Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

bojangles skrev (51 minutter siden):

Jeg er mer enn åpen for å diskutere X vs tvitter og hvordan valgene til Musk har endret X. Men jeg orker ikke ta det i denne tråden for da bare sporer hele tråden av og vi ender i minst 2 sider diskusjon om Musk og hans selskaper. Dette er tross alt tråden om krigen i Ukraina. 

Det angår krigen men det handler ikke bare om X. Hver eneste youtube-video jeg ser om ukraina er kommentarfeltet fylt til trengsel av russiske boter. Det gjelder egentlig alle sosiale medier men jeg kjenner ikke i detalj hvor ille det er på de enkelte mediene.

Det handler selvfølgelig ikke bare om ukraina selv om kanskje vi her inne legger ekstra godt merke til det. Russiske boter bruker sosiale medier for å spre dårlig stemning nesten overalt, når du først blir oppmerksom ser du det overalt. Kina er aktive for å spre sitt eget narrativ, svindlere er aktive på de fleste platformer, gjerne med AI-generert innhold. Det er et viktig tema og det fortjener egentlig en egen tråd.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Det er kanskje ikke det mest spennende valget, med tanke på hvem som kommer til å vinne.

Men det russiske presidentvalget har ikke gått knirkefritt så langt.

Russlands nåværende president, Vladimir Putin, beskylder Ukraina for å forstyrre valget. Han lover at angrepet skal hevnes, skriver nyhetsbyrået Reuters.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/zEWOMb/det-russiske-presidentvalget-er-i-gang

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Sitat

Russlands krigsøkonomi er ikke bærekraftig, ifølge tankesmia Institute for the Study of War (ISW).
De mener at landet vil møte utfordringer innen militærproduksjon på både mellomlang og lang sikt.
Årsakene inkluderer en redusert forsvarsindustribase, mangel på ressurser og reduserte utstyrs- og våpenlagre.
ISW hevder at Russland ikke skiller mellom nyprodusert krigsmateriell og oppusset, eldre materiell i sine produksjonstall.
Oberstløytnant Palle Ydstebø mener at Russlands krigsøkonomi utgjør minst en tredjedel av landets økonomi.

https://www.dagbladet.no/nyheter/vil-havne-i-knipe/81107506

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (18 timer siden):

Nå må det skje store ting i støtte til Ukraina i løpet av få dager. Vi kan ikke lengre vente på at hjelp skal komme fra andre siden av atlanter'n. Vi må selv gi den støtten Ukraina trenger. 

Dette skyldes ikke kun kaos i USA. Dette er også Europas ansvar fordi vi har gitt for lite over for lang tid og vi har hele tiden satt kunstige grenser på hva vi kan donere fordi frykten for eskalering har gjort oss tilbakeholden. 

Nå må vi handle og vi må handle sammen. Uten store pakker, mye ammo og bedre radar og luftvern vil russland avansere raskt de neste ukene. All trenering koster Ukraina tusenvis av liv, både militært og sivilt. 

Og for det politiske kaoset i USA så er det Ukraina som betaler regningen, og den regningen betales hver dag via Ukrainsk blod, sårede soldater og tapte sivile liv. 

Skulle ikkje granatane Tsjekkia fann hjelpe på situasjonen? Er desse granatane komne så langt at ukrainarane har teke dei i bruk, eller er dette noko som tek tid?

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

 

Mette Skak, Russland-ekspert ved Aarhus Universitet, sier dette om 2024-valget:

– Dette presidentvalget skiller seg fra tidligere ved at drapet på Aleksej Navalnyj har satt Putin helt ut av spill. Det er med på å gjøre valget til et tomt, nærmest nordkoreansk ritual, sier hun til VG.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/8JreAG/ekspert-sammenligner-putin-og-kim-tomt-ritual

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Sitat

 

Dødbringende angrep mot ukrainsk havneby: – Skammelig
Med tomt blikk stirrer en redningsarbeider ut i luften, forferdet over det siste russiske rakettangrepet mot Odesa.

Det var det dødeligste angrepet på flere uker. 20 personer mistet livet og minst 75 er såret, opplyser ukrainske myndigheter.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/JQKOy4/doedbringende-angrep-mot-ukrainsk-havneby-skammelig

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, torbjornen said:

Skulle ikkje granatane Tsjekkia fann hjelpe på situasjonen? Er desse granatane komne så langt at ukrainarane har teke dei i bruk, eller er dette noko som tek tid?

Jeg leste på Pravda at de skulle begynne å komme i juni.

