Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Når er en lovlig med hensyn til sex?


Anbefalte innlegg

Det har flere ganger blitt tatt opp det med seksuell lavalder og når en risikerer å straffes for å ha sex med noen som er under denne alderen. Jeg skriver denne tråden i håp om å unngå å se flere slike diskusjoner eller at andre blir off topic fordi dette diskuteres.

 

på dokotonline.no fant jeg dette om temaet seksuell lavalder og straff:

Som du skriver er den seksuelle lavalderen i Norge 16 år. Det har vært foreslått å senke grensen til 15 år, men forslaget har foreløpig fått liten støtte.

 

I straffelovens paragraf 196 står det at den som har seksuell omgang med en som er under 16 år straffes med fengsel i inntil 5 år. I den samme lovparagrafen står det imidlertid at straff kan bortfalle dersom man er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

 

To vanlige ungdommer med en aldersforskjell på to år vil normalt bli ansett som jevnbyrdige. Jeg vil derfor tro at sannsynligheten for straff er svært liten. De færreste foreldre vil nok heller ikke anmelde et slikt forhold.

 

ung.no er det et lignende spørsmål men med et mer utfyllende svar.

 

ut ifra gjeldene lover og rettspraksis vil ikke folk bli tatt for seksuelt samvær med en under 16 så lenge det er en relativt jevn aldersforskjell (opp til cirka 19 år).

 

jeg håper dette har vært oppklarende og at dette ikke tas opp i flere tråder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...
Videoannonse
Annonse

Selv om det er litt i seneste laget å bumpe denne tråden nå, føler jeg at den har et par mangler og vil prøve å utfylle disse.

 

Straffelovens §196 setter i praksis den seksuelle lavalder til 16 år. Dette betyr at voksne ikke har lov til å ha sex med personer under fylte 16 år.

Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 5 år.

 

Fengsel inntil 15 år kan idømmes dersom

a) handlingen er begått av flere i fellesskap,

b) handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,

c) den skyldige tidligere har vært straffet etter denne bestemmelsen eller etter § 192 eller § 195, eller

d) fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse. Seksuelt overførbar sykdom og allmennfarlig smittsom sykdom, jf. smittevernloven § 1-3 nr. 3 jf. nr. 1, regnes alltid som betydelig skade på legeme eller helse etter denne paragrafen.

 

Villfarelse om alder utelukker ikke straffeskyld, med mindre ingen uaktsomhet foreligger i så måte.

 

Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Det finnes også en annen lov, som setter en ytterligere seksualgrense ved aldrene 14 og 10 år. Det er omtrent den samme loven, med høyere straff.

Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år. Dersom den seksuelle omgangen var samleie, er straffen fengsel i minst 2 år.

 

Fengsel inntil 21 år kan idømmes dersom

a) handlingen er begått av flere i fellesskap,

b) handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,

c) handlingen er foretatt overfor barn under 10 år og det har skjedd gjentatte overgrep,

d) den skyldige tidligere har vært straffet etter denne bestemmelsen eller etter § 192, eller

e) fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse. Seksuelt overførbar sykdom og allmennfarlig smittsom sykdom, jf. smittevernloven § 1-3 nr. 3 jf. nr. 1, regnes alltid som betydelig skade på legeme eller helse etter denne paragrafen.

 

Villfarelse om alder utelukker ikke straffeskyld.

 

Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort eller settes under det lavmål som følger av første ledd annet punktum dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

I Elevhefte: Om ungdom, samliv og seksualitet utgitt av Helsedepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet (som kan lastes ned her) står dette:

Seksualitet er og skal være noe fint og

godt, men for at sex skal oppleves som

positivt, er det avgjørende at det er selvbestemt

og ønsket! Det finnes mennesker

som bruker seksualiteten på negative måter

som kan være til skade for andre. Voldtekt eller andre former for seksuelle overgrep er forbudt ved

lov i Norge. Det er spesielt viktig å beskytte barn fra slike

overgrep (ofte kalt pedofili), og derfor har vi i Norge en seksuell

lavalder på 16 år. I praksis betyr dette at voksne som har

sex med barn under 16 år, kan bli straffet for det.

