Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Situasjonen har forverret seg. Ukrainerne mister nå massevis av verdifulle våpen til Lancet-droner, Iskander-K/M kryssermissiler/TBM og UMPK (russisk GMLRS) presisjonsraketter. Et radaranlegg skadet. En S-300 rakettrampe (tom) ødelagt. Tre helikoptre ødelagt, 2 Mi-24 og 1 Mi-8. Et taktisk SAM av type Kub skadet. Samtidig meldes det at ukrainerne har gått tom for ammunisjon for sine kampluftvernsystemer av type Strela, Osa og Buk. Yak-52 flyer som sendes ut, er en desperate handling av ukrainerne. Det er nærmest umulig å stanse de russiske speiderdroner og det ufattelige sambandssystemet som er altfor nifst lik amerikanernes egne. 

I Kharkivfronten er ukrainerne kraftig presset, de klarer ikke å holde stand mot russernes teknologiske overtaket paret med fatalistiske menneskebølger fordi disse jammes i døden av ekstrem elektromagnetiske stråling som slår ut all samband og GPS samtidig som man sliter med at det er bedre trente angriperne som overgår ukrainerne i spørsmål om trening og drapslyst. Det som er så merkelig, er at russerne gladelig lot sine beste soldater dø skritt for skritt uten kvalitetstap - noe som strider mot allmenn militærslogikk. Ukrainerne trolig har bare et par bataljoner mot fem russiske. Flere holdepunkter var overløpet uten motstand. Andre var oppgitt i panikk. Glidebomber og droner hamret ut skyttergraver og holdepunkter så mange blir drept og skadet før de så en russer. Ukrainerne hindres fra å bruke vestlig våpen inn i Russland. 

Russerne har nå et stort teknologisk overtak fordi de var i stand til å oppnå høy kvalitet uten bruk av fordyrende elektroniske komponenter, ved å bruke sivilgraderte og dualgraderte elektronikk eksportert fra USA og EU gjennom tredjeland uten at dette var forhindret. I vestlige land er det nå grunn til å spekulere om fokuset på høyest mulig kvalitet på det elektroniske feltet kan ha fulgt til meget store problemer, ved at man mistet uteholdningsevne i krigstid. Hva er vitsen med svære kostbare våpen som ikke kan erstattes og ikke kan masseproduseres, i møte med en fiende som kan utvikle gode våpen som kan settes i masseproduksjon uten ekstrautgifter? Dette spørsmålet hadde vært hentet fram i de siste tretti år av forutseende militære og eksperter, uten at dette var hørt. 

Nå er russerne bare få kilometer fra Lyptsi etter å ha tatt fram til Hlyboke og fra Vovchansk, der skal det ukrainske forsvaret ha blitt kraftig opprevet av russerne som åpnet opp landet foran byen - man var ikke forberedt på at infanteristene skulle ta seg til fots på bløtgrunn, gjennom skog og langs vannveger mens mekaniske enheter kun yte støtte på avstand fremfor å rykke helt fram. Situasjonen er alvorlig, men ikke kritisk. 

Ennå.

  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Spennende å se om dette faktisk stemmer. Min teori er at alt dette på grensen til Kharkiv er en distraksjonsmanøver av russerne for å få ukrainerne til å fixe tropper og ressurser hit så de lettere kan nå sine mål i Donetsk og Luhansk.

image.png

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (5 timer siden):

Og dette kan ikke understrekes nok.

Grunnen til at polakkene er blant de mest knallharde forsvarere av Ukraina og mest hatefulle overfor Russland, er at Stalin og Hitler allerede før krigen brøt ut, gjennom Molotov - Ribbentrop pakten, hadde delt Polen mellom seg. Og dette er brent inn i den polske folkesjel.

undefined

 

Dere bør google "Holodomor" så skjønner dere litt mer om hvorfor Ukraina kjemper!

Ny lønning og skattepenger til Ukraina!

  • Liker 6
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
vilikkesidet skrev (16 minutter siden):

Litt motstridende info i tråden her nå...

JK22 er kjent for å lage ekstremt pessimistisk innhold om hvordan Ukraina taper krigen. Enkelte ganger har han rett, enkelte ganger ikke. Hverken noelreporting, maks23, war monitor, eller selv tatarigami har nevnt så pessimistisk innhold om Kharkiv fronten.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Drogin skrev (45 minutter siden):

JK22 er kjent for å lage ekstremt pessimistisk innhold om hvordan Ukraina taper krigen. Enkelte ganger har han rett, enkelte ganger ikke. Hverken noelreporting, maks23, war monitor, eller selv tatarigami har nevnt så pessimistisk innhold om Kharkiv fronten.

Situasjonen ER alvorlig.

