Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hjelp til valg av brukt bil


treant

Anbefalte innlegg

Hei, og godt nytt år!

Jeg og samboer leter etter en bil, men vi kan ikke mest om biler, så håper på råd herfra.

Vi bor i Bergen, rett utenfor by/sentrumkjernen, i borettslag med mulighet for garasje, men er venteliste - er ellers uteparkering til leie av borettslaget og mulighet for lading av el-bil på deling.

Vi har en gammel edit: Polo (ikke Golf) nå, og vi bruker ikke bil hver dag da vi bor nærme butikk, jobb, og trening, det blir kanskje 3-4 turer i løpet av en vanlig uke. Men vi kjører kanskje en gang i måneden en lengre tur for å besøke svigers (50km hver vei). Men siden vi planlegger barn og kanskje flytting til noe litt større om noen år så tenker vi at ville se etter en stasjonsvogn.

Vi har hatt litt økte utgifter og prøver å spare litt til barn og større bolig, så vi har landet på at vi ikke ønsker å bruke noe mer en rundt 100.000kr av oppsparte midler.

De bilene jeg har sett på har vært 2012-2016 modeller av Skoda Octavia/Superb, Toyota Avensis/Auris, Peugeot 308/308SW, og VW Passat/Golf.

Men jeg synes det er vanskelig å velge mtp hva som er lurt når det gjelder bensin/disel, automat/manuell, 2-hjulsdrift/4-hjulsdrift, størrelse/kraft på motor, hvor mange år bilen er, hvor langt den har kjørt, og hvilken bil som er generelt billig å drifte.

 

Takker på forhånd for råd

Edit: Polo har vi, ikke Golf, gikk litt fort. Litt mer info: Poloen vår har vært på eu-kontroll, og vi fikk kostnadsoverslag på oppunder 10.000 for å få den godkjent. En kompis var usikker på om vi i det hele ville få 10.000 for den

 

Endret av treant
Info
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mye småkjøring gjør at Diesel fort ikke er så lurt. Disse må kjøres skikkelig varm gjevnlig ellers går EGR, Partikkerfilter etc tett og det koster mye å fikse sånt.

Så da må det enten endres litt kjøremønter eller så er det lurere med Bensin eller Elbil, som tåler småkjøring mye bedre.

Er du forøvrig sikker på at dere trenger en stasjonsvogn til ett barn?`har dere hund og?

Endret av Complexity
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Complexity skrev (2 timer siden):

Mye småkjøring gjør at Diesel fort ikke er så lurt. DIsse må kjøres skikkelig varm gjevnlig ellers går EGR, Partikkerfilter etc tett og det koster mye å fikse sånt.

Så da må det enten endres litt kjøremønter eller så er det lurere med Bensin eller Elbil, som tåler småkjøring mye bedre.

Er du forøvrig sikker på at dere trenger en stasjonsvogn til ett barn?`har dere hund og?

Da tenker jeg at bensin vil nok passe oss best. Vi tenkte å ha bilen lengst mulig, og 2 barn ila 5-6 år, og plass til barnevogn, barnesete, og bagasje samt plass til dyrebur er egentlig kriteriene, plus overnevnte. Hva tenker du er en grense når det gjelder årsmodell og km kjørt når man ser etter en brukt bil som skal vare en god stund?

Lenke til kommentar

For en 10 år gammel bil vil tilstanden være veldig avhengig av vedlikehold og bruk av tidligere eier.

En eu kontroll gir ingen garanti for at bilen er i god stand.

Eneste gode rådet og gi er å være obs på rust. I Bergen går bilene i salt flere måneder i året, og 10 år vil sette sitt preg.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Som Marzo skriver, en bil som kanskje nærmer seg 10 år vil være helt avhengig av tidligere vedlikehold og bruk. Passat ville jeg styrt unna med tanke på rust. Selv om Skoda er eid av VW og deler mye teknisk med disse har jeg inntrykk av at det er mindre feil på de. Det var det for øvrig en bekjent som har drevet med begge merker som også har sagt. 

