Gå til innhold

Erfaringer med Altibox og TV løsning (lansert i 2017)


Anbefalte innlegg

Jeg er enig i at BBC er veldig bra kodet.

Viasat Sport UHD er etter min mening ikke veldig imponerende..  har nok litt for lite båndbredde budsjett . Dette ser man tydelig i high-motion scener..

 

Er nødvendigvis ikke snakk om båndbreddebudsjett, men muligens også hvor god enkodingen egentlig er. Og her kan det evt. være forskjeller mellom forskjellige sendinger om dette bare går tverrs gjennom fra de som står bak produksjonen. Her er det kanskje også arbeids som gjenstår når det gjelder å optimalisere HEVC-enkoding til direktesendinger (altså sanntidsenkoding...). Og kan godt være at det utstyret som her er 2-3 år gammel ikke er like godt som det som kan kjøpes nytt i dag?

 

Men en god Full HD-sending kunne nok ofte ha vært å foretrekke - og da omså Full HD med 100/120 Hz i stedet for 4K@50/60Hz.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

DVB-T: Det blir helt avhengig av såklart eventuelle lokale mottaksforhold og frekvenser operatøren har til rådighet. For RiksTV er vel dette en begrensende faktor, som vel gjør at de koder med noe lavere bitrate enn satellitt og kabel for mange kanaler.

 

Enig!

 

Sat: Båndbredde trenger her ikke være noe problem. Men naturligvis, satellittkapasitet koster det også, og man vil ha så mange tjenester som mulig inn og gjerne for forskjellige land. Tildels gjøres det vel kanskje avveininger i henhold til regnestykket om antall kanaler per transponder. Man har som for IPTV-multicast også her mulighet for FEC, men hvilket naturligvis tar av kapasiteten. Hvorvidt FEC her i praksis benyttes vet jeg ikke.

 

Som du sier så er det full støtte for FEC i IPTV/multicast også, 5% er en typisk verdi i IPTV.

 

Jeg har aldri opplevd forstyrrelse på parabolen annet enn når jeg pga. dårlig feste av kabel opplevde at parabolen kom ut av posisjon (kabel lå delvis oppe på taket og festet seg i snø, som så sklei av taket og dro parabolen ut av posisjon... bare en problemstilling jeg ikke hadde tenkt på...)

 

Enig at Parabol er bra det, men sammenlignet fiber har den en rekke begrensninger sett båndbredde vs. kost.  I tillegg kommer latency, og evt tap på vei opp og ned.

 

Kabel-TV: I TV-sammenheng har ikke upstream-kapasitet noe å si - og egentlig ikke Docsis-kapasiteten overhode. Men klart, frekvenser må deles mellom Docsis og TV. Men også uavhengig av Docsis 3.1 vil man også for TV kunne ta i bruk høyere frekvenser for å utvide kapasitet i forhold til tidligere. I praksis her vil det gjerne være de samme sendingene som går til IPTV via fiber - bare at sendingene går til en Edge-QAM i stedet for å gå direkte til STB. Transportstrøm blir uansett i praksis urørt.

 

Agreed!

 

I utgangspunktet slik jeg ser det i dag, vil kvalitet for broadcast TV-sendinger normalt sett kunne være helt likt på satellitt, kabel og IPTV via fiber.

 

Helt enig. Men det virker som at endel her på forumet har blitt villedet av CDs reklame at Sat er over alt annet ;)  Selv om det kun er en transportmetode.

 

Hvis man har 100 Mbps i fibersammenheng hos en del kunder, vil vel det være noe kan være med på å sette begrensninger for hvor mye man vil at TV skal kunne ta, hvis det spiser av den samme båndbredden. Spesielt når det da tidligere også har vært snakk om mulighet for flere STB-er og opptak. To STB-er, Live+Opptak, vil jo da f.eks. raskt kunne være 60+ Mbps. Slik sett vil det jo f.eks. i kabel-tv-sammenheng ikke være nøye hvor mange STB-er og hvor mange opptak man har gjort samtidig på hver av dem.

 

JA, derfor får de fleste idag 1gig, selv om de tar ut 100mbps til internett.. Resten brukes til ulike TV tjenester. Dette varierer selvsagt fra leverandør til leverandør.

Lenke til kommentar

Er nødvendigvis ikke snakk om båndbreddebudsjett, men muligens også hvor god enkodingen egentlig er. Og her kan det evt. være forskjeller mellom forskjellige sendinger om dette bare går tverrs gjennom fra de som står bak produksjonen.

 

Man kan skrive flere doktorgrader omkring encoding av video ;) Og som du sier så er det absolutt ikke kun snakk om båndbreddebudsjett. Noe som kanskje er likesåviktig er encodings ratekontroll metoden. Basert på tester vi har gjort internt i Aib, så viser resultatene, både objektivt og subjektivt at det å gå for en typ Constant Rate Factor encoding modell (VBR med fokus på kvalitet, ikke bitrate) mye viktigere enn codecen. Selvsagt så vil nyere codecer hjelpe (down/upshift i bitrate bruk i Y-aksen). Så kombinasjonen av SDI som kilde, HEVC som codec og CRF/CQ som encoding modell, så får man en billedkvalitet på 5-6mbs average som er overlegent alt jeg har sett fra satelitt/kabel på 15mbps (avc)

 

 

Her er det kanskje også arbeids som gjenstår når det gjelder å optimalisere HEVC-enkoding til direktesendinger (altså sanntidsenkoding...). Og kan godt være at det utstyret som her er 2-3 år gammel ikke er like godt som det som kan kjøpes nytt i dag?