Det tar lang tid å trene og utdanne rekruttene som må erstatte de utslitte feltenhetene som i visse steder er ned til 50 % av det opprinnelige, om ikke mindre, og det kunne ta flere måneder. Det vil være mord å sende ut dårlige trente menn som russerne har for vane å gjøre, og er altfor farlig fordi det kunne lettere lede til kollaps. Vi er i mai, dette er noe som kommer til å skje i mange måneder fram til høstregnet i oktober. Ukraina trenger 250,000 til 500,000 soldater med en gang, men disse er ikke tilgjengelig i dag. Det er allerede 517,000 russiske soldater, og andre 200,000 vil komme til i sommermånedene i tillegg til kanonfødemengdene som har steget opp til 40,000 per. mnd. Ukraina har mistet for mange soldater, og har dessuten dårlig med ammunisjon og strategiske viktige våpen som er dels satt ut av spillet av russisk teknologi. 

Den russiske jammingsteknologien, det katastrofale sanksjonsregimet som ikke engangs forhindrer våpenproduksjon i Russland, og Putins vanviddskrigsstrategi ved å sløse bort alt og enhver, og deretter hente mer og mer uten stans, gjør at det russiske overtaket har blitt mye sterkere enn tidlig - ikke helt siden invasjonen i februar 2022 var dette sett. Da russerne invaderte Ukraina, var de i fåtall, men nå - til tross for et permanent tap på en halv million menn - har de nå et klart numerisk overtak på det nasjonale feltet istedenfor bare på frontlinjene. Ukrainerne har mistet halvparten så mange, og de er nå bare i stand til å ødelegge, ikke drepe. De har store vansker med å bruke sitt artilleri. De har mistet luftherredømme over felten. De har blitt utmanøvrert fordi de hadde aldri trodd det russiske folket ønsker å dø. 

Det er så mange opptak og beretninger om hvordan russiske militære begår selvmord fremfor å bli tatt til fange, drepte seg selv uten nøling, satt på blodstenkede BMP og stridsvogner etter deres døde venner, sloss og sloss slik at ukrainerne meget få ganger kunne ta fanger. En fatalistisk hær er UMULIG å stoppe med dagens krigføring uten enorme ofrelser, som Ukraina ikke er i stand til å gjøre uten nok menn og våpen. Da menneskebølgetaktikk var benyttet i året 1914, skyldes dette i virkeligheten ikke eldre taktikk, men en kaldblodig beregning om at man kan overvelde enhver motstand ved å skaffe seg et stort numerisk overtak på stridspunktet. I dagens Ukraina finnes det ikke store massemobiliseringshærer med mye våpen. Bare en håndfull soldat per kvadratkilometer. 

Dermed kan slike taktikk virker. Russernes satsing på overlegen ildkraft har blitt skiftet ut med målrettet ildkraft - hele skyttergravkomplekser i Donetskfronten har blitt helt smadret. Ukrainsk SAM og artilleri er ikke lenge så aktiv som før pga. dronevåpen, UMPK og Iskander, som har blitt mye dødeligere fordi det er hundrevis av speiderdroner og et nytt sambandssystem ingen hadde forutsett. Da kan de russiske infanteristene, som valgt å avansere der man kan finne dekning, fortsette mot det sterke ukrainske forsvaret uten å bli helt meiet ned. Og disses fatalistiske natur der man foretrakk å dø, gjør at det er helt umulig å nedkjempe dem så snart de biter seg fast, uten enorme tap - slik at fåtallige forsvarerne må vike etter. 

En klok mann sa; 

Quoi qu'on fasse, on perd beaucoup de monde

Dette hadde russerne forstått. Det er simpelt ikke mulig å unngå uønskede tap av menn og våpen uansett hvor mye en ønsker det, og dessverre for Vesten hadde man simpelt glemt den viktigste leksen fra en av menneskehetens blodigste kriger. Da dette var forstått, hadde man deretter satset sterkt på at det alltid skal være motparten som skal ta byrden og da er intet middel hellig innenfor en konvensjonell krig. 

Dette taper Ukraina sterkt på. 

  • Innsiktsfullt 9
Lenke til kommentar

Som sagt. 

The district of Liptsi: Muscovites actually occupied the villages of Strelecha-Krasne-Pylna-Borysivka, they are moving into the red zone.

Katsaps are trying to gain a foothold in the settlements of Morokhovets-Oliynikove-Lukkyantsi-Zelene.

Battles continue for Hlyboke, which is the last n.p. the main task for the Russians in that area is to occupy Liptsi.

The district of Vovchansk: Katsaps occupied the settlement of Pletenivka and are moving towards Vovchansk.

They are trying to gain a foothold in the villages of Ohirtseve-Hatishche-Staritsa-Bugruvatka.

A large number of infantry were seen near the latter two today, and fighting continues. Katsaps have reached the northern outskirts of the city of Vovchansk, are trying to gain a foothold, and fighting is also ongoing. Our fighters meet the enemy with fire.

