Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
DukeNukem3d skrev (25 minutter siden):

Dere må nok komme opp med bedre kilder enn Al-Jazeera (talerør  for Hamas) og "Middle East Eye" hvis jeg skal tro noe på at beskrivelsene av 7.oktober var overdrevet...

Men nå ser jeg at Aviene har ryddet opp i anklagene.

Konklusjonen etter "oppryddingen" er at en israelsk trollfabrikk ikke står bak de uriktige påstandene og at det kun er misforståelser. 

Avslutningsvis blir det påpekt at norske journalister også har tråkket i baret, med henvisning til en artikkel fra 2003.

 

Bare å ta av seg hatten.

Endret av Psykake
  • Liker 5
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (1 time siden):

Takk til dere som  faktisk legger inn en innsats i faktasjekken her inne og er opptatt av sannheten. Det settes pris på.

Ironisk nok har det faktasjekkende sannhetsvitnet ditt også postet memes laget av israelere som gjør narr av en konflikt med 26000 døde sivile med kommentar: 

"Mørk israelsk humor ❤️"

 

Du utrykker skepsis til medier du mener er pro Palestina som har ettergått disse påstandene, men tar denne faktasjekken som god fisk. Hvordan er det mulig?

Endret av Psykake
  • Liker 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (På 30.12.2023 den 9:48 AM):

De kan ta Nord-Gaza, men i Sør-Gaza kan dette bli helt umulig. Hvis Gallant allikevel vil hærta Sør-Gaza ved å ta Khan Younis og Rafah, er det dessverre en fare for at "Praga-massakrer" vil bli en realitet.

Dette scenarioet nærmere seg med stormskritt. IDF klarte å innta og utrenske Khan Younis uten å forårsake uaksepterte sivil tap, men det var bare fordi de simpelt sprengte ned alt skritt for skritt som rivningseksperter som demontere bygning etter bygning, deretter nabostrøk etter nabostrøk, slik at sivilbefolkningen kunne tvinges ut på avstand. Nå er sivilbefolkningen konsentrert i to lokaliteter; Mawasi evakueringssonen mot kysten og grensebyen Rafah. 1,3 millioner befinner seg i Rafah fordi det er der grenseovergangen til Egypt og de humanitære leveransene er. 

Israelerne har etablert militær kontroll over tre fjerdedeler av Gazastripen. Wikipedia er ikke lenge til hjelp fordi store områder som "tilsynelatende" er ikke under israelsk kontroll, har blitt ingenmannsland hvor israelske soldater kan uforstyrret ta seg fram i møte med et minskende fåtall palestinske militante og de gjenværende sivilister som stort sett ignoreres. Bare Rafah-regionen er tilbake. Der hadde israelere for lengst sikret militær kontroll over det åpne landet i sørøst hvor militante ikke kan bevege seg i det åpne. Hamas har mistet trolig 20,000 menn, og om dette skulle stemme har de bare væpnede sivilister og et lite fåtall militante tilbake for sivilkontroll i Rafah, som er blitt disses siste maktkonsentrering. 

Netanyahu vil få sivilbefolkningen evakuert, og omsider er det på tid. Men 1,3 mill. kan ikke flyttes ut til Mawasi som er overfylt med hundretusener på hundretusener av flyktninger fra før, og må da flyttes annetsteds fordi egypterne vil ikke tillate en exodus inn i egne land. Det er dessuten kommet så sent, at ordren kan bli meningsløst i dagens situasjon, spesielt ettersom han vil avslutte militæroperasjonen før 10. mars 2024. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Hamaskrigen kan ha tvunget fram en amerikansk retrett ut av Irak og Syria.

