Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Jalla21 skrev (På 8.2.2024 den 11:00 PM):

Organisationen har ikke fundet beviser for, at ukrainsk militær har befundet sig i de angrebne bygninger, hvilket gør de russiske angreb ulovlige.

Invasjonen i seg selv er ulovlig, så alt Russland foretar seg i Ukraina er per definisjon ulovlig.

Det betyr at Ukraina må få gjøre nøyaktig som de vil. Alle midler er OK, inkludert kjemiske våpen. Det må ikke være noen grenser for hva Ukraina får gjøre for å beskytte seg mot den ulovlige invasjonen. Og uansett hva de gjør skal det ikke anses for å være krigsforbrytelser fordi de per definisjon ikke kan gjøre noe ulovlig. Kall det nødverge, om du vil. Slik må det bli. Nå er nok.

 

  

iblazeqt skrev (På 8.2.2024 den 10:45 PM):

Cruz er en forræder som egentlig gir faen i grensen mot Mexico. Alt er bare en del av et spill for å gi Trump noe å gå til valg på. Hadde de brydd seg om situasjonen ved grensen så hadde de for lengst samarbeidet med Demokratene.

 

  

Deechon skrev (17 timer siden):

Symbolpolitikk.

Det er jo ingen land som kommer til å bruke atomvåpen hverken i angrep eller forsvar. Det er i praksis selvmord.

Hvis et land ikke har atomvåpen, kan et annet land finne på å bruke atomvåpen mot det. Å ha egne atomvåpen vil være den eneste måten å garantere frihet og sikkerhet på.

Endret av Markiii
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Raul07 skrev (På 9.2.2024 den 10:27 AM):

Jeg tror faktisk dette intervjuet var slutten for Ukraina. Når jeg ser hvor mange som faktisk lar seg lure. Folk i ekstase fordi Putin forteller sannheten.

Hva er det du snakker om? Putin løy konsekvent gjennom dette, men enda bedre er at han avslørte seg og backstabbed fanboysa i USA:

Han sier han ikke invaderte Ukraina på grunn av NATO, men fordi han mener Ukraina tilhører Russland. NATO-snakkisen debunked.

Han forsvarte Hitlers invasjon av Polen og sa at Polen provoserte Hitler til å invadere. Det var Polens feil. Putin forsvarer og ser altså opp til Hitler. Så mye for "denazifisering".

Putin tror ikke Gud eller overnaturlige krefter har noen innvirkning på situasjonen.

Putin er globalist! Han tror på global handel og samarbeid.

LOL, nå er det mange MAGA-fjols som coper hardt.

Men til syvende og sist var dette et kjedelig og stort sett intetsigende intervju.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
49 minutes ago, Simen1 said:

Kina kunne allerede i 2022 produsere 7nm mikrobrikker. Det er ikke veldig langt bak Taiwan sine ca 3-5 nm på samme tid. Kinesiske 7nm brikker produseres i kommersiell skala nå og leveres blant annet i ringeapparatet Huawei Mate 60 Pro 5G.

Artikkel fra guardian 🥴

 

Kina er ikke i nærheten av Taiwan og usa sin evne til å produsere brikker. Og folk glemmer at til tross for masse fuss om tsmc , Samsung og Intel sin mest moderne fabs er størsteparten av verdens produksjon og behov på langt eldre og større noder. 
 

og en ting er produksjon.. på design (og software) er kina langt langt bak.

Lenke til kommentar
Kalle Klo skrev (1 time siden):

JK22, du må være litt forsiktig med å uttale deg om fagfelt du ikke kan. IDM er et type firma, som både designer og produserer halvledere, ikke et spesifikt firma. TSMC har stort sett grodd organisk, de har gjort noen oppkjøp av andre taiwanske firmaer, men ikke noen store utenlandske, i motsetning til andre firmaer i bransjen. Kort sagt har TSMC konsentrert seg om å utvikle ny teknologi og bli best i verden på produksjon, og de har lyktes ekstremt bra med det. Tror veldig få i bransjen har noe som helst dårlig å si om dem annet enn at det er bekymringsverdig at de dominerer såpass, men det er fordi konkurrentene deres ikke har gjort en bra nok jobb.

