Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Økende trend i Danmark: Kommende foreldre fjerner fostre med downs syndrom. Hva mener du?


Hva mener du om å fjerne fostre når det er klart at fosteret har downs syndrom?  

319 stemmer

  1. 1. Er det riktig å fjerne fostre fordi de har downs syndrom?

    • Ja
      256
    • Nei
      30
    • Ingen formening/vet ikke
      33


Anbefalte innlegg

Da burde ingen få barn overhode, for slike sykdommer ligger i alle sine gener.

 

Så var det dette med å lese hva som står skrevet og ikke minst forstå dette, fremfor å konstruere stråmenn. Slike idiotiske utsagn du kommer med her, tilfører ikke debatten noe fornuftig. Det kan selvsagt være at denne misforståelsen kommer av en manglende forståelse for arv og biologi, så for å gjøre dette tydelig så kommer her kortversjonen.

 

Genetiske mutasjoner: Dette er endringer i et enkelt gen, eller arveanlegg om du vil. Altså en endring i forhold til det genet som overføres - enten fra mor eller far, i normal arv. Dermed vil altså avkommet få en annen egenskap, enn opphavet. Slike mutasjoner skjer tilfeldig, og kan derfor ramme et hvert avkom.

 

Kromosommutasjoner: Dette er en endring i kromosomenes antall eller struktur. Slike endringer skjer også tilfeldig, og kan derfor også ramme et hvert avkom. Det er slike mutasjoner som fører til Downs Syndrom.

 

Min sykdom kommer som et resultat av en genetisk mutasjon og er arvelig. Siden jeg er klar over dette, og vet at det er høyst sannsynlig at min sykdom blir arvet til mine eventuelle barn, så er den eneste måte å sikre at jeg ikke fører denne sykdommen videre, noe jeg anser som mitt ansvar på lik linje med at man ikke skal smitte folk med HIV/AIDS med viten og vilje - å ikke få barn. Nå er det en gang slik at jeg ikke har noen mulighet til å påvirke hva som skjer når egget først er befruktet, så er dette altså min eneste mulighet.

 

Når det så kommer til folk som vet at barnet deres vil bli født med alvorlige misdannelser eller sykdommer, så er det stort sett egoismen som råder, om de velger å få barn. Deres ønske om å få barn, går foran barnets beste - noe jeg finner forkastelig. På lik linje med at jeg synes det er forkastelig å med vilje smitte andre med alvorlige sykdommer, som f.eks HIV/AIDS. Det er ikke det at man ikke kan leve et helt fint liv med HIV/AIDS, men det forsvarer likevel ikke at man påfører andre lidelse.

 

Da barnet ikke har noen bestemmelsesrett, eller valgfrihet i forhold til det å bli født med alvorlige sykdommer, anser jeg det som de potensielle foreldres ansvar å påse at dette i minst mulig grad forekommer. Dessverre er det altså de som lar sine egne egoistiske følelser og trang til å få barn, gå foran det potensielle barnets beste.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ingen her er imot abort så vidt jeg har forstått, men vi er imot trakasseringen av de foreldre som ønsker å beholde sitt barn, og imot stigmatiseringen om at disse barna ikke fortjener livets rett.

 

Alvorlig talt, har du fått med deg noe av det som har blitt skrevet i denne tråden så langt? Om det ikke var nok med de opplysningene Metaldude gav så kan du jo begynne på nettet og lese deg enda mer opp om downs syndrom. Dette handler ikke om foreldre som beholde sitt barn, men om kommende foreldre som vil prioritere seg selv framfor barnets beste og tvinge et barn til å bli født med psykisk handicap og andre plager bare fordi de selv tror de kan mestre det. Tenk å gjøre noe så grusomt mot sitt eget barn! Tenk å tvinge et barn inn i et slikt liv når man kan redde det allerede som foster...

 

Ser du litt lengre tilbake i denne diskusjonen så kommer vi fram til at Glimti faktisk ikke har så mye til overs for ''slike'', og ikke ser på dem som likeverdig.

 

Hva ser du dem som? Det er og forblir fakta at downs syndrom hemmer dem både som barn, unge, voksne og gammle! Det er en diagnose som hemmer dem både psykisk og fysisk og som alltid vil være med dem. Og de vil aldri vite hva slags liv det er de går glipp av siden de aldri vil oppleve å være friske.

