Gå til innhold

Bør Aldersgrensen på snus endres?


Anbefalte innlegg

Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (4 minutter siden):

Vi hadde allerede en forbudstid her i Norge... forståelig nok. Hjembyen min Moss hadde 3000 innbyggere på den tiden og over 80 utesteder. Til og med kyrne ravet rundt fullstendig fulle på åkrene, da de ble foret med overskuddsmalt fra bryggeriene. Jeg har lest anektoder fra den tiden som beskriver gjenomreisende og hvordan de reagerte på det glasserte, døde blikket hos samtlige gårdsdyr rundt om kring.

Hadde biler eksistert på den tiden, hadde du blitt buret inne hvis du tok deg en biff og satt deg bak rattet like etterpå.

Jobbet paa et trykkeri, med gammel historie, der de i gamle dager, forlangte. ei "halv ei", hvis de skulle staa overtid, brakk opp hengelaasen til spritskapet om morgenen, hvis de var saa dumme, at de hadde laast det og annenhver torsdag, loenningsdagen, sto konene utforbi og sugde tak i dem, naar de kom ut. Ville tilstander.

Men jeg brukte vel forbudstiden som et eksempel, paa tobakk og snus ogsaa da, selv om det var et alkoholforbud.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Karltorbj skrev (7 minutter siden):

Men jeg brukte vel forbudstiden som et eksempel, paa tobakk og snus ogsaa da, selv om det var et alkoholforbud.

Når kyrne begynner å snuse, gi meg en jingle

Lenke til kommentar
21 hours ago, Snikpellik said:

Jeg mener snus bør avgiftsbelegges mye høyere, man bør stille strengere krav til innholdet (som mikroplast) og på sikt bør man se på et forbud. Ja, jeg snuser selv.

Jeg snuser ikke og har ingen ønske om å begynne, men er i mot en slik avgiftsøkning da snus allerede er dyrt. Hvis det blir enda dyrere så øker det bare klassaskillet slik at snus blir mer et statussymbol for de med god økonomi. Bare se på drikken Prime som eksempel hvordan unge sikler etter det som er dyrt.

Lenke til kommentar

Hvis de endrer grensen bør den settes til 30. Det er ekstremt avhengighetsskapende og gjør mer skade enn man tror i lengden.

2 hours ago, PosteMonopolet said:

statussymbol for de med god økonomi. Bare se på drikken Prime

Folk som drikker prime, red bull, mønster osv ser jeg ned på. Unge folk bøtter innpå altfor mye av dette i dagens samfunn. Overhodet ikke bra for kroppen i det lange løp.

Lenke til kommentar
Antontester skrev (På 26.8.2023 den 2.02):

Snus er 18 års aldersgrense sammen med røyk men børde ikkje enklig snus vert 16 års aldersgrense? Grunnen til at eg tenker dette er fordi at det er mange yngre folk veldig populært blandt 16 åringer å snuse eg sier ikke at det er bra og snuse men eg bare sier at eg synes aldersgrensen på snus kunne vert 16 år men aldersgrensen på røyk kan seffølig stå som 18 ka synes dere?

Studier viser at mange snusere ender opp med å røyke, så lavere aldersgrense som vil gi flere snusere er en dårlig ide. Også fordi snus er skadelig med mange helserisikoer. Man bør heller gå andre veien med å heve aldersgrensene for all tobakk for å få ned bruken slik amerikanerne har gjort alt.

Dubious skrev (På 26.8.2023 den 5.56):

Fordi snusere og røykere kaster de på bakken.

Alkohol er sunt. 

Nei, alkohol er ikke sunt. Alkohol er gift og skadelig, ny forskning viser at all alkoholbruk er skadelig. https://forskning.no/alkohol-og-narkotika-ntb/global-studie-all-alkoholbruk-er-skadelig/1222818

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så lenge snus ikkje er "sunnare" enn røyk så gir det lite meining å skulle introdusere 16 åringar for snus fyrst. Ei redusert aldersgrense vil garantert føre til fleire nikotinavhengige, både fordi snusen gir eit ekstra høgt nikotinopptak, og fordi snus er lettare å bruke i nesten alle samanhengar no når ingen røyker inne. 

Om ein skal differensiere mellom snus og røyk så vil eg foreslå at ein beheld eller aukar amdersgrensa, men at ein kanskje burde vurdere å gi snus litt avgiftslette i forhold til røyk. Dette for å legge til rette for at voksne nikotinavhengige går over til å bruke snus som ikkje utgjer ein helserisiko for tredjeperson som kan bli utsett for passiv røyking. 

Lenke til kommentar
7 minutes ago, GP950mAh said:

Meh.. dette er en studie. Dvs de selektivt samler sammen forskningsrapporter som gir den konklusjonen som er ønsket. Ingenting nytt her men de får noen presseoppslag som er poenget.

Snus er ikke bra men er mye bedre enn røyk.. og man skader bare seg selv.

Lenke til kommentar
scuderia skrev (12 minutter siden):

Meh.. dette er en studie. Dvs de selektivt samler sammen forskningsrapporter som gir den konklusjonen som er ønsket. Ingenting nytt her men de får noen presseoppslag som er poenget.

Snus er ikke bra men er mye bedre enn røyk.. og man skader bare seg selv.

Ja, det er det som kalles en metastudie hvor de ikke produserer noen undersøkelser selv, men bare googler rundt og plukker det som passer.  Metastudier er også kjent som den formen for studie som gir ønsket konklusjon med minst mulig innsats.

De driver fremdeles og tviholder på den 20 år gamle undersøkelsen av svenske bygningsarbeidere som viste en 50% økning i bukspyttkjertelkreft , en kreftform som allerede er veldig sjelden. Man skulle tro at snusens hjemland Sverige har skyhøye forekomster av bukspyttkjertelkreft, men de ligger omtrent på gjennomsnittet i Europa. Ikke ett ord om det paradokset i FHIs rapport.

En av forfatterne uttalte dette.

Sitat

Det har vært vanskelig å dokumentere at nikotin i seg selv gir kreft.

Men FHI prøver så hardt de kan. De har holdt på i flere tiår uten å finne noe og den naturlige konklusjonen til en objektiv fagperson ville vært at det ikke er noe å finne.  Men FHI gir ikke opp så lett.  En dag kan det kanskje dukke opp en studie om mongolske parkeringsvakter eller noe sånt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En 16-åring spør om ikke aldersgrensen for snus bør senkes til 16 år, og alle som er eldre enn dette svarer at aldersgrensen bør være langt høyere. Det kan fungere som bevis for at man har større forståelse rundt potensielt farlige stoffer når man er eldre, og at aldersgrensen definitivt ikke burde vært lavere enn den er. Det er jeg forsåvidt enig i, de fleste følger nok den vanlige banen med å bli avhengig som ung og dum, og så skulle ønske at de aldri begynte når de ble eldre. Men dette er en del av erfaringsløpet. 

Å sette aldersgrensen høyere vil fungere dårlig, det er litt nedverdigende for myndige mennesker som tror de er voksne i en alder av 18, og det fungerer dårlig med tanke på annen lovgivning. Om snus er farlig eller ikke er forsåvidt irrelevant i mine øyne, da eliminering av all risiko er umulig, og at folk gjør en hel massevis av ting helt uten omtanke for hvor farlig det er. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...