Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Bygning langt over grensen


Brulejus

Anbefalte innlegg

Kom tilfeldig over en boligannonse på "scrollingen" på Finn i dag. Ikke noe som var noe aktuelt, men ble litt nysgjerrig på hva en ny eier kan komme opp i med garasjen som ligger halvveis over på naboeiendomen.

Fra prospekt: "Det gjøres særlig oppmerksom på at det av kart ser ut som om deler av garasje er bygget over på nabotomt." og "Det foreligger godkjente tegninger av garasje datert 13.10.71."

Altså har den stått der i drøye 50 år. Kan ny eier risikere at naboen krever at garasjen rives på grunn av at den går inn på deres eiendom? Ser ofte at noe av og til går over grenser, men ikke så ekstremt som i dette tilfellet.

 

image.png.e63006770dc62df3a7d5aa83cb544f98.pngimage.png.ae86b9e263ddc117937491dfb5fcd268.png

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Så en liknende annonse på Finn for en del år siden. Der var løsningen at om det trengtes å gjøres noe med garasjen skulle den flyttes/rives, frem til det ble det gitt bruksrett. Det ligger ingen avtale på bygget/eiendomene? Du kan sjekke om det ligger noe tinglyst hos Kartverket.

Lenke til kommentar

Sjekker alltid hybrid kartvisning (satellitt+eiendomsgrenser) på boligannonser på Finn - er det slik som dette tenker jeg at det er bedre å gå videre til neste annonse.

Evt spør eier via megler om det er avtale mellom de to husene - felles garasje med 1/2 part hver? Eller tinglyst at garasjen har lov til å stå over på naboeiendom (hvis tomten  i sin tid ble skilt ut fra denne)

Lenke til kommentar
Brulejus skrev (11 timer siden):

Kom tilfeldig over en boligannonse på "scrollingen" på Finn i dag. Ikke noe som var noe aktuelt, men ble litt nysgjerrig på hva en ny eier kan komme opp i med garasjen som ligger halvveis over på naboeiendomen.

Hent opp  eiendommen på kartet på kommunens nettsider og sjekk om grensen gjennom garasjen er heltrukken eller stiplet.

Lenke til kommentar
Rune_says skrev (1 time siden):

 er det slik som dette tenker jeg at det er bedre å gå videre til neste annonse.

Hvis huset har en rabatt som tilsvarer verdien av garasjen + riving så tenker jeg at det kan være helt greit?

Evt så kan man sondere om det er mulig å komme til enighet med naboen før du legger inn bud (f.eks kontrakt på langtidsleie av flekken? Eller kjøpe den av ham? Eller gi fra seg noe tomt mot garasjetomta?)

Evt så kan man spekulere i at det "sikkert går bra".

-k

Lenke til kommentar
Mag ne skrev (På 26.5.2023 den 9.53):

Grensene på digitale kart er ofte feil. Grenser er ofte beskrevet i gamle papirer og eiendommen er ikke oppmålt i nyere tid. Jeg har selv et par slike eiendommer.

Dette. Bildet i første post sier egentlig ingenting, så bør sjekkes mer grundig før man evt forkaster en potensiell eiendom.

 

Mange norske tomter er skylddelte, og da finnes det en skriftlig beskrivelse av tomten, men den er ikke ordentlig oppmålt etter dagens standard. Disse har i elektroniske kart som regel grenselinjer som er beste gjetning til den byråkraten som tegnet inn linjen.  Som kan være ca rett, eller helt på trynet. Og defor er slike kart heller ikke ment til annet enn en grov oversikt for å vise at her er det 2 forskjellige eiendommer. Skal du ha den eksakte grensen må du sjekke mer grundig.

 

Dokumentet grensene er beskrevet i ser da ofte slik ut: image.thumb.png.782b1f2da447735d65ce362921c0ed0b.png

 

Bilde fra wikipedia, skylddelingsforetning. Kryss i stein som forlengst er borte og skritt i himmelretning er altså grunnlaget for mange norske tomtegrenser.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Grensesteiner forsvinner ikke med mindre noen flytter dem (noe som forøvrig er straffbart), like lite som dagens aluminiumsmerker forsvinner av seg selv.

Men ja, for grenser opprettet før nøyaktig GPS ble et alternativ, så er det (i tillegg til fysiske merker...) mer eller mindre omtrentlige kompassretninger (alt fra "nordøst" til grader med to desimaler), evt vinkler i forhold til andre faste punkter (som fjell i det fjerne) og avstander som er grunnlaget, ikke streker på et kart lagd av noen helt andre enn de som målte opp grensa.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...