Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Alle lurer på hva som vil skje, og jeg vet akkurat like lite som alle andre. Men det kan være nyttig å lese hva Anton Gerashcenko mener:

 

I dag har Ukraina kommet noen få skritt nærmere for å fullføre seier over Russland og fullstendig tilbakeføring av territoriene, inkludert Krim.

Et sjofel, men nyttig i dette tilfellet monster - Prigozhin, reiste et væpnet opprør mot Shoigu og Gerasimov, fanget hovedkvarteret til det sørlige militærdistriktet i den russiske føderasjonen, og nå er hans avanserte grupper på vei mot Voronezh, og deretter mot Moskva.

Faktisk er dette et opprør, ikke mot krigsforbryterne Shoigu og Gerasimov, men mot Putin selv, hvis plass Prigozhin lenge har ønsket å ta og skape sitt eget regime i Russland.

Hva er de sanne motivene til Prigozhin som fikk ham til å starte et væpnet opprør? Jeg tror at han, som en person som har kjent Putin personlig i mer enn 30 år, behandler ham med forakt og ser at Putin, etter å ha utløst en blodig massakre mot Ukraina, på grunn av sin illusoriske storhet, ikke lenger kontrollerer situasjonen.

I tillegg bestemte Prigozhin, som allerede har deltatt i militærkupp i Afrika i 10 år, at hvis det var mulig å ta makten i Sudan eller Den sentralafrikanske republikk, så er det mulig å gjøre det i Russland også, noe Putin har senket i løpet av hans 23 år med styre til nivået av marionett tropiske diktaturer.

Et interessant spørsmål - hva var egentlig årsaken til mytteriet? I går klokken 19.30 publiserte Prigozhin en video som viser opptak av et rakettangrep på den bakre leiren til militærenheten «Wagner», som et resultat av at jagerflyene hans angivelig ble drept.

Jeg er overbevist om at denne provokasjonen ble organisert av Prigozhin selv, fordi det ikke var noen mening for Shoigu og Gerasimov å angripe en av dusinvis av militærleire til militærgruppen "Wagner".

Hvis de virkelig ønsket å løse problemet med den blodige klovnen, måtte de eliminere ham selv, ikke angripe et telt i skogen og gi Prigozhin en unnskyldning for å starte et opprør.

Prigozhin hadde forberedt seg på dette mytteriet i lang tid. Det er av denne grunn at han har hevet profilen det siste halvåret ved å anklage Shoigu og Gerasimov for sabotasje, og få tillit fra det russiske militæret, som ikke er fornøyd med måten den kriminelle krigen mot Ukraina føres på. Det var av denne grunn at han åpnet Wagner-sentre i alle fag i den russiske føderasjonen og nylig turnerte halve Russland.

Prigozhin har krysset Rubicon, og vil ikke vende seg fra sin vei før han er fysisk ødelagt eller når målene sine.

Etter min mening, hva er de ytterligere mulige alternativene for utviklingen av situasjonen?

Den første: Putins makt i dag og i morgen vil smuldre opp som et korthus. Prigozhins tropper vil gå inn i Moskva, gripe Kreml, forsvarsdepartementet og all makt, og Prigozhin vil utnevne seg til Russlands militærdiktator, på bakgrunn av at Putin ikke kan utføre sine plikter på grunn av en kraftig forverring av helsen.

Den andre: Putin vil gi ordre om å fysisk ødelegge Prigozhin, som allerede er erklært fredløs, med et slag fra «Kinzhal» eller «Iskander», samt å ødelegge PMC-konvoiene som nå er på vei fra luften. Russisk sør mot Moskva. Jeg sier fra luften, siden det er usannsynlig at noen bakkeenhet i den russiske hæren ville våge å delta i åpen kamp med de erfarne og strengt disiplinerte leiesoldatene til Wagner-hæren.

Det tredje alternativet: Putin vil forlate planen om å fysisk ødelegge Prigozhin og prøve å komme til enighet med ham, oppfylle kravene hans om å fjerne Shoigu, Gerasimov og andre ineffektive krigsforbrytere, erstatte dem med Prigozhins proteger, for å øke militært press på Ukraina og våre allierte.

