Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Andre1980 skrev (13 timer siden):

Synes folk har gravd seg litt vel ned i skyttergravene her, og enhver ting som ikke er 100% seier for Ukraina blir sablet ned og budbringeren blir lynsjet. 

Det eneste som er blitt nedsablet er tullprat som blir gjentatt i det uendelige.

Andre1980 skrev (13 timer siden):

ja så kan dere komme og si ja men, ja men... men det er slik det blir oppfattet ).

Jeg kan ikke gjøre noe med en annen persons feilaktige oppfatning av en situasjon, de må lære seg kildekritikk, for det er nok hovedproblemet om jeg går ut i fra at de ikke er russiske troll.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, JK22 said:

Sarkozy, en av de meste udugelige vestlige representanter - han sammen med Cameron er eneansvarlig for katastrofen i Libya i 2011 - har tatt til ordet for å gi bort de okkuperte regionene til Russland. Dette, sammen med Jenssens tankeløse oppførsel, han valgt å delta i en debatt med kontroversielle personer i Arendal, noe som er i strid med allmenn fornuft, gjør det klart at stemningen er i ferd med å bli alvorlig. Det blir mer og mer tydelig at NATO-politikerne helt fra begynnelsen ikke har noe ønske om å frigjøre de okkuperte regionene inkludert Krim-halvøya og bare gav nok våpen for å bevare det ukrainske militærets defensive kraft, overføring av ammunisjon hendt fordi de var tvunget. Helt fram til november hadde disse gitt for lite støtte, og deretter ventet til mai med å overføre store mengder materiell og nødvendig utstyr. 

Hvordan kan resten av verden stole på Vesten som en alliansemakt? Det er veldig tydelig at det er for sterke interne motsetninger og for lite villighet til å sette hardt mot hardt innenfor de vesteuropeiske landene som hadde ignorert Russland helt siden 2007 fram til 2022, selv da det var et spent forhold siden 2015. Vi kan ikke stole på hverandre, for våre politikerne i Norge er både udugelig og uansvarlig i likhet med disse i flere andre land. Problemet her er at det er for mye inkompetanse med for mye ønsketenkning og for lite virkelighetskontakt, den ukrainske motoffensiven har trolig ødelagt uovervinnelighetsmyten som hadde altfor lenge preget den vestlige sikkerhetspolitikken som må sies å være en eneste stor katastrofe. 

Vesten skulle ha hindret den russiske krigsindustrien, men energikrisen i 2022 hadde fått EU til å vente altfor lenge med å stoppe olje- og gasskjøp, man hadde nektet å innføre eksportkontrollregimer på sensitive og flerbruks delvarer som mikrobrikker slik at russerne kunne produsere massevis av EW-utstyr, droner, kryssermissiler og kommunikasjonsutstyr som bare bli bedre og bedre. Russland stadig kom Vesten i forkjøpet ved å være først ut hver gang omkring introduksjon av våpen og krigsvitale endringer; ukrainerne fikk seg et stort sjokk i midten av juli da artilleriforbruket plutselig begynte å stige rett opp på russisk hold. Samtidig opplever de at produksjonen av kryssermissiler har fordoblet seg. 

F-16 saken har blitt et enormt prestisjenederlag for Vesten ettersom det nå er voksende kritikk og spørsmål som er etter hvert begynte med å bli ubehagelig. USA som "The Freedom World Weapon Arsenal" som det var stolt av, har blitt kraftig ydmyket. 

Vi har TAPT. Og det er våre politikernes feil, de har gang på gang feilhandlet situasjonen i Ukraina helt fra begynnelsen og deretter misforstått gang på gang alvoret med Russland, globaliseringen er nå blitt en trussel mot oss - sanksjonene, inkompetansen og den russiske adgangen til verdensmarkedet har avslørt at korrupsjonen er i sterk vekst, og at de statlige virkemidler har blitt tafatt og ineffektiv. Aldri siden Murens fall er verden blitt så korrupt som den er, og dessverre hadde Trump ødelagt USAs posisjon som supermakt fordi han nå er i full gang med å skape en borgerkrigskrise der. 

