikkje treng å vere same, eller dele nokre samiske verdiar for å røyste som same i Sametingsvalet? Takk for ordskiftet! Så galne trudde eg ikkje nokre var i Noreg i dag.

Les igjen hvis du ikke forstod. Er man registrert i Sametingets valgmanntall har man stemmerett i Sametingvalget. Da er det revnende likegyldig hva man heter, hva man tror på, hvordan man ser ut eller hvor foreldrene ble født. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Berre for å vera tydeleg:

  • Når rasister bruker "muslim" sikte dei ikkje til religiøse menneske som følger islam, dei sikte til mennesker som tilhøyre etniske grupper som dei assosierer med islam. Derfor er det nesten konsekvent rasistisk om nokon beskriv folkegrupper som muslimer. Rasisten veit ikkje om dei er religiøse, det berre antas ut i frå kultur, namn, utseende, osv.
  • All retorikken som tilsier at muslimer er her for å "erstatte" "oss" er rasistisk; dette er eit heilt emne i seg sjølv, og kan lett grupperes under "white genocide" konspirasjoner. Svaret er nei, white genocide er ein fantasi.
  • Rasister fortel også om at "muslimer" er "ufornøgde" i sine eigne land. At dette ofte er relatert til at me har bomba det til helvete, og har fleire gonger overkjørt regjeringsmaktene fordi dei ikkje ville gjera kva me ville, osv, er kanskje ikkje så viktig derimot.
  • Og når dei er ubekvemte med eller redde for regjeringen eller andre som er ein lokal fare har ikkje dei meir til felles med dei enn du og eg har til Vidkun Quisling eller Adolf Hitler. ...vel, ein del av rasistene her omkring har ein ubekvemt stor likhet, men potato potahto.
  • Vage påstander om "utlendinger," "immigranter," osv, uten bevis er stort sett rasistisk sida det bokstavlig talt berre er ville antagelser, gruppert etter vage gruppert basert på namn, kultur, utseende...
Endret av Drunkenvalley
  • Liker 3
Lenke til kommentar
36 minutes ago, BjørGjer said:

Au då: I dette innlegget var det mange faktafeil og mistydingar:

*snip*

1. Uten å gå inn på premisset her, som fordrer at landet automatisk blir overtatt dersom det blir for mange minoriteter, samt implikasjonen at ikke-etniske nordmenn ikke etterhvert kan bli en del av Norge.
Så er det fremdeles en spekulasjon at nordmenn skal bli en minoritet, og uten å skulle antyde at nordmenn er en homogen gruppe, består de såkalte innvandrerne flere ulike grupper, som åpenbart er ulike individer innad i sin 'gruppe' igjen, også. Skal disse 'overta' landet må de vel nødvendigvis ha en delt agenda?
Tror du det er slik at alle som har en bakgrunn utenfor norge deler samme mål, eller visjon for norge videre?
Per dags dato forplikter også Norge seg til internasjonale avtaler som sier at migrasjonen er en menneskerett.

2. Ja. Men samtidig er det ikke mystisk at folk som 'har startet på nytt' etter å forlate krig ikke brenner etter å forlate alt de evt. har bygget opp for seg selv i norge, for å begynne helt på nytt i et land som gjerne ligger brakk.
Jeg forstår innsigelsen, og det er et poeng i apellen om solidaritet, men jeg vet ikke om det er en helt realistisk forventning.
Når alt kommer til alt er jo mennesker bare mennesker, om vi har noe grunnleggende mål er det vel å innfri våre grunnleggende behov, å frivillig gi opp disse til fordel for mer svevende idealer, er kanskje ikke like menneskelig.
Avsluttningsvis er ikke jeg nødvendigvis imot ideén å 'hjelpe i nærområdet' dersom intensjonen var oppriktig. Jeg antar dette kunne muliggjort et slikt 'etter andre verdenskrig'-scenario, du peker på i punkt 4. Forøvrig bør man passe seg for en 1:1 sammenligning av historiske begivenheter med nåtid, da det er lett å gå seg vill i ulike omstendigheter, kontekster, og jeg vet ikke hva..
Marshallhjelpen var jo fks. svært avgjørende for norges suksess rundt gjenoppbygging.

