Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

bojangles skrev (2 timer siden):

Deiligt. Da er det i det minste flere tusen færre russiske soldater i Ukraina for øyeblikket. Og @Regenburg tok feil, disse rebellene ble langt mer enn russisk politi og opprørsstyrker klarte håndtere så de trengte å trekke tilbake styrker fra fronten. 

Om det er 10 000 mann i den russiske legion som har invadert Russland, slik du snakker om så ville bildet vært ganske annet. Men tror nok du ser for deg en del mer pågående stridigheter enn hva som egentlig pågår på disse jordene like over grensa. NYT omtaler raidet i preteritum allerede.

FSB alene har 50 000 i sikkerhetsstyrkene sine.  Politiet i Russland har 750 000 ansatte, med tungt utstyr som panservogner, det er en grunn til at de offisielt het "Militsen" frem til 2011. 

En raidestyrke, sabotasjegruppe eller pr-stunt eller hva man nå skal kalle denne troppen på 100 mann som har rykket 7000 meter inn i Russland utgjør ingen trussel mot det russiske samfunn selv om hæren er et annet sted. 

Mobinikene som hentes (fra Luhansk sies det) skal sitte grensevakter i skogen og drite i latrine heretter for å stoppe nye fadeser. Men de er ikke hentet for å nedkjempe en invasjonsstyrke. Men mulig du følger andre twitterkanaler osv enn meg, og ser pågående kamper i går eller i dag?



 

Endret av Regenburg
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jarmo skrev (15 minutter siden):

Det kan bli revolusjon i Russland om ikke også eliten sender sine barn til å krige i Ukraina, sier Wagner-gruppas leder Jevgenij Prigozjin.

Ukraina forbereder for tida en motoffensiv med mål om å presse russiske styrker tilbake til posisjonene de hadde før annekteringen av Krim-halvøya i 2014, sier Prigozjin.

Det vil ikke være et godt scenario for Russland, legger han til.

– Vi er i en slik tilstand at vi kan miste hele jævla Russland. Det er hovedproblemet, sier Prigozjin. Han sier videre at den russiske eliten beskytter sine barn fra å kjempe i krigen, samtidig som barna til vanlige russere er ved fronten.

Om vanlige russere fortsetter å få barna sine hjem i kister, samtidig som at elitens barn slikker sol i utlandet, kan Russland bli rammet av like stor uro som revolusjonene i 1917, som førte til borgerkrig, sier Prigozjin.

Min teori er at Prigozin er kontrollert opposisjon.

Han gir jo ikke akkurat eliten lyst til å fjerne Putin, når det er Prigozin som er alternativet. 

Ser det kalles "systematisk opposisjon på engelsk:
"Russian analysts and politicians alike had divided the opposition into two categories: “systemic” and “non-systemic.” The “systemic” opposition comprises parties in Parliament widely understood to be controlled behind the scenes by Mr. Putin’s domestic political advisers in the Kremlin."

Zjirenovski og disse frittalende karene som konstant skjemte seg ut, fikk Putin til å se solid ut, samtidig som de hindrer ekte opposisjonelle i å ta valgseter eller å nå den offentlige debatten. Det skjer med Putins velsignelse.

Vanskelig å se at Prigozin ikke drepes umiddelbart slik han holder på å agiterer mot Putin, særlig tidligere denne måneden, dersom det er ekte kløft mellom de to. I såfall må Putin være i rene der Untergang tilstander. 
 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ryktes at det har vært et ukrainsk droneangrep mot Ivan Khurs, en liten russisk korvette eller rekognoseringskip, i dag. I Svartehavet.

3 maritime droner, men liten skade. Virker som de ikke helt har innfridd disse sjødronene. Men så er kanskje teknologien enda på barnestadiet.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Det kan bli revolusjon i Russland om ikke også eliten sender sine barn til å krige i Ukraina, sier Wagner-gruppas leder Jevgenij Prigozjin.