Ut i fra dette kan vi konkludere med at den seksuelle lavalder er til for å beskytte barn under 16 år, fra overgrep, utnytting og pedofili. Det er av denne grunn det står i §196 at straff kan falle bort om personene involvert er omtrent jevnaldrende.

Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Som ilpostino sier, vil det si at to vanlige ungdommer uten stor aldersforskjell neppe vil bli straffet for å ha sex, selv om de er på hver sin side av den seksuelle lavalderen. Wikipedia sin artikkel om seksuell lavalder er også verdt å lese:

Seksuell lavalder

 

Seksuell lavalder er en aldersgrense som et lands lov har satt for når man kan ha seksuell omgang.

 

Den norske straffeloven regulerer dette i to ulike straffebud, §§ 195 og 196. Sistnevnte forbyr seksuell omgang med personer under 16 år, mens førstnevnte straffer seksuell omgang med barn under 14 år. Derfor er maksimumsstraffen for brudd på § 195 høyere, i tillegg til at samleie gir en minimumsstraff på 2 år.

 

Den seksuelle lavalder inneholder en del finjuss og rom for fortolkninger. Det er ikke riktig at det er lov for to mindreårige å ha sex sammen. § 196 må tolkes slik at det er forbudt å ha seksuell omgang med en person under 16 år uansett. Dette er imidlertid bare straffbart for dem som er over 15 år (den kriminelle lavalderen). Men loven er primært beregnet på å beskytte barn under den angitte alder mot seksuelle overgrep og utnyttelse fra voksne, og derfor vil man ofte se gjennom fingrene med at to mindreårige har sex når det ikke bærer preg av utnyttelse, men er et uttrykk for ungdommelig utprøving.

 

I Europa er lavalderen mellom 13 og 18 år. I USA er den 18 år i noen stater, og 17 og 16 i andre. I noen land har lavalderen for sex mellom personer av samme kjønn vært høyere enn for mellom personer av motsatt kjønn, og noen steder også høyere for menn som har sex med menn enn for kvinner som har sex med kvinner.

 

Age_of_Consent.png

 

Eksempler:

  • Hvis en 17 år gammel jente har seksuell omgang med en 13 år gammel gutt så kan jenta straffes for dette.
  • Hvis enn 15 år gammel jente har seksuell omgang med sin 17 år gamle kjæreste vil sannsynligvis straff for 17 åringen falle bort etter en vurdering av lovens passus om «lik modning og alder».
  • Dersom to 15-åringer har et seksualliv sammen, så omfattes dette ikke av loven om seksuell lavalder.

Eksempler er greie for å få en idé om hva som går og hva som ikke går. På Ung.no står det også litt om seksuell lavalder, rettigheter og slikt. De har også et par eksempler, selv om de er veldig like de som er på Wikipedia.

Eksempler:
  • Det vil si at hvis en 19 år gammel jente har sex (samleie) med en 14 år gammel gutt så kan jenta straffes for dette. Ikke gutten.
  • Hvis enn 15 år gammel jente har sex med sin 17 år gamle kjæreste vil sannsynligvis straff for 17 åringen falle bort etter en vurdering av lovens passus om "lik modning og alder".
  • Dersom to 14 åringer har et seksualliv sammen, så kommer ikke loven til anvendelse i det hele tatt.

Hele artikkelen:

 

Seksuell lavalder. Hva betyr det?

 

Den seksuelle lavalder er 16 år. Men den er satt for å sikre at ingen voksne skal ha sex med personer under 16 år, altså for å beskytte.

 

Visste du at du har seksuelle rettigheter...

De seksuelle rettighetene er en viktig del av menneskerettighetene som vedtatt av alle verdens land.