Forhåpentligvis kommer det noe fra Europa og fra den siste pakken fra USA i mellomtiden.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

- Den russiske økonomien har åpenbart klart seg mye bedre enn man hadde trodd. Det var veldig store forhåpninger til at sanksjonene skulle ramme Russland, men så viser det seg at de har klart seg ganske bra.

Slik lyder analysen fra Jørn Holm-Hansen, Russland-ekspert og forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet.

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/putins-akilleshael-katastrofalt/81118661

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

2 more oil refineries went on fire in Russia today.

Drones attacked oil refineries in Syzran and Novokuybyshevsky, Samara region.

The governor of the region, Azarov, officially confirmed to RIA Novosti that fire broke at oil processing plants.

It’s already refineries #13 and #14 that suffered hits in Russia.

In response, Russia hit a residential building in Odesa, Ukraine, with a ballistic missile. And then Russia hit it with a ballistic missile again, targeting first responders – emergency services and medics, in an effort to obtain maximum civilian casualties.

 

https://qr.ae/psvWoi

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

General Staff of the Armed Forces of Ukraine:

Quote

During the day of March 15, there were 78x combat engagements.

The enemy launched a total of 10x missile and 68x air strikes, 89x MLRS attacks at the positions of Ukrainian troops and various settlements. Unfortunately, the russian terrorist attacks have killed and wounded civilians.

Tavria operational-strategic group, Avdiivka axis: the Ukrainian defenders repelled 26x enemy attacks in the vicinities of settlements of Berdychi, Orlivka, Tonen’ke, and Pervomais’ke (Donetsk oblast).

Novopavlivka axis: the Ukrainian Defense Forces continue to hold back the enemy in the vicinities of Krasnohorivka, Heorhiivka, and Novomykhailivka. With the air support, the invaders made 24x attempts to break through the defense of Ukrainian troops in that area.

Orikhiv axis: the occupiers launched 7x attacks on the positions of Ukrainian defenders in the vicinities of Staromaiors’ke (Donetsk oblast) and Robotyne (Zaporizhzhia oblast).

Odesa operational-strategic group, Kherson axis: the enemy does not abandon its intention to dislodge Ukrainian troops from their bridgeheads on the left bank of the Dnipro River. For instance, during the day of March 15, the adversary attempted 3x unsuccessful assaults at the positions of the Ukrainian troops.

At the same time, the Ukrainian soldiers continue their active operations to inflict losses in manpower and equipment on the occupation troops, and exhaust the enemy all along the line of contact.

During the day of March 15, the Ukrainian Air Force launched air strikes on 7x concentrations of enemy troops.

Also, on the night of March 16, the Ukrainian Defense Forces destroyed 2x of the 2x Shahed attack drones (Kharkiv oblast).
 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (37 minutter siden):

Det var fordi Putin hadde ganske dyktige økonomieksperter - og fordi han hadde satset meget sterkt på en selvforsyningsøkonomi siden 2014. Og det burde ikke glemmes at han har en unaturlig hell som er djevelsk i seg selv; ikke-Vesten støtter ham ved å kjøpe massevis av olje på rabatt samtidig som OPEC under kontroll av bin Salman som vil tvinge Trump tilbake til det hvite huset (Trump er korrupt og lett å kjøpe) har gjennomført omfattende oljekutt. Dessuten hadde Russland, som for bare tjue år siden var en importør av mat, blitt den største eksportør av hvete og annet i hele verden. Dette skyldes i virkeligheten klimaendringer fordi Russland var for kjølig; nå er det passe varmt nok. Putin har dessuten bygd opp et nettverk med systematisk korrupsjon, slik at store deler av Vesten ble lammet og utsatt for farefull manipulering - og det var med på å uthule sanksjonsregimet. Putins største hell først og fremst ligger i to steder: den europeiske maktelitens ufattelige inkompetanse og det republikanske partiets selvdestruktive atferd i USA. 

Men Putin har aldri brydd seg om langsiktige konsekvenser, og skiftet om til krigsøkonomi har nå fulgt til katastrofale tendenser som kan få det hele til å kollapse. Den russiske økonomien er dypt avhengig av olje, gass - og kunstgjødsel som eksportvarer. Det er bin Salman som alene opprettholde oljeprisnivået som nå er langt høyere enn etterspørselen slik at hele verden kastes ut i resesjon mens disse som har adgang på rabattolje fra Russland, Iran og Venezuela gjør det bedre - og her har India vunnet meget sterkt; på rekordtid hoppet den indiske økonomien rett opp uten stans. Modi er i likhet med Putin en landtyver, ettersom han annekterte Kashmir som fikk han inn i en grensekonflikt med Kina - og er IKKE en venn av Vesten. De to mennene sammen med Xi i Kina er blitt Putins redningsmenn. Fordi uten olje kan ikke Putin opprettholde krigsinnsatsen og holde ned folkelig misnøye nå som han har brukt opp alt som var spart i forveien. 