3. 5. Dette gjelder flere av punktene, og er jo fullstendig åpent for tolkning, men jeg tenker egentlig at alle til en viss grad er rasister, at det er bevissthet, og evne til å vurdere tankene sine, og evt. endre mening, akseptere at man tar feil etc. som avgjør om tankegodset blir hatsk eller ikke.
Når det er sagt, vet jeg ikke hvem som kaller deg rasist, eller mener å kaste deg ut av 'huset'. Om dette ikke er indirekte tolkninger du har gjort på egne observasjoner, eller rene opplevelser, kan jeg ikke svare for det.
Det er heller ikke slik at det er en konkurranse om å ha mest plettfri bakgrunn, man kan jo åpenbart ikke stå til ansvar for andres handlinger, men man har anledning til å annerkjenne det, dersom det har bidratt til din situasjon idag, og forholde seg til det.

6. Vet du at muslimer er de største offerne for terrorgruppene du nevner?
Denne stadige påstanden om at man 'glatter over' det ene og det andre; Kommer den av at VG & Dagbladet ikke skriver om det?
For informasjonen er jo fullt tilgjengelig dersom man mener å 'følge med', og jeg kjenner meg ikke igjen i den virkeligheten flere her inne foreslår; At en masse informasjon gjemmes eller gjøres utilgjengelig, den presenteres kanskje ikke i de mest fordummende tabloidene, men det blir vel som å kritisere et barnehagebarn for å ikke kunne gangetabellen?

10 minutes ago, BjørGjer said:

Då er det jo merkeleg at ABSOLUTT ALLE MUSLIMSKE LAND er destabiliserte og valdelege, til og med dei landa som er rikare enn Noreg økonomisk

Absolutt alle muslimske land?
Det stemmer jo ikke.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Hvorfor tror folk at det er rasistisk å spørre innvandrere hvor de opprinnelig kommer fra? Det er et helt legitimt spørsmål som hovedsakelig dreier seg om nysgjerrighet og spesielt hvis man er opptatt av kultur, geografi og reise. Å tolke det som noe annet er typisk offerkultur hvor det er om å gjøre og tolke ting i verste mening sånn at man skal kunne ha noe å klage om.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kjøleskap skrev (2 timer siden):

Hvorfor tror folk at det er rasistisk å spørre innvandrere hvor de opprinnelig kommer fra? Det er et helt legitimt spørsmål som hovedsakelig dreier seg om nysgjerrighet og spesielt hvis man er opptatt av kultur, geografi og reise. Å tolke det som noe annet er typisk offerkultur hvor det er om å gjøre og tolke ting i verste mening sånn at man skal kunne ha noe å klage om.

En rasist er ikke innteresert i hvor noen med mørk hud kommer fra. En rasist som ser en med mørk hud ønsker vedkommende kastet ut av landet og har ingen interesse av å vite noe om vedkommende. Det burde være innlysende for ethvert normalt og oppegående menneske men det er visst mangel på oppegående mennesker i våre dager. Det er ment som et halmstrå til å stemple absolutt all av normal menneskelig omgang som rasisme. Til slutt kan man ikke si noe som helst lenger fordi det blir for mye sett med regler for hva som er raisisme, til og med at man ikke kan uttale et navn fra en annen språkkultur korrekt. Med det siste blir det 100% umulig å ikke være rasist.

Men det som er det nye nå er at alle "hvite" er rasister tydeligvis og at mennesker som har levd før må forventes samme standard som mennesker som lever nå. Dermed må alle statuer vekk. Noen bruker kolonialisme som unnskyldning for å fjerne en statue, men det behøver ikke være det. I England fikk de fjernet statuen av William Gladstone fordi HANS FAR var innvolvert i slavehandel. Oldtidens blodhevn er altså tilbake. Og siden de ytterliggående ekstremistiske aktivistene mener at alle "hvite" er rasister kan de dermed legitimere at ALLE statuer av "hvite" mennesker fjernes. Vekk med Gerhardsen, kong Haakon, kong Olav, Max Manus(han skal ha sagt ting som med dagens standard er rasistiske)kort fortalt, slette hele historien vår i et slags renselsesprosjekt. Men det er mange som reagerer nå og det er bra.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Morromann said:

 

Du blander korta dine her. Det er mange rasister som vil ha folk ut av landet, men mange er fornøgde berre status quo forblir.

Eksempler:

  • Rasister som vil ha folk ut av landet: White genocide konspirasjons-teoretikere.
  • Rasister som vil ha folk i landet: Slave-eiere.

Det er på ingen måte innlysende at rasister faller innenfor A4 rektangelet du prøver lage.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Første eg høyre om det, @Morromann, men lykke til!

Ein rasist er ikkje vanskeleg å beskrive: Det er nokon som seie eller gjere rasistiske ting. Ein påstand om at alle rasister er like, fatter seg likt, osv, er ironiskt nok nøyaktig same kvalitet av vurdering av karakter som sjølve rasismen.

