Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sjørøver skrev (11 timer siden):

Jeg har akkurat flyttet i nytt hus nå med kun varmepumpe. Strømforbruket har gått betraktelig opp, ligger på rundt 3000 kwh/mnd nå. Kommer til å installere en vedkjele, både for å avlaste nettet men også for å spare lommeboka. Kutter nok 60% av forbruket. 

Jeg har regnet på varmepumper vs vedfyring i mange scenarier og det er uhyre vanskelig å få det økonomiske regnestykket til å gå i vedfyringens favør. Da må man legge omtrent alle faktorer til rette for ved, så kanskje man såvidt klarer å få det i vedens favør.

.. og før noen påstår at man bare kan hugge gratis ved i egen skog - den samme veden har en alternativverdi i form av salg. Så selv om det er "gratis" så er det dyrt.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Simen1 said:

og før noen påstår at man bare kan hugge gratis ved i egen skog - den samme veden har en alternativverdi i form av salg. Så selv om det er "gratis" så er det dyrt.

Jeg fikk jo fortalt her at det er langt fra alt ved som er egnet til vedfyring, særlig min selvhugget (med 40+ år gammel motorsag) uttynningsved som brenner utmerket hos meg i vedovnen er uegnet.

Så mye til alternativverdi.

Lenke til kommentar

En fransk domstol har slått fast at en vindmøllepark er ansvarlig for tusenvis av fuglers død. Konsekvensen av rettens kjennelse er at vindmølleparken skal legges ned. Det er første gang noe slikt skjer i Frankrike.

I tre år har det rast en innbitt kamp mellom dyreorganisasjoner og vindmølleparken. Tusenvis av fugler, blant dem fredede kongeørner, er blitt drept av vindturbiner de siste årene, men tross dette er turbinene blitt stående. 

I begynnelsen av desember kom en dommer med en endelig avgjørelse i den langvarige striden: Vindmølleparken skal stenges innen 15 måneder med dagsbøter på 3000 euro for overtredelse av fristen.

Dette er epilogen til et tre år langt juridisk drama. Demontering av en park med syv vindturbiner i Lunas (Hérault) ble beordret av Nîmes lagmannsrett. Disse syv vindturbinene ble bygget i 2016 av Énergies Renouvelables du Languedoc (ERL).  https://www.bienpublic.com/faits-divers-justice/2023/12/08/la-justice-ordonne-le-demontage-de-sept-eoliennes

 

 

 
Endret av Jarmo
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Jeg har regnet på varmepumper vs vedfyring i mange scenarier og det er uhyre vanskelig å få det økonomiske regnestykket til å gå i vedfyringens favør. Da må man legge omtrent alle faktorer til rette for ved, så kanskje man såvidt klarer å få det i vedens favør.

.. og før noen påstår at man bare kan hugge gratis ved i egen skog - den samme veden har en alternativverdi i form av salg. Så selv om det er "gratis" så er det dyrt.

Ikke uenig i det, men for meg handler det om å ha en form for redundans. Samtidig skal jeg ha snøsmelting i en ganske lang bakke opp mot huset, stor badestamp og 150m2 med verksted. Varmepumpen er ikke dimensjonert for å klare alt det når det er sprengkulde, da måtte jeg hatt flere energibrønner og det koster mer enn en kjele. 

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (57 minutter siden):

@Jarmo Kan de ikke bare utstyre vindmøllene med omvendt fuglebur? (for å holde fuglene ute)

Bruke denne som arbeidsmodell og skalere opp.. :p

 

Ikke realistisk, selv for de minste vindmøllene. Hvor mange tonn ville det beskyttelsesgitteret veid med en diameter på 80 meter, og finmasket nok til å hindre fugl? Samtidig som det skal tåle is som faller av vindmøllebladene og ikke hindre luftgjennomstrømningen og skade strømproduksjonen. Bladene er fleksible som flyvinger, og beskyttelsesburet må ha klaring til dette.

En kunne bruke andre måter å beskytte fugl. Et argument for vindmøller er at man kan bruke radar for å detektere fugl, og slå dem av når en ørn nærmer seg. Har ikke hørt om dette på lang tid. Ble det gjennomført noe sted? Hvor lang tid tar det å stoppe en så diger vindmølle? Rekker man det innen fuglen kommer?

Jeg har en mistanke om at denne metoden er urealistisk, særlig på de største møllene. En måtte vel bruke bremser av samme størrelse som de største bulldoserne fra steinbrudd, men det vil risikere å vri generatoren i motsatt retning så tårnet knekker på midten. Jeg tror ikke det realistisk lar seg gjøre å bråstoppe dem.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tror underlig nok ikke det var noen som lenka til TU's artikkel om grunnrente-skatten?

https://www.tu.no/artikler/innforer-grunnrenteskatt-pa-landvind-med-redusert-skattesats-viktig-endring-for-komme-i-gang-igjen-med-utbyggingen/541075
 

Quote

For nye kraftanlegg innføres det en utbetalingsordning for negativ grunnrenteinntekt når de blir satt i drift. I mellomtiden fremføres negativ grunnrenteinntekt med rente.

