Gå til innhold

Er protestantismen den eneste riktige religionen?


Anbefalte innlegg

HvemFormetMeningeneDine skrev (6 minutter siden):

Josva: Men hvis dere ikke ønsker å tjene Herren, så velg selv i dag hvem dere vil tjene, enten de gudene som deres forfedre tjente på den andre siden av Elven, eller gudene til amorittene, som bodde i landet før dere….

Nok en setning fra en ukjent forfatter, hvor du allerede må tro for at den skal ha noen som helst betydning,

Sitat

Fri vilje er en av de flotteste gavene vi har. Fritt valg på øverste hylle. 😉 

Hvordan vet du at du har fri vilje? At du føler at du har fri vilje, og tror du har fri vilje, betyr ikke at du kunne valgt annerledes i en gitt situasjon.

Jeg påstår ikke at fri vilje ikke eksisterer, men synes argumentene mot fri vilje er gode, og at argumentene for fri vilje, ofte er ubegrunnede påstander som din.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Antiteist vs ateist eller en gnostisk ateist vs en agnostisk ateist. Spennende.

Som linken til bevisbyrden antagelig sa så ligger bevisbyrden hos den som kommer med påstander, hos den som erklærer viten.. irrelevant om det at Gud eksisterer som de gnostiske teistene gjør eller at Gud ikke eksisterer som de gnostiske ateistene gjør. Begge deler baserer seg på viten, en viten som begge parter sliter med å bevise.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (28 minutter siden):

Igjen, det er dei som påstår at gud finnes som må bevise det.

Ja, og den som påstår å vite at ingen gud finnes som må bevise det. 

Som @Noxhaven påpeker, så gjelder bevisbyrde for alle påstander om å vite sannheten, også din. 

HvemFormetMeningeneDine skrev (3 minutter siden):

Du må gjerne få tro at livet ditt er forutbestemt eller styres av instinkter hver dag! 

Jeg forsøkte å legge opp til en diskusjon, men skjønner at du bare er her for tomme påstander. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
HvemFormetMeningeneDine skrev (1 time siden):

Ja det er dessverre ikke mitt ord du forkaster. 🙂

Hvis det er guds ord, og jeg skal bli overbevist av guds ord, eller han ønsker jeg skal bli overbevist av ordene i bibelen (jeg har ikke så mye annet å basere en eventuell overbevisning på?) , så hadde jeg forventet mer :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Capitan Fracassa said:

Ja, og den som påstår å vite at ingen gud finnes som må bevise det.

Man kan ikke bevise at Gud ikke finnes - for å skulle kunne gjøre dette måtte man ha kunnskap om alt i universet, det har vi ikke og kommer mest sannsynligvis ikke til å få.

Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (2 minutter siden):

Man kan ikke bevise at Gud ikke finnes - for å skulle kunne gjøre dette måtte man ha kunnskap om alt i universet, det har vi ikke og kommer mest sannsynligvis ikke til å få.

Helt enig, og derfor bør man unnlate å bombastisk fastslå at ingen guder finnes, slik @Dragavon gjør.

Etter min mening, har vi ikke kunnskap som gir noen rasjonell grunn til å tro det finnes noen gud, men dette gir allikevel ikke grunnlag for å fastslå at det dermed ikke finnes noen. 

Det finnes jo allikevel spesifikke gudskonsepter man bør kunne avvise, fordi de inneholder påstander som er beviselig feil, eller logisk selvmotsigende. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, afterall said:

Hvis det er guds ord, og jeg skal bli overbevist av guds ord, eller han ønsker jeg skal bli overbevist av ordene i bibelen (jeg har ikke så mye annet å basere en eventuell overbevisning på?) , så hadde jeg forventet mer :)

Troen kommer av forkynnelsen som igjen kommer av Kristi ord i følge Paulus. Dermed spørs det om du blir overbevist av det du leser er Kristi ord og at det han sier er sant, og det hans apostler/utsendinger som Paulus sier er sant.
I følge noen muslimer feks har de fått drømmer om Jesus og det har vært med på å overbevise dem, andre har andre påstander som har hjulpet til å overbevise. Så flere ting kan være med, men mye tyngde er på hvem Jesus hevdes å være i skriftene og om han døde og ble reist oppigjen. Det er jo et fundament i kristentro.

Lenke til kommentar
Capitan Fracassa skrev (9 timer siden):

Man tror på det man har blitt (mer eller mindre) overbevist om. Du kan ikke bare bestemme deg for å tro på julenissen, eller at all krig skal stoppe i morgen, selv om det er fine ting.