 

Enig i det, sanntidsencoding er mye vanskeligere å få god kvalitet enn vod (Offline), men det finnes en rekke tricks, se lenger opp. De fleste populære sanntidsencodere idag er SW baserte (Ateme, Harmonic, Ericcson, Cisco etc..).. Dette gjelder også for den nevnte UHD kanalen lenger oppe i tråden

 

Men en god Full HD-sending kunne nok ofte ha vært å foretrekke - og da omså Full HD med 100/120 Hz i stedet for 4K@50/60Hz.

 

Japp! 1080p50 direkte fra produksjonen er jo enhver broadcast ingeniørs våte drøm ;) + 10bit og 4:2:2 -> HEVC CQR

Lenke til kommentar

Sliter med å få valgt 4K på min nye Q22 dekoder til min Q9FN,tv sier at formatet ikke støttes.
Etter hva altibox sier så er det en feil hos dem som vil bli fixet i en update senere i høst.
Mulig 4K valg ikke er så viktig da ingen kanaler sender i det ennå men trodde kanskje bilde ble oppskalert så det ville blitt litt bedre.
Ser i dag at også altibox film leie heller ikke er bra da bilde hakker uansett innstillinger og hva man ser via tjenesten men ingen krise da jeg uansett foretrekker blu-ray pga overlegen bilde og lyd kvalitet.
(har vel leid 2 filmer der siste 3-4 årene men har hendt jeg har sett månedens film som er gratis)

Endret av Blu-Boss
Lenke til kommentar

Akkurat denne påstanden er jo direkte feil, dvs at parabol skal være den beste måten å se linær tv på..Sat er den nest dårligste måten å transportere data på, ie Video data.. 

DVB-T sliter med forstyrrelser og lite båndbredde

Sat sliter med forstyrrelser og lite båndbredde (mer latency)

KabelTV gjennom docsis 3.x og nyere har god båndbredde ut til kunde, men tilbakveien sliter..

Fiber har jo i teorien nesten "uendelig" med båndbredde, men typisk taes 1gig eller 100mbps ut i et klassisk punkt til punkt nett, eller noe lavere i et G/B pon nett..

 

Skulle gjerne ha visst hva du legger til grunn for den påstanden ;)

 

 

Et broadcast signal påvirkes ikke av latency, man frakter ikke DVB over noen protokoller som gjør retransmisjoner ved feil. DVB er rett på frekvensene.

 

DVB-T i Norge har mye mindre total kapasitet vs DVB-S. Det er et svært begrenset antall kanaler tilgengelig på DVB-T. På DVB-S er det enormt mye mer båndbredde sammenlignet med DVB-T. Latensen som er høyere på DVB-S påvirker ikke signalet på noe som helst måte annet enn at bildet kommer noe senere frem på TV-skjermen.

 

Siden det er svært begrenset med kapasitet på DVB-T er det derfor normalt at man ikke 1:1 sender strømmen fra origin, men koder den om før det sendes ut. Man benytter også av metoder som kan dele en gitt kapasitet på fler kanaler, og kode de slik at den med kanalen med mest kompleksitet ved tid n får mer kapasitet enn de andre kanalene som er med i kapasitetsgruppen. Dette gjøres også på DAB.

 

Hvorfor tar du inn DOCSIS her? Lineær KabelTV kjøres ikke over DOCSIS, men DVB-C på egene frekvenser på kabelen, uavhengig av DOCSIS som kjører ved siden av.

 

Når det gjelder fiber kan man gjøre fler ting:

1) RF overlay (egen bølgelengde med DVB strømmer) ved siden av GPON

2) Multicast i GPON nettet.

Endret av MegaMann2
Lenke til kommentar

Sliter med å få valgt 4K på min nye Q22 dekoder til min Q9FN,tv sier at formatet ikke støttes.

Etter hva altibox sier så er det en feil hos dem som vil bli fixet i en update senere i høst.

Mulig 4K valg ikke er så viktig da ingen kanaler sender i det ennå men trodde kanskje bilde ble oppskalert så det ville blitt litt bedre.

Ser i dag at også altibox film leie heller ikke er bra da bilde hakker uansett innstillinger og hva man ser via tjenesten men ingen krise da jeg uansett foretrekker blu-ray pga overlegen bilde og lyd kvalitet.

