Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
zorry skrev (12 minutter siden):

Spørsmålet er kanskje også hvor store russiske styrker ukrainerne kan greie å låse inne på Krim og i Kherson. Da russerne trakk seg ut i nord virket det vel som om de fikk reddet ut en stor del av hæren sin. Hvis de kunne greie å ta et stort antall fanger og overta russisk utstyr i sør kan det også være en bra gevinst.

Kontroll over Krim er nok også vesentlig for å minimalisere svartehavsflåtens betydning og dermed sikre Ukrainas tilgang til verdensmarkedet. Strategisk er Krim kanskje viktigere enn Donbas?

Og så handler det også om hva som er mulig å få til rent praktisk. Men på den fronten ser jo ukrainerne ut til å ha funnet en balanse mellom risiko/forbruk og mulig gevinst på den andre siden. De vurdere nok best selv hvor de får mest igjen for innsatsen.

Ja, som jeg skiver er det ikke sikkert de selv får diktert hovedretningen på offensiven. 

Fra et rent PR ståsted er Krim viktig, og forsåvidt også Kherson, men det er særlig to ting som taler mot en operasjon i den retningen.

For det første vil det føre til tap og slitasje på menn og utstyr, som ville vært nyttige å ha i Donbas som blir en hardere kamp, særlig om førsyningene til Krim tørker ut helt.

For det andre hadde Ukraina en lang front mot Donbas som var under jevnlige angrep som slet på dem. Å skulle fokusere offensiven mot Krim ville ført til at Ukraina ville måttet kjempe på to fronter langt fra hverandre, i forskjellige retninger. Som jeg foreslo i min spådom tidligere ble de defensive styrkene til Ukraina en del av offensiven. Min mening er at det mest logiske ville være å legge press på fronten med styrkene som tidligere lå i forsvar, skape et gjennombrudd med den vestlig trente og opprustede styrken som går gjennom fronten og inn i områdene bak, og med dette skape kaos og en glidelåseffekt mellom disse to styrkene.

Altså vil en operasjon i Donbas åpne for at Ukraina bruker en langt større andel av sine totale styrker i offensiven, samtidig som de er mest mulig friske til den tyngste oppgaven.

Derfor tror jeg heller ikke de vil fokusere på Melitopol by om denne fremdels er tungt befestet, eller gå mot Kherson. Får de er gjennombrudd tror jeg de dreier øst. 

Men, de må naturligvis også ta til takke med hva de klarer å skaffe av moment. De får kanskje ikke det de ønsker ut av dette, og må ta det nest beste. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Hvis Russland via Wagner og Lukashenko prøver seg på Suwalki korridoren og det blir en væpnet konflikt mellom Polen, Litauen og kanskje de to andre baltiske landene, kan denne mini-krigen ligner på det vi så med Falklandskrigen? Artikkel 5 ble ikke iverksatt da Storbritannia gikk i krig mot Argentina. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
ForTheEmperor skrev (50 minutter siden):

Hvis Russland via Wagner og Lukashenko prøver seg på Suwalki korridoren og det blir en væpnet konflikt mellom Polen, Litauen og kanskje de to andre baltiske landene, kan denne mini-krigen ligner på det vi så med Falklandskrigen? Artikkel 5 ble ikke iverksatt da Storbritannia gikk i krig mot Argentina. 

Falklandsøyene er utenfor Artikkel 5's geografiske virkeområde. Jfr artikkel 6 er NATO's virkeområde Europa og Nord Amerika. Videre var det sett på som en bilateral konflikt. Det var også en del andre politiske og diplomatiske hensyn å ta.

Falklands konflikten er altså ikke sammenlignbart overhodet. Hvis Lukashenko prøver seg på Suwalki korridoren vil det invitere NATO's kollektive vrede.

Endret av Gjest slettet-ld9eg7s96q
Lenke til kommentar

https://www.nytimes.com/2023/06/23/us/politics/ukraine-military-training.html

Ukraine’s Western-Trained Brigades Begin to Enter the Fight

  • They are fighting more effectively at night than their Russian counterparts, U.S. officials say.
  • Ukraine has gained an advantage by fighting at night. Using night-vision optics, Bradleys and German-supplied Leopard tanks can identify and attack Russian targets in darkness at longer ranges than the Russians.
  • They are using American-made Bradley fighting vehicles to destroy Russian armor with anti-tank missiles. And they are deploying combined arms tactics — synchronized attacks by infantry, armor and artillery forces — that they learned from American and other Western troops.
  • “This is the hardest part of the counteroffensive for the Ukrainian military, and it’s also the stage where Russian forces are able to bring their remaining advantages in artillery and air support,”
  • “If the Ukrainians are able to breach, then the dynamics could shift.”
  • The bulk of the nine Ukrainian brigades has yet to be committed to the fight, but the vanguard of that main assault force is already making its mark.
  • Ukraine has reinforced the new units with battle-hardened battalions as they prepare to maneuver through Russian minefields and breach other heavily fortified defenses.
  • “The Bradleys and Leopards are performing well,” “They’re more survivable. Ukrainian soldiers can be more confident in future battles knowing they’re more likely to survive.”
  • The Russians are waiting to see if the Ukrainians make significant advances before making major movements or adjustments
  • Bad weather last week, which made muddy fields impassable for heavy armored vehicles, has also hampered both militaries’ efforts
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
ForTheEmperor skrev (4 minutter siden):

Joda, men artikkel 5 ble satt igang mot Talibans Afghanistan som også ligger utenfor Europa og Amerika. 