  • Du har rett til et godt seksualliv
  • Det er bare du som bestemmer over din egen kropp
  • Ingen har rett til å tvinge deg til sex! Det er et straffbart i følge norsk lov uansett hva slags forhold det skjer i
  • Du har rett til et prevensjonsmiddel du føler deg trygg med
  • Du har rett til god prevensjonsveiledning
  • Du har rett til gratis svangerskapskontroll
  • Du har rett til selv å velge lege – legen har taushetsplikt
  • Du har rett til selvbestemt abort innen utgangen av 12. svangerskapsuke
  • Du har rett til hjelp og behandling av seksuelle problemer
  • Du har rett til gratis diagnose og behandling av seksuelt overførbare sykdommer
  • Du har rett til gratis behandling hvis du har problemer som følge av omskjæring
  • Du har rett til støtte til p-piller når du er mellom 16 og 19 år

...og plikter?

til å respektere andres grenser for seksuell nærhet

å gå til lege om du har fått- eller smittet noen med seksuelt overførbare sykdommer

 

Hva sier loven?

Det er Straffelovens §196 som omhandler voksnes seksuelle kontakt med barn. Det er en overgrepsparagraf, men kan ikke brukes for å regulere ungdoms egen eller gjensidige seksualitet.

 

Eksempler:

  • Det vil si at hvis en 19 år gammel jente har sex (samleie) med en 14 år gammel gutt så kan jenta straffes for dette. Ikke gutten.
  • Hvis enn 15 år gammel jente har sex med sin 17 år gamle kjæreste vil sannsynligvis straff for 17 åringen falle bort etter en vurdering av lovens passus om "lik modning og alder".
  • Dersom to 14 åringer har et seksualliv sammen, så kommer ikke loven til anvendelse i det hele tatt.

Vi siterer Justisdepartementets tekst til forklaring av seksuell lavalder for ungdom:

 

"Ifølge Straffeloven er den seksuelle lavalder 16 år. Det betyr at ingen voksen har lov å ha samleie med noen som er under 16 år.

Denne loven er ment å beskytte alle barn mot å bli seksuelt misbrukt av andre. Samtidig er den fin å ha i en situasjon der du føler deg tvunget til å være med på noe du egentlig ikke har lyst til."

 

 

For de spesielt interesserte kan dere lese denne artikkelen jeg fant på Aftenposten som kommer med noen interessante synspunkter på den seksuelle lavalderen i Norge.

En ny seksuell lavalder

 

ET TVEEGGET SVERD. Den seksuelle lavalder er ikke bare en lov som beskytter barn mot overgrep. Den er også et sterkt symbol på hvordan voksensamfunnet fratar ungdom muligheten til å bestemme over egen kropp og nytelse.

MADS WAM SCHNEIDER, Student - Først publisert: 09.12.06 | Oppdatert: 09.12.06 kl. 00:04

 

ALDERSGRENSE. Du bestemmer over din egen kropp! Det er hva ungdom får høre når de lærer om seksualitet.

 

Men utsagnet er bare halvveis sant for dem som er under 16 år. De får lov til å si nei, men ikke ja, til sex.

 

Beskyttelse mot voksne.

Og så får de vite hvorfor: Lavalderen er ment som en beskyttelse mot at voksne misbruker dem. Det er selvfølgelig riktig.

 

Men når misbruksperspektivet nærmest blir enerådende, får de unge aldri noen reell anledning til å reflektere rundt de stivbente sidene ved lavalderen slik den er formulert i dagens lovgivning.

 

Ideen om modenhet.

Den seksuelle lavalder bygger på en tanke om at personer under en viss alder ikke har et tilstrekkelig bevisst forhold til sin seksualitet. Modenhet er dels biologisk, dels kulturelt og sosialt betinget.

 

Ser vi på Europa, finner vi lavalderens ytterpunkter ved 13 år (Spania) og 18 år (Tyrkia). Tyve land har en grense på 14 eller 15 år, mens tretten land har valgt 16 år.

 

På en bursdag.

