Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

"Tyveri" i selvbetjent kasse


Anbefalte innlegg

d'espresso skrev (6 minutter siden):

Nei, heldigvis. Vi blir bare utsatt for masse ubehag der og da som andre rundt kan se og snakke om. Og så blir vi politianmeldt og må enten punge ut med dertil hørende rulleblad, eller sloss mot forelegget.

Krem, det.

Alle selvbetjente kasser skriver ut kvittering, og de har skjerm så en ser hva som er skannet. 
2 plasser å oppdage feil før du går ut porten. 

Så de som stjeler i selvbetjente kasser, ville stjålet uansett. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 9.4.2024 at 7:25 PM, Dubious said:

Muligens det, men jeg handler stort sett bare på butikker med skanner, så ser jeg prisen når jeg handler.
 

Heldigvis blir vi ikke saksøkt i Norge om de mener at vi har stjålet noe. 
Walmart har "tjent" 200 millioner dollar på å saksøke folk som angivelig har stjålet. 

Det er jo helt sykt i USA med den saksøkningskulturen som råder.

Selskaper utnytter jo sin posisjon helt rått, og selv Tesla driver jo å saksøker sine kunder.

Dette mindsetet smitter jo også over på andre land, så norske teslaeiere kan få seg en svært ubehagelig overraskelse slik vi er vant med å bli behandlet som forbrukere når vi får dårlige produkter og tjenester.

Endret av vidor
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
vidor skrev (På 10.4.2024 den 10:56 PM):

Det er jo helt sykt i USA med den saksøkningskulturen som råder.

Selskaper utnytter jo sin posisjon helt rått, og selv Tesla driver jo å saksøker sine kunder.

USA, i hvert fall noen av delstatene der, har "punitive damage", altså at den som blir rammet av en kriminell handling, kan søke om straffeerstatning av den som har begått den kriminelle handlingen. I Norge kan man kreve erstatning, men er stort sett veldig begrenset i forhold, og erstatningen er ikke ment å være en straff, men til dekning av tap og til en viss grad oppreising. I Norge er det derfor ikke samme insensivene for butikkene å gå etter naskere ut over anmeldelse, da eventuelle forelegg går til staten.

Det er ikke uvanlig at kasserere gjør feil, slik at det blir avvik i oppgjør, og da særlig ikke i dagligvarebutikker med høyt tempo og mange scannede varer. Bruk av kort har sikkert begrenset dette noe med tiden, men feilscanninger kan jo skje den beste, så er vanskelige avveiinger.

Lenke til kommentar

Tyveri er ikke blant sakstypene man ilegger punitive damages for. Punitive damages forutsetter normalt i de fleste jurisdiksjoner at skadevolderen har ønsket å skade skadelidte, og da er man normalt på de sakstypene hvor vi i Norge bruker ordningen oppreisning for ikke-økonomisk tap. Kun cirka 5 % av krav leder til at det faktisk idømmes punitive damages, så ordningen er langt fra noe man kan regne med. Ikke er det noe man "søker om" heller, man må faktisk selv saksøke skadevolder. 

Søksmålskulturen i USA hviler i større grad på at man har lave rettsgebyrer, lav risiko for å bli idømt sakskostnader selv ved tap, og få offentlige tilsynsorganer. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
vidor skrev (18 timer siden):

Bunnpris velger nå å stenge selvbetjente kasser p.g.a tyveri.

Dette forklarer vel hvorfor Coop stopper folk som bare scanner én vare.

https://www.bt.no/innenriks/i/JbWRPJ/butikktyveri-oeker-selvbetjente-kasser-stenges

Da blir det slutt på en del impulsshopping, og butikkene kan bare glemme at jeg står i kø for å kjøpe 4-5 varer og lar is smelte.

Post i butikk er et annet irritasjonsmoment der de som sitter i kassa også har ansvaret for betjening av post og tipping. Det finnes mange dårlige post i butikkløsninger, og jeg gidder ikke å stå med varer jeg ikke får betalt fordi noen skal hente pakka si. Da er det kjekt å ty til selvscanningskassene.

Det vil alltid være noen som prøver seg på manglende scanning og jeg har ikke noe i mot flere kontroller eller at hver vare blir satt på alarm så det piper hvis man ikke har betalt for varen når man passerer porten. Jeg vil bare ha en enklere og kjappere  handlehverdag 🙂 Og, siden jeg hverken røyker eller snuser , så slipper jeg å oppta plass og forårsake lenger kø foran kassene for de som skal ha røyk eller snus. 

Jeg kan bli ganske gretten på Remabutikken der de liker å se køen blir lengre og lengre mens noen butikkansatte fyller varer i hyller som det er nok av fra før av.  "Kundene først" lærte jeg da jeg jobba i matbutikk (og av en far som var salgssjef i alt fra biler, matvarer til bad- og kjøkkeninnredninger,osv.). 