Militært sett kan ikke Ukraina vinner krigen. De ukrainske styrkene er ved å bli utmattet, man får ikke nok ammunisjon, de materielle tapene er mer enn hva de kan tåle, og det er dessuten åpenbart at hjelpen de får, ikke er tilstrekkelig med dårlige egentlige verktøy, dessuten er det åpenbart at den ukrainske militærstaben og offiserene har vært for overoptimistisk, for sneversynt og for opptatt av ønsketenkning - slik at motoffensiven bli meget blodig, trolig har de mistet en fjerdedel av alle soldatene og all materiell. De opplever at de kan ikke stoppe angrepene dypt inn i egne land fordi de har ikke nok luftvernvåpen, produksjonen av radarutstyr i Vesten er mye tregere enn ventet. De tapte ikke fordi russerne var sterkest, de tapte fordi det teknologiske gapet mellom dem og russerne er fremdeles for stor innenfor dronebruk, EW og kommunikasjonsutstyr. De tapte fordi USA og NATO hadde nektet å ta "den elektroniske trusselen" på alvor inntil det var for sent. Hvis det hadde kommet til krig mellom NATO og Russland - russerne ville ha vunnet. 

Og der ligger feilen; man hadde helt til nylig trodd NATO var uovervinnelig, man hadde vært i troen om at militærmakten er mye sterkere og mer kapabelt enn den russiske. Miserene på russisk hold i året 2022 har fulgt til at man hadde meget seriøst feilvurderte russerne, og Bakhmut skulle ha vist oss at det russiske soldatmaterialet er noe av det verste en kan komme ut for i menneskehetens historie. Ukrainske militære trodd dette, og endt opp med et blodig fiasko fordi de trodde at NATO-utstyr vil gi dem et stort overtak. 

Det gjør de ikke. 

Ikkje skyld på Trump i USA, det var systemet i USA som gjorde at han kunne bli president og var ynska som president. (Heilt sikkert blant sponsorane også.) Og uviljen til storkrigar er ikkje berre at det blir mange døde soldater. Det koster penger og sjølv om rustningsindustrien tjener penger på krig så er det andre som taper.

Wall St. i USA har tidlegare oponert mot det militærindustrielle kompleks i USA. Krigane var dårleg for forretninganepå Wall St. USA sin økonomi er veldig mykje ein finansøkonomi og har sterkt innslag av rentenist tenking. Eksportkontroll og stopp av kjøp av billegaste energi er døme på tiltak som påverkar økonomien negativt. Ikkje at eksportkontroll hjelper i lengda, det er til saman tre miliardar indere og kinesarar. Nokon av dei er heilt sikkert flinke og dyktige.

Krig gjev høgare skatt og inflasjon, ingen rentenistar ynsker det. Akkurat no er inflasjonen største utfordringa i USA, utan at budsjettunderskuddet blir redusert blir det vanskeleg å få ned inflasjonen utan uheldige bivirkningar.

Om korrupsjon i USA, Larry Beinhart, han som skreiv Wag the Dog fekk publisert ein artikkel i Aljazeera nyleg.

"The Supreme Court is so corrupt…
it makes corruption legal"

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Samms skrev (1 time siden):

det med leigesoldater var det USA som fekk fart på

Ja, og i teorien er det USA som okkuperer og angriper Ukraina.

Faktisk, all faenskap vi ser i verden er USA sin feil.

Folkens, vi legger denne tråden død, svaret er USA!

(Ironi)

Lenke til kommentar
Samms skrev (1 time siden):

Ikkje at eksportkontroll hjelper i lengda, det er til saman tre miliardar indere og kinesarar. Nokon av dei er heilt sikkert flinke og dyktige.

Det er flinke folk i alle nasjoner. Poenget er ultrahøyteknologien, den som skiller stormakter fra supermakter. 

Kineserne sliter med både spesiallegeringer og halvledere. Det samme gjelder for russerne. Selv om Sovjet satset knallhardt på vitenskap og teknologi, så havnet de langt bak vesten.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
59 minutes ago, Drogin said:

Ukraina har skutt ned 2 KA-52 helikoptre i dag morges. En i Zaporizhizhia og en i Bakhmut.
Russlands KA-52 bruk er snart også nødt til å begrenses. De har et svært begrenset antall igjen.

Og at de mister 2 på samme morgen viser at de begynner å bli desperate, i måten de bruker dem på




Russerne har lite valg. Ka-52 er én av de få tingene de har som har funket noenlunde. Men i likhet med vestlig utstyr er de selvfølgelig ikke uovervinnelige. Hadde russerne hatt dem i store antall hadde det vært et stort problem for Ukraina, men nå har de bare igjen kanskje 50 stykk, på det aller meste. God sjans for at ikke alle er levedyktige. Det spørs også hvor mange de har råd til å miste.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
On 8/7/2023 at 8:29 AM, Espen Hugaas Andersen said:

Jeg kikket litt på situasjonen med Ka-52, og Russland startet krigen med 133 stk. Ser man på Oryx er det bekreftet 38 tapt, så Russland har maksimalt 95 stk, pluss det de kan ha produsert siden krigens start.

