Jump to content

NULL

Medlemmer
 • Content Count

  1185
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

242 :)

1 Follower

Recent Profile Visitors

7377 profile views
 1. Tror man bør starte med en bok om grunnleggende datakommunikasjon, så ta det videre derfra...
 2. Kan vel alltids settes opp på et vis som blir en slags lastbalansering mellom dem, men kan være ganske komplekst for at det skal fungere skikkelig. Hadde det vært et mer utbredt støtte for multipath TCP hadde kanskje det også være mer på å øke effektiviteten. Er vel ellers ikke snakk om dårlig utstyr, men at dette er dyrt og krever kompetanse....
 3. Det kan fort være mot sin hensikt å gi frislipp på fiber, ettersom det da vil være mindre interesse i å gjøre investeringen - ettersom det fort blir mer uavklart hvor mye det faktisk er å tjene på å gjøre investeringen. Viktige kan være at staten også gjør det enklere å bygge ut bredbånd - blant annet gjennom noe så enkelt som graveforskrifter og gebyrer/leie som kommuner skal kunne ta i en slik sammenheng: https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/elektronisk-kommunikasjon/ekomartikler_2019/enklere-og-billigere-a-bygge-bredbandsnett-med-ny-graveforskrift/id2642632/ Viktige blir også når veier bygges i statlig regi at man legger opp til et samarbeid med de som bygger bredbåndsinfrastruktur i Norge. Og da begynner det også å skje ting: https://www.veier24.no/artikler/alle-nye-veiprosjekter-skal-klargjores-for-fiberkabler/442750 Men statlige fortak kan her også være en brems: https://www.digi.no/artikler/banenor-har-satt-pa-bremsene-for-fiber-utbygging-i-norge-det-er-helt-ubegripelig/486238?key=VhFvLxQd (og i god statlig ånd skal det ta noen år å få behandlet saken hos Banenor...) På områder hvor det er mye innovasjon og teknologisk utvikling, er det vel sjeldent man kan se på staten som en god forvalter. Spesielt da også når investeringsmidlene til dette må gå gjennom prosesser i konkurranse med annen utvikling. Den videre 4G og 5G-utbyggingen kan for mange være et alternativ til å få en dyr installasjon de siste meterne inn til boligen, så lenge man ikke har behov for de mest ekstreme hastighetene (hvilken egentlig veldig få har). Slik sett for de som leier, vil fast mobilt bredbånd gjennom det Telia og Telenor tilbyr være attraktivt, ettersom man gjerne ikke vi ha den samme etableringskostnaden.
 4. Hehe. Tror hvis staten skulle vært ansvarlig for bredbåndsutbyggingen, så hadde vi på langt nær kommet så langt som det vi har gjort. I tillegg hadde prisene vært høye og tjenestene dårligere enn det man har i dag. Bedriftene som gjør dette er ellers med på å gi tilbake til staten - i enda større grad jo mer de tjener på det, både på den generelle verdiskapningen og på overskudd. Interessant nok kunne man jo sagt at hvis man velger Telenor som sin leverandør, er man i større grad med på å gi profitten over til staten, ettersom den norske stat eier over 50% (og dermed også får over 50% av utbyttet). Interessant nok er mye fiber her til lands levert gjennom selskaper som i praksis er eid av kommunene - da ofte gjennom lokale elselskaper. Her igjen går mye av overskuddet tilbake til kommunene. Riktignok er det mange av disse selskapene som bruker andre selskaper igjen som tjenesteleverandører på denne fiberen - f.eks. Altibox. Det staten imidlertid legger opp til, er å gi støtte til utbyggingsprosjekter der det ellers ikke hadde vært lønnsomt.
 5. Har overhode ikke en minnepinne, eller har ikke en minnepinne med Windows? Minnepinne for "clean" windows-installasjon kan man lage via Microsoft sitt verktøy: https://www.microsoft.com/nb-no/software-download/windows10 Tror minnepinnen må være 8 GB. Velg under installasjonen at du ikke har serienummer hvis Windows alt har vært installert. Husk å velge riktig versjon av Windows. Hvilken feilmelding er det som kommer? Hvilken metode bruker du for å velge starte reinstallasjonen?