Med selvbetjeningskassene kan man også selv finne feilprisa varer, det skulle ikke vært mulig å ha avvik mellom elektronisk prisetikett på hyllene og kassapris ( og, Coop Extra er verstingen når det gjelder manglende prising eller feilprising). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mentos2 skrev (2 timer siden):

Post i butikk er et annet irritasjonsmoment der de som sitter i kassa også har ansvaret for betjening av post og tipping.

Derfor velger jeg pakkeboks når det er mulig, utenfor en annen butikk med større parkeringsplass enn butikken med PiB.

Lenke til kommentar
vidor skrev (21 timer siden):

Bunnpris velger nå å stenge selvbetjente kasser p.g.a tyveri.

Dette forklarer vel hvorfor Coop stopper folk som bare scanner én vare.

https://www.bt.no/innenriks/i/JbWRPJ/butikktyveri-oeker-selvbetjente-kasser-stenges

 

vidor skrev (1 time siden):

De fleste butikkene hadde nok store forhåpninger til selvbetjening, men uærlige folk har blitt en for høy kostnad ifm slike løsninger. Det går ut over alle.

Alle artiklene jeg har lest om stengninger gjelder kun Sør-Norge. 

 

Lenke til kommentar

Vil tippe at en kan ansette noen til å gå igjennom videoovervåking spesifikt på selvutsjekk og bruke dette rimelig effektivt på å ta tyver. Vedkommende som jobber med å sjekke dette kan jo sannsynligvis få opp hva som er på skjermen på scanneren synkronisert med videoovervåkning av kunde og sånn sett merke manglende innscanninger eller ting som ikke stemmer overens av pris og vare. Problemet er vel at dette blir for kostbart i Norge og en derfor bare velger å legge ned selvbetjening. Vil tippe at dette er en opsjon i de fleste slike løsninger om det ikke er standard funksjonalitet.

Folk må jo uansett betale for noe for å komme seg ut, så en vil jo alltid legge igjen elektroniske spor. Tagger en da betalingskortet så er det jo enkelt å legge inn en alarm på det og ta vedkommende neste gang det handles.

Trodde ærlig talt folk var mer siviliserte enn å stjele så mye i selvutsjekk at hele konseptet ble ulønnsomt. Skjønner jo at det er relativt tøffe tider nå for mange som fører til ekstra mye tyverier for butikkene, og det var sikkert dråpen for de som velger å legge ned tilbudet. Det er nok lagt inn i kalkylene at det vil forekomme en del svinn i slike løsninger, men neppe så mye som skjer i praksis nå.

Mat er jo tross alt en så sterk nødvendighet at folk får seg vel til å gjøre det meste for å ha nok av det.

Som regel bruker jeg alltid selvutsjekk der det er mulig og som regel er det for å slippe å vente i kø eller å vente til noen kommer i kassen, men jeg overlever nok om mange ser seg nødt til å utfase slike løsninger.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Da det begynte å bli snakk om selvutsjekking så visste jo de fleste, inkludert meg, at det ville føre til flere tyverier. Men det ble forsvart med at innsparingen på å sparke kassaansatte ville mer enn dekke opp for svinnet.

Jeg var svært skeptisk, siden jeg vet hvordan folk er. Ikke alle, selvsagt, men ganske mange. Mer enn nok til å ødelegge for de som ikke er tjuvradder. Bare se på f.eks. forsikringssvindel, og hvor lett folk har for å bruke sykemelding/egenmelding som feriedager.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For dei som vil stjele så er det ikkje eit nevneverdig stort problem at ein går via ei manuell kasse, ein kan jo stikke unna varer utan å legge dei på båndet uansett.

Eg huskar når det fyrst var snakk om sjølvbetente kasser, då var eit av temaene at ein skulle ha innveging slik at delar av betalingskontrollen var om handleposen hadde rett vekt i forhold til det som var registrert og betalt for. Dette kontrolltiltaket vart nok tatt vekk av omsyn til kostnadar, men det er nok absolutt relevant å innføre eit slikt system igjen.

Mitt inntrykk er likevel at dei aller fleste butikkar er fornøgde med løysinga og har fått auka omsetting fordi mange kundar synes det er både raskt og enkelt å stikke innom butikken for å handle når ein slepp å stå i kø i vanleg kassakø.
Dei butikkane som slit med tjuveri og svinn er så vidt eg har fanga opp butikkar som uansett slit med stort tjuveri. 

Lenke til kommentar

Det eneste jeg har tatt i selvbetjente kasser, er posene.  Kan da ikke jobbe gratis. 

Men etter at handlenettene ble lett tilgjenglig så har jeg kun brukt det, og det er så lenge siden jeg har brukt plastpose at jeg må kjøpe plastposer for søpla. 
Bruker handlenett til å bære andre ting også, som jeg før brukte plastposer til. 

Lenke til kommentar

Det er vel noe med selvutsjekk som gir mulighet for større tyveri som gir ekstra tap, selv med kameraovervåkning og tror nok avvikling av slike løsninger fører til betydelig lavere svinn.

Alle dagligvare butikker rundt meg bortsett fra Kiwi har selvutsjekk. Det virker nå som de er vinnerene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...