Men så er det også slik at mange tap vil ikke dokumenteres. De vil falle ned i ulendt terreng, kanskje dypt inne i Russiske områder, eller klare å komme seg tilbake til flybasen, men kreve år med reparasjoner, eller være ureparerbar.

Oryx har dokumentert 100 tapte helikopter, Ukraina påstår å ha skutt ned 311 helikopter. Dette er nok det maksimale forholdstallet man kan forvente, 1:3, men antar vi et mer forsiktig forholdstall på 1:2, så antar vi altså ytterligere 38 tapt men ikke dokumentert, slik at Russland sitter igjen med 57 stk.

Dette er heller ikke den styrken Russland vil faktisk klare å holde i drift til enhver tid. Det tar på å fly oppdrag etter oppdrag, og det må fortløpende gjennomføres vedlikehold.

Jeg ville tro Russland klarer å holde omtrent halvparten av flåten i drift, altså kan de ha rundt 28 Ka-52 i drift til enhver tid. Ikke alle vil være i Ukraina.

Dette er fortsatt en betydelig styrke, men det er ikke noe tvil om at antallet begynner å nærme seg et nivå der de slutter få betydning for krigen. Gi det et år til, så kan man forvente at man er der.

Siden jeg skrev denne posten har antallet på Oryx økt til 40 stk, og det inkluderer ikke dagens 2 stk. Altså gjentar vi utregningen som over så er Russland nå nede i ca 25 Ka-52 operative til enhver tid.

I denne takten vil Ka-52 ganske sikkert være ute av bildet til neste sommer.

Edit: Når det gjelder nyproduksjon, så har Russland klart å produsere ca 10 stk per år, før sanksjonene ble innført. Om de skulle klare å opprettholde denne takten, så utgjør det ikke en enorm forskjell.

Med takten de har tapt Ka-52 hittil vil de være helt tomme for Ka-52 ca august 2024. Men tar man hensyn til nyproduksjon går det helt til februar 2025.

Det er riktignok ganske tvilsomt at produksjonen ikke skulle påvirkes av sanksjonene.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-says-arrow-3-missile-killer-sale-germany-approved-by-us-2023-08-17/

Israel says Arrow-3 missile-killer sale to Germany approved by U.S.

"The United States approved a $3.5 billion sale of Israel's Arrow-3 missile defence system to Germany on Thursday, clearing the way for delivery in 2025 and full operational deployment by 2030, Israeli officials said."


 

https://en.wikipedia.org/wiki/Arrow_3

The Arrow 3 or Hetz 3 is an exoatmospheric hypersonic anti-ballistic missile, jointly funded, developed and produced by Israel and the United States.

It provides exo-atmospheric interception of ballistic missiles (during the space-flight portion of their trajectory), including intercontinental ballistic missiles (ICBMs)[3][4] carrying nuclear, chemical, biological or conventional warheads. With divert motor capability, its kill vehicle can switch directions dramatically, allowing it to pivot to see approaching satellites.[5] The missile's reported flight range is up to 2,400 km (1,500 mi).

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

- Russland må slutte
En ende på Russlands angrepskrig er den eneste måten å avslutte krigen i Ukraina på, fastholder Nato-sjefen.
Han understreker også at det er Ukrainas militære styrke som hindrer Russland i å ta kontroll over hele Ukraina.

- Det kan godt hende at de reflekterer i Moskva over at de har hatt mindre militær framgang enn de regnet med og trodde. Men jeg er helt sikker på at dersom de ser en mulighet til vinne fram militært, slik at de tar kontroll over hele Ukraina, så gjør de det.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/biden-mote-handler-ikke-om-deg/80065085

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Senker hvilepulsen noe etter gårsdagens rapport fra Arendalsuka:
Edit: eller gjør det nå det?

Quote

Stoltenberg i Arendal: Fullt mulig at Ukraina får kampfly

ARENDAL (VG) Det er fullt mulig at Ukraina kan få kampfly fra Nato, men den endelige beslutningen er ikke tatt. Det opplyste Natos generalsekretær Jens Stoltenberg på et arrangement i Arendalsuka torsdag formiddag.

– Det er fullt mulig, sa Stoltenberg på spørsmål fra intervjuer Harald Stanghelle, om det er tenkelig at Ukraina får moderne kampfly fra Nato-land.

Han viste til Nato-lands beslutning  Iverksette trening av ukrainske piloter, som har startet denne sommeren.

– Så er det en egen beslutning, sa Stoltenberg om mulige leveranser av kampfly senere. Stoltenberg viste også til at Ukraina allerede har fått kampfly av Nato-land, men ikke de mest moderne vestlig-produserte flyene.