– Vi er i en slik tilstand at vi kan miste hele jævla Russland. Det er hovedproblemet, sier Prigozjin. Han sier videre at den russiske eliten beskytter sine barn fra å kjempe i krigen, samtidig som barna til vanlige russere er ved fronten.

Bra det ser ut til det koker litt hos noen og enhver i russland. Nå kan naturligvis wagnerkokken snakke for sin syke mor og bruke dette for å få tilgang til mer og bedre utstyr til wagnergruppen. Man at han sier det høyt fryder meg, uansett hva som er hans motivasjon. Jeg håper hans uttalelser skaper litt panikk hos eliten også, og kanskje litt generell krigsangst hos den jevne russer.  Eliten i russland er neppe veldig klar for å sende arveprinsen til fronten sånn at han kan dø i en stinkende skyttergrav. Og den jevne russer har kanskje godt av å kjenne på krigsangst. Nå som de vet russere kjempet mot putin på russisk jord og de også lover å frigjøre russerne fra putin så kan slike uttalelser skape noe.  

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2023/05/24/195924825/prigozjin-advarer-om-revolusjon-i-russland-om-ikke-eliten-deltar-i-krigen

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Regenburg said:

Ser det kalles "systematisk opposisjon på engelsk:
"Russian analysts and politicians alike had divided the opposition into two categories: “systemic” and “non-systemic.” The “systemic” opposition comprises parties in Parliament widely understood to be controlled behind the scenes by Mr. Putin’s domestic political advisers in the Kremlin."

Med fare for å bedrive flisespikkeri, men systemic != systematic.

 
Quote

 

Systematic and Systemic: Usage Guide
 

Systematic and systemic both come from system. Systematic is the more common word; it most often describes something that is done according to a system or method
 

| a systematic approach to learning that involves carefully following the program's steps
 

Systemic describes what relates to or affects an entire system. For example, a systemic disease affects the entire body or organism, and systemic changes to an organization have an impact on the entire organization, including its most basic operations.

 

I dette tilfellet er altså Progozhin her antatt å være systemisk opposisjon, altså en type opposisjon som er en del av systemet, som styres av Kreml. En systematisk opposisjon vil være en opposisjon som opponerer mot Kreml i henhold til et ordnet system eller en metode, men trenger ikke være styrt av Kreml.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Har lest litt om flydiskusjonene på foregående sider, var mange poster frem og tilbake, så jeg dropper å sitere noen.

E-2 Hawkeye og E-3 Sentry og tilsvarende kapasiteter er en av kjerneelementene i vestlig luftkapasitet, og disse og andre fly og droner med tilsvarende kapasiteter mater kontinuerlig data fra krigssonen inn i NATOs krigsmaskineri, og vi kan nok med sikkerhet si at denne dataen i større eller mindre grad også ender opp i Ukraina.

Og, det er naturligvis også slik at systemintegrasjoner mellom disse og vestlige luftstyrker gir noen vesentlige fordeler, men hvorvidt dette vil utnyttes direkte om Ukraina skulle få F-16 vites ikke. Jeg har vanskelig for å tro at det er særlig aktuelt med direkte sammenkobling og ildledning da dette fort ville kunne bedømmes som at NATO-angrep selv om flyet som slapp missilet strengt tatt er Ukrainsk. 

Så, bør man også gi AWE&C kapasitet til Ukraina? Vel, det som er 100% sikkert er at om det hadde oppstått en krig mellom NATO og Russland, så ville disse flyene vært de første målene Russerne hadde gått etter, og de ville ha akseptert egne tap for å ta ut disse. Det samme ville blitt tilfelle i Ukraina, samtidig har ikke Ukraina noe manøvreringsrom. De kan ikke fly inn over vestlig luftrom, noe som til tross for Ukrainas størrelse er en begrensning.