Nei, waferproduksjon er ikke arbeidsintensivt i forhold til pakking og testing, tvert i mot er det høyt automatisert, mye mer enn resten av elektronikkbransjen. Det kreves derimot høyt kvalifisert arbeidskraft, og TSMC har skylt på manglende arbeidskraft for hvorfor de ikke har satt opp flere fabrikker i utlandet. Fabber er ganske annerledes enn sweatshops slik som det du hører om med Foxconn etc, disse driver med sammenstilling av sluttprodukter. Foxconn er taiwanske, men har mange fabrikker i fastlands-Kina. 

Å flytte elektronikkverdikjeden tilbake til Vesten vil ta minst 10-15 år, og sannsynligvis føre til dyrere produkter. Men, vi har begynt å se noe bevegelse tilbake. 

Meg bekjent driver man ikke sammenstilling av vestlig militært utstyr i Kina, dette gjøres lokalt i vesten. Men noen trinn lengre ned i kjeden foregår i nabo-land til Kina, og kan dermed påvirkes av en eventuell storkrig i området. 

Uansett selv om man vet mer, er det et stort problem med elektronikk på avveie at dette benyttes i avanserte våpensystemer og masseproduksjon av våpen rettet mot vestlige land; det kan ikke tolereres. 

1) Selvbergingskapasitet og militær kapasitet er vitalt; en militærmakt må kunne forsyne seg med menn, midler, våpen og teknologi med en nasjonal/multinasjonal selvbergingskapasitet.

2) Altfor mye vestlig elektronikk har kommet på avveien fordi det er oppstått et globalt komponentmarked som ingen har oversikt over, og fordi altfor mye er utenfor egne politisk kontroll. 

3) Man må ha evne til å fornekte en potensiell fiende adgang til egne teknologi, det har vi ikke. 

Øst-Asia vant ikke bare fordi det var mye høyt kvalifisert arbeidskraft; det var billigere, færre forpliktelser for arbeidsgivere og minimal bekymring for miljøkonsekvenser. TSMCs konkurrentene kom fra høyprissamfunn med høyere arbeidslønn, større utdanningsutgifter og større interne konkurranse i arbeidsmarkedet i et regulert land hvor man må ta hensyn til arbeidere og miljø. De var pålagt betydelige handikap på forveien. Og det bli ikke bedre fordi siden 1980-årene har det vært en synlig nedgang i kvalifiserte arbeidskraft i vestlige land.  

Jeg snakker ikke om militær utstyr i Kina. Kineserne bryr seg ikke om å sende våpen til Russland fordi når anseelsen av russernes våpen går nedover, er produksjonskapasiteten i vestlige land for dårlig samtidig som mesteparten av ikke-Vesten har vendt ryggen til Vesten, slik at kineserne nå hale inn den ene kontrakt etter den andre uten stans over hele verden, de blir rike som et resultat av den russisk-ukrainske krigen.

Iran og Russland har avanserte våpen som ikke ville ha vært mulig uten vestlige elektronikk. Og de har satt dette i masseproduksjon som ser ut til å overgå det som skjer i Vesten. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

 

 

Disse bildene er vel fra 2022 eller tidlig 2023? Det ser ut til å være et varehus eller shoppingsenter som er omgjort. Og det inneholder også masse speil hvis eneste funksjon ser ut til å være å få det til å se ut som om det er fler droner enn det faktisk er.

Ukraina produserer per i dag nesten 50.000 droner i måneden og tar sikte på å produsere 1 million droner i løpet av 2024.

Russiske styrker rapporterer også at ukrainske FPV-droner er absolutt overalt og at de stadig oftere går etter enkeltindivider - ikke bare utstyr.

Russerne kan ha enorme produksjonsfasiliteter uten å frykte angrep i kontrast til ukrainerne som er nødt til å desentralisere sin krigsindustri og spesielt droneproduksjon som måtte skje i små lokaliteter selv hvis de bli ganske mange som gjør det mulig å når målet om 1 mill. per år i løpet av relativ kort tid. 

En skulle nærmere ønske at ukrainerne hadde påskyndet arbeidet på kryssermissilvåpensystemer etter INF-traktaten var oppsagt i 2019, men korrupte tilstander, dårlig industrikvalitet og politisk press fra USA og EU hadde holdt tilbake ukrainerne altfor lenge, samtidig som man innså i 2022 at ballistiske missilvåpen ikke er fremtiden. Nå er de nødt til å satse på billige dronefly, som har vist seg å ha lite merkbare virkninger - det var de gamle Tupolev-dronene som hadde mest "bang"-effekt. 

