Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skranken, et juridisk diskusjonssted om juridiske problemstillinger fra himmel til jord..


KVTL

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvordan stiller oppsigelse fra utleier seg, når det gjelder tidsbestemte leieavtaler? Ser at husll. §9-2 regulerer tidsbestemte avtaler, og at de avtalene kan sies opp i samsvar med §§ 9-4 til 9-8, dersom det er avtalt, eller dersom utleier har forsømt opplysningsplikt (sistnevnte uansett ikke relevant her).

 

Utleier ønsker å si opp en tidsbestemt avtale lenge før utløpstiden, for å benytte husrommet selv. Leietaker har ikke nevneverdige problemer med dette, men tvisten står om oppsigelsestiden på tre måneder skal gjelde, i og med at leietaker er avhengig av kortere.

Lenke til kommentar

Takk. Sett over kontrakten nå, og ser at ting kanskje ikke er så klart?

 

Ser nå at "dersom det er avtalt" fort kan bli aktuelt, i og med at oppsigelse er regulert i avtalen.

"I de første 9 månedene er det ikke adgang for partene til å si opp avtalen. Etter utløpet av 9-månedersperioden kan avtalen sies opp av begge parter med 3 måneders frist til fraflytting ved utløpet av den kalendermåned fristen utløper i. Dersom utleier vil si opp, skal oppsigelsen være skriftlig. Leietaker kan si opp leieforholdet med de avtale frister. Oppsigelsen skal være skriftlig."

 

Dette tilfredsstiller vel kravene i § 9-2 og legitimerer kravet om 3 måneder jf. §§ 9-4 til 9-8?

Lenke til kommentar

Med bakgrunn i denne saken: http://www.dagbladet.no/nyheter/uten-at-hun-fikk-det-med-seg-tok-han-av-kondomet-na-er-han-domt-for-voldtekt/66632147 Er det mulig for en mann å hevde seg voldtatt dersom en kvinne blir gravid? F.eks. hun sa hun gikk på p-piller, men gjorde det ikke? (Og vil dette ha konsekvenser for en evt barnefordelingssak i ettertid?)

Jeg tror slike saker fort kan skape en uheldig presedens, men det er nå min mening ...

Lenke til kommentar

Har et skattespørsmål. På si av studiene driver jeg med freelancefotografering.Flere av bildene mine er i tillegg lastet opp til Internett med forskjellige CC-lisenser. Enkelte ganger knabber bedrifter bildene mine (med CC-lisens) uten å kreditere meg, hvilket jeg sender faktura på og enkelte ganger med krav om oppreisning. 

 

Jeg har allerede spurt Skatteetaten om jeg må skatte av dette. Svaret var noe diffust. Gjennom erstatning for urettmessig bruk av bilder tar jeg inn ca. 30-40 000 kroner i året. Skatteetaten mente at overskuddet var så beskjedent at jeg ikke måtte skatte av dette. Jeg fører kun regnskap for solgte bilder og bilder som det er krevd erstatning for. Utgiftene mine er kamerautstyr og reiseutgifter, men dette har jeg ikke ført noe sted (det burde jeg kanskje gjøre?)

 

Hvordan skal jeg gå frem for å gjøre dette riktig? Skal det beregnes moms når jeg sender faktura på urettmessig bruk av bilde?

Lenke til kommentar

Generelt sett regnes en erstatning skattemessig sett som det den er en erstatning for. I dette tilfellet er det snakk om erstatning og oppreisning for brudd på åndsverksloven, jf. åvl § 55. Etter sin art er dette erstatning for en tapt inntekt, og den skal da skattemessig sett behandles som om den var en inntekt fra åndsverket (avkastning av åndsverket), jf. Skatte-ABC "Skadeserstatning" pkt. 2.3.6.

 

Avkastning av immaterielle rettigheter er kapitalinntekt når det skjer utenfor virksomhet, jf. skatteloven § 5-20 første ledd bokstav c, og virksomhetsinntekt når det skjer i virksomhet, jf. skatteloven § 5-30 første ledd, alternativet "avkastning av kapital i virksomheten".

 

Hvorvidt du driver i eller utenfor virksomhet får betydning for om erstatningen er kapitalinntekt eller virksomhetsinntekt. Virksomhetsinntekt beskattes med inntektsskatt, trygdeavgift, og trinnskatt, kapitalinntekt kun med inntektsskatt. Dette må du vurdere ut fra omfanget av aktiviteten din og om den gir et økonomisk overskudd som er rimelig ut fra den innsatsen du legger ned i det (erstatningene regnes ikke som "innsats", de er passiv avkastning). Ut fra det du beskriver kan det virke som om du ligger mer mot passiv kapitalnytelse, men dette bør du ta opp med skattemyndighetene.

 

Det skal ikke beregnes merverdiavgift på erstatningskrav. Erstatning er ikke omsetning av avgiftspliktige tjenester.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja, men det forutsetter at det aktuelle landet har kriminalisert seksuell omgang uten samtykke. Det har ikke Norge.

 

Det vil kunne få konsekvenser for barnefordelingssaker som andre seksualforbrytelser.

 

Mulig jeg spør dumt her, men er ikke "seksuell omgang uten samtykke" nogenlunde likt voldtekt? Som jo i grunn er straffbart (og også da kriminalisert) i Norge?

Lenke til kommentar

Nei. Voldtekt er det å skaffe seg seksuell omgang gjennom vold/tvang, eller å skaffe seg seksuell omgang ved at partneren er bevisstløs eller på annet grunnlag ute av stand til å motsette seg handlingen.

 

All voldtekt er seksuell omgang uten samtykke, men seksuell omgang uten samtykke er mer enn voldtekt.

 

Det mest praktiske eksempelet er at man lyver om at man er steril/på p-pillen. Her er det ingen vold/tvang, og ingen utnyttelse av bevisstløshet. Men man har ikke samtykke for den handlingen man faktisk gjennomfører med tilknyttet risiko, man har samtykke for en annen handling.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Lurer litt på hvor mange dager en enkelt politibetjent må beregne å tilbringe i rettsaker som vitne hver år? Må hun/han fysisk møte opp for å forklare seg eller holder det med uttalelser nedskrivet? Tenker det må bli brukt mye tid i rettsaker med tanke på hvor ofte politiet er vitne til en sak, eller tar beslag osv.

Lenke til kommentar

På grunn av kontradiksjonsprinsippet og bevisumiddelbarhetsprinsippet må politibetjentene møte opp og forklare seg muntlig. Da politibetjentene bare må være tilstede under sin forklaring, tar det som regel bare 15-120 minutter per sak... avhengig av hvor omfattende sakene er.

 

Alternativt kan politibetjenten(e) som skal vitne bli ringt opp på telefon.

Endret av Star Fox
Lenke til kommentar

Rent hypotetisk sett, ja. Det vil da typisk være å få en fastsettelsesdom for at vedkommende har begått en ærekrenkelse, eller en dom på erstatningsansvar for ærekrenkelse etter skadeserstatningsloven § 3-6a.

 

En slik dom vil imidlertid ikke få noen betydning for trygdeforholdet, fordi NAV ikke er bundet av en dom mellom ærekrenkeren og den ærekrenkede.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...