Dette vil fortsatt bety den faktiske overføringen av makt til Prigozhins hender og Putins avgang fra makten, og i fremtiden muligheten for å bli skutt sammen med Kabayeva for forræderi, ettersom ekteparet Ceausescu ble skutt i 1989, den andre dagen etter begynnelsen av opprøret.

Du kan velge hvilket av de tre alternativene som er mest fordelaktig for Ukraina, eller skriv din visjon i kommentarfeltet.

Etter min mening styrker alle tre alternativene som jeg nevnte ovenfor bare Ukrainas posisjon og bringer vår seier nærmere.

Hvis Prigozhin tar makten i Kreml, vil det med 99 % sannsynlighet føre til Russlands kollaps, som jeg har spådd siden 24. februar 2022.

Kadyrov og lederne for andre nasjonale undersåtter i føderasjonen i Kaukasus, Povolzhie (Volga-regionen) og Sibir vet at Prigozhin anser dem alle som annenrangs mennesker og vil lett gi ordre om å skyte og ødelegge noen av dem. Derfor vil de forhandle med de lokale sjefene for de væpnede styrkene i den russiske føderasjonen, de russiske vaktene, FSB, og erklære sin uavhengighet fra Prigozhin.

En væpnet krig av klaner vil begynne for makt, for ressurser, det vil være slikt kaos og uorden, sammenlignet med at året 1917 vil virke som et eventyr.

Hvis, tross alt, Putin gir ordren og Prigozhin blir eliminert, vil den russiske hæren, som fortsatt på en eller annen måte holdt på på grunn av troen på noen forbedringer, fullstendig miste restene av troen på muligheten for å vinne i konfrontasjonen med oss og våre NATO-allierte.

Neste vil være vår vellykkede offensiv, den totale styrten av restene av den russiske fronten, og russerne og sammen med deres håndlangere vil løpe og stoppe først etter å ha krysset våre grenser.

Videre til seier!

 

Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) / Twitter

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Geir Flikke, professor i russisk politikk og historie ved Universitetet i Oslo:

Mye tyder på at dette er en begynnende kollaps på krigen i Ukraina. Et mulig kuppforsøk fra den såkalte Wagner-gruppen kan være begynnelsen på slutten på Russlands krigføring i Ukraina. 

 

Håper inderlig han har rett. Har mine tvil om at vi ser Prigo som ny president, og i så fall er det vel godt mulig at han er med på narrativet om ukrainske nazister og annet vrøvl. Men han er samtidig klar på at invasjonen absolutt ikke demilitariserte Ukraina, og tvert imot har militarisert landet mer enn noen kunne forestille seg. Så da sier han kanskje at en militær invasjon var den store feilen?

Ville han heller ødelagt fra innsiden? 

Og om hele Kremls fruitcake-gruppe forsvinner, hvem sitter da igjen og hvordan skal vesten og ikke minst Ukraina forholde seg til dem? "Vi er ikke ansvarlige, vi vil ikke betale erstatning..."?

Endret av Pop
  • Liker 4
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Ukrainerne bør nok sitte rolig i båten nå. Ikke starte en motoffensiv som kan virke samlende på russerne. Russere i skyttergraver vil også forsvare seg. Og landminer og AT-miner driter jo i hvem som sitter ved makten :p

Vi får håpe disse to sidene svekker hverandre så mye som mulig OG/ELLER at dette tillater vinneren å gi opp krigen i Ukraina ved å kunne skylde på motparten.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg lurer litt på hva de andre grupperingene i Russland tenker nå. Kadyrov har relativt lite støtte bland tjetjenere, men det finnes nok mange tjetjenere som kunne tenkt seg å ikke være under Russland. Det samme gjelder tatarer og basjkirer. 

 

Hvis en eller flere av disse fraksjonen enten blir med i kampene på Prigozjins side eller starter sine egne opprør, blir det fort veldig vanskelig for putin og Kreml. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 minutter siden):

Ukrainerne bør nok sitte rolig i båten nå. Ikke starte en motoffensiv som kan virke samlende på russerne. Russere i skyttergraver vil også forsvare seg. Og landminer og AT-miner driter jo i hvem som sitter ved makten :p

Vi får håpe disse to sidene svekker hverandre så mye som mulig OG/ELLER at dette tillater vinneren å gi opp krigen i Ukraina ved å kunne skylde på motparten.

