Jump to content

NULL

Medlemmer
 • Content Count

  2060
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

668 :)

Recent Profile Visitors

8710 profile views
 1. Nei, ikke egentlig... Mulig man kan teste teorien via ipconfig, hvor man kan renew eller fresh'e DHCP-leases. Eks. kjøre kommandoen for det hvert X minutt og bare se at den da opprettholder leasen, så blir det vel en indikasjon. Men hvilken konfig her som ellers må gjøres på WinSrv er jeg usikker på. I utgangspunktet ville jeg anta at standardkonfigurasjon her skulle ha løst dette automagisk, ettersom DHCP-serveren vel angir ovenfor DHCP-klienten hva lease-tiden er, og dermed skal klienten påse å fornye automatisk før tiden går ut.
 2. Høres kanskje ut som det ikke blir sendt en DHCP Renewal (tidsnok) fra WinSrc2012-maskinen, slik at IP-lease går ut? At du får IP når du koblet til Asus-ruteren da, er fordi det ikke lengre er tildelt en IP til deg. Hvis du så med en gang kobler bort Asus-en uten å gjøre en release av IP-en først, må du vente til IP-lease går ut før du får en ny IP.
 3. Nå sier han at han får gigabit på det en porten og bare 100 Mbps på den andre (mens TVen får 100 uansett, hvilket er i samsvar med spesifikasjonene). Mer vanlig enn at det er lagt opp at en åtte-ledersts kabel benyttes for å gi 100 Mbps-forbindelser, er nok at det er eksempelvis skade på kabel, feil terminering, dårlig terminering mellom kabel og veggkontakt eller andre kvalitets/koblingselementer som drar ned ytelen.
 4. Så kan man alltids huske at kanal 4 vil påvirke kanal 6. Og hvis det i tillegg blir med 40 MHz kanalbredde...
 5. Kan være bedre å kjøre på samme kanal som flere nettverk som knapt er i bruk, enn på samme kanal som ett enkelt nettverk som benyttes veldig mye....
 6. Spesifikasjonsmessig litt dårligere ser det ut som. Men alltids greit å teste. I praksis en "førstegenerasjons" WiFi 5-ruter, med 3x3-antenne uten støtte for MU-MIMO og beamforming. Altså, på papiret dårligere enn Telenor-ruteren. Men hvis det funker bedre med denne, er det jo kanskje et spørsmål til Telenor om det er noe galt med selve ruteren din eksempelvis. Du har også TV fra Telenor? Hvis det er IPTV, er det ikke sikkert at det vil fungere helt bra med TP-Link-en. Kan være at det evt. er konfigurasjoner som må gjøres for at det skal være støttet.
 7. Normalt sett ikke noe man skal trenge å endre på der. "Band preference" er kanskje det eneste jeg ville vurdert å se på, hvis det var slik at man ønsket å "presse" en enhet til å bruke 2,4 eller 5 GHz i de situasjonene der man har felles SSID for 2,4 og 5 GHz, noe de fleste nyere løsninger har - i hvert fall når det gjelder mesh.
 8. Her har det nok vært en endring i tidenes løp, og ruterne man ser fra de fleste internettleverandørene nå til dags vil nok dekke behovene for svært mange temmelig greit. Både Altibox, Telenor og Telia leverer vel i dag minimum 4x4 MU-MIMO WiFi 5-løsninger, mens Telia leverer også 4x4 MU-MIMO WiFi 6-ruter til noen kundetyper. Veldig mye her er basert på akkurat de samme WiFi-brikkene man finner i mange populære "retail"-rutere fra Asus, Netgear etc. Telia og Telenor har ellers også mesh-løsninger med 4x4 MU-MIMO, kontra mange andre mesh-løsninger på markedte som har en rimeligere 2x2-arkitektur for antennene/brikkesett. 4x4 MU-MIMO her kunne bety en del både med tanke på håndtering av litt svakere signal/beamforming og kommunikasjon med flere enheter samtidig.
 9. Sonos spiser relativt lite kapasitet, og trenger gjerne ikke all verdens ytelse. Slik sett kan det være en type enhet som mange vil ha fordeler av å ha på 2,4 GHz, og heller at enheter som har høyere krav får mer airtime tilgjengelig på 5GHz. Eldre enheter betyr også fort at man har mindre effektiv utnyttelse av airtime - slik sett kan det være fordel at enheter som ikke har de store kravene bruker 2,4GHz i stedet for 5 GHz. Eks. en dårlig 802.11n-enhet med 5GHz vil kunne redusere ytelsen på 5GHz-nettet - bedre da å legge den på "søppelnettet" (2,4GHz..). Sammenligningen med Edge og 4G blir vel heller ikke helt riktig. Enkelt eksempel blir at det er stor forskjell på 4G i rekkevidde om det kjører på 800 MHz eller 2,6GHz... Edge kan også kjøres på helt forskjellige. Så er det ting her man ellers kunne snakket om i mobilnettet rundt forskjelliger i tilgjengelig airtime basert på bruksmønsteret man typisk vil kunne få med forksjellige standarder...