Hvis ukrainerne kunne ha GLCM-kryssermissilsystemer for angrep opptil 2,000 kilometer eller mer inn i Russland, ville krigens natur ha skiftet meget drastisk helt om. Og vi i NATO kan trenger det, for det er ikke bare nok med flybårne kryssermissiler, vi må ha landbaserte kryssermissiler i tillegg til presisjonsartilleri for 150 til 500 km avstand. Heldigvis har vi allerede eksisterende våpensystemer som NSM og RBS 15, et sjømålsmissil kan omstilles til kortavstands kryssermissiler for angrep på land. 

I 2000-årene var klasevåpen på moten; det var planer om subsoniske kryssermissiler som kunne bombe flybaser med dusinvis av klasebomber. Disse ville ha vært meget ettertraktet i møte med SAM-siter og flybaser som logistiske sentre, alle har sett opptaket hvor et par Storm Shadow-kryssermissiler overflyr et S-400 batteri. Hva om disse kryssermissilene kunne bombe dette batteriet? 

Jeg håper den første ukrainske GLCM vil komme ganske snart. Dronefly er effektivt, men de har for lite "bang" i sammenligning med kryssermissilene. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
36 minutes ago, JK22 said:

Uansett selv om man vet mer, er det et stort problem med elektronikk på avveie at dette benyttes i avanserte våpensystemer og masseproduksjon av våpen rettet mot vestlige land; det kan ikke tolereres. 

1) Selvbergingskapasitet og militær kapasitet er vitalt; en militærmakt må kunne forsyne seg med menn, midler, våpen og teknologi med en nasjonal/multinasjonal selvbergingskapasitet.

2) Altfor mye vestlig elektronikk har kommet på avveien fordi det er oppstått et globalt komponentmarked som ingen har oversikt over, og fordi altfor mye er utenfor egne politisk kontroll. 

3) Man må ha evne til å fornekte en potensiell fiende adgang til egne teknologi, det har vi ikke. 

Øst-Asia vant ikke bare fordi det var mye høyt kvalifisert arbeidskraft; det var billigere, færre forpliktelser for arbeidsgivere og minimal bekymring for miljøkonsekvenser. TSMCs konkurrentene kom fra høyprissamfunn med høyere arbeidslønn, større utdanningsutgifter og større interne konkurranse i arbeidsmarkedet i et regulert land hvor man må ta hensyn til arbeidere og miljø. De var pålagt betydelige handikap på forveien. Og det bli ikke bedre fordi siden 1980-årene har det vært en synlig nedgang i kvalifiserte arbeidskraft i vestlige land.  

Jeg snakker ikke om militær utstyr i Kina. Kineserne bryr seg ikke om å sende våpen til Russland fordi når anseelsen av russernes våpen går nedover, er produksjonskapasiteten i vestlige land for dårlig samtidig som mesteparten av ikke-Vesten har vendt ryggen til Vesten, slik at kineserne nå hale inn den ene kontrakt etter den andre uten stans over hele verden, de blir rike som et resultat av den russisk-ukrainske krigen.

Iran og Russland har avanserte våpen som ikke ville ha vært mulig uten vestlige elektronikk. Og de har satt dette i masseproduksjon som ser ut til å overgå det som skjer i Vesten. 

Jo, tror vi grunnleggende er enig. 

Problemene med elektronikk på avveie tror jeg primært skyldes tredjeparts gjenselgere (uærlige distributører eller falske kunder) heller en halvlederprodusentene selv. Enig i at det burde slås mye hardere ned på, regelverket finnes men blir ikke anvendt. 

Jeg tror Kina bruker Russland. Om vesten og Russland utarmer hverandre i krig, er dette en drømmesituasjon for Kina. De tenker ikke verdensherredømme (enda), men ønsker å styrke seg i nærområdene. Tar gjerne over Taiwan, større deler av Sør-Øst Asia og Sibir dersom de får sjansen. 

Droner i store antall er en interessant utvikling, disse burde kunne utvikles som COTS (Commerical Off The Shelf), altså uten å bruke militærspesifikke komponenter men vanlige komponenter beregnet på forbrukere. Om noen få feiler, er ikke det en katastrofe fordi man har så mange. Kina har et forsprang her pga stor kommersiell droneproduksjon, feks. DJI. Norge er langt framme på minidroner (Prox Dynamics, kjøpt opp av amerikanske FLIR for noen år tilbake). 

