Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Rhabagatz skrev (13 minutter siden):

Dette forteller jo nye om vurderingene som ligger bak. At Israel tar hensyn og beskytter sivile blir meningsløse floskler. Det skyter på alt som kan tenkes å være Hamas, helt uten å ta hensyn til sivile hjelpearbeidere.

Her er jeg enig, det er overhodet ingen unnskyldning for dette, absolutt ingen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spania planlegger å anerkjenne Palestina som stat innen juli kan spanske medier melde om i dag.

Sitat

Spain will recognise Palestinian statehood by July, Prime Minister Pedro Sanchez told journalists during a Middle East tour, according to several reports published on Tuesday in Spanish media.

State news agency EFE and newspapers El Pais and La Vanguardia cited Sanchez as making the informal remarks to the travelling press corps late on Monday in the Jordanian capital, Amman, on the first day of visits to Jordan, Qatar and Saudi Arabia.

Spain to recognise Palestinian statehood by July, leader says -reports
https://www.reuters.com/world/middle-east/spain-recognise-palestinian-statehood-by-july-leader-says-reports-2024-04-02/

Det er 13 år siden det spanske parlamentet vedtok at landet skal arbeide for spansk anerkjennelse av en palestinsk stat.

Spania blir dermed det tredje landet i Vest-Europa som anerkjenner Palestina som stat, etter Sverige og Island. I Øst-Europa er Palestina anerkjent som stat av Ukraina, Polen, Tsjekkia, Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia, Serbia, Slovakia og Ungarn.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)
DukeNukem3d skrev (20 minutter siden):

Det eneste positive er at IDF går sterkt ut og beklager, i stedet for å gi skylden til noen andre.

Hmm, kan du legge ved en lenke? Jeg har sett uttalelsene fra IDF og fra Netanyahu, men ingen av disse inneholder noen unnskyldning/beklagelse.

BBC melder nå at tre av de drepte i angrepet var briter.

BREAKING: Three Britons among aid workers killed in Israeli air strike
https://www.bbc.com/news/live/world-68710949?src_origin=BBCS_BBC

Sitat

Three British civilians were among the seven aid workers killed in last night's attack, World Central Kitchen has confirmed.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

De har også detaljer om forløpet. Det var en israelsk Hermes 450-drone som avfyrte tre missiler, fordi de mistenkte at en "bevæpnet Hamas-terrorist" var med i en av de tre bilene i konvoien. Det stemte ikke.


Det er alltid tragisk når sivile blir drept, men IDF har tatt ansvar for dette, og kommer vel trolig med mer informasjon etterhvert.

Igjen er det ting som skurrer med denne historien fra Haaretz.

Hermes 450-droner er egentlig ikke angrepsdroner, kun til overvåkning, men Israel har bygget om sine, slik at de kan bære enten 2 Rafael-raketter eller 2 Hellfire-raketter.

Hvordan en så liten drone kan avfyre 3 raketter er et mysterium, særlig ettersom den ikke skal kunne klare å bære mer enn 2.

Og igjen, hullet i taket på bilen stemmer dårlig med den type raketter, og at bilen er helt fullstendig inntakt, utover hullet i taket.
Den andre bilen som ble truffet har helt andre skader, som kan være fra en slik rakett, men det er ingen spor på bildene av treffstedet?

Det er ting som ikke helt stemmer her, men man får vente å se om det kommer mer informasjon, tragisk er det uansett.

Endret av 0laf
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Tussi skrev (1 minutt siden):

Selv om det skulle være en væpnet terrorist der, så et det noe man skulle tatt opp med hjelpeorganisasjonen på høyt nivå, ikke drepe alle som var der...

Det er skjedd en misforståelse her, eventuelt en feilkommunikasjon, som skulle vært forhindret. Helt enig med deg, dette er en slik feil som ikke får skje.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 timer siden):

Den israelske storavisa Haaretz skriver at World Central Kitchen informerte IDF om hvem de var og hvor og når de skulle kjøre. Ruta bilene kjørte var både godkjent og koordinert i samråd med IDF. De skulle eskortere en lastebil med mat.

De har også detaljer om forløpet. Det var en israelsk Hermes 450-drone som avfyrte tre missiler, fordi de mistenkte at en "bevæpnet Hamas-terrorist" var med i en av de tre bilene i konvoien. Det stemte ikke.

IDF identifiserte at bilene tilhørte World Central Kitchen via logoene på takene og befant seg i en avtalt sikkerhetssone, men valgte likevel å angripe på grunn av at de mistenkte at denne mistenkte terroristen satt i en av bilene ifølge Haaretz sine kilder i IDF.