Vesten; på den andre siden, har mistet mange venner. Den ekstraterritoriale intervensjonsretten gjennom misbruk av de universelle menneskerettighetene som med Libya-intervensjonen, støtte til opprørsbevegelser i Syria og lovvedtak som Magnitskij-loven som muliggjøre ulovlige legale inngrep i et annet lovområde - som er folkerettslig forbudt - hadde gjort at mange regimer følt seg utsatt for Vesten, som i øyne på disse hadde "rablet helt" i februar-mars 2011. Gulfaraberne hadde dessuten valgt å trekke seg vekk, da de følte at den amerikanske anti-Assad stemningen var helt urasjonelt og da amerikanerne holdt i livet konflikten med Iran uten en rask avgjørelse. India som tidlig var lyttebart, hadde tatt en vending til det verste etter Modi - som var sanksjonert av USA kun på menneskerettighetsbrudd - overtok, og har vist seg å være mer og mer lik Kina før 2008 enn tidlig. 

Russlands korneksport: - Kunne sett ut som djevelen (dagbladet.no)

Fram til 2022 var Ukraina den viktige korneksportør for afrikanske land, men Russland i 2024 er blitt den største i verden og med korn kunne Putin nå kommer i kontakt med afrikanere, spesielt Vest-Afrika som er dobbelt rammet av klimaendringer og islamistisk vold som hadde i øyne på mange oppstått gjennom Vestens dumhet omkring Libya, som hadde en stabiliserende virkning. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Media learns main reason why Germany does not supply Ukraine with Taurus cruise missiles (msn.com)

The key reason why German Сhancellor Olaf Scholz is actively opposing the supply of Taurus long-range cruise missiles to Ukraine may be connected with special features of the targeting system missiles.

Source: European Pravda with reference to the t-online portal

Details: The information which Scholz called "secret knowledge" at the latest debates on the Taurus missiles in the Bundestag was disclosed at the special meeting of the parliamentary defence committee on 11 March.

At the meeting, Carsten Breuer, General Inspector of the Bundeswehr (German Armed Forces) made a 20-minute speech about the special features of these missiles.

The main problem Breuer pointed out was that a huge amount of data and a special computer program only the Bundeswehr has are needed for this missile to be used efficiently.

In case Germany supplied Ukraine with Taurus it would no longer have access to these systems itself and would significantly disrupt its own defence capability, as reported by t-online with reference to the participants of the meeting. The details of this system are classified, so the sources of t-online were not able to estimate how long it would take Berlin to recover.

At the same time, there is a possibility to supply Kyiv with these missiles in a "reduced" format, without the targeting system. In this case Taurus would be a complement to less powerful British cruise missiles Storm Shadow.

"After Beuer’s speech the public went silent. Even those who always make loud demands this time had no questions," t-online reported. Another participant of the meeting stated that the speech made him reconsider his positions on supplying Ukraine with cruise missiles.

Earlier, Scholz publicly gavedifferent reasons for why Germany refused to supply Ukraine with Taurus missiles – from avoiding a possible escalation and involvement in the war with Russia to being concerned that the missiles would be used to strike Moscow.

David Cameron, Minister of Foreign Affairs of the UK, stated that London was considering all options, including the exchange of the Taurus for British Storm Shadow missiles in order to provide Ukraine with long-range armament.

Herregud... så det er ikke politiske eller tekniske årsaker; det er rett og slett en våpendoktrinefeil. Her hadde tyskerne skreddersydd et våpensystem så sterkt, at de har skapt en "catch 22", et logisk dilemma der man kom ut for sine egne regler eller begrensninger. De kan ikke sende Taurus-missiler fordi de har et computersystem som er for sterkt integrert med de tyske spesifikasjoner, og må fjernes - da vil de ikke være annet enn Storm Shadow-kloner, og hvis disse skulle havne i hender på russerne ved feil eller vrakfunn, kan dette sette den tyske bruk av Taurus i stor risiko. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

 