Jeg er enig i at klasevåpen burde komme tilbake, gitt Russlands human wave taktikker, man trenger effektive anti-personell våpen, og enkelte blindgjengere er mindre skadelig enn russisk okkupasjon. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Germany’s Days as an Industrial Superpower Are Coming to an End (yahoo.com)

In a cavernous production hall in Düsseldorf last fall, the somber tones of a horn player accompanied the final act of a century-old factory.

Amid the flickering of flares and torches, many of the 1,600 people losing their jobs stood stone-faced as the glowing metal of the plant’s last product — a steel pipe — was smoothed to a perfect cylinder on a rolling mill. The ceremony ended a 124-year run that began in the heyday of German industrialization and weathered two world wars, but couldn’t survive the aftermath of the energy crisis.

There have been numerous iterations of such finales over the past year, underscoring the painful reality facing Germany: its days as an industrial superpower may be coming to an end. Manufacturing output in Europe’s biggest economy has been trending downward since 2017, and the decline is accelerating as competitiveness erodes.

“There’s not a lot of hope, if I’m honest,” said Stefan Klebert, chief executive officer of GEA Group AG — a supplier of manufacturing machinery that traces its roots to the late 1800s. “I am really uncertain that we can halt this trend. Many things would have to change very quickly.”

The underpinnings of Germany’s industrial machine have fallen like dominoes. The US is drifting away from Europe and is seeking to compete with its transatlantic allies for climate investment. China is becoming a bigger rival and is no longer an insatiable buyer of German goods. The final blow for some heavy manufacturers was the end of huge volumes of cheap Russian natural gas.

Alongside global volatility, political paralysis in Berlin is intensifying long-standing domestic issues such as creaking infrastructure, an aging workforce and the snarl of red tape. The education system, once a strength, is emblematic of a long-term lack of investment in public services. The Ifo research institute estimates that declining math skills will cost the economy about €14 trillion ($15 trillion) in output by the end of the century.

In some cases, the industrial downshift is taking place in small steps like scaling back expansion and investment plans. Others are more evident like shifting production lines and trimming staff. In extreme instances — like Vallourec SACA’s pipe plant, once part of fallen industrial giant Mannesmann — the consequence is permanent closure.

“The shock was huge,” said Wolfgang Freitag, who worked at the plant since he was a teenager. The 59-year-old’s job now is to disassemble equipment for sale and help his old colleagues find new work.

Germany still has an enviable roster of small, agile manufacturers, and the Bundesbank and others reject the notion that full-blown deindustrialization is anywhere close. But with reforms stalled, it’s unclear what will slow the decline.

“We are no longer competitive,” Finance Minister Christian Lindner said at a Bloomberg event earlier this month. “We are getting poorer because we have no growth. We are falling behind.”

Chancellor Olaf Scholz’s fractious coalition was thrown into further disarray in mid-November by a budget crisis sparked by a court ruling over borrowing measures, leaving the government with little leeway to invest.

“You don’t have to be a pessimist to say that what we’re doing at the moment won’t be enough,” said Volker Treier, foreign trade chief at Germany’s Chambers of Commerce and Industry. “The speed of structural change is dizzying.”

Frustration is widespread. Although hundreds of thousands of people have hit the streets in recent weeks to protest against far-right extremism, the anti-immigration Alternative für Deutschland, or AfD, is ahead of all three ruling parties in the polls — trailing only the conservative bloc. Scholz’s Social Democrat-led alliance has support from 34% of voters, according to a Spiegel analysis of recent surveys.

Fading industrial competitiveness threatens to plunge Germany into a downward spiral, according to Maria Röttger, head of northern Europe for Michelin. The French tiremaker is shutting two of its German plants and downsizing a third by the end of 2025 in a move that will affect more than 1,500 workers. US rival Goodyear has similar plans for two facilities.

“Despite the motivation of our employees, we have arrived at a point where we can’t export truck tires from Germany at competitive prices,” she said in an interview. “If Germany can’t export competitively in the international context, the country loses one of its biggest strengths.”