Det hadde vært amerikansk-irakiske samtaler i flere måneder siden utbruddet av krigen i oktober etter hvert som angrepene på de amerikanske basene intensiveres, og mye tyder på at Biden-administrasjonen - vi må innser at Biden i dag ikke lenge bestemme alene - er villig til å trekke seg ut. Etter nedkjempingen av ISIS i 2019 da denne terroristbevegelsen mistet all territorial kontroll i Irak og Syria, var den militære deployeringen blitt sittende fast fordi amerikanerne vil ikke trekke seg ut av Syria hvor de støtter syriskkurderne og syriske islamistrebeller mot Assad. Dette fulgt til en amerikansk-russisk konfrontasjon i Nord-Syria hvor Erdogan med hans antikurdiske politikk er jokeren, og deretter til en amerikansk-arabisk forverrelse fordi araberstatene vil grave ned stridsøkset med Assad. Trump prøvd å kutte det gjennom i desember 2018, men Erdogans aggressivitet tvunget fram et halt på alle evakueringsplanene - ikke minst fordi flere titusener ISIS-tilhengere har blitt tatt til fange istedenfor utryddet. Disse holdes som gisler for å holde amerikanerne i Øst-Syria. 

Biden som arvet dette problemet, har ikke kunne finne noe rask utvei pga. det amerikanske Assad-hatet og Erdogans imperiale drømmer samtidig som Iran gjør seg mer og mer gjeldende enn tidlig. Trumps drap på Suleimani i januar 2020 - det som er startpunktet på de turbulente tjueårene - hadde kastet det turbulente amerikansk-irakiske forholdet ut i et stup uten ende. Selv om det hadde vist seg helt umulig å utrydde ISIS fordi man må praktisere folkemord på 150,000 sunnimuslimene i Deir ez-Zor regionen og Anbar-regionen, er ISIS så effektivt holdt ned at lokale krefter kan takle disse. Selv om det er rapporter om at både syriske regjeringssoldater, russiske ekspedisjonssoldater, jordanske soldater, iranske soldater og irakiske soldater sliter med å stanse volden i vinteren 2023-24. Dermed trenger ikke USA logisk sett å bli værende; på sikte kan det åpner for en fullstendig utrydning av ISIS. 

Trumps attentat og Hamaskrigen har skapt en uholdbar situasjon som helt siden 2018 var forutsett; i det samme øyeblikket som Trump forkastet atomavtalen kom de første formaninger om iranske stedfortrederangrep på de amerikanske basene i Syria og Irak. En uerklært amerikansk-iransk krig hadde startet. De som mener Trump ikke startet en krig, er ikke kjent med det som hadde funnet sted i de irakisk-syriske ørkenene. For Biden og generalene er det en uholdbar situasjon.

Så som et resultat - spesielt etter rakettangrepet på Al-Asad flybase i 20. januar - hadde amerikanerne funnet seg i en situasjon hvor en retrett kan bli nødvendig, ettersom det ikke er mulig å bli værende i isolerte baser spredt rundt omkring uten annet enn fly- og helikopterforbindelser i møte aggressive militser, uten å intensivere den uerklærte krigen. Tower 22-angrepet var dråpen i begeret, som gjort det klart at man må reagere. Det tok en uke før gjengjeldelsesangrep kom, som nå oppfattes som et forsøk på å berge ansiktet mens vasallmilitsene ligger lavt i vente på signaler fra Iran og Bagdadregjeringen. 

Militært sett er det ikke mulig å holde på baseinfrastrukturen i Syria og Irak; for regjeringene i disse landene er fiendtligstemt mot amerikansk nærhet - Assad-regimet i Damaskus og Bagdadregjeringen som i seg selv er dypt splittet mellom amerikanskallierte, selvstendige og iranskallierte. De eneste sikre allierte er syriskkurderne og irakiskkurderne, men førstnevnt har i lang tid slitt sterkt med å slutte fred med stabukken Assad som er villig til å miste Øst-Syria enn å forlike seg med dem, og sistnevnte er i et uavklart forhold med den arabiske delen av Irak. Hvis det var hav i nærheten, kunne det ha blitt mye lettere - men nei da. 

Amerikanerne vil ikke ha en Dien Bien Phu-situasjon om det bryter ut en amerikansk-iransk storkrig hvis administrasjonen i det hvite huset ikke er villig til å få opp farta. Dermed er en evakuering blitt uunngåelig. 

Endret av JK22
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (6 minutter siden):

Konklusjonen her er at terrorangrepet 7.oktober fremstår som akkurat like ille nå som før forsøket på å dokumentere disse anklagene.