  • 1:7 tap av kjøretøy - takket være Ukrainas utstrakte bruk av FPV droner
  • De russiske rebellene gir sivile i Belgorod en sikkerhetskorridor for evakuering - for nye angrep kommer
  • Rebellene er brukbart utstyrt, men både pansrede personellkjøretøy og tanks
  • Ennå et oljeraffineri i russland står i brann
  • Nye russiske angrep på Odessa og tap av sivile liv - også denne gangen gikk russland bevist etter sivile, da de bombet en gruppe sivile som var brakt i sikkerhet fra de første bombingene
  • de russiske gur har hatt hendene fulle med angrep på stemmelokaler
  • Polen, Tyskland og Frankrike bestemte at de må støtte Ukraina med ytterligere våpen - Scholz har fortsatt ikke Taurus å avse....på hvilken side av historien vil Tyskland stå på denne gangen?
Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Kan det være at det ikke er mulig å knekke Putin-regimet økonomisk? Man kan holde det nede, og sanksjonene er nødvendige (spesielt de mot høyteknologi), men jeg får en uggen følelse av at vi speiler våre egne svakheter på Russland. Ja, VI hadde vært i skikkelige problemer om vi hadde blitt sanksjonert, men det er fordi vi er globalister, liberalister og godt integrert i det vi tror er en global verden. Jeg tror vi må ta oss litt kaldt vann i ansiktet og slutte å leve i 1991, eller 2000 for den sakens skyld. Kremlin kommer ikke til å inngå noen ny avtale med vesten om å avvikle sin egen makt.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (23 timer siden):

Hva skjedde med tapstallene? Antall dødt personell er omtrent halvert i forhold til nylig.

Jeg stusset på det samme, men regner med det har noe med været å gjøre. Russerne ligger likevel godt an til å få rekordhøye tap av både utstyr og personell i mars måned. Høyere enn noen måned tidligere i krigen. Krysser fingrene for at det holder helt ut valgmåneden.

_______

Totalt antall tap av utstyr sier dessverre ganske lite ettersom det ikke tar hensyn til høyverdige vs lavverdige tap og hvilket utstyr de har skrikende mangel på og hva de fortsatt har militærstrategisk nok av fortsatt. Kunne ønske meg tall der hver utstyrstype ganges opp med reell erstatningskostnad (nytt utstyr) sånn at vi ser hva Russland må bruke på gjenoppbygging, alternativt ganget opp med "bruktprisen" i det internasjonale markedet for militært utstyr. En slags teller a la dette, bare med røde tall selvsagt. :D

Endret av Simen1
  • Liker 6
Lenke til kommentar
superrhino skrev (2 minutter siden):

det vi tror er en global verden

En verden som ikke lenge vestifiseres, fram til 2011 var vestifiseringsprosessen i full gang over hele verden, det var bred aksept for innføring av vestlige normer og skikker i en globalisert samfunnsutvikling, som bare motarbeides av den muslimske islamiseringen. Land etter land adoptere vestlige styremodeller, vestlige maktverktøyer og vestlige væremåter over hele verden som en fortsettelse av det vestlige hegemoniet siden midten av 1800-tallet. Det var kannibalske stammesamfunn i slutten på 1800-tallet som hadde blitt så vestifisert, at man først observert menneskekjøtt på tallerkener (!) for å realisere dette. Men det vestlige hegemoniet avhengiges av rivaliserende tendenser fra ledende land som USA, Storbritannia, Spania og Frankrike som Tyskland. Amerikanismen feidet til side all motstand og skape monokulturelle tendenser - som da ledet til motreaksjoner. Dessuten hadde nettet fulgt til at meget mange i ikke-Vesten for første gang kunne se hva de hadde, og hva det vestlige hegemoniet innbar.

Da Irak-invasjonen hendt; var dette et sjokk - men det var forbigående. Det blir helt annerledes i mars 2011. Hele den ikke-vestlige verdenen var dypt rystet av den vestlige intervensjonen i Libya, forlangelsene mot Assad-regimet i Syria, fordrivelsen av Mubarak fra makten i Egypt og deretter omfattende misbruk av privilegier som med sanksjonsregimer, mot enhver som "ikke passe inn". Dessuten hadde finanskrisen kastet verden ut i en økonomisk selvgranskning, hvor det var konkludert med at man må satse på selvforsyning og økonomisk styrkning fremfor integrering. Kina etter Xi kom til makten i 2012 og India etter Modi kom til makten i 2014, valgt å satse på økonomi som en politisk styrkning på bekostning av vestlige interesser. "Det vestlige hykleriet" blir mer og mer merkbart, og etter hvert begynte land etter land å retirere ut av den vestlige sfæren. 

Nå er det vestlige hegemoniet under meget seriøs trussel for første gang på flere århundrer. 

  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar

According to analysis by Vorstka of Russian Pension and Social Insurance Fund data, there has been a record growth between 2022 and 2023 in the amount of Russian men aged 31-59 years with disabilities, over the eight years of available data.

Antall uføre i russland har ikke uventet økt betraktetlig i 2023. Februar var en svært god måned med det høyeste snittet sårede/drepte hittil i krigen. Dette fører til stort press på helsevesen og ikke minst sosialtjenester som allerede har lidd kutt for å finansiere putins galskap.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...