 

Det er slike holdninger som må bekjempes, og den beste måten for å få forståelse av en annen person sin lidelse og hvordan det påvirker denne personen er ved å tilbringe tid med dem, noe Glimti gir klare signaler om at han aldri hadde ''giddi''. Så kan du jo spørre deg hvorfor han er så fiendtlig innstilt mot de som har downs og/eller andre like hemmende defekter.

 

Hva må bekjempes? Viten om at folk med downs syndrom og andre, lignende diagnoser er psykisk handicapede samt har andre plager og? Viten om at friske folk har langt flere muligheter i livet sitt?

 

Uansett, hvordan skal vi måle livsglede, og finne ut av hvem som fortjener livets rett? Ved å stole på våre fordommer og anta ut av løse luften at de 'må' ha det vondt på grunn av at de ikke er akkurat som alle andre?

 

Nå har du fått noen fakta på bordet om hva som medfølger med downs syndrom så ikke fortsett å si at de bare "ikke er akkurat som alle andre". Skjønte du hva slags lidelser det var Metaldude pekte på?

 

Uansett hva så er det foreldrene som burde få få finne ut av hva de faktisk orker/takler. Som jeg skrev i ett tidligere innlegg her; det er også styrke i det å vite sine grenser.

 

Og om de finner ut at de ikke orker eller takler det om noen år da? Hva synes du er det riktige å gjøre da? Alt blir sikkert bare enda værre for barnet. Og alt kunne vært unngått på forhånd om man hadde spart barnet for å bli født inn i et slikt liv fra begynnelsen av...

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Så de skal kunne velge å tvinge en annen til å bli født inn i et liv med psykisk handicap og andre plager!? Da burde de vel samtidig selv bli utsatt for noe som kan gjøre dem hjerneskadde som feks. slangegift slik at de selv må igjennom noe av det samme som barnet...
Tidlig morgen eller? Dette er jo direkte pokkers latterlig og, kort og godt, eg gidder ikkje ta det seriøst.

 

Hvilke implikasjoner? Hva er det du vil ha fram her?

Mange setter barnet fremfor forelderen uten videre. "Det er drap å ta abort!" sier dei. Bla bla bla. Eg har ingen spesiell interesse i ideene deres; eg syns det er like mykje drap å tvinga mennesker til å leva feil liv videre. >>

 

Så har du også den gjengen som krangler om kor traumatisk abort er, og enkelte som drar strikken så langt som å påstå at ingen skal måtte gå gjennom det. Traumatisk kan det godt være, men eg meiner nå fremdeles at det er opp til individet å velga.

 

I bunn og grunn meiner eg det er mor (og far) som skal velga, ikkje massene som fråder ved munnen om alt ved abort.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tidlig morgen eller? Dette er jo direkte pokkers latterlig og, kort og godt, eg gidder ikkje ta det seriøst.

 

Jeg jobber på dagen så innleggene må skrives om morgnen eller ettermiddagen ja. Når det gjelder avsnittet så synes jeg det er helt riktig og rettferdig at foreldrene får slik behandling dersom de faktisk tvinger sitt eget barn til å bli født inn i et liv med downs syndrom!

 

Mange setter barnet fremfor forelderen uten videre. "Det er drap å ta abort!" sier dei. Bla bla bla. Eg har ingen spesiell interesse i ideene deres; eg syns det er like mykje drap å tvinga mennesker til å leva feil liv videre. >>

 

Selvføgleig skal barnets beste komme før foreldrenes ønske om å ha barn og nettopp derfor er det riktig å ta abort når fosteret har downs syndrom!

 

Så har du også den gjengen som krangler om kor traumatisk abort er, og enkelte som drar strikken så langt som å påstå at ingen skal måtte gå gjennom det. Traumatisk kan det godt være, men eg meiner nå fremdeles at det er opp til individet å velga.

 

Om det er traumatisk så får det anses som en test for foreldrene og da spesielt kvinnen siden det e rhun som skal gjennom selve aborten. SÅ får man se om de faktisk klarer det istedefor å la det stakkars barnet fødes med downs syndrom.

 

Og så har du jo religiøse tullingen som er imot abort pga. religion. Slike er det ikke verdt å høre på!

 

I bunn og grunn meiner eg det er mor (og far) som skal velga, ikkje massene som fråder ved munnen om alt ved abort.

 

De burde ikke få føde et uskyldig barn inn i et slikt liv. Hvorfor skal de få velge å dømme andre til å måtte leve med downs syndrom?

Lenke til kommentar

Å påstå at det er til barnets beste at det ikkje eksisterer heller enn at det skal leva med downs er på kanten av ein -istisk trofe av ein eller anna type.