 10. At andre nettverk benytter samme kanal er nødvendigvis ikke et problem. Det man typisk ser via disse programmene, er altså hvilken kanal som benyttes - det sier heller lite om reell støy/bruk av nettene. Det vil eksempelvis være langt bedre å være på samme kanal som fem nettverk som bruker og har lite trafikk, kontra ett der det er mye trafikk. Og disse frekvensene er ikke bare for WiFi, slik at det vil også kunne være støy i et frekvensområde (kanal), selv om man ikke ser noen SSID der. Når det gjelder manuelle valg her om man har løsninger som kan gi indikasjoner på støy/tilgjengelig airtime (radiosendetid), vil det være et øyeblikksbilde når man tester. En kanal som gir god ytelse kl. 14 kan gi dårlig ytelse kl. 16 avhengig av trafikken på andre nettverk. For høye kanaler på 5GHz er det en rekke regulativer for bruk av kanalene. Eksempelvis at hvis ruteren oppdater tegn på radar, så skal den automatisk bytte til noe annet. Slik sett er det nødvendigvis ikke bare å låse ruteren til en kanal. Normalt sett vil min anbefaling klart være å la automatikken løse dette med kanalvalg.
 11. I utgangspunktet kanskje prøvd å slå av begge forsterkerne, og sett om ytelsen er ok når du er i nærheten av ruteren i hvert fall.
 12. Hjemme hos meg, i enebolig, dekker Telenors WiFi Ruter + WiFi Forsterker hele boligen. Da står ruteren inne på teknisk rom ikke så veldig sentralt i huset. Uten WiFi Forsterker blir det i stua litt dårlig ytelse, men fortsatt dekning. I utgangspunktet vil jeg si at ruter + to mesh-enheter (som WiFi Forsterker er), er "for mye" på en leilighet på 79 kvm. Det kan nesten være mot sin hensikt. I noen tilfeller der man eksempelvis har tykke betongvegger o.l. kan det være behov. At det er "jojo" med hvilke noder enheter blir koblet til, blir nok også noe av utfordringen når du altså har tre mesh-aksesspunkt (da inkl. ruteren) på et såpass lite areale. Logikken i en mesh-løsning kan også være at man prøver å holde enheter koblet til hovedenheten (her altså WiFi Ruter) hvis det er OK forhold mot den. I henhold til tilgjengelig sendetid og ytelse, vil det være fordelsmessig å unngå å gå via ekstra mesh-aksesspunkt hvis man kan unngå det. Jeg tolker det slik at du har svak ytelse ut i fra hovedruteren også. Spørsmål er jo kanskje om det kan være noe galt med selve ruteren... Tolker det slik at wifi-forsterkerne er koblet trådløst til ruteren, og at det ikke benyttes kablet forbindelse til dem.
 13. Det er det nok i de fleste tilfeller. Men "vanlige folk" har nok blitt ganske vant til å koble til enheter med wifi. I tillegg kan det være at man ser på kabler som "stygt". En del vet rett og slett ikke hva kabler tilkobling er og at det er mulig. En god del forstår nok heller ikke det at en kablet tilkobling har en rekke fordeler - også med tanke på at jo flere enheter man har kablet, jo bedre kan "luftforholdene" blir for dem som bruker wifi. Kort oppsummert: "Folk flest" har veldig lav kompetanse på dette området...
 14. Grunnleggende ved bilsalg her, er vel at man ikke gir fra seg nøkler og del 2 av vognkort før pengene er på konto. I praksis her bør det vel raskt vurderes om bilen skal meldes stjålet. Sist jeg solgte bil i privat sammenheng brukte kjøper "straksbetaling"-funksjonen som de fleste banker tilbyr. Da var pengene på min konto noen få minutter etter at selger hadde overført. Så vidt jeg husker var det et i praksis ubetydelig gebyr for bruk av straksbetalingsløsningen.
 15. Ja, for både smart-tv-er og AppleTV, mistenker jeg at andelen som bruker WiFi nok er temmelig høy. Selv om ruteren tår rett ved siden av og har flere ledige porter...
×
×
 • Create New...