Brukeren konkluderer med at det virker lite sannsynlig en israelsk trollfabrikk står bak spredningen av påstandene.

 

Det er forøvrig ingen som påstår at motivet ved å ettergå disse uriktige påstandene er å få terrorangrepet den 7.oktober til å fremstå mindre ille og umenneskelig. 

Det er tydeligvis din oppfatning.

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

.... 1,3 mill. kan ikke flyttes ut til Mawasi som er overfylt med hundretusener på hundretusener av flyktninger fra før, og må da flyttes annetsteds fordi egypterne vil ikke tillate en exodus inn i egne land. 


Egypterne har de siste dagene gjort seg klare på grensen, for å stanse alle palestinere som forsøker å komme seg inn.
De truer også med å annullere fredsavtalen de har med Israel, dersom operasjonen i Rafah går skeis.
 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Aviene skrev (3 timer siden):

Når vi ikke har noen argumenter går vi på person.

Det er feil, for øvrig. Det ble ikke gjort narr av noen døde. Det var en satire om UNRWA.

I og med at tiktok har slettet den, her er den fra youtube:

 

 

Digger den videoen 🤣🤣🤣🤣 spot on 👍

  • Liker 7
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (16 minutter siden):

Egypterne har de siste dagene gjort seg klare på grensen, for å stanse alle palestinere som forsøker å komme seg inn.
De truer også med å annullere fredsavtalen de har med Israel, dersom operasjonen i Rafah går skeis.

Dagens dummeste spørsmål: Går det noen kollektiv-transportmidler fra Gaza til Vestbredden, Jordan, Libanon, Syria eller Saudi-Arabia? :p Kunne UNRWA vært behjelpelige med å sikre en trygg korridor for flyktningebusser, med trygghetsgarantier om ingen avhoppere eller annet tull i land de må gjennom?

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (12 minutter siden):

Dagens dummeste spørsmål: Går det noen kollektiv-transportmidler fra Gaza til Vestbredden, Jordan, Libanon, Syria eller Saudi-Arabia? :p Kunne UNRWA vært behjelpelige med å sikre en trygg korridor for flyktningebusser, med trygghetsgarantier om ingen avhoppere eller annet tull i land de må gjennom?

Det hadde vært noe, det! :D 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
58 minutes ago, Psykake said:

Brukeren konkluderer med at det virker lite sannsynlig en israelsk trollfabrikk står bak spredningen av påstandene.

 

Det er forøvrig ingen som påstår at motivet ved å ettergå disse uriktige påstandene er å få terrorangrepet den 7.oktober til å fremstå mindre ille og umenneskelig. 

Jeg er ganske tydelig på at jeg tror at dette er mer eller mindre organisert og at formålet er klart - å få Hamas til å fremstå som barbariske. Dette stemmer med Israels overordnede informasjonsstrategi og det var ikke minst i regjeringens interesse å lede oppmerksomheten bort fra den enorme militære fiaskoen 7. okt. var for Israel.

Vi vet at ett eneste lite barn ble drept, det var sammen med moren i ambulanse på vei til sykehus.

Jeg er ikke i tvil om at det funnet sted krigsforbrytelser. Men omfanget og typen er ukjent. Hvor mange av de 764 sivile som ble drept av Hamas og som ikke var stridende, vet vi ikke. Hvor mange voldtekter, likvidasjoner og lemlestelser som fant sted, vet vi heller ikke. 

Men at småbarn har blitt henrettet av Hamas den 7. okt. kan vi avvise. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
43 minutes ago, Simen1 said:

Dagens dummeste spørsmål: Går det noen kollektiv-transportmidler fra Gaza til Vestbredden, Jordan, Libanon, Syria eller Saudi-Arabia? :p Kunne UNRWA vært behjelpelige med å sikre en trygg korridor for flyktningebusser, med trygghetsgarantier om ingen avhoppere eller annet tull i land de må gjennom?

Slik situasjonen er nå ville enhver forflytning der de ikke tillates å vende hjem utgjøre etnisk rensing.

men trolig er den beste løsningen for flyktingene at Israel setter opp leire i eget territorium mens Gaza gjøres beboelig igjen.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...