 

Selvsagt er det bedre for dem å slippe å bli født i det hele tatt istedefor å bli født inn i et liv med downs syndrom og alle de plagene det medfører. Husk at vi ikke snakker om å dumpe spebarn på gaten eller i søpplen slik det gjøres i fattige land, men at vi snakker om å fjerne dem mens de fremdeles er fostre.

 

Har barn bedre livskvalitet "by default" når dei ikkje har downs, Glimti?

 

1) Ikke bruk slike tøvete engelske ord og uttrykk innimellom norsken. Det ser bare tåpelig ut og får deg til å framstå som useriøs.

 

2) Selvsagt har friske barn langt bedre livskvalitet og langt fler muligheter i livet enn dem med downs syndrom!

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Eg har ein særs dårlig vane at eg husker Engelske uttrykk bedre enn Norsk, og har du problem med det får du bare gråte så mykje du vil. :tease:

 

Personlig tar eg det derimot ikkje som sjølvfølge at downs vil gi ein dårlig livskvalitet. Det vil gi ein særdeles annerledes ein, men om det er for bedre eller verre er egentlig i min mening ikkje godt å si, for samme grunn til at livskvaliteten varierer med vanlige barn også.

 

Andre mennesker vil ha andre livskvaliteter. Enten det er grunnet omgivelsene eller om det er på grunn av egne følelser og meninger. Å anklage foreldre med downs-barn at dei er onde mennesker fordi dei hadde tru på at dei kunne klare å gi dei eit godt liv syns eg er hånende og verdig ein balltre-hilsen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/telemark/1.7922107

 

Det har vært en økning av antall barn som fødes med Downs syndrom i Norge. I våre naboland er det en nedgang. Der velges slike barn bort under graviditeten.

 

Fire måneder gamle Ludvik ble kjent over hele Norge da foreldrene sto fram og fortalte at han ble trakassert på Facebook fordi han har Downs syndrom. Foreldrene sier at de både ble overrasket og følte sorg da de fikk vite at sønnen deres ikke var som andre barn.

 

– Vi fikk et frisk barn som lagde lyder og var som alle andre, så det var litt overraskende å få vite dagen etter at han likevel ikke var som alle andre, sier Glenn Clausen.

 

– Det var på en måte en sorg å få vite det, innrømmer Tonje Borger Clausen.

 

Antall foreldre som får barn med Downs syndrom øker i Norge. På 1980-tallet ble det årlig født 40-60 barn med Downs syndrom, mens fra 1999 til 2009 ble det årlig født 60-80 barn med Downs syndrom.

 

Leder av foreningen Ups and Downs Telemark Mette Witemeyer er glad det fødes flere barn med Downs syndom i Norge enn i våre naboland.

 

Som andre foreldre som får et anderledes barn opplevde også Tonje og Glenn en sorg da de fikk vite at sønnen Ludvik har Downs syndrom, men nå er de både lykkelige og stolte foreldre.

Foto: Philip Hoffgaard/NRK

– Vi trenger barn med Downs

 

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at antall barn med Downs har økt. Ifølge instituttet henger dette sammen med at mødrene er eldre når de får barn.

 

– Dette er gode nyheter. Det er ingen grunn til å velge bort et barn med Downs syndrom, sier Mette Weitemeyer, leder av foreningen Ups and Downs Telemark.

Mette Weitemeyer (Foto: Philip Hoffgaard/NRK)

 

Mette Witemeyer er glad det fødes flere barn med Downs syndom i Norge enn i våre naboland.

 

 

Den medisinske utviklingen gir oss stadig bedre muligheter til å velge bort. Både Sverige og Danmark har innført screening av alle fostre. Året etter at Danmark tok det i bruk, ble antallet med Downs halvert.

 

– Både jeg, foreldre og andre som kjenner folk med Downs syndrom føler en sorg når vi hører at det er mulig å velge bort denne typen mennesker. Vi trenger dem i samfunnet vårt, sier Weitemeyer.

Stolte foreldre

 

Hjemme hos Tonje og Glenn begynner rutinene å komme på plass. Etter at det første sjokket over å få et annerledes barn var over fikk en Tonje Clausen en sterk visshet om at dette var deres barn.

 

– Jeg kjente på meg at han var vår og at vi var foreldrene hans, sier Tonje og ser stolt ned på sønnen sin.

 

Hva synes dere om at det fødes flere barn med Downs i Norge?

 

– Vi synes det er bra vi, sier Tonje og får støtte av mannen.