Angrepet var altså tilsiktet ifølge avisa, i strid med Netanyahus uttalelse.

Overlevende etter det første treffet gikk ut av den skadde bilen og forflyttet seg til en annen. Sekunder senere traff et nytt missil dette kjøretøyet. En tredje bil i konvoien nærmet seg dem, de sårede som overlevde det andre angrepet ble overført til den, men så ble et tredje missil avfyrt. Dermed ble alle de syv frivillige hjelpearbeiderne i konvoien drept i angrepet.

https://www.haaretz.co.il/news/politics/2024-04-02/ty-article/.premium/0000018e-9e1e-d764-adff-9edf9cd00000

Utdrag:

Dette bringer naturligvis mange spørsmål. Det første er kanskje hvordan i alle dager de kan vurdere at det å angripe en konvoi med sivile hjelpearbeidere er ok selv om det skulle vært en mistenkt bevæpnet terrorist blant dem.

Her er Bellingcats foreløpige analyse:

Strike That Killed World Central Kitchen Workers Bears Hallmarks of Israeli Precision Strike
https://www.bellingcat.com/news/2024/04/02/strike-that-killed-world-central-kitchen-workers-bears-hallmarks-of-israeli-precision-strike/

" - Det første er kanskje hvordan i alle dager de kan vurdere at det å angripe en konvoi med sivile hjelpearbeidere er ok selv om det skulle vært en mistenkt bevæpnet terrorist blant dem - "

Dette skal aldri i livet ha blitt vurdert i den første plassen, og det var blitt klart som det forekommer, at disse som hadde ansvaret for overvåkningen av området hvor WCK-kolonnen på tre kjøretøyer skulle ferde på en godkjent rute der man informeres om hjelpearbeidernes bevegelser, som dertil kom i kontakt med dem etter det første angrepet, er eneansvarlig for den ufattelige drapsepisoden som ikke kan betegnes for å være tragisk i den første plassen. Det var et overlagt og bevisst angrep hvor man rett og slett ignorere syv internasjonale hjelpearbeidernes tilstedeværelse basert på løse antakelser og spekulasjoner omkring en enslig væpnet mann som kunne være en ikke-militant i den første plassen. Og selv hvis, er dette ikke tillatt under enhver omstendighet i en krigssone hvor IDF-soldater og Hamas-militante kan fritt omgå nødhjelpspersonell som Røde Kors-ansatte uten at det invitere fram våpenbruk. Dette er på det strengeste forbudt. 

Gjentatte angrep gjør det klart at Gallant, Gantz og Netanyahu som juridisk sett er ansvarlige for sine soldatenes handlinger og deretter overtredelser, kan rent formelt anklages for et soleklart overgrep og betydelig brudd på krigslovene som internasjonale enigheter. Dette har fulgt til at WCK har helt stoppet, da disse hadde valgt å ta en betydelig stor risiko på oppmuntring av amerikanerne - som nekte å fordømme angrepet eller innlede egen granskning, som kan ha gjort at WCK valgt å stanse all skipsbevegelse mellom Gazastripen og Kypros. Av en eller andre grunn nekte Biden å tillate signaler om at episoden skulle granskes av amerikanerne, istedenfor hadde man overlatt det hele til israelerne. Dermed har han tabbet seg ut og kan ha gjort all fremtidig nødhjelp til gazapalestinerne gjennom frivillige organisasjoner helt umulig. Ingen kommer deretter til å sette egne frivillige i stor risiko når amerikanernes garantier er verdiløst.

Hva FAEN er det Biden tenker på? Robert Gates har rett; Biden har mentale problemer.

Først et uprovosert angrep på en FN-patrulje i Sør-Libanon hvor tre var skadet, deriblant en nordmann. 

Deretter konsulatangrepet, som Snikpellik har skrevet, det betyr null og niks om militær planlegging og aktiviteter skulle finne sted innenfor et ambassadeområde ifølge Wienkonvensjonen - IDFs argumenter er illegalt - og er bare legalt - hvis det hersker formell krigstilstand mellom Israel og Iran. Her hadde Biden også rygget unna, selv om det har kommet fram at amerikanerne var varslet bare minutter i forveien. 

Siden de sjokkerende opptakene, bildene og troverdige rapporter fra al-Shifa hospitalet som mer eller mindre har helt opphørt med å eksistere. 

Og så det overlagte angrepet på hjelpearbeidere i Gazastripen. 