Other examples of decline surface regularly. GEA is closing a pump factory near Mainz in favor of a newer site in Poland. Auto-parts maker Continental AG announced plans in July to abandon a plant that makes components for safety and brake systems. Rival Robert Bosch GmbH is in the process of slashing thousands of workers.

The energy crisis in the summer of 2022 was a major catalyst. While worst-case scenarios like freezing homes and rationing were avoided, prices remain higher than in other economies, which adds to costs from higher wages and regulatory complexity.

One of the hardest-hit sectors has been chemicals — a direct result of Germany’s loss of cheap Russian gas. With the transition to clean hydrogen still uncertain, nearly one in 10 companies are planning to permanently halt production processes, according to a recent survey by the VCI industry association. BASF SE, Europe’s biggest chemical producer, is cutting 2,600 jobs and Lanxess AG is reducing staff by 7%.

Germany’s sluggish bureaucracy also isn’t keeping pace, even when companies are prepared to invest. GEA installed solar capacity at a factory in the western German town of Oelde, where it makes equipment that can separate cream from milk. It applied for permits to feed in the power last January, two months before starting construction and is still waiting for approval — nearly two years after initiating the project.

The energy squeeze came quickly on the heels of disruptions from the pandemic that led to stalled assembly lines as German automakers waited months for chips and other components, underscoring the risks of relying on a far-flung network of suppliers, especially in Asia.

China is now causing trouble for Germany in a number of ways. On top of its strategic shift into advanced manufacturing, a slowdown of the Asian superpower’s economy is sapping demand for German goods even further. At the same time, cheap competition from China is worrying industries key for Germany’s climate transition — and not just electric cars.

Manufacturers of solar panels are shuttering operations and cutting staff as they struggle to compete with state-supported Chinese rivals. Dresden-based Solarwatt GmbH has already cut 10% of its workforce and may relocate production abroad if the situation doesn’t improve this year, according to CEO Detlef Neuhaus.

Germany’s headwinds require adaptation. For EBM-Papst, a producer of fans and ventilators, the industrial crisis meant acquiring a struggling supplier. And to stay nimble, the company shifted production to components for heat pumps and data centers and away from the auto sector. It’s also looking to move some administrative tasks to eastern Europe or India.

“It’s not just energy,” CEO Klaus Geißdörfer said in an interview. “It’s also staff availability in Germany, which is now very tense.” Within a decade, the working-age population will be too small to keep the economy functioning as it does today, he added.

The Bundesbank concluded in a September report that a decline in manufacturing — which accounts for just under 20% of the economy, nearly twice the US’s level — isn’t worrying if it’s gradual.

Such a trend could mean the end of the road for more basic manufacturers like the pipe plant in Düsseldorf. Freitag, a member of the factory’s works council, is now helping prepare the 90-hectare site for sale. Much of the equipment will end up in a scrapyard, which “makes my heart and eyes weep,” he said.

Det er nå en voksende mulighet for at Tyskland - det europeiske kontinentets motor - vil kollapse raskere enn ventet. Det var en tabbe å skifte om til ren eksportøkonomi fordi så snart markedene bli selvforsynt vil etterspørselen synker, det amerikanske markedet er i ferd med å stenges mens det kinesiske markedet er i full gang med å skifte om til selvforsyning nå som kinesiske varer overta (slik at det bli lavere priser, som utelukket mye dyrere varer!) - og det europeiske markedet har blitt ulønnsomt fordi energikrisen har presset produksjonsutgiftene rett oppover. Tyskland hadde kunne ta fordel av sin sentrale posisjon i EF og EU siden 1993, men blitt en parasitt som mer og mer ikke kunne klare seg på egenhånd. 

Det var en ufattelig stor tabbe å dumpe atomkraft og ikke diversifisere energitilgangen slik at da russisk olje og gass utebli, rammet dette Tyskland med stor kraft. Det var en enda mye større tabbe med å ha felles energibørs over et kontinent slik at den europeiske etterspørselen sank. Og på toppen hadde tyskerne mistet toget når det gjelder elektriske kjøretøyer slik at Kina har et forsprang på minst et tiår - dessuten hadde immigrasjonen, sosiale ustabilitet og befolkningsnedgang - det det faller raskere enn i Russland  - fulgt til et stort problem med for lite kvalifisert arbeidskraft. Det er store regioner på størrelse med Østfold i Tyskland hvor man stort sett ser folk eldre enn førti år, endog i mellomstore byer. 