Artikkel 5 ble iverksatt på grunn av angrepet mot b.la tvillingtårnene 11. September på Nord Amerikansk jord

Endret av Gjest slettet-ld9eg7s96q
Lenke til kommentar
3 minutes ago, ForTheEmperor said:

Joda, men artikkel 5 ble satt igang mot Talibans Afghanistan som også ligger utenfor Europa og Amerika. 

Article 61

“For the purpose of Article 5, an armed attack on one or more of the Parties is deemed to include an armed attack:

  • on the territory of any of the Parties in Europe or North America, on the Algerian Departments of France 2, on the territory of Turkey or on the Islands under the jurisdiction of any of the Parties in the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer;
  • on the forces, vessels, or aircraft of any of the Parties, when in or over these territories or any other area in Europe in which occupation forces of any of the Parties were stationed on the date when the Treaty entered into force or the Mediterranean Sea or the North Atlantic area north of the Tropic of Cancer.”

 

Falklandsøyene er i Sør-Atlanteren og langt sør for "Tropic of Cancer".

Det ble nok skrevet slik for å forhindre at NATO skulle ungå å måtte kjempe koloni-kriger for blant andre Storbritannia, Frankrike.

Tropic of Cancer er denne linjen.

 

 

Tropic-Cancer-world-map.webp

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (På 28.7.2023 den 14.13):

Norge gir enten veldig lite eller ingen bistand til de få landene som deltok i St. Petersburg. Det meste dreier seg om vaksinering og nødhjelp, eller norske næringslivinvesteringer og økonomiske samarbeid. Bistand er muligens det feltet det eksisterer mest myter og feiloppfatninger om, der mange virker å være av den oppfatning av at vi bare sender masse penger.

Aftenposten mener nor annet. Har du noen kilder?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (3 timer siden):

Intel chief Budanov says Ukrainian forces will soon enter Crimea
https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3741811-intel-chief-budanov-says-ukrainian-forces-will-soon-enter-crimea.html

Må tas med en bøtte salt. Kan hende de sier en ting, og gjør noe annet for å forvirre Russerne.

Tviler ikke på at det kan skje ting i Kherson (øst for elva) og Krim, mtp at det uken før demningen brast ble observert betydelige mengder pontoon broer som krysset grensa fra Romania tilsynelatende med kurs mot Kherson by, så er det mye som tydet på at Ukraina hadde planer om en eller annen form for operasjoner denne veien. Og de har jobbet med å etablere brodhode på østsiden av Dnepr.

Det er en del informasjon som tyder på at en god del av de Russiske styrkene som befant seg i Kherson har trykket seg tilbake mot eller til Krim for å befeste grensen mellom Kherson Oblast og Krim, slik at Russisk motstand i Kherson kan bli mer begrenset, men ikke fraværende.

Men, jeg blir overrasket om en vesentlig andel av primærstyrkene til Ukraina, de vestlig trente og utrustede, engasjeres i en slik operasjon. Jeg så for meg at det var en større styrke av de regulære Ukrainske, dog potensialet med noe vestlig utstyr.

Skal de banke seg inn på Krim kreves det nok en betydelig innsats av langdistansevåpen, for det er et relativt smalt, befestet og tettpakket område de må forsere, og mye av dette brukes allerede utstrakt lenger øst. Kanskje kan dette være en mer aktuell operasjon for det Ukrainske flyvåpenet.

Skulle det vise seg at Ukraina setter inn hovedtrykket mot Krim må jeg spise noen hatter.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar


"Ukrainian Forces are near Russia’s 1st Line of Major Trench Fortifications in Zaporizhzhia Oblast If Ukraine breaks through it then they would be less than 9km away from Russia’s 2nd and final line of major trench fortifications until the Sea of Azov and the City of Melitopol"


 

Russerne har en lei tendens til å sette det meste av det de har i første rekke. Derfor kan også offensiver mot dem virke svært sakte og ubevegelige. Men når det først ryker kan det gå riktig ille. Det er nesten som er stykke tøy som er vevd i en viss retning. Hvis det først revner, så går det mye lettere å rive i den retningen.

Russerne har blitt flinkere til å slå ordnet retrett. Men det skal angivelig være tildels helt grønne og dårlig utstyrte mobiliker i andre rekke, så det er lov å håpe på at det kan rakne i fremtiden. Dersom fenomenet skulle vise tegn på å oppstå er det også sansynelig at Ukraina vil gå fremr med større styrker for å utnytte åpningen.

Hittil har motoffensiven gått sakte og ukrainerne har metodisk testet linjene og forsøkt å slite ut russiske reserver og materiell.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Flere medier melder om at Polens statsminster sier at Wagner-soldater utkledd som belarusiske grensevakter patruljerer grensen til Polen, og muligens planlegger provokasjoner.

Hva i all verden noen få hundre eller tusen Wagneritter skulle kunne gjøre mot NATOs grense vet ikke jeg. Det kan tidvis virke som om Putin forsøker å få situasjonen med NATO til å spisse seg, slik at han kan selge det til sitt innenrikse publikum.

 

 

F2NlHucXAAAb7KC.jpeg

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...