Med mindre man har en kraftig tro på at modenheten kommer seilende på en bestemt bursdag, skjønner man at seksuelle overgrep vanskelig kan knyttes til en skarp aldersgrense. Og jo høyere grensen er satt, desto flere under den vil være utviklet.

 

Følgelig må vi anta at norske domstoler i tillegg til å straffe reelt misbruk, også straffer seksuell omgang hvor det ikke finnes noe offer, kanskje til og med hvor fornærmede både har ønsket og hatt glede av sexen. Men hvem bryr seg om slike realiteter?

 

Alvorlig, kriminell handling.

Redd Barna, som stadig knytter overgrep til lavalderen, slår på sin hjemmeside fast at "seksuelle overgrep mot barn er en alvorlig, kriminell handling som krenker barnet på det groveste". Videre sammenlignes denne handlingen med ran og mord.

 

Sjelden eller aldri har jeg hørt Redd Barna, Barneombudet eller andre organisasjoner nyansere betegnelsene "barn" og "overgrep".

 

Irrelevant skille.

Naturligvis er det forskjell på en fire år gammel pike som blir sprengt av en voksen mann - og en 14-åring som føler seg klar nok til å ha sex med en fem år eldre kjæreste. Men den norske lavalderen gjør dette til et irrelevant skille når det gjelder straffbarhet. Slik sauser man sammen makabert misbruk mot forsvarsløse barn og ungdommers lystbetonte utprøving.

 

Hvis alder er det eneste kriteriet som legges til grunn, må det bety at en seksuelt aktiv norsk 15-åring i Halden blir utsatt for et overgrep og en alvorlig kriminell handling, mens en tilsvarende svensk jente i Strömstad ikke blir utsatt for noe alvorlig i det hele tatt - fordi lavalderen i Sverige er 15 år.

 

Voldtekt uten tvang.

Men selv om svenskene gir 15-åringer rett til å samtykke til sex, har landet gått radikalt lenger enn Norge i sin beskyttelse av dem som er yngre. Da de svenske seksualforbrytelsene ble revidert i fjor, endret man lovteksten slik at seksuell omgang med mindreårige skal defineres som "voldtekt mot barn", også når omgangen er frivillig og uten press.

 

I den grad man er enig med et dusin europeiske land om at det faktisk finnes 14-åringer som er i stand til å samtykke til sex, blir 14-åringer i Sverige gjort til voldtektsofre mot sin vilje. Men det er av underordnet betydning for myndighetene, som åpenbart er mer opptatt av å trumfe igjennom ren symbolpolitikk, i et vagt håp om at den skal virke avskrekkende på potensielle lovbrytere. Hvordan vil neste versjon av lovteksten lyde?

 

Er hun et offer?

En fersk dom fra Hålogaland lagmannsrett i Tromsø opprettholdt straffansvaret for en 19 år gammel gutt som hadde hatt sex med en jente på 13 år. Den nå 14 år gamle jenta forsikret retten om at samleiet skjedde frivillig og at hun ikke ønsket at gutten skulle straffes. Hun hadde ikke hatt fysiske eller psykiske problemer som følge av hendelsen og ønsket heller ingen oppreisning.

 

I retten beskrev både hun og han relasjonen som "et begynnende kjærlighetsforhold" som ble avbrutt etter kort tid, ut fra en felles erkjennelse av at aldersforskjellen var for stor. Saken ble anmeldt av moren til jentas venninne.

 

Kjærester straffes.

Tidligere i år ble en 20-åring dømt i Nordhordland tingrett for å ha hatt sex med kjæresten sin på 15 år. Gutten fikk 60 dagers betinget fengsel, til tross for at dommen påpekte at "det er ikke holdepunkt for annet enn at forholdet var frivillig fra begge sider, og det er heller ikke preg av utnyttelse".

 

Saken ble anmeldt av helsepersonell i forbindelse med at jenta skulle skaffe prevensjon.

 

Nederland: 12-16 år.