Jeg tror ikke Zelenskyj planlegger noe som helst, jeg snakket nettopp med han på telefon, jeg forstod knapt hva han sa, han satt og så på TV og hadde kjeften full av popcorn.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Pop skrev (2 minutter siden):

Og om hele Kremls fruitcake-gruppe forsvinner, hvem sitter da igjen og hvordan skal vesten og ikke minst Ukraina forholde seg til dem? "Vi er ikke ansvarlige, vi vil ikke betale erstatning..."?

Noen erstatning eller konsekvens for Russland for sine handlinger er vel ganske utopisk.

Da må først Russland bombes i knestående og andre overta makten osv.

Krigen viser hvor farlig den Russiske befolkningen er. Den enorme støtten og ellers likegyldighet bør gi alarm og varsellamper for Europa i flere tiår fremover.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det snakkes og skrives mye om hvorvidt Prigozhin vil kunne møte motstand fra regulære russiske styrker. Jeg tror at det er et større og hittil undervurdert usikkerhetsmoment i at generalene i Kreml ikke nødvendigvis har god lojalitet fra sine egne styrker.

Jeg skrev i et tidligere innlegg at "militærkupp er oberstenes kupp" (ikke min formulering). Med det menes at generalene typisk er for involvert med den politiske makteliten da de gjerne er utnevnt derfra, mens oberstene er mer direkte ledere av militære enheter.

Således kan man tenke seg at regulære russiske styrker, slik som f.eks. garnisonene i og rundt Rostov og andre byer kan gå over til Prigozhin av flere årsaker:

  • oberstene har egne maktambisjoner
  • oberstene er frustrerte over å måtte kjempe i en krig som er ødelagt av korrupsjon
  • oberstene er leie av politisk vanstyre
  • oberstene er frustrerte over manglende ressurser
  • oberstene ser en mulighet til at det nå er deres tur til å berike seg på landets bekostning

Dette er jo åpenbart spekulasjoner fra min side, men jeg tror nok at Shoigu ikke har full kontroll over det russiske militæret. Dermed kan flere enheter gå over til Prigozhin, og da kanskje også de enhetene som nå ser ut til å være plassert ut i Moskvas gater. Da vil kuppet plutselig akselerere, og vi får en maktovertagelse i Kreml.

Hva angår atomvåpen så var det i sovjet-tiden slik at det var rakettvåpenet (jeg tror det var en egen militær gren i de russiske landstyrkene), flyvåpenet og marinen som kontrollerte atomrakettene, mens det var KGB som kontrollerte stridshodene. Det er vel ikke utenkelig at det er FSB som har overtatt KGBs rolle også her? Dermed burde det være litt vanskeligere for Prigozhin å oppnå full kontroll over disse. I tillegg tror jeg han er alt annet enn suicidal, dermed vil han neppe rasle for mye med atomsabelen dersom han skulle komme til makten. Ting han har sagt og gjort så langt viser at han er langt fra å være en villfaren tomsing, selv om han er skruppelløs i sin fremferd. Han er kun ute etter makt og penger, og begge deler får liten verdi om NATO knuser hele hans maktbase i og rundt Ukraina.

Endret av <generisk_navn>
rettet skrivefeil
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
3 minutes ago, plankeby said:

Noen erstatning eller konsekvens for Russland for sine handlinger er vel ganske utopisk.

Da må først Russland bombes i knestående og andre overta makten osv.

Krigen viser hvor farlig den Russiske befolkningen er. Den enorme støtten og ellers likegyldighet bør gi alarm og varsellamper for Europa i flere tiår fremover.

Nei, det er det jeg tenker på. At russland skulle plutselig ta ansvar for sitt styres og lands handlinger hadde vært noe helt nytt i historien. Det har aldri skjedd, og derfor har jeg ingen tro på at de har tenkt å begynne nå. Det er lett å havne i naivitetsfella, som vi var i hele 90-tallet og store deler av 2000-tallet. Å tro at russerne vil bli som oss med demokrati og ... ehm, frihet...

Det er lett å nå tro at nå har de lært. Å gjøre samme naive feil om igjen. Bare endre litt på ordene. Men ingen vil vel lære eller endre seg om man ikke tror fullt og helt på at det blir til det bedre. Og en manglende sterk leder som har all makt kan nok synes som verre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...