 

– Ja, det er kult. Vi trenger mangfold i samfunnet, så det er bare positivt, sier Glenn og er like stolt som enhver annen pappa som snakker om barnet sitt.

 

– Se på han da, han er jo helt skjønn, sier de begge, nesten i kor.

 

 

Så hva mener folket om denne artikkelen? Personlig synes jeg i alle fall at den er skrevet litt rart. Jeg skjønner poenget, men å si at "det er bra det fødes fler med Downs Syndrom" høres rart ut. Det blir annerledes å si at "det er bra det er færre som tar abort pga Downs Syndrom", for dét er jeg enig i.

 

Edit: Skrivefeil

Endret av hawaii2k
Lenke til kommentar

Eg må bare le av absurditeten til Weitemeyer. Eg har på ingen måte forandret syn, men hennes fortvilelse over at andre mennesker har valg gjør meg egentlig ein blanding av forbanna og underholdt på samme tid.

 

Det er bare såpass hodeløst som det blir uten å sjølv ha kromoson-feil.

 

Samfunnet trenger ikkje downs, men det betyr ikkje på nokon måte at me ikkje skal kunne ta imot dei. Dette er jo absolutt eit område me lenge har vært forferdelige med.

Lenke til kommentar

Det jeg stiller meg mest skeptisk til er faktisk foreldrene. Skyt meg om dere vil. Men alle som forhelliger situasjonen med deres barn gjør meg litt frustrert. Det er ikke slik at de gikk og krysset fingrene for at barnet skulle få Downs Syndrom uten at jeg tviler et sekund på at de er like glad i det som med et barn uten Downs. Syndromet er, når alt kommer til alt, et resultat av noe uventet i svangerskapet som har vært utenfor deres kontroll. Så om det eneste barnet de har har Downs Syndrom er det jo umulig for dem å si at alt er så mye bedre enn om det ikke hadde det(sier ikke at det fremkommer her, men jeg har faktisk hørt det), fordi de ikke har noe sammenligningsgrunnlag. Det må kreves utrolig mye ekstra av foreldrene og det har jeg meget stor respekt for. Jeg tror et barn med Downs har mange muligheter, det kommer ann på hvilken oppfølging det får av de rundt seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Å si at det er bra at det fødes flere barn med Downs Syndrom enn tidligere, må være noe av det mest skremmende jeg har hørt i hele mitt liv. Jeg har full forståelse for at foreldre er glade i barna sine, enten de er sånn eller sånn - selv om jeg har valgt å ikke få barn, på grunn av at de med høy sannsylighet risikerer å arve mitt syndrom.

 

Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg å vite HVA vi trenger Downs Syndrom til. Slik jeg ser det, så er det en alvorlig og negativ kromosomfeil, som gjør individet totalt ute av stand til å ta vare på seg selv. Det vil for alltid være avhengig av oppfølging, for å overleve hverdagen - i alle fall gjelder dette for de fleste tilfeller.

 

Hva skjer den dagen mor og far, ikke er der til å ta vare på barnet sitt, for individet vil være barn, hele sitt liv - rent intelektuelt sett.

 

Denne artikkelen bærer preg av å være skrevet i en overdrevent PK--bias, den kunne meget vel vært litt mer nyansert.

 

Red.: Det er nemlig forskjell på å si at vi skal drepe mennesker med Downs Syndrom, enn å si at vi bør prøve å begrense antallet som fødes med Downs Syndrom.

Endret av NikkaYoichi
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Merkelig tankegang at de mødre som ikke tar tidlig ultralyd, skal være forbrytere av den grunn. Hva hvis ultralyd-dama ser at foreldrene er unormalt stygge og sjenerte, skal hun da legge mora i reimer og trille henne inn på abortavdelingen? Om hun ikke gjør det vil hun være medskyldig i alle lidelsene dette barnet høyst sannsynlig kommer til å oppleve i framtida. Aldri bli valgt som cheerleader og aldri bli nyhetsoppleser i Dagsrevyen, for eksempel.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Eg har ein særs dårlig vane at eg husker Engelske uttrykk bedre enn Norsk, og har du problem med det får du bare gråte så mykje du vil. :tease:

 

Hvis du ikke kan norsk ligger problemet hos deg og ikke hos meg! Miksing av norsk og engelsk er forøvrig noe som er ut for mange år siden og som folk bare benytter seg av når de prøver å være tøffe.

 

Så siden det er du som driver på på et tragisk nivå og ikke meg er det du som får gråte. Jeg har forøvrig ikke grått på årevis.