The situation continues to get more complicated. The enemy is gradually bringing more and more forces into our territory, infantry is constantly entering, advancing in groups to populated areas and trying to gain a foothold there, saturate and continue the movement.

A small amount of equipment, artillery, aviation, as well as a large activity of UAVs and EW are present as support. The Defense Forces are trying to stop the enemy, causing damage.

It is necessary to pay more attention to this region and finally establish communication or the enemy will have even more success, which will lead to very negative consequences. Although the main task of the enemy is to divert attention from other areas, without the introduction of reserves, the situation can become extremely dire.

The enemy understands this and the current situation increasingly forces the Defense Forces to intervene in this area.

Dessuten er den andre Kharkivoffensiven noe helt nytt; her burde NATO-offiserer, spesielt fra Norge, være spesielt oppmerksomt fordi her avansere russerne fram med offensive droneoperatørenheter med speiderdroner som kan se enhver som bevege seg, og Lancet-droner som tar ut massevis av våpen - ved sist telling under et par dusin. Dessuten bruker de glidebomber og presisartilleri på en måte som kom uventet på ukrainerne, som fant seg overveltet av voldsom jamming og elektronisk sabotasje som slå ut eller forlede ukrainske samband. 

Strategisk sett er det klart at russernes mål er ikke byen Kharkiv. De vil få Nordøstfronten i øst til å kollapse ved å angripe de ukrainske forsvarerne i disses rygg. De vil ta kommunikasjonene over Donetselven og bevege seg sørøstover. Hvis forsvarsstyrkenes logistiske forbindelsesvegene må oppgis, vil de miste alt som var oppnådd under den ukrainske Kharkivoffensiven i høsten 2022. 

Og så langt har bare få tusener russiske soldater rykket inn, ut av over 30,000, som kan forsterkes med andre 20,000 som er satt i reserve dypere inn i Russland. I Nordøstfronten er det 50,000 til 70,000 soldater helt ned til Bakhmut, hvor det er 20,000 russiske soldater. Hvis Nordøstfronten kollapser, vil russerne med ett ha 150,000 soldater i en offensiv rolle - som dermed må avverges. 

Ukrainerne kan ikke tillate tap av Kharkiv-Kupyansk forbindelsen. De har 10-20 kilometer å retirere på, men ikke mer, hvis russerne når de strategiske viktige knutepunktsteder Pechenihy-Prymorske og Velykyi Burluk i løpet av de neste to-tre uker, vil det utsette den ukrainske Nordøstfronten under fare for en stor knipetangoffensiv i løpet av sommeren. 

Russernes mål er det ukrainske militæret fremfor territoriale vinninger, selv en millionby er ubetydelig i sammenligning - og de vil gjøre det i løpet av varmesesongen. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
48 minutes ago, JK22 said:

Situasjonen ER alvorlig.

Det tar lang tid å trene og utdanne rekruttene som må erstatte de utslitte feltenhetene som i visse steder er ned til 50 % av det opprinnelige, om ikke mindre, og det kunne ta flere måneder.

På tide å få inn europeiske soldater. Norge burde også stille opp med noen bataljoner (hadde jeg bestemt hadde hele 6. divisjon vært i Ukraina nå). I første omgang kan de drive grensekontroll, opplæring, transport, hjelpe til å reparere kraftforsyning, minerydding, luftvern av byer, feltsykehus m.m. for å avlaste den Ukrainske hæren. 

Endret av Cervinus
  • Liker 4
Lenke til kommentar



Russerne så nok for seg en someroffensiv hvor Ukraina var sterkt svekket som følge av manglende støtte og har nok blitt nødt til å aksellerere planene sine.

Nå ankommer imidlertid støtte, med mer på vei, og russerne virker ikke spesielt klare eller kapable.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

Ryktene har det til at russerne har krysset omlag 5km inn over den ukrainske grensen fra Belgorod og inn i Ukraina. Det er ingen ukrainske forsvarere som står på riksgrensen.

Foreløpig er det altså ikke dramatisk. Kharkiv ligger drøyt 30km unna. For å komme seg dit må de kjempe seg gjennom elveleier og skoger samt forsvarslinjer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

8nFY8GG.jpeg

 

Kostbart dette her, for russerne. Det gikk med 1260 russiske krigsforbrytere, 1 luftvern, 1 jagerfly, 64 kjøretøy, bruktbart med panser, 2 MLRS, og 30 artilleri. 

Vi vet at skuddtakten hos det ukrainske artilleri endelig er økende. Det gir økt trygghet og mer rom for nødvendig aktivitet/forflytning/forsyninger bak artilleri-regnet fra Ukraina. 

Vi får håpe Ukraina får has på russisk signaljammere i større omfang nå. 

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...