Dette hendt mot en bakgrunn der man hadde godkjente nye våpenleveranser til Israel. Ekstraordinær dårlig timing! 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (40 minutter siden):

Dette har fulgt til at WCK har helt stoppet, da disse hadde valgt å ta en betydelig stor risiko på oppmuntring av amerikanerne - som nekte å fordømme angrepet eller innlede egen granskning, som kan ha gjort at WCK valgt å stanse all skipsbevegelse mellom Gazastripen og Kypros. Av en eller andre grunn nekte Biden å tillate signaler om at episoden skulle granskes av amerikanerne, istedenfor hadde man overlatt det hele til israelerne. Dermed har han tabbet seg ut og kan ha gjort all fremtidig nødhjelp til gazapalestinerne gjennom frivillige organisasjoner helt umulig. Ingen kommer deretter til å sette egne frivillige i stor risiko når amerikanernes garantier er verdiløst.

Akkurat som jeg hadde sagt; det har kommet ut at det var en meget alvorlig krisesamtale mellom det hvite huset og WCKs sjef José Andrés som hadde besluttet å sette alt på hold - og det er meget karakterisk at mens representanter fra det hvite huset bekreftet at det hadde vært samtaler, er det taust hos WCK. Noen av de meste inspirerte og ledende medlemmer var blant disse drepte, som Andrés hadde personlige relasjoner med. 

Gallant virker smådesperat da han nylig erklært at IDF vil deretter ha tett og åpne kommunikasjon med hjelpeorganisasjoner, det skulle opprettes en "felleskommando" for å koordinere hjelpedistribusjoner mellom internasjonale organisasjoner og IDF-styrkenes ledelse (Sørkommandoen). 

For sent. Det hadde vært flere episoder i februar-mars hvor hjelpesendinger og nødhjelpskolonner hadde blitt angrepet tross klarering på forveien, det verste var i 5. februar da en hjelpekolonne - endog under eskorte av to IDF-panserkjøretøyer - ble beskutt av israelske krigsskip som traff alle lastevognene og ødela disses last. WCK hadde i forveien vært i stigende tvil om de burde bli værende. Da Biden lanserte ideen om skipsoverførte nødhjelp til gazapalestinerne fra Kypros, valgt WCK å bli med fordi dette var på amerikansk initiativ. 

Så mye for amerikanernes forsikringer. IDF er ikke å stole på. 

Sist nytt: 

En av de drepte hadde amerikansk statsborgerskap. Det var kanadieren som hadde dobbelt statsborgerskap... 

Endret av JK22
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
0laf skrev (5 timer siden):

Bilder av bilene til World Central Kitchen som ble angrepet har dukket opp i mediene.

Det er noe som skurrer litt med skadene, og også skadene på ofrene, men det beste er nok å vente til IDF har mer informasjon.

Kanskje @JK22 kan opplyse om hvilke amerikanske bomber det er som lager et slikt hull i taket, på en bil i bevegelse, uten at andre deler av bilen skades?

Dette ser ut som en merkelig skade, særlig ettersom Israel som oftest bruker "Ninja" raketter når målet er kjøretøy i bevegelse.

Hva er det som skaper en trykkbølge som gjør at de inne i bilen dør av denne trykkbølgen, uten at kroppene ser ut til å ha store utvendige skader, samtidig som alle vinduer og hele interiøret er omtrent urørt?

Jeg er ingen ekspert, og aner ikke hva som er normalt, eller hvorvidt denne skaden er fra en israelsk rakett, men reagerer kun på at det virker pussig?

To andre biler var med i kolonnen. Bilder av den ene bilden viser at den er helt ubrent fra innsiden, men uten at det ser ut til å være synlige skader i taket (dog har jeg ikke funnet gode bilder av taket på den bilen) ?


wck-vehicle_1712051469285_hpEmbed_3x2.jp


For ordens skyld, jeg drar ingen konklusjoner, så kun bildet på ABC News, og reagerte på at det er en merkelig skade dersom det er en rakett eller bombe som har truffet taket i den vinkelen, uten å skade resten av bilen, ikke en gang vinduene?

Er det avklart hva som traff bilen?

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det er jo ikke nytt at idf mistenker noe, angriper, for så ha tatt feil eller ikke kan bevise mistanken de mener stemte. Vilkårlig angrep som de har blitt kritisert for lenge nå. 

Skal de ta Hamas er de nødt å slutte med vilkårlig angrep, benytte seg av mer/bedre etterretning og mer presisjon angrep. 

Nå viste Israel verden hvordan de opererer, at anklagelsebe fra Gaza og VB er mer troverdige. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...