Nytten av disse flyene er naturligvis betydelig, og fra det jeg har blitt fortalt er det noen unøyaktigheter knyttet til rekkevidden til radarene og det som står skrevet på nett. Og selv om det ikke nødvendigvis er en lineær sammenheng mellom radarens høyde og hvor langt det kan se, det er noen naturlige fenomener som åpner for å se litt lenger enn horisonten, så er det også en ikke ubetydelig sammenheng. 

Og, da begynner Russlands SAM-systemer også fort å bli en del av ligningen. Nå er det naturligvis en del kontroverser knyttet til Russisk påstått kapasitet og det som noen ganger fremstår som observert kapasitet. Men, la oss nå like vel ta utgangspunkt i S400's kapasitet på 400km og det faktum at vi vet at minst to slike bataljoner er sendt til Belarus. 400km er nesten hele nord til sør strekket av Ukraina.

Men, de flyr fremdeles Mig-29... Ja, det gjør de, men når de flyr 400 meter over bakken er horisonten bare i overkant av 70 km unna. De skal med andre ord en god del nærmere en SAM site før risikoen øker. En E2 som skal fungere optimalt må litt lenger opp. Nå må de ikke fly fullt så høyt, men typisk operasjonell høyde er estimert til ca 9000 meter, og da er avstand til horisonten også nesten 340km. Det betyr en ikke ubetydelig sjanse for å bli sett.

Man kan da stille spørsmål med hvor stor operativ nytte Ukraina ville fått av et slikt fly.
 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Angående F-16 kontra SU-35 så vil jeg påpeke at
 

  • Alt Russland hevder på papiret kontra hva de presterer på slagmarken står i kontrast
  • SU-35 har overtak på F-16 i teorien
  • Men F-16 er ekstremt mye bedre enn de gamle MIG-29 ukrainerne har flydd, og er også vesentlig bedre enn de moderniserte MIG-29 de har fått
  • På papiret har SU-35 overtak på F-35, men jeg tror vi kan være enige om at det ikke er realistisk
  • F-16 har bedre missiler som kan engasjere SU-35 og andre russiske fly på mye lengre avstand
  • Ukraina har masse AWACS og radar, og da tenker jeg ikke bare på disse enorme amerikanske Boeing 707, men også andre ting som dem Serpentbane nevner over, samt Global Hawks, Royal Air Force fly, andre vestlige droner og fly, radarinstallasjoner, inkludert norske(!) som sporer russiske fly fra baser i nordområdene når de tar av for å bombe ukrainske sivile, og samkjøring av radar og kommunikasjon med alle sine vestlige antiluftskyts, samt S-300 (om enn antagelig manuelt)
  • SU-35 har vist seg sårbart for ukrainske S-300 og svært sårbar for vestlig antiluftskyts
  • I Syria og Iran har S-300 og S-400 ikke klart å gjøre noe mot israelske F-16
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
7 minutes ago, Brother Ursus said:

Hva er poenget med dette? Vestlige raketter er jo ikke kamerastyrte. Forsøker de å røyklegge hele broa for å forstyrre droner?

En mulighet er at russerne har en øvelse på broa, for eksempel for å handtere en brann (jeg har hørt rykter om at det kan oppstå branner på sånne broer) eller en eksplosjon (ditto). Man vet jo aldri når noe sånt kan skje, så da er det jo greit å være forberedt på det? 😀

Endret av Arve Synden
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (44 minutter siden):

https://africanews.space/russia-and-uganda-sign-joint-declaration-to-keep-space-weapons-free/

Russia and Uganda Sign Joint Declaration to Keep Space Weapons-Free

 

🙈

Litt off topic, men en dame fra Uganda som var utvekslingsstudent hadde gitt opp landet sitt. Hun sa at om myndighetene satte opp gatelys langs veien ble de raskt stjålet av egene innbyggere for egen vinning.

Og når nivået lå der så hun ingen mulighet for at Uganda noen sinne kunne utvikle seg som land, da de blir sabotert av egen befolkning.

Dette er altså Russlands nye venner. Sammen med Nord Korea, Syria og Nicaragua 

  • Liker 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...