 

Personlig tar eg det derimot ikkje som sjølvfølge at downs vil gi ein dårlig livskvalitet. Det vil gi ein særdeles annerledes ein, men om det er for bedre eller verre er egentlig i min mening ikkje godt å si, for samme grunn til at livskvaliteten varierer med vanlige barn også.

 

Downs syndrom er automatisk reduserende hele livet og om du ønsker kan du jo lese den quoten som ble lagt ut for litt siden her i tråden om hva det innebærer. Så er det også at folk med downs syndrom er en stor belastning for familiene fra fødslen av med all den ekstra oppfølgingen de trenger og for samfunnet med alle de ekstra midlene de trenger. De eier ikke intelligens sammenlignet med vanelige, friske folk og vil aldri kunne nå så langt som dem nettopp pga. diagnosen deres. De vil heller aldri bli virkelig klar over hva diagnosen innebærer selvom de blir fortalt aldri så mye at de har downs syndrom. Så dermed vil de aldri vite hvilke muligheter de ble frarøvet fra fødslen av fordi foreldrene deres valgte å la dem bli født inn i et slikt liv.

 

Andre mennesker vil ha andre livskvaliteter. Enten det er grunnet omgivelsene eller om det er på grunn av egne følelser og meninger.

 

At man skiller seg ut pga. forskjellige tanker, følelser og meninger har ingen ting med en psykisk lidelse å gjøre slik downs syndrom er og sammenligningen er dermed helt ubrukelig!

 

Å anklage foreldre med downs-barn at dei er onde mennesker fordi dei hadde tru på at dei kunne klare å gi dei eit godt liv syns eg er hånende og verdig ein balltre-hilsen.

 

Hva skal de ellers være? Her snakker vi om foreldre som på forhånd vet at fosteret har downs syndrom slik det ble gått inn på i åpningsartikklen. Vi snakker om foreldre som på forhånd vet at barnet vil bli født med denne psykiske lidelsen og dermed vet hva slags redusert og elendig liv de dømmer sitt eget barn til... At de tror at de vil kunne takle alt sammen og gi barnet nok oppfølging er intet argument for å dømme et annet menneske inn i et slikt liv. Det er ingen som ber om å bli født og skal de bli tvunget inn i livet uten å kunne ha noe valg så får minstekravet være at de faktisk får bli født friske og raske!

 

At noen kan la barna sine bli født inn i et slikt liv er grusomt og absolutt god grunn til knivstikking! Dog burde det brukes andre metoder for å få dem på bedre tanke og la fostrene bli abortert.

Lenke til kommentar

Merkelig tankegang at de mødre som ikke tar tidlig ultralyd, skal være forbrytere av den grunn. Hva hvis ultralyd-dama ser at foreldrene er unormalt stygge og sjenerte, skal hun da legge mora i reimer og trille henne inn på abortavdelingen? Om hun ikke gjør det vil hun være medskyldig i alle lidelsene dette barnet høyst sannsynlig kommer til å oppleve i framtida. Aldri bli valgt som cheerleader og aldri bli nyhetsoppleser i Dagsrevyen, for eksempel.

 

Det går ikke ann å sammenligne et dårlig/stygt utsende med en lidelse som downs syndrom. Du kan jo feks. lese deg litt opp på historien om Elefantmannen og se hva han fikk ut av livet og det på 1800-tallet... Downs syndrom er en psykisk lidelse og det er det vi diskuterer her.

 

Om du ønsker å diskutere å bli født med et godt utsende finnes det en tråd for det her:

 

https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1082202&st=0

Lenke til kommentar
Hvis du ikke kan norsk ligger problemet hos deg og ikke hos meg! Miksing av norsk og engelsk er forøvrig noe som er ut for mange år siden og som folk bare benytter seg av når de prøver å være tøffe.

 

Så siden det er du som driver på på et tragisk nivå og ikke meg er det du som får gråte. Jeg har forøvrig ikke grått på årevis.

Om du er så kåt på mote-trender i språk får det være ditt eige problem. :ermm:

 

Eg har vore nærmere engelsk enn norsk i godt over halve livet mitt, og det hjelper jo ikkje at skulesystemet aldri tok og gjorde noko med denne "voksende problemstillingen" dei alltid klagde seg over. :nei:

 

Det hjelper forsåvidt ikkje at me preike enda mindre norsk i høgskulen nå, med spillprogrammeringslinja stort sett kjørt av New-Zealandere. :hmm::tease:

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...