Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

itgrevelin skrev (1 time siden):

Eg må flere ganger i uken ta en teskje seltin (som også har kalium) for å opprettholdet saltnivåene mine. Både trening og endel sauna antar eg er årsaken. Når eg ikke gjorde dette, følte eg meg bare tørst hele tiden. Det gjør det også trøtt. 
En blodprøve hos legen så hadde eg helt fine nivå, og eg må faktisk bruke salt på det meste, men eg holder meg som regel unna ultraprosessert mat. 

Disse rådene du kommer med har sikkert noe for seg for den generelle overvektige nordmann som knapt svetter eller kanskje går en tur nå og da med hunden, så rådene dine må taes i betraktning for hver enkelt person. Eg er fan av å ta blodprøver og bruke litt sunn fornuft for min egen situasjon. 
 

Alt er relativt, på folk som har for lite salt og lavt blodtrykk så råder legen til mer salt.

Men for flesteparten som lever på butikkjedenes ultraprosseserte hyper saltede mat og feks jobber for mye og lite søvn så er rådet å spise mindre salt og mer naturlig mat.

Google gjerne ultraprossesert mat og se hva dere finner.

Butikkene gjør dette fordi det er superbillig å produsere, og folk gulper innpå med Grandiosa og pølser med MUK og masse dritt tilsetningsstoffer og liker det.

Om myndighetene satt på en "helsefarlig mat lapp" og folk ble mer bevisst så hadde Orkla og co produsert mer sunn mat.

Jeg tror det bare er et tidsspørsmål akkurat som med tobakk.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Folk som følger litt med på ernæring vet godt å begrense ultraprosessert mat.

Ikke bare er det skrudd sammen for å smake bra, den omprogrammerer hjernen din til å overspise mer av den, så industrien er temmelig kynisk i tillegg, god hjulpet av å utnytte kroppen sin behov for tilgang til mat som evolusjonært var vanskelig, men som i dag i stor grad jobber mot oss.

Som jeg har sagt før, if man made it, don't eat it. Spis naturlig, ren og hel mat slik naturen "tilbyr" den. Høres kanskje corny ut, men det er overraskende mye visdom i det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg greier ikke å kjøpe MUK etter at jeg så hvordan det lages. Det er mye bindevevsprotein i MUK, ca 70%. Dette har ingen ernæringsmessig verdi og derfor er MUK 70% verdiløst. Til sammenligning så har kjøttdeig som lenge har fått slakt (ordspill tiltenkt) 15-30% bindevev. Man får den maten man fortjener. Kjøper man dritt så får man mer dritt i hyllene.

pj4cc27zux_6d164f59965f9ebc467b3a0d2b943

Jeg så denne i hylla og tenkte å prøve den. Ikke at jeg liker ferdigmat spesielt godt, men jeg trenger noe i reserve i skapet til hektiske dager. Jeg ser bak på pakken. 20% kjøtt hvorav 59% MUK. Satte pakken tilbake i hylla og er svartelistet hos meg i alle fall. Jeg orker ikke betale penger for at andre skal tjene på å putte avfall og andre fyllstoff i min mat. Nei, man kommer vanskelig helt unna det, men jeg prøver å unngå det hvor det er åpenbart i alle fall.

Endret av BadCat
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Bedrifter gjør det som lønner seg, det positive er at de ofte endrer seg om myndighetene regulerer.

Ozon skadende freongass fra Sprayboks og kjøleskap ble forbudt i verden med en serie underskrifter.

Og det funket, det ble ikke "et hull i himmelen" slik Dumdum boys sang på 80-90 tallet.

Det samme kan gjøres med ultraprossesert mat. Det er ikke noe genistrek å lage sunn ferdig mat, det må bare motivasjon med pisk og gulrot til.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Å putte fyllstoff som MUK og diverse i mat og spille på folks uvitenhet er sjanseløst. Det skal ikke være nødvendig å være ernæringsfysiolog for å handle i dagligvarebutikken. De fleste skjønner at snop, brus og chips ikke er mengdemat, men de færreste ser for seg at middagsretter kan ha verdiløst fyllstoff.