Til den prisen ville nok jeg personlig vurdert Octavia med 1.4 bensinmotor med komplett servicehistorikk og nyest mulig. Er kostnader og minst mulig feil aller viktigst er muligens Avensis det beste valget, men for meg helt uaktuell etter å ha kjørt en slik. Kjøremessig er en Octavia mye bedre, men her må dere nesten prøve selv. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hei, jeg har akkurat vært igjennom perioden du skal inn i. (Yngste er 2,5 nå)

Er det oppvarmet parkering? Bor dere et sted det er mye kaldt?
Hvis så, bør fjernstyrt parkeringsvarmer være høyt på listen (kan ettermonteres på mange biler for ca. 15k + Eberspächer eller webasto er de største leverandører hvis du skal Google), det er helt fantastisk med småbarn dersom man bor et sted som er kaldt. Det kan ikke brukes i lukket garasje da.

Komfortmessig så ville jeg også hatt automat. Gitt situasjonen din, kanskje flytte til større bolig, så velg en med hengerfeste

Som @Complexity nevner ville jeg styrt unna diesel om mulig på eldre biler, det er mye mer som kan gå galt. Jeg har også et anstrengt forhold til VW, Skoda, Audi sine automat (DSG) girkasser, så ville også holdt meg unna de.

Gitt prisområdet ditt hadde jeg kikket på Peugeot 308 SW med bensin og  automat. Nyest mulig, med komplett service historikk. Dersom du kjøper privat, så ta NAF test! Det samme om du kjøper fra en shady forhandler.

Husk å sjekke tilstand og alder på sommer og vinterhjul se etter datomerking. Gode dekk koster penger, og er en fin ting å prute med om det er forhandler som selger. Jeg sikter alltid på 12% pruting på pris, og så forflytte seg til service/dekk etc. hvis det er forhandler. Det er kjøpers marked om dagen! (Det er ofte lettere å få en bedre deal hos forhandler om du velger finansiering gjennom de, hvis du har cash, så kan du alltids betale ned billånet dagen etter… bare ta med vilkår på lånet og etableringsgebyr i beregningen)

Eksempel på bil:

https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=281832011

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
treant skrev (På 1.1.2023 den 17.25):

-

Hvor lenge har dere tenkt å ha bilen? Om dere får barn om 2-3-4 år, så er det kanskje på tiden å bytte bilen anyway?
Kva om situasjonen forandrer seg og dere finner ut at dere skal ikkje ha barn (i alle fall ikkje endå)?

Med mindre du har behov for større bil nå/innen 1 år, så ville eg gått for noe mindre. Enklere å parkere, bruker mindre bensin og billigere med vedlikehold (vanligvis i alle fall).

Av bilene du nevner, så syns eg Skoda Superb er helt fantastisk. Eg var positivt overasket av denne bilen. VW Passat er tilnærmet samme bil. Eller gode gamle V70 er noe du kan vurdere. Eller ford mondeo, mulig å finne meeeget velutstyrt bil til grei pris. Og evt i40, der er det mulig å gjøre kupp.

Det viktigaste blir å google/forske kva er typiske problemer for kvart enkel bil/årsmodell. Samt å finne bruktbil som er i god tilstand. Biler i 100-150.000kr klassen er "verste" å kjøpe. De begynner å bli gamle nok at mye kan ryke på de, samtidig så er det så pass dyrt bil at du "må" fikse det, uansett kor mye det kjem te å koste. 
Når det er sagt, om du finner ein bra/vedlikeholdt bil, så kan det være fantastisk kjøp å ha med seg flere år framover. Se etter lav/lavere km stand, alle service fulgt i tide, ikkje alt for mange eiere. Om bilen har NAF test så er det meget stort plus.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
22 hours ago, kremt said:

Bruker den grusomme EMG kassen enda?

Du tenker på den som har en sovende gnom til å utføre girskiftene? Som bruker 30 sekunder på å våkne, 10 sek på å gire, men til gjengjeld er han ræva på å synke turtall så det rykker no jævlig? 

Nei, de har bytta ut den, men har ikke prøvd den nye. Internett sier at den er mye bedre.