Politikerne prøver nå å finne nye markeder som det indiske, men dette motarbeides av franskmennene som ser ut til å ha fått nok av markedsliberalisme og egne folk som trenger økonomisk trygghet - og de er ikke blind, de har sett hvordan deres produksjon utkontrakteres til andre land, og flere konserner som VW babler nå om å flytte til andre land med billige arbeidskraft og energi - som Ungarn som får russisk gass og har planer om atomkraftverk. 

Vi har ETT MEGET STORT PROBLEM. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ekstremt kortsiktige handlinger av grådige bedriftsledere og eiere som har ført en vellykket kampanje for å få lov til å flytte ut produksjon til autoritære regimer som Kina og Russland på bekostning av arbeidere og folk i demokratiske land. Anført av politikken i USA der alt dreier seg om å maksimere aksjeverdier uten tanke for å tenkte på fremtiden. Kun neste kvartal som gjelder.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Germany’s sluggish bureaucracy also isn’t keeping pace, even when companies are prepared to invest. GEA installed solar capacity at a factory in the western German town of Oelde, where it makes equipment that can separate cream from milk. It applied for permits to feed in the power last January, two months before starting construction and is still waiting for approval — nearly two years after initiating the project.

Ja, Tesla ønsket å investere stort i Tyskland, men det virket landet gjorde sitt beste for å skremme vekk selskapet. Stadig utsettelser, "miljøgrupper" som fikk sabotere og utsette, osv. Masse hodepine for et selskap som var svært interessert i å bidra til den tyske økonomien.

De skyter seg selv i foten.

For ikke å snakke om den idiotiske ideen om å stenge ned atomreaktorer...

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette er mer enn så usannsynlig, nei, endog en-mot-en-million mulighet; kanskje første gang i historien - et strategisk SAM system gikk på stridsvognminer?!! Dette er det pinligste og mest ydmykende som kunne skje. Hvordan kunne et rakettrampekjøretøy bli slått ut av miner når det skulle deployeres minimum tretti kilometer fra nærmest ukrainsk posisjon, endog når regelen er rundt femti kilometer? Russeren som kommanderte denne enheten, må skikkelig ha blitt helt fra seg, bare et hell i uhellet om at ammunisjonen ikke eksplodert. 

Det er forresten ikke så mange av disse S-350 systemer; bare seks sett var bygd, kun fire sett for hæren. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
bojangles skrev (8 timer siden):

Javel? Jeg er uansett ikke overbevist om risikoen for pølsefingre dersom vi er en atom-makt er større enn risikoen for at bandittstater angriper oss dersom vi ikke har atomvåpen. I en tid der vi ser at NATO pakten kanskje ikke er et så solid grunnfjell som vi har trodd helt siden andre verdenskrig så ser jeg egentlig ingen vei utenom atomvåpen for Norges del. 

Atom-makter har en temmelig grundig prosedyre for avfyring av atomvåpen. Det er ikke slik at en tastefeil starter atomkrig. Det er flere personer som aktivt må bidra til å fyre av atomvåpen. 

Nei slik verden ser ut idag er det nok all grunn til at Norge bør har atomvåpen. 

Russland var visstnok nær ved å starte atomkrig i 1995 etter at dei feiltolka forskingsrakett frå Andøya som amerikansk atomrakett. Det var visstnok også ein episode på 1980-talet med sovjetisk feildeteksjon. Lukka var at dei som skulle ta beslutningane hadde is i magen.

Ein får håpe at ein har betre system i Vesten. Poenget mitt var at risikoen for feil aukar med utbreiinga, og då blir spørsmålet om nytteverdien er større enn den auka risikoen dei medfører. Å bruke atomvåpen i ein krig vil vere galskap, og atomvåpen vil såleis neppe kunne beskytte oss mot ein konvensjonell krig. Om Russland trykkjer på knappen risikerer dei å få atombomber i fanget uansett om dei er lagra i Norden eller ikkje. Vil atombomber lagra i Norge eller Norden utgjere nokon skilnad?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (54 minutter siden):

Trump i kveld. Putins beste investering.