Husmødre kunne kanskje bruke noen triks for å få maten til å strekke litt ekstra i vanskelige tider, men det er ikke akkurat vanskelige tider nå. Det er produktsammensetningen og profittjaget som er problematisk, ikke tilgangen på næring.

Man kan sikkert ha litt av dette i dagligvarebutikkene. Problemet er når den samme tankegangen skal fylle majoriteten av hyllene, for ikke å si alle hyllene. Når jeg ser slike triks bli brukt blir jeg også mer skeptisk til andre produkter fra samme produsent hvor triksingen ikke er like synlig.

Noe av poenget med å ha et samfunn er å kunne stole på at andre vil en godt. Det er trasig at det skal være nødvendig å ha kunnskap på eller nær ekspertnivå i alle felt for ikke å bli lurt der man handler eller kjøper tjenester. Jeg vil si at det er her samfunnet feiler mest ved å godta en slik praksis. Det er greit at vi har har såkalte frie marked, men å spille på uvitenhet bør aldri være greit og det slår alle veier. Det er ingen som kan eller vet alt. Hvis alle lurer hverandre vil vi ikke komme spesielt langt som samfunn.

image.png.92712db6470084f0b9f89e4babbea147.png

Ganske innbydende, ikke sant. De fleste liker kylling og norsk kjøtt burde da være betryggende. Med forbehold om at jeg har regnet riktig. 70% verdiløst av 59% blir på min kalkulator 41.3% verdiløst innhold i "kjøttet" + antall prosent annet verdiløst innhold i "kjøttet". Og selv om det er noe næringsverdi synes jeg ikke at det akkurat er appetittvekkende med MUK, egentlig mer det enn at næringsverdien er 70% ikke eksisterende. Så tanken om at her får man deilig norsk kylling er egentlig bare tull. Det hadde vært bedre om de puttet noe annet der til fyll i stedet, for eksempel bønner, men det er jo allerede en del av grønnsakene og uansett ikke like salgbart som "med kylling" og "alltid norsk kjøtt", så da blir det vel slik de gjør markedsføringen og innholdet.

Quote

tacokjøtt (20 %): (maskinelt utbeinet kyllingkjøtt (59 %), vann, kjøtt fra kylling og kalkun (17 %), potetstivelse, salt, erteprotein, løk, kyllingskinn, maltodekstrin (mais), dekstrose (mais), rapsolje, glukosesirup, aroma, krydder (inkl. paprika, chili), hvitløk, sitrus- og potetfiber, krydder - og paprikaekstrakt, gjærekstrakt, hydrolyserte proteiner (mais), lammefett, sukker, antioksidant E316, E315, E326, E330, E392, stabilisator E451, E450, konserveringsmiddel E250, E261, surhetsregulerende middel E508), fullkornsris (inneholder soya), tomatpure, ostearoma (melk), gulrotekstrakt, selleri, modifisert stivelse (mais) E1422.

Det virker som om "tacokjøttet" inneholder mye av alt annet enn det folk forbinder med kylling. Det er ikke mye kylling her. Gjett et tall mellom 1-17% (Beleilig det, med 17% kylling og kalkun, slipper ingen å bekymre seg for å vite hvor mye kylling som er i produktet, siden man egentlig aldri får vite det. I min bok er kylling, kylling og kalkun er kalkun, ikke kylling og kalkun som en greie.) av 20%. pluss 59% intetsigende masse utbeinet fra kylling. Mmm Taco med deilig kylling. Mmmmmm!

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (5 timer siden):

Det er Fjordlands, Grandiosa og pose og sauser på boks som er usunt.

Artig nok, fokuserer det nye helseprogrammet til Else K.F. på Fjordland. Tine Sundfør er med Else og handler, og det er ikke tale om at Else kan lage noe mat selv. Derfor handles det inn Fjordland. Hun brenner seg en del på de kokvarme plastposene, og finner ut at oppvaskhansker er tingen. Da brenner hun seg ikke. Jeg har ikke inntrykk av at det er mye salt i Fjordland, potetene virker f.eks. ikke saltet. Men som du sier kan det skjule seg mye salt i ferdigmat. Oldeforeldregenerasjonen ville ha blitt rystet over middager i plast. "Kan de ikke koke potetene sjøl?", og lignende. 