(har vel leid 2 filmer der siste 3-4 årene men har hendt jeg har sett månedens film som er gratis)

Viasat sin UHD kanal som sender i 4K er tilgjengelig på nyeste Altibox.
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

For 4kp50+ så er det viktig at dere bruker orginal kabel eller egnet kabel (Premium High Speed HDMI Cable)

I tillegg så krever vi en successfull HDCP 2.2 handshake for 4k* oppløsning. Det er derfor STB rebooter etter å ha satt 4k* 

Hei. Jeg har nylig fått ny hjemmesentral og Huawei Q22. Som jeg forstår så jobber du i Altibox, så jeg har et par spørsmål.

 

Sammen med dekoderen så fikk jeg en ''High Speed With Ethernet'' kabel. Denne er kun testet for 4k/30fps og jeg trenger en Premium High Speed for å garantere 4k60 uten signal dropouts.

 

Jeg har prøvd med både 4k60 og 4k50 som fungerer en stund, opptil flere timer. Plutselig så mister jeg signalet og må slå dekoderen av og på igjen for å få ting til å funke. Dette er med en LG C7 TV, og jeg har slått på HDMI Deep Color som må være på for å få signal i det hele tatt.

 

Akkurat nå er ikke dette et veldig stort problem ettersom det er mangel på 4k content, men planlegger dere å oppgradere disse kablene som følger med til Premium High Speed eller de nye 2.1 kablene som har kommet? Kan tenke meg at det ikke er bare meg som har fått eller kommer til å få problemer med å få 4k til å kjøre problemfritt med litt ugunstige kabler.

 

Akkurat nå kjører jeg i 1080p og synes bildet er minst like bra.

Lenke til kommentar

Har 2 stk Q22 tv bokser, har slitt lenge med dårlig bilde, bilde virker ullent. Spesielt gjelder dette på ansikte til folk, ser ikke konturene i huden. Er det noen flere som har vært plaget? Har snakket med Altibox, de mener alt er ok, men bilde er fortsatt dårlig. Hadde NexGenTel tidligere (fiber) her var bilde vesentlig skarpere, så godt forskjell på HD og ikke HD-kanaler. Med Q22 tuneren så virker det som alt er ei smørje.

Endret av John Kr
Lenke til kommentar

Hei. Jeg har nylig fått ny hjemmesentral og Huawei Q22. Som jeg forstår så jobber du i Altibox, så jeg har et par spørsmål.

 

Sammen med dekoderen så fikk jeg en ''High Speed With Ethernet'' kabel. Denne er kun testet for 4k/30fps og jeg trenger en Premium High Speed for å garantere 4k60 uten signal dropouts.

 

Jeg har prøvd med både 4k60 og 4k50 som fungerer en stund, opptil flere timer. Plutselig så mister jeg signalet og må slå dekoderen av og på igjen for å få ting til å funke. Dette er med en LG C7 TV, og jeg har slått på HDMI Deep Color som må være på for å få signal i det hele tatt.

 

Akkurat nå er ikke dette et veldig stort problem ettersom det er mangel på 4k content, men planlegger dere å oppgradere disse kablene som følger med til Premium High Speed eller de nye 2.1 kablene som har kommet? Kan tenke meg at det ikke er bare meg som har fått eller kommer til å få problemer med å få 4k til å kjøre problemfritt med litt ugunstige kabler.

 

Akkurat nå kjører jeg i 1080p og synes bildet er minst like bra.

 

Dette høres merkelig ut. Bør være nok båndbredde i massevis. Fungerer helt flott her på flere TV-er.

Lenke til kommentar

Synes dekoderen har blitt merkbart treigere i det siste. Spesielt TV-guider som bruker 5-10 sekunder på å laste. å bla er også merkbart treigere.

Andre som opplever det samme? Har det skjedd en oppdatering i det siste. Det er ihvertfall nok forsinkelse til å gjøre meg kraftig irritert!

Tv guide synes jeg har vært treg hele tiden men ellers så merker jeg ikke noe forskjell siden jeg fikk Q22 dekoderen i juli

Lenke til kommentar

Tv guide synes jeg har vært treg hele tiden men ellers så merker jeg ikke noe forskjell siden jeg fikk Q22 dekoderen i juli

 

Jeg tok tiden i går. Da jeg åpnet opp guiden måtte den laste i 6-7 sekunder før guiden viste programmene.

Videre er navigering opp og ned, samt skifte side svært tregt. Minner meg om den gangen jeg hadde Canal Digital Satellitt, og måtte vente på "EPG laster..." hver gang jeg åpnet programguiden. Trodde vi var kommet lenger i dag :(

Lenke til kommentar

Synes dekoderen har blitt merkbart treigere i det siste. Spesielt TV-guider som bruker 5-10 sekunder på å laste. å bla er også merkbart treigere.

Andre som opplever det samme? Har det skjedd en oppdatering i det siste. Det er ihvertfall nok forsinkelse til å gjøre meg kraftig irritert!

Eneste som er blitt tregt er å spille av lagrede opptak. Regner med det har noe med servere og mengden som er lagret. Tar nå i snitt 8-10 sek fra man trykker på å se et opptak til det starter.

Hadde forøvrig vært gull med mulighet for å velge inn apper fra de 5-6 største TV tjenestene (YouTube, Netflix, Viaplay...).

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...