Haga/Fornybar Norge (positiv):

Quote

– Fremtidige vindkraftanlegg skal beskattes etter samme prinsipp som vannkraft og petroleum, hvor negativ grunnrenteskatt utbetales. Dette er en viktig endring for at Norge skal komme i gang igjen med utbyggingen av fornybar energi, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge, til TU.

Kaski/SV (negativ):

Quote

– Det er derfor paradoksalt at regjeringen har svekket sitt eget forslag gjennom forhandlinger med høyresiden, og dermed gitt skattekutt til hovedsakelig eksisterende vindkraftprodusenter i Sør-Norge som allerede har tjent godt på høye strømpriser, sier Kaski til NTB.

– Å gå i gang med umiddelbar utbetaling av den negative grunnrenteinntekten for nye vindkraftprosjekter er risikabelt og kan føre til at staten taper penger, mener SV-politikeren.

Almlid/NHO (positiv):

Quote

NHO håper også at enigheten om effektive skattesats på 25 prosent, i stedet for regjeringens forslag om 35 prosent, er tilstrekkelig til å komme i gang med ny kraftutbygging i Norge, men opplyser at de først må gå gjennom detaljene for å se hva forliket vil bety i praksis.

– Vi trenger store mengder ny, fornybar kraft i Norge om vi skal unngå strømunderskudd og vedvarende høye priser. Vi trenger også mer kraft for å gjennomføre det grønne skiftet, skape nye arbeidsplasser og innfri klimaforpliktelsene våre, legger Almlid til.

I stedet for at regjeringen selv tar styring sammen med kommunene, er altså løsningen på den store motstanden mot vindkraft mer av det samme: gjøre det attraktivt for private investorer.

Lenke til kommentar

Og litt fra NRK om nettleien:

image.png.d3c0cde241e3e0bea3a61a908d4a3c19.png
Olje- og energiministeren skal prøve å forstå hva han gjør en gang i framtida, når det blir mer komplisert:

Quote

Olje- og energiminister Terje Aasland innrømmer at regjeringen har en jobb å gjøre.

– Det er et veldig komplekst system vi allerede har, og det systemet vi trenger i framtida kommer til å bli enda mer komplekst, sier han.

(...)

– Jeg tror ikke det blir enklere å forstå, men vi må prøve å fremstille og få dette etablert som ordning, så vi forstår hva vi gjør.

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/foler-seg-som-et-gissel-hos-nettselskapet-1.16627989



 

image.gif

Lenke til kommentar

Akkuyu unit 1 gets commissioning permit

Quote

The licence for the construction of the first unit was issued in 2018, with construction work beginning that year. Nuclear fuel was delivered to the site in April this year, with Rosatom Director General Alexei Likhachev saying that the aim was to carry out a physical start-up in 2024. The 4800 MWe plant is expected to meet about 10% of Turkey's electricity needs, with the aim that all four units will be operational by the end of 2028.

Kjernekraft tar alt for lang tid😁

  • Liker 3
Lenke til kommentar
22 minutes ago, tommyb said:

På lang sikt så kan nok dette være en viktig del av løsningen. Men det bør definitivt ikke rushes med planlegging og oppbygging av kompetanse. Det er sannsynligvis fornuftig at små land som i Norden heller samarbeider om prosjekter.

Hva om oljefondet investerer i Copenhagen Atomics? (de har jeg begynt å like veldig 🥰). Håper at Mærsk også putter penger i de.

Endret av trikola
Lenke til kommentar
11 hours ago, tommyb said:

Og litt fra NRK om nettleien:

image.png.d3c0cde241e3e0bea3a61a908d4a3c19.png
Olje- og energiministeren skal prøve å forstå hva han gjør en gang i framtida, når det blir mer komplisert:

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/foler-seg-som-et-gissel-hos-nettselskapet-1.16627989



 

image.gif

Det han sikter til er nok at vi om ikke alt for lenge skal over på at prissettingen er per 15 minutter, og ikke hver time som i dag.
Da blir strømprisen og effektleddet basert på 15 minutters intervaller.

Private forbrukere burde bli skjermet for slike avanserte mekanismer. Det er bare støy for oss, og det er helt umulig å forholde seg til i det daglige uten automatisering. Timesbaserte er allerede for mye jobb å forholde seg til for flertallet.

Det vil være utslagene av dette for de store forbrukerene som vil ha noe å si på strømnettet. De har mulighet til å putte penger på automatisering og å faktisk forholde seg til dette. Den store andelen av oss vanlige forbrukere kan ikke henge med på dette før automasjon i hjemmet er mye mer utbredt enn i dag.

Politikerene ledes av tekniske forklaringer her, og glemmer å tenke på forbrukerene og de som skal forholde seg til dette.

Lenke til kommentar

Verdt å merke seg magasinfyllingen nå.
For Norge som helhet så var vi -7.0 fra median i uke 48.
Uke 49 så er vi på -8.4
Eksporten var lav, bare 26 GWh fra Sør-Norge, mot 326GWh uken før.

Alt ligger til rette for fortsatt høye priser gjennom vinteren.
Meldt mye nedbør i deler av landet i helgen, så får vi se om det monner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...