Men kva er rasisme?

Store norske leksikon skriv:

Quote

Rasisme er i smal betydning oppfatninger, holdninger eller handlinger som deler mennesker inn i påståtte «raser» hvor noen hevdes å være mer verdifulle enn andre. I dag brukes begrepet rasisme også i vid betydning om flere former for etnisk diskriminering som ikke nødvendigvis bygger på forestillingen om «menneskeraser», men som også skjer på basis av andre kjennetegn som nasjonalitet, utseende, kultur eller religion.

https://snl.no/rasisme

Utover forumet her er det blitt grinende openbart at mange har ein langt for ekstrem og snever tolkning av kva det overnemnte betyr. Dette er ikkje ekslusivt til dette forumet. Enten det er med vilje, eller rett og slett manglende forståelse, kan ein krangle om til ein blir blå i fjeset.

Det er mange former av rasisme der ute, og mange av dem er skjult under lag av ting. Det er ofte eg ser fæle ting blir sagt om store grupper, men svara eg får er at dei ikkje er rasisme fordi ___ ikkje er ein rase.

Så la oss gå gjennom kva eit par av dei betyr.

  • "Meksikanere" blir brukt ofte i USA for å betegne innvandrere frå sør, eller nokon som ser "hispanic" ut. Her blir fleire etniske grupper klapset sammen til ein stor masse, "Meksikaner," uavhengig om dei kjem frå Meksiko, og tilegna mange negative eigenskaper i rasistiske uttrykk. Konsekvens: "Meksikaner" brukes for å snakke om ein eller fleire spesifikke etniske grupper, og bruken er nesten konsekvent rasistisk.
  • "Ulovlige immigranter" og "Meksikanere" er synonymer i USA. Dei fleste faktiske ulovlige innvandrere kjem via lovlige metoder - dei berre flyr rett inn, men overblir visaen sin. Dei er vesentlig meir kvite. Likevel er fokuset på ei grense som dei dele med Meksiko. Men igjen er mykje av retorikken berre rasisme, sida me kan i praksis peika ut eit snevert utval av etniske grupper det blir snakka om.
  • Her i Norge kan me sjå mange liknande retorikk brukt om "pakistanske," "muslimer," "økonomiske flyktninger," osv.
  • Ein gong i blant dukker det opp at jøder ikkje er rase. Jøder har jo historisk vore kjent som ein "rase," men er i dag meir nøyaktig gjenkjent som ein "etnisk gruppe," og blei også redefinert i mange rasisters hode som kvite.
  • I liknande grad er romanere ein etnisk gruppe.

...Skjønt mykje av dette oppleve eg falle på døve ører, og då er det vanskelig å ikkje undra til kva grad det berre er uskyldig ignoranse på motpartens del.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
jjkoggan skrev (På 11.6.2020 den 18.44):

Større muligheter til økonomisk fremgang

 

Psykologspesialist Victoria Tran Huynh skriver at hudfargen hennes kan bli en støykilde på psykologkontoret. Hun må leve med å bli forhåndsstemplet på jobben og noen klienter ønsker ikke å ha henne som behandler. De færreste oppgir årsak. Hun har fått både direkte og indirekte rasistiske kommentarer i sitt virke, noe som oppleves sårende.

Hun forteller om en gang hun ikke fikk jobb pga utenlandsk navn.https://psykologtidsskriftet.no/2020/06/rasismen-pa-psykologkontoret?fbclid=IwAR3mmJP7jnVwv3WEtxfJc6h9Inj3asaXpD5GRX5FSo1Hlkv0VlmfznQy79c

"Dårlig business". En gang hadde jeg en muntlig avtale om å begynne i praksis ved et privat psykologkontor. Alt virket lovende. Da jeg dro innom kontoret for å signere kontrakten, fremsto psykologen som var leder usikker, og sa at han hadde hatt dårlig erfaring med psykologer med utenlandsk navn. Han opplevde at det var færre klienter som ville gå til slike psykologer, og at det ville være dårlig business for hans psykologkontor. Derfor kunne jeg ikke få jobben. 

Victoria T. H. trekker fram tidligere forskning som viser at både klienter med lys og mørk hud foretrekker lyshudete psykologer. Hvor bevisst er vi på fordelene og ulempene som følger av vår hudfarge? spør hun. Kan det være at vi ubevisst utsetter andre for rasisme? Hvordan vet vi når det er rasisme eller ikke?