308 blir levert med 6 eller 8 hakk. EAT6 Aisin eller EAT8.

den kassa sitter i en bunch med biler ser jeg fra BMW til Cadillac https://en.m.wiki2.org/wiki/AWF8F35

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Om du ikke vil ha elbil ville jeg sterkt vurdert en Toyota Prius. Det er svært driftsikre hybridbiler med meget lavt drivstofforbruk. Det er en god grunn til at det går svært mange slike som taxi for å si det slik. 

Ulempen er at de holder seg svært godt i pris da. For 100k kan man forvente å få kjøpt en 2010-2011 modell gått ca. 100-120.000km. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Var usikker på om jeg skulle starte en ny tråd, men jeg er i en nokså lik situasjon som trådstarter, så håper at det går greit at jeg poster her. Forhåpentligvis kan jeg få noen svar som også kan være av interesse for trådstarter.

Jeg har lite peiling på bil og er i prosessen med å kjøpe min andre bil. De siste sju årene har jeg kjørt en Audi A3 (07-mod) som jeg stort sett har vært fornøyd med. Den har vært relativt billig i drift tror jeg (med min manglende kunnskap), noe også mine litt mer bilkyndige venner mener. Men nå er det på tide å ta farvel, EU-godkjenningen går ut i april og den trofaste følgesvennen havner nok på dynga. 

Denne gangen ønsker jeg å kjøpe en større og finere bil, med litt mer komfort. Ser på biler mellom 100-130000 kr, selv om jeg er villig til å strekke meg litt lenger for å få en lekker bil med god komfort. Ønsker å kjøpe stasjonsvogn for bedre plass til folk og fe. Og etter tips fra familie og venner har jeg en liste på tre alternativer;

Volkswagen Passat, Skoda Octavia/Superb eller Audi A4. De to førstnevnte er vel litt mer fornuftige alternativer, mens Audi er hjertet mitt som prøver å påvirke. De fleste bilene innenfor budsjettet har rundt 130-140000 kilometerstand og 2012-2015 modeller
 

Mitt behov for bil er begrenset. Jeg er ikke avhengig av bil for å komme meg på jobb eller til matbutikken, men bor på «landet», så det er nødvendig for andre ting som å kjøre på fjellet for en skitur, besøke venner og familie og dra inn til byen et kvarter unna for annen type handel. Ca annenhver helg drar jeg på besøk rundtomkring og kjører 1-2 timer hver vei. Ellers blir det mest kortkjøring i nærområdet. Derfor heller jeg også litt mot bensinmotor.
 

Og så til poenget; jeg har kikket på en Audi A4 2015-modell 1,8 TFSI automat. Jeg synes den ser meget fin ut og prisen er innenfor budsjettet. Synes det er vanskelig å finne mye info om modellen, så jeg spør her etter råd. Ser at eldre modeller med denne motoren kunne sluke olje, er de nyere modellene kvitt det problemet? Er det riktig tenkt å kjøpe bensin i og med at det blir mest kortkjøring? Og er det stor forskjell på reparasjonskostander på Auda kontra VW/Skoda…? Og er det noe jeg bør spørre om hos forhandleren annet enn dekktilstand?

Takk til alle som er villig til å hjelpe en stakkar med beslutningsvegring.

Lenke til kommentar
treant skrev (5 timer siden):

Vi tenker å ha bilen så lenge som mulig

Sats på å finne mest mulig vedlikehold bil og ta godt vare på den. 

Ellers er det prøve å forutse korleis dere kjem til å bruke den og kas egenskaper dere ønskjer. Eg kjører mye, så for meg var det veldig viktig med kjørekomfort. Da vi har flere lengre kjøreturer, så var det must med mye plass. Dvs, minst bmw5/v70/i40. Serier "under" (bmw 3, v60, i30) var for små ut i fra vårt behov. 

Det er kjekt å ha kraftig motor, men det slutter egentlig med det. Om dere er på relativt stramt budsjett, så er det noe av det første eg ville kutte. Prøv å finne ut kva er deres BEHOV og kva er deres ØNSKER. Skriv alt ned og finn ein bil som dekker deres behov.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...