 

Han er sprøytende gal. Dette i seg selv burde ha fått oppvakte republikanerne til å gjøre opprør og fysisk fjernet ham fordi denne mannen ser ut til å gjenoppta hans ideer som overstresset det amerikanske alliansesystemet i 2019-2020, sørkoreanerne har aldri tilgitt den stygge behandlingen de var utsatt for, og allierte inkludert Norge var dypt rystet av Trumps ignoranse hvor man satset sterkt på rene mafiametoder ved å initiere på å handle ett-for-ett fremfor som del av en gruppe som det er tradisjon for i 1945-2017. Heldigvis var administrasjonen overfylt med generaler, hauker og alliansekontaktpersoner som Bolton, som hadde slitt meget sterkt med skadebegrensning og nødpleining - det gikk så langt at ordrenekt og handling bak ryggen på Trump var blitt nødvendig (Obama opplevd dette blant annet i 2016 da Assad-holdte Deir ez-Zor var utsatt for et uautoritert angrep som hjalp ISIS - dette var på initiativ av generaler) 

Ingen allianse vil overleve det, NATO-medlemmene vil heller trekke seg ut fremfor å akseptere en slik uakseptert utpressing, likedan med alle andre allierte som vil da vende ryggen til. 

Hvis Trump bli president, kommer han sannsynlig til å stoppe all støtte til Ukraina, hente hjem alle amerikanske styrker i Midtøsten, forlange blodpris fra Taiwan, Sør-Korea og Japan som vil da reagere meget voldsomt, trekke USA ut av NATO og inngå avtaler med Putin om en deling av Europa mellom USA og Russland. Som vil da realisere i avslutning av NATO når alle berørte nasjoner gjør opprør og kaste ut amerikanerne. Det er resesjon i EU som truer med å tippe helt over, slik at dette kan sende Europa ut i ruin. Hans 60 % toll på varer fra Kina og 20 % på varer fra hele verden kommer til å bryte opp den globale handelen. 

Så kommer han til å deportere så mange som mulig med å arrestere og internere flere millioner mennesker, sette dem inn i interneringsleirer og deretter tvinge meksikanerne til å "ta dem tilbake" og "betale for dem" - som vil da får Mexico til å starte krigsopprustning og endog finner på å søke kinesisk beskyttelse hvis Trump skulle angripe dem. Mange republikanere inkludert Cruz vil ha en militær invasjon inn i Mexico. Og hvis han deretter begynner å sette seg over lov og dom, ignorere kongressen og høyesteretten fordi Roberts gir han absolutt immunitet til å bryte konstitusjonen, ved å arrestere og forfølge politiske dissenter og eventuelt få Biden myrdet som en "rebell", og erklære at han egentlig var president i 2021-2025 - og dermed bryte amerikansk lov fordi han er valgt for tredje gang - vil det utløse ramaskrik mens republikanerne vil hyller ham. Internering av immigrantene vil få mange millioner amerikanerne til å se virkeligheten i øyne; som tyskerne oppdaget i 1945 er det lett å la egne fordommer går løpsk, det bli noe annet når man ser fordommenes grusomme resultater stirrer tilbake. 

Demokratene, ekte republikanerne og selvstendige vil ikke ha annet valg enn å gjøre opprør og knuse MAGA-kulten sammen med en meget stygg utryddelseskrig innad i republikanerpartiet som vil opphøre med å eksistere. Trump vil bli fjernet, sannsynlig henrettet, men skadene i 2026 eller 2027 vil være gigantisk mens Putin underlagt seg Ukraina, angrep Polen, erobret Baltikum og fordrive et par titall millioner på allmenn flukt samtidig som Skandinavia måtte forsvare seg til en voksende pris. Så når amerikanerne realisere at de trenger hjelp, vil de finne ut at deres allierte regelrett hater dem, men de vil tvinges til å slutte seg sammen og reparere skadene samt bekjempe deres fiender. De må bygge opp murer, meie ned inntrengere, deportere farefulle fiendefolk og begynner med å intervenere militært i andre land for å stanse vanstyret og lovløsheten som fordriver så mange mot Vesten. 

Putin vil dø, men det russiske folket vil etterlates i ruiner sammen med deres ofre som vil hevne seg, samtidig som Europa må gjenreises sammen med Nord-Amerika. 

Vi vil bli klokere i 2030-årene. Men til en altfor høy pris. Trump og Putin kommer til å bli husket som monstre. 