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Da hun ble kjæreste med Tarjei Bø, kom de rasistiske meldingene

Sitat

«Meldinger på Instagram tikket inn ”du kommer aldri til å kunne gi ham blonde barn”, ”jævla gipsy”. Bæsjeemojier på bilder av mamma. ”Niggerkjæreste, under bildet til Tarjei. Eller spørsmål om tantebarna mine faktisk var mine, siden de var så hvite. Dette var utenlandske ”fans”, men tro det eller ei, nordmenn var også med på dette. Det sjokkerer alltid andre når jeg forteller om mine opplevelser, som det er langt flere av enn disse jeg deler nå.», skriver Simonsen.

– Jeg har alltid visst at det var et stort problem med rasisme, men jeg tror mange her i Norge tenker at det er noe litt fjernt fra våre liv og samfunnet vi lever i. Men dette ble en påminnelse på at det er rundt oss hele tida, at det ligger og ulmer. Det er forkastelig, sier Bø til TV 2.

Mer: https://www.tv2.no/sport/11494424/

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Sjokkerende lesning om kjæresten til Tarjej Bø og alt hun har måttet tåle i oppveksten fra både voksne og barn. Og nå er det i gang igjen.

Temaet for diskusjonen er Rasisme i Norge? med et spørsmålstegn etter. Det er bare oss hvite som kan velge om vi vil forholde oss til rasismebegrepet skriver Ida Jackson, siden vi aldri har kjent det på kroppen selv.

https://idajackson.no/2020/06/04/jeg-er-rasist/?fbclid=IwAR1tvDpEje1jx5t6fjkAXuncHVNUQrqpKE6m6wlq6cDY4s-Bo9u_O_RKZUA

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Subara skrev (7 minutter siden):

Sjokkerende lesning om kjæresten til Tarjej Bø og alt hun har måttet tåle i oppveksten fra både voksne og barn. Og nå er det i gang igjen.

Temaet for diskusjonen er Rasisme i Norge? med et spørsmålstegn etter. Det er bare oss hvite som kan velge om vi vil forholde oss til rasismebegrepet skriver Ida Jackson, siden vi aldri har kjent det på kroppen selv.

https://idajackson.no/2020/06/04/jeg-er-rasist/?fbclid=IwAR1tvDpEje1jx5t6fjkAXuncHVNUQrqpKE6m6wlq6cDY4s-Bo9u_O_RKZUA

Når gjenger med kun minoritets bakgrunn ranet oss som hvite på tidlig 2000tallet eller man ble utsatt for vold, stod masse i avisene om dette og det skjer dessverre fortsatt, ikke rasisme ? Eller enda verre hatkriminalitet ?

Grove overfalls voldtekter av hvite damer der gjerningsperson er i 98% av tilfeller fra enten midt østen eller Afrika er ikke grov hatkriminalitet eller i det minste rasisme ? Tydelig at de velger ut ofre som er hvite med tanke på noe rundt 90% av ofrene er nettopp hvite. Kilde SSB.

Rasisme er så dypt sittende hos ikke bare hvite, dette er et problem som kun løses ved at alle vedgår at det finnes i alle folkegrupper.

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar

– Jeg brukte caps for at fremmede ikke skulle ta på afroen min uten å spørre

Sitat

Tete Lindbom har opplevd rasisme helt siden barnehagen, og nå vil han at du skal lytte.

Jeg har opplevd diskriminering, forskjellsbehandling og rasisme helt siden barnehagen, i trygge Trondheim. (...)

Min norske alenemor husker godt de gangene jeg kom løpende hjem fra barnehagen oppløst i tårer. Hun har blitt oppringt av lærere som kunne fortelle at jeg hadde stukket av etter en såkalt «uheldig» konfrontasjon på skolen.

Hun har også fortalt meg at jeg som barn kunne spørre henne hvorfor noen unger ikke ville leke med meg på grunn av hvordan jeg så ut.

Da jeg var tenåring ble frykten for at jeg skulle bli utsatt for rasistisk vold såpass stor, at min mormor måtte søke hjelp og gå til behandling for angst. I lange perioder hadde hun det helt jævlig, bare fordi barnebarnet hennes var halvt ghanesisk.

Mer: https://p3.no/jeg-brukte-caps-for-at-fremmede-ikke-skulle-ta-pa-afroen-min-uten-a-sporre/

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
DaniNichi skrev (1 time siden):

Når gjenger med kun minoritets bakgrunn ranet oss som hvite på tidlig 2000tallet

Så disse ranet ikke også andre minoriteter? Eller mener du det var rasisitisk at de ikke ville ha med hvite folk i gjengen?

Endret av frohmage
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...