Coop har nok økt prisene litt igjen. Det var Fjordland middager og grøt som var nedsatt 40%, og som jeg normalt ville kjøpt. Men selv de som var nedsatt 40% føltes så dyre (70-80 kr), at jeg lot være å kjøpe dem. Kjøpte i stedet flere X-Tra-produkter. 

Det er visst noen som mener at inuitter har mindre behov for C-vitaminer enn andre. Google antyder det. Høres litt rart ut, at utviklingen kan ha endret deres behov for C-vitaminer. 

 

Lenke til kommentar
Nepa skrev (35 minutter siden):

Hun brenner seg en del på de kokvarme plastposene, og finner ut at oppvaskhansker er tingen.

Faktisk ganske smart da posene er håpløse og svært lite miljøvennlig. 

Har selv brukt engangshansker. 

Kjøper Fjordland kun på tilbud, for de er langt ifra billige lengre.
Billing/Enkel middag for en person, men om du handler for 2 eller flere så er det billigere å lage selv. 

Lenke til kommentar

Fjordland er nok mest valgt til programmet fordi det er en enkel kalorikontroll. For min del tilbereder jeg dem med å koke opp ca 1,5 liter vann i en vannkoker og så ha det i en kasserolle med komfyrplata på 1 i 15 minutter. Da er maten  akkurat passe varm og posene lett å klippe opp og ha over på tallerken.

Husk på at posene ikke skal koke, og er neimen ikke sikker på at det er så lurt å ha dem i mikroen heller. Posene slipper i alle fall ut mye kjemikalier om de koker og de blåser seg veldig mye opp. Tenker at det neppe er så bra at de blir glovarme i mikroen. Hadde i alle fall ikke giddet å kjøpe mikro til et slikt prosjekt med det jeg vet.

Av ferdigmiddager går vel Fjordland for å være høvelig akseptabelt i forhold til mye annet. Det mest solgte produktet er dog kjøttkaker som igjen er prosessert kjøtt. I tillegg selger de jo en del produkter med pølser i.

Lenke til kommentar

Hvis du tør så kan du jo lese om den forskningen som russerene har gjort på mat og mikrobølgeovner som igjen Dag Viljen Polezynski refererer til. Sendte dette for mange år siden når det lå åpent til en kollega på jobben og han kastet mikrobølgeovnen dagen etter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (16 minutter siden):

Da Helsekost Furuseth begynte å varme Fjordland i mikrobølgeovn mistet programmet det lille det hadde av troverdighet.

Det var for å ha kontroll på hvor mye hun spiste til middag. Det var en lege som forklarte at noen manglet "naturlig metthetsfølelse" som gjør at man slutter å spise på et punkt, slik at de overspiser.

Men tittelen på serien høres ikke akkurat ut som Fjordland. Interessant om vi får noen oppskrifter etter hvert.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (På 25.4.2023 den 11.55):

Barn, og griske butikker er grunnen til at så mye mat kastes. 

Varene går ut på dato den dagen ,eller dagen derpå, med bare 40% rabatt.

Tilbudene de har hver uke er på 40%, og da med en holdbarhetsdato langt fram i tid.

Tilbudene bør nok dreies over fra å veksle mellom overpris og tilbudspris (aka gjentagende -40% tilbud) og over mot dato-tilbud med progressivt lavere pris jo dårligere holdbarheten blir, med fokus på å få solgt samtlige av varene. Så får det bli opp til oss kjøpere å utnytte mulighetsrommet. Dessverre har flere av mine lokale butikker totalt misforstått datotilbudene. Jeg har sett alt fra bedervet mat som er farlig å spise til varer som er satt for lite ned i pris til å kunne konkurrere mot alternativene som ikke er nært datoen. Vær kritisk! Mange ansatte som jobber med datotilbudene har ikke snøring på dette.

Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (På 26.4.2023 den 17.46):

Salt er like farlig som sukker, salt og sukker kombinert gir omtrent 100% sjangser for overvekt og høyt blodtrykk.