Er det innlysende at disse fire unge menneskene nødvendigvis må trekkes gjennom rettsapparatet? Andre land møter utfordringene på andre måter. Nederland har også en lavalder på 16 år, men den absolutte grensen går ved 12. Ungdom mellom 12 og 16 år har til en viss grad frihet til å gjøre seksuelle erfaringer.

 

Påtalemyndigheten kan ta ut siktelse, men bare dersom den mener at saken er alvorlig nok i henhold til det den nederlandske loven kaller "uanstendige handlinger som omfatter seksuell penetrering av kroppen". Straffebudet nevner ikke samleie overhodet, men har i stedet valgt å la retten tolke vidt hva som er penetrering. Alle mellom tolv og seksten har uansett rett til å bli hørt.

 

Spania er lavest.

Den spanske lavalderen er Europas laveste, 13 år, men straffebudet slår fast at "den som medvirker til å lure eller villede en person mellom 13 og 16 år, gjør seg skyldig i seksuelt misbruk og skal straffes med bøter eller fengsel (. . . .)"

 

På Island er lavalderen 14 år, men også islandsk rett legger inn restriksjoner: "Den som med falske forutsetninger, gaver eller på andre måter forleder eller forlokker en ungdom under 18 år til å ha samleie eller annen seksuell omgang, straffes med fengsel ( . . .)"

 

Skarp grense uegnet.

Felles for disse tre landene er at de har forstått at en skarp aldersgrense er dårlig egnet til å gjenspeile seksualitet. Det er samtidig interessant å merke seg at islendingenes fleksible modell gir 16-17-åringene et vern som ikke finnes i Norge.

 

På denne måten klarer de å kombinere både frihet og beskyttelse: Island gir seksuelt aktiv ungdom delvis råderett over egen kropp, samtidig som landet ivaretar forpliktelsene i FNs barnekonvensjon om å forhindre overgrep mot barn opp til 18 år.

 

Bør revideres.

For naturligvis skal barn ha beskyttelse. Men i en tid da stadig grovere generaliseringer om overgrep setter sitt preg på politikk og medier, blir det ekstra viktig å unngå at ungdom blir påtvunget en offerrolle når de ikke er krenket. Det blir også ekstra viktig å være oppmerksom på nyanser.

 

Dagens lavalder er unyansert fordi den ikke tar tilstrekkelig hensyn til variasjonene i seksuell modenhet. Derfor trenger vi en moderne lavalder som lar ungdom gradvis få mulighet til å ta ansvar for sin egen lyst og lidenskap.

 

En slik anerkjennelse vil kunne bidra til at unge mennesker utvikler seg til å bli seksuelt ansvarlige, lykkelige og harmoniske voksne.

 

 

Mads Wam Schneider (27) er utdannet journalist og for tiden bachelorstudent

i kultur og kommunikasjon ved

Universitetet i Oslo.

 

Mads Wam Schneider

Student

 

Håper dette kan være til hjelp.

- Eivolele

Endret av Eivolele
  • Liker 7
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Age_of_Consent.png

 

 

Jeg har sett dette bildet før, og gud som jeg elsker det! Det er bare så utrolig bra at de i Yemen kan ha samleie allerede så tidlig som en alder av 9 år! Men... De må være gift! Hva er det for noe sprøyt? Jeg synes dette blir teit! Bare det at små barn på 9 år skal være over den seksuelle lavalder?! Det er KUN for at 40 år gamle menn skal få utfolde sine lyster!

 

Jeg liker dette bildet! Det viser på en måte litt forskjell i syn og filosofi rundt om i verden!

 

OnT: Ellers en bra tråd! Godt tiltak, og dere sitter inne med litt for mye informasjon etter min mening! ;)

Lenke til kommentar
  • 10 måneder senere...
Har jeg (Gutt 13) lov til ha sex med en jente som er 13 år ?