 6. Hvis man tenker litt på hva 5000 kr i denne sammenhengen er: 1000 kr er MVA som går til staten. Så 4000 som går inn til selskapet. Dette skal da dekke kostnadene ved den tidligere installasjonen som er gjort (graving, montering av inntaksfiber, forbindelsen i koblingsskap/sentral osv). Så skal det komme en tekniker som gjør selve installasjonen til den individuelle leiligheten. Kanskje kunne man fått en bedre pris i utgangspunktet hvis alle leilighetene i leilighetsbygget hadde valgt å få fiber installert samtidig. Av utstyr er det litt fiberkabel og fibermodem som skal dekkes inn. I tillegg er det administrativt arbeid som er gjort både rundt det å legge inn fiber og opprette en kunde (inkl. bestille installasjonen osv). Her kjører man vel noe standardiserte priser, litt uavhengig av hvor mye arbeid det er. Varierer hvor mye jobb det er å få lagt fiberen ned til selve boenheten. Installatør skal håndtere utstyret som skal installeres, kjøre dit jobben skal gjøres, gjøre installasjonen, teste at det fungerer, dokumentere osv. Har ikke peiling på hva prisene reelt sett er i dag, men for noen år tilbake snakket man vel i snitt om at fiberleverandører brukte 15 - 20 000 kr per kunde som ble koblet opp. Da skal man være kunde også en god stund før det egentlig tjenes penger. Så vidt jeg husker når jeg fikk fiber, var det en ganske stor forskjell i installasjonskost avhengig om jeg bandt meg i 12 måneder, samt hvorvidt om jeg skulle ha TV eller ikke. Med å binde meg og ha TV-abo, mener jeg prisen ble 2000 kr - hva den opprinnelig skulle være husker jeg ikke. Dette er vel trolig ca. 7 år siden). Men da måtte jeg grave selv og legge ned røret fiberen skulle trekkes i for å få prisen. Når jeg senere ønsket å oppgradere fra 80 Mbps til noe høyere, ba de om 2000 kr fordi det måtte tekniker ut og koble meg om til en oppgradert node i koblingsskapet (dette Viken Fiber for et par år siden). Ser vel fort for meg at dette minimum er tre timers jobb for en servicetekniker når man tar med kjøring og alt arbeidet. Trolig fort mer også hvis det er litt vanskelig i selve boligen. Så er det arbeidet hos nettleverandøren i tillegg.
 7. Kan hende at det går rør inn til huset, men at det må blåses mer fiber inn i det for din forbindelse, og med alle oppkoblingene det medfører. Mulig at det evt. allerede er fiber, men at det videre skal patches fiber inn til din boenhet, hvor da "fibermodem" settes opp. Monteringsjobben kan også være gjort tidligere og da hatt en kostnad av dem som la inn fiberen. Denne forventer investeringen forventer man å få betalt for senere, når da enhetene i boligen tar i bruk fiberen som er lagt inn.
 8. 802.11n er ikke deaktivert på 2,4 GHz på ruteren? Eller både på 2,4 og 5 GHz? Dette med tanke på at dette er en 802.11ax-ruter. Støtten for eldre standarder vel på i utgangspunktet, men kan deaktiveres. 802.11ax kan brukes både på 2,4 og 5 GHz. Sjekk ellers at regionale innstillinger i Windows står til Norge.
 9. P8702N kan brukes. Telenor leverer ellers en fiber-til-ethernet-enhet der du mer eller mindre kan koble til hva du møtte ønske når det gjelder ruter. Hvis du skal ha IPTV fra Telenor kan det stille litt krav til ruteren (støtte for igmp). Fordel med Telenors ruter her vil egentlig også være at support ved problemer kan være enklere.
 10. Tenker vel to ting her først: NAT Passthrough eller SPI Firewall. Hvilke innstillingsmuligheter har ruteren på valg som heter noe ala dette?
 11. Men da hadde vi en type telefonsystem (hvis man ser bort fra POTS vs ISDN her til lands), og det var en leverandør infrastrukturen i bunn her (Telenor). For fiber blir det mange forskjellige løsninger - og selv de samme selskap vil kunne ha flere forskjellige løsninger.
 12. Om så skulle skje, betyr det nødvendigvis ikke at den tekniske løsningen her blir noe forskjellig.... Om noen her skulle videreselge Loqal sin fiberaksess, kan det være at det blir med akkurat samme utstyret, som da er tilpasset den tekniske løsningen som fibereier har
 13. VBR. Ellers gjør Netflix en analyse av innholdet og ser hvorvidt det er hensiktsmessig å enkode med det de har som peak bitrate. I en og samme TV-serie, kan det være forskjellig bitrateprofil på forskjellige episoder.
 14. "Unabomber - in his own words" akkurat nå. Ser ellers at noen titler er 5.53, noen 6,63 og noen 7.15. Ellers er det jo litt forskjeller mellom klienter med tanke på codec som benyttes. Tror HEVC benyttes her også for HD. Ellers varierer det mellom enheter som er kompatible med VP9 og h.264. Var kanskje snakk om at Netflix var begynt med AV1 også på enkelte typer Android-enheter. 7 Mbps HEVC skulle i utgangspunktet være en del bedre enn 7 Mbps h.264....
×
×
 • Create New...