Jo, du kan vel det?

Capitan Fracassa skrev (9 timer siden):

Jeg mener ikke å være skråsikker, men dette er et for  interessant tema til at jeg vil slippe det helt. Jeg tror som sagt ikke at man kan velge å tro eller ikke. 

La oss anta at Gud eksisterer og gir noen et kall. Om den enkelte responderer med tro på Gud, mener jeg da handler om hvilket type kall hen fikk, hvilken ballast personen har, og hvilken situasjon hen er i - alt er med på å forme om personen ble overbevist av signalene.

Men en som ikke ble overbevist, kan ikke sette seg ned og bare bestemme seg for å tro. Like lite som du har muligheten til å bare slutte å tro i dag.

Du kan ikke fly fordi du ikke har vinger. Men om du ikke "kan" tro fordi du ikke er overbevist, selv når du har verktøyene, er det noe helt annet. Da er det et valg.

Alle de monoteistiske religionene er bokreligioner - de baserer seg på skriftene. Alle vi som lever etter at hendelsene skjedde har dem som basis. Nå er det mange som forteller om egne erfringer, som Aiven, og jeg slutter meg gjerne til der. Men denslags er ikke avgjørende for å kunne tro. Tro er tillit - til det som står skrevet og gjennom det til Gud. Og man velger  om man vil ha tillit til det, eller ikke.

Men man må og vite om det, og for å sitere Paulus:

Hvordan kan de tro på en de ikke har hørt om? Og hvordan kan de høre uten at noen forkynner? (..) Så kommer da troen av det budskapet en hører, og budskapet kommer av Kristi ord. Har de ikke hørt, spør jeg så. Jo, sannelig: Deres røst har nådd ut over hele jorden, ordene dit verden ender.

Som man må ha vinger for å fly må man ha kunnskap for å tro, man må ha hørt evangeliet. Man må ha det rette vertøyet. Derfra er det et valg, man tar stilling til det man har lest og hørt.

For en som har den kunnskapen er det ikke umulig å tro. Det er i bestefall "umulig".

Capitan Fracassa skrev (9 timer siden):

Beklager at jeg allikevel forsøker å dra deg inn igjen. Men du står selvsagt fritt til å la det ligge, slik du skrev. 😊

Jeg skal ikke være vond å be. :)

Lenke til kommentar
afterall skrev (14 timer siden):

Jeg er så langt ikke overbevist (overbevisning er jo heller ikke et valg). 

Finnes det en oppskrift på hvordan en "oppriktig søker gud"? 

Å stille seg positiv til det du har hørt og lest? Alt du trenger har du jo alt fått og har kunnskap om.

Lenke til kommentar
afterall skrev (13 timer siden):

Jeg tror ikke dette stemmer. Jeg kan like lite velge å tro på en gud som jeg kan velge å tro på enhjørninger, havfruer eller julenissen. Jeg kan si at jeg tror, men en oppriktig tro er ikke et valg. Jeg kan i dag ikke velge å være overbevist om at julenissen finnes. Jeg må overbevises. 

Kan du personlig velge å plutselig tro på noe du ikke allerede tror på? 

Det er jo mange som skifter mening om det ene eller andre, så det kan jeg nok dersom innholdet er bedre.

Jeg har tenkt gjennom hva de andre religionene sier om frelse og Guds nærvær. Og jeg hører på når de uten gudstro skal overbevise om at vitenskapen gir svar på hvor kjærligheten kommer fra, hvorfor jeg er her, eller hvordan alle urett en gang skal gjøres opp og de undertrykte skal få oppreisning.

Så langt har jeg valgt å holde meg til det kristne håpet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
23 minutes ago, Tmz said:

All religion er bare bullshit. Noe som er diktet opp for å gi mening til ting vi ikke kan forstå. Derfor er ingen religioner noe mer riktig enn andre. Alle hevder jo at sin egen religion er den riktige 😆

Men er ikke mening noe som er meningsfylt, altså en dyd i seg selv?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
23 minutes ago, skaftetryne32 said:

Ikke når det er redusert til eventyr, vi vet at sola og månen ikke er guder, det fins ingen god grunn til å tilbe dem som guder, det gir ingen mening. 

Jeg mente ikke inneholdet, altså religionen i seg selv - jeg mente følgene og samfunnsnytten av religion. Da er vi over i religion som redskap med svært mange bruksområder i samfunnet.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...