Nei, det har du ikke. Det er ikke tillat med seksuelt samvær, eller seksuell omgang med annet kjønn før man er fylte 16 år. Ved å eventuelt gjennomføre dette bryter man loven. Dette kan faktisk straffes, om foreldrene dine (eller foreldrene til jenta), for nyss om dette. Dette gjelder også selv om det var frivillig fra begge sider. Bare å kneppe buksa og vente noen år til.

 

:)

Lenke til kommentar
Har jeg (Gutt 13) lov til ha sex med en jente som er 13 år ?

Nei, det har du ikke. Det er ikke tillat med seksuelt samvær, eller seksuell omgang med annet kjønn før man er fylte 16 år. Ved å eventuelt gjennomføre dette bryter man loven. Dette kan faktisk straffes, om foreldrene dine (eller foreldrene til jenta), for nyss om dette. Dette gjelder også selv om det var frivillig fra begge sider. Bare å kneppe buksa og vente noen år til.

 

:)

 

Hmm.. Dette visste jeg ikke. Trodde det var lov viss begge parter er villige.

 

Lærte noe nytt i dag også :)

Lenke til kommentar

Jo, du har lov.

§ 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 5 år.

 

Fengsel inntil 15 år kan idømmes dersom a) handlingen er begått av flere i fellesskap,

b) handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,

c) den skyldige tidligere har vært straffet etter denne bestemmelsen eller etter § 192 eller § 195, eller

d) fornærmede som følge av handlingen dør eller får betydelig skade på legeme eller helse. Seksuelt overførbar sykdom og allmennfarlig smittsom sykdom, jf. smittevernloven § 1-3 nr. 3 jf. nr. 1, regnes alltid som betydelig skade på legeme eller helse etter denne paragrafen.

 

 

Villfarelse om alder utelukker ikke straffeskyld, med mindre ingen uaktsomhet foreligger i så måte.

 

Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling.

Loven er til for å beskytte unge mot å bli utnytta av eldre personar. Dersom to på 15 og 17 har seksuell omgang vil sannsynelgvis straff for 17-åringen falle vekk etter ein vurdering av lovens passus om "lik modning og alder".

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Eksempler:

 

* Det vil si at hvis en 19 år gammel jente har sex (samleie) med en 14 år gammel gutt så kan jenta straffes for dette. Ikke gutten.

 

* Hvis enn 15 år gammel jente har sex med sin 17 år gamle kjæreste vil sannsynligvis straff for 17 åringen falle bort etter en vurdering av lovens passus om "lik modning og alder".

 

* Dersom to 14 åringer har et seksualliv sammen, så kommer ikke loven til anvendelse i det hele tatt.

Endret av Zoro-Sama
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Hallo, jeg er en gutt som er 15 år (fyller 16 i august). Jeg lurer på om jeg kan bli straffet hvis jeg har sex med ei jente som er 13 år hvis hun går til politiet og anmelder det? Jeg vet jeg ikke har lov til å ha sex men det har ingen av oss.

 

Håper på et positivt svar:)

Lenke til kommentar
Før August, nei, ikke hvis begge gjør det frivillig. Etter August, da blir det værre om hun anmelder det... Det er mye svart-hvitt. Men hvorfor skal hun anmelde det om begge vil?

Takk for svaret:)

Tenker bare i ettertid hvis vi skulle bli uvenner så hun kansje ville ta hevn på en eller annen måte så går ho å anmelder det:S Nei off jeg vet ikke:)

Lenke til kommentar

Jeg vil absolutt anbefale henne å drøye en debut til hun er minst 15. Seksuell lyst er langt ifra det samme som mental modenhet. Jeg kjenner flere som debuterte rundt hennes alder, og det er ingen av dem som nå i ettertid ikke skulle ønske de venta minst et par år til. "Vi" er rett og slett for unge mentalt som 13-åringer.

 

Just keep that in mind... :roll:

 

Jeg var også selv veldig ung som debutant, så føler jeg har all rett til å være litt streng.

Lær heller av mine feil enn å gjøre dine egne om du kan unngå dem, hehe! :thumbup:

Endret av Dunsay
Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...