Salt har null kalorier - det er kalorier som fører til overvekt og diabetes. Salt kan altså frikjennes fra den ligninga. Salt har vært mistenkt å spille inn på andre måter, men det er visstnok ikke veldig solid forskning bak advarslene. I fjor kom det fram en forskningsrapport (metastudie) som ble referert i media, der advarslene mot salt ble gjennomgått kritisk og det var et skremmende svakt grunnlag bak folkehelseinstituttets anbefalinger. Men de har jo status som "bibelen" innen helsefag og kosthold så det har vært lite kritisk lesning av disse advarslene. Salt er muligens en overdrevet advarsel.

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (På 26.4.2023 den 17.01):

apropos det, hvor viktig er egentlig det grønne innholdet? Altså, det har jo levd eskimoer og inuitter på Grønland og polare strøk i tusenvis av år, og stort sett spist kun sel og fisk?

Det står i artikkelen om middelhavskostholdet at sammensetningen av fett og oljer er svært viktig. Det tror jeg på. Apropos eskimoer så var det en britisk kostholdsforsker som reiste dit og levde som eskimoene en gang tidlig på 1900-tallet. Han spiste omtrent bare marint kjøtt og fett fra selfangst, hval osv og målte kolestrolverdiene sine over et helt år. Kolestrolnivåene endret seg i positiv retning til nivåer han aldri før hadde målt hos noen i UK, så det er åpenbart noe spesielt med omega-3 innholdet i denne maten. En annen funfact fra samme øy er at hjerte kar-sykdommer ikke fantes der før import-maten kom dit. Det var null dødsfall pga hjerte- kar-sykdommer. Helt utenkelig i vår del av verden.

Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (På 26.4.2023 den 20.30):

Google gjerne ultraprossesert mat og se hva dere finner.

Det ordet er en håpløs sekkebetegnelse. Sier meg svært lite om sunnhetsgraden. Sunnhetsgrad bør spesifiseres og nyanseres for å ha noen veiledende verdi.

BadCat skrev (23 timer siden):

20% kjøtt hvorav 59% MUK. Satte pakken tilbake i hylla og er svartelistet hos meg i alle fall.

Tja, det er nok noe forskjell på finheten til stykkene mellom maskinelt og manuelt arbeid, men jeg kan ikke skjønne at det skal utgjøre noen kostholdsmessig stor forskjell? Hva mener du er forskjellen og hvorfor svartelister du maskinelt arbeid?

PS. Det er også en viss korrelasjon mellom manuelt arbeid og reiselengde. Norske slakteriarbeidere og fiskeforedlere koster mer enn kinesiske. Så manuell utbeining er ofte synonymt med at varen sendes verden rundt for å bli utført av billige arbeidere, mens kortreist mat bearbeidet i Norge oftere er maskinelt. Sterkt avhengig av varetype og mye annet men det er noe korrelasjon i det.

Lenke til kommentar

Den "studien" eller skal vi si forsøket hadde, etter min mening, vært mye mer interessant om han hadde holdt vekten.
Det er klart at det vil være store kroppslige forandringer når man går opp 6.5kg på 4 uker, det er jo faktisk helt hinsides hvor mye man skal spise da..

Man snakker om et overskudd på nesten 50.000 kcal på 4 uker. Satt i perspektiv, det er det samme som å spise 2 store (2x200g) melkesjokolader ekstra HVER dag på toppen av det man "trenger". Er faktisk nesten imponert over at det går ann.

edit: Det er klart at sult hormonene vil øke når man spiser hele tiden, på samme måte som de vil avta om man reduserer mengden/antall ganger man spiser. Alle som noen gang har gått ned i vekt merker at den første uken/de første to ukene er "de verste" og man går rundt og er sulten hele tiden, men så går det over og det er mye mer "smooth sailing" etter det. Samme greie bare omvendt

Endret av wampster
Lenke til kommentar
vidor skrev (54 minutter siden):

Se gjerne denne for nærmere spesifisering og effekt.

Jeg ser ingen nærmere spesifisering av sekkebetegnelsen eller hvilke deler av den som skal gjøre hva - til tross for at han i starten proklamerer at det skal gjøres et vitenskapelig gyldig eksperiment. Bare fjas og et sammensurium av udokumenterte ting som bidrar til noen få mål på "usunnhet". Videoen er rett ut fordummende.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...