  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 10.2.2024 den 12:34 AM):

Vi kan jo egentlig bare høyne og si ja til å ha atomskjold på norsk jord. Blir det først atomkrig så hjelper det jo ikke en dritt atdet ikke var atomvåpen i Norge da det smalt. Men dersom det er tett i tett med atomskjold langs hele NATO linjen i Europa så frister det kanskje litt mindre for bandittregimer å angripe land i alliansen?

Så ja til atomvåpen bidrar kanskje mer til fred enn nei til atomvåpen? Tror jeg trenger en "Ja til Atomvåpen" button og kanskje et Ja til Atomvåpen" klistremerke over hele bakruten på bilen?

Ved et eventuelt atomangrep så spiller tid en avgjørende rolle. Tid er avhengig av deteksjonstid, responstid, avstand og hastighet. NATO atomvåpen nært strategiske punkter i Russland er svært viktig i et sånt scenarie. Men flyttbare ubåter er nok mye viktigere enn stasjonære siloer. En annen ting som bør være nærmest mulig grensa til russland er ICBM deteksjon, sånn at det kan aktivere ICBM-vern i god tid.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Putin får tre motkandidater i presidentvalget

PUBLISERT KLOKKEN00:31 IRUSSLAND

Vladimir Putin ventes å vinne presidentvalget i Russland i neste måned, men får tre motkandidater – og de støtter alle krigen i Ukraina.

Lista over kandidater ble klar søndag etter at registreringen var avsluttet, melder nyhetsbyrået Tass.

Blant dem som ikke står der, er krigsmotstanderen Boris Nadezjdin, som fikk nei fra den sentrale valgkomiteen. Begrunnelsen skal være at det ble funnet avdøde personer på underskriftslista som ble levert inn for å støtte kandidaturet.

Presidentvalget holdes 17. mars.

(NTB)

 

Lenke til kommentar

General Armed Forced Ukraine:

Quote

During the day of February 10, there were 87x combat engagements. The occupiers launched a total of 3x missile and 43x air strikes, carried out 53x MLRS attacks at the positions of Ukrainian troops and various settlements. Unfortunately, russian terrorist attacks resulted in wounded civilians. Residential private and apartment buildings, and other civilian infrastructure in were destroyed and damaged.

Bakhmut axis: the Ukrainian Defense Forces repelled 9x attacks in the vicinities of Bohdanivka, Ivanivske, Andriivka and Klishchiivka (Donetsk oblast), where the occupiers made unsuccessful attempts to improve their tactical situation. Around 10x settlements came under artillery and mortar fire, including Vasyukivka, Chasiv Yar, Ivanivske, Klishchiivka, Andriivka New York (Donetsk oblast).
 

Avdiivka axis: the Ukrainian defenders repelled 22x attacks near Novobakhmutivka, Avdiivka and 10x more attacks near Sjeverne, Tonen’ke, Nevel’s’ke (Donetsk oblast). In that area, the occupiers made attempts to breach Ukrainian defense. The invaders fired artillery and mortars at more than 15x settlements, including Keramik, Novobakhmutivka, Berdychi, Lastochkyne, Avdiivka, Netailove (Donetsk oblast)

russerne er som russerne er, de fortsetter på angrep mot sivile såvel som militære mål. Det er enorme ødeleggelser i Ukraina. Mange tusen sivile er drept, noen er henrettet og andre sivilister voldtatt og krenket på det groveste. Og flere tusen barn er kidnappet fra Ukraina og sitter nå på russiske barnehjem hvor de blir hjernevasket av bandittene. 

Jeg håper dagen kommer da russerne må trekke seg tilbake til russland og blir stilt ansvarlige for all faenskap og terror de har begått i Ukraina. I det minste er nå de russiske tapene straks på 400 000 frontsoldater. 

r1vIYqr.jpeg

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Quote

Ukraina sier de har skutt ned 40 russiske droner

 

Ukrainsk luftvern har skutt ned 40 av 45 russiske angreps-droner som ble sendt mot ukrainske mål, det opplyser det ukrainske luftforsvaret, søndag morgen. Det melder Reuters.

Ser ut som Ukraina har knekt koden for å ta ut flest mulig av de russiske dronene. Men som alltid vet en jo ikke om drone angrep er ledd i noe mer, eller om de følges opp av missiler. 

Ukraina trenger fortsatt støtte, både av nasjoner og enkeltmennesker. Gi så det svir. Hver måned. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...