Men her skulle jeg nok likt å se at det er konkrete lovnader. Nå er det tia for å handle og å iverksette kraftige støttepakker til Ukraina slik at UA unngår unødig mange tap. Det er dessuten liten tvil om at jagerfly, og kraftigere våpen også ville spart sivile liv i Ukraina, i tillegg til militært personell.

Er egentlig drita lei tvetydigheten til hele vesten og skulle ønske det kom rene ord, samt en fortgang i konkret støtte. Ikke mere festtaler og fagre ord og lovnader som ikke blir fulgt opp eller blir utsatt på ubestemt tid. Det verste er vel at jeg ikke helt klarer fri meg fra at dette kan være starten på mindre støtte til Ukraina. At gårsdagens uttalelser faktisk var klarert høyere opp i systemet, og at dagens melding fra Stoltenberg bare er et spill for galleriet. For er man veldig kritisk så lover han jo igrunnen ingenting. 

Har vesten driti seg skikkelig ut, i langt større grad enn noen av oss har turt å tenke? At realitetene kanskje gjør at støtten må trappes ned? Kanskje ikke i et evighets perspektiv, men på kort og mellomlang sikt? Til produksjonstakten i vesten økes? Eller er det kanskje russisk propaganda som sakte men sikkert begynner å virke på maktpersoner i vesten, deres rådgivere eller andre nær dem? At mange nå ønsker å droppe støtten mtp på kostnader eller whatever? Jeg håper mine spekulasjoner her er fullstendig feil og vesten virkelig har en langsiktig plan om å støtte Ukraina så lenge Ukraina ber om støtte. Akkurat slik vestlige ledere tidligere har sagt. 

Uansett, her er noen ord fra Knopfler:

Krig suger uansett side av skyttergraven er vel konklusjonen til Knopfler. Og selv om låten ble skrevet i en annen tid og verden til en annen krig står den jo fortsatt. De som kryper i dritten i en skyttergrav kan vanskelig gjøre annet enn det ordrene befaler. På samme tid er enhver død russisk soldat et lite skritt videre mot et fritt Ukraina. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Drogin skrev (16 timer siden):

Jeg synes å observere både her på forumet, kommentar-felter i aviser, og på twitter, at russiske troll har begynt å fokusere veldig på at det nå må inngås en fredsavtale(der Ukraina gir fra seg områdene de har tapt til nå).

At fokuset nå går det, får meg til å tenke at ting må gå veldig dårlig for Russerne om dagen. Tapstallene de siste 2 månedene er ikke holdbart over tid. Før eller senere må de rakne, og det tyder på at det nærmer seg.


Nå håper jeg Ukraina kjører på.

Vi kan legge til at da russerne nektet å fornye korneksportavtalen så ville de kun fornye den om vesten lettet på sanksjonene(som ikke skadet russisk økonomi overhodet..neeeida). 

Også bet jeg meg jo merke i hvor ivrig Lavrov ble når assistenten til Jensemann nevnte fred-for-land. Det tyder jo på at det går strålende for russerne på slagmarken. Ikke sant? :D 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bra NATO-sjefen kommer på banen og viser hvor skapet skal stå. Det var et utrolig tankeløst og farlig utsagn stabsjefen hans kom med.

Men jeg reagerer også på at NATO nå viser nøling ift. F-16 igjen. Og jeg lurer på om det kan være som JK22 har skrevet om, at de har fucket det litt opp.

USA har sagt ja til eksport. Piloter trenes. Det finnes land som vil donere fly. Og det finnes veteranpiloter som vil fly for Ukraina. What's the holdup?

  • Liker 3
Lenke til kommentar



"The legendary Azov Special Forces Brigade has recovered and started carrying out combat missions in the Serebryan Forestry area (Luhansk Region)."

Denne brigaden må ikke forveksles med en annen gruppering som også har navnet Azov. Dette er styrken som kjempet nærmest til siste slutt i Mariupol (mange gjorde det). Resten kom tilbake til Ukraina, inkludert offiserer til gjengjeld for en russiskvennlig oligark, og så ut som om de hadde vært i en tysk konsentrasjonsleir under WWII.

Nå er de tilbake i kamp, etter fysisk opptrening.

  • Liker 2
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Sitat

 

Former Ukrainian captives say they were subjected to torture, including frequent beatings and electric shocks, while in custody at a detention facility in south-western Russia, in what would be serious violations of international humanitarian law.

In interviews with the BBC, a dozen ex-detainees released in prisoner exchanges alleged physical and psychological abuse by Russian officers and guards at the Pre-Trial Detention Facility Number Two, in the city of Taganrog.

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-66453692

  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...