Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vrient å bli bli kvitt russisk olje og oljeprodukter. Via india strømmer raffinerte oljeprodukter inn på det europeiske markedet. De er raffinert av russisk råolje.

 

Quote

Man skulle kanskje tro at russisk olje i Europa nærmet seg en saga blott.

EU har som kjent forbudt nesten all import av sjøbåren olje fra Russland og boikottet russisk diesel og andre raffinerte oljeprodukter.

Flyten av olje og oljeprodukter direkte fra Russland har som en følge bråbremset.

Strømmer inn

Men straffetiltakene hindrer ikke land som India fra å snappe opp billig russisk olje, gjøre det om til drivstoff - som diesel - og shippe det til Europa, ifølge Bloomberg.

«Russisk olje driver fortsatt Europas biler med Indias hjelp», slår nyhetsbyrået fast.

Bakteppet er at India nå kjøper rekordmengder russisk råolje på billigsalg. Samtidig ligger det asiatiske landet an til å bli Europas største leverandør av raffinerte oljeprodukter.

- India går virkelig inn for å kjøpe russisk olje. Det ser ikke ut til at de skal endre linje, sier historiker Sunniva Engh til Børsen.

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/gjor-det-som-passer-dem/79136306

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
7 minutes ago, bojangles said:

Vrient å bli bli kvitt russisk olje og oljeprodukter. Via india strømmer raffinerte oljeprodukter inn på det europeiske markedet. 

 

samme med uranrensing(?) (uranium enrichment), Russland har verdensledende kapasitet

 

image.png.c7c1f4bd40befe26c04232501be35fad.png

https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/conversion-enrichment-and-fabrication/uranium-enrichment.aspx 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (1 time siden):

Ukraina vet vel relativt godt hvor de har blitt av, og det er akkurat det vi ser her som gjør det vanskelig til umulig for oss å gjette hvor offensiven kommer.

Vi må forhold oss til åpen tilgjengelig informasjon og sosiale medier, og det som kan fremstå som et soleklart strategisk førstevalg for oss kan i realiteten være noe ganske annet. På sin side kan dårlig Russisk forsvar et langt mindre logisk sted vile kunne være et ypperlig gjennomslagspunkt som åpner for strategiske og taktiske manøvrere etter gjennombrudd, eller som på andre måter forringer russisk stridsevne.

Jeg er spent. Åpenbare strategiske valg ut fra kart, Melitopol? Mindre åpenbare strategiske valg? Donbas eller Krim? PR offensiv i Bakhmut?

Jeg er spent. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Mannen med ljåen said:

Er India sitt kjøp av russisk råolje egentlig et problem? Er det ikke bare fint?

Da slipper verden energikrise. India kjøper billig råolje, og raffinerer den selv. Den er ikke verdt stort før den er raffinert, og det skjer i India. 

Det er vel forsåvidt bedre enn at russland selger raffinerte oljeprodukter, det presser jo ned russlands inntekter. India gir nok ikke en kroner mer enn de behøver for råoljen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
11 hours ago, <generisk_navn> said:

Det har jeg ikke klart å finne kilder på. Det var et kjent mantra som vokste frem i etterkrigstiden, men jeg har ikke funnet kilder på at kongen brukte dette i taler som en gjentagende frase. Det kan være du forveksler det med den romerske senator Cato den Eldre som avsluttet alle sine innlegg i det romerske senat med "for øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges".

Det finnes også som du sikkert vet en egen nettside som heter Aldrimer.no som fokuserer på Norges forsvar og sikkerhet, og som bruker dette mantraet som navn og slagord.

Jeg er for øvrig helt enig med deg i at vi har utvist en altfor stor naivitet i våre relasjoner med den russiske bjørnen, og troen på at "den er ikke farlig, bare man går varlig" selv om den tilsynelatende sover er Ukraina et levende bevis på at er helt feil.

Jeg er redd for (ja, redd) at vi må tilbake i samme tilstand som under den kalde krigen, dvs. med større midler brukt på opprustning som vi ellers kunne ha brukt på å bygge velferdstaten videre.

Jeg er på ingen måte i mot å gjøre dette gitt den geopolitiske situasjonen i Europa og Asia, men jeg anser det ikke som en god bruk av ressurser all den tid vi har så mye ugjort på å bygge opp industri og infrastruktur med miljøvennlige innretninger både her hjemme og i en rekke U-land. Det er trist at slikt arbeid som globalt sett er noe av det viktigste vi gjør må settes på vent, eller i beste fall sparebluss pga en rablende gal oppkomlings villfarelse om at han og hans folk er større og viktigere en noe annet her i verden.

Aldri mer 9 april. Vrien den der, dette var jo en mannsalder eller to før digitaliseringen og de fleste som ville husket dette er vel enten alzheimerpasienter eller død av alderdom, satt på spissen. Historien slik jeg husker den er at dette sitatet var en gjenganger i taler. Men, det kan jo tenkes at kongen brukte det i en tale og ikke i alle. Og da blir det ennå mer vrient å finne ut av. Google hjelper ikke, forsøkt det selv uten hell på akkurat dette sitatet. Om jeg har et snev av alzheimer light kan det kanskje være noe som er forvridd i hukommelsen, at det kanskje egentlig er fra litteraturen?

Sinna-Cato hadde jo en veldig spesiell avslutning på sine taler, dog er det nok ingen forveksling akkurat der. 

Ja verden blir jo presset av putin til å øke forsvarsbudsjettene, og når noen først starter må andre følge på. Slik det var under den kalde krigen. Statsbudsjettene er jo ikke bunnløse, så en kan ikke bare legge til en haug utgifter uten å redusere andre plasser. 

Endret av bojangles
Lenke til kommentar
3 hours ago, torbjornen said:

 

Bavovna. Kaboom, på god engelsk :p En del blir også stasjonert ut for å utgjøre et mindre konsentrert mål, nå som man vet at ukrainerne kan nå Krim med droner og raketter.

 

2 hours ago, bojangles said:

Vrient å bli bli kvitt russisk olje og oljeprodukter. Via india strømmer raffinerte oljeprodukter inn på det europeiske markedet. 

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/gjor-det-som-passer-dem/79136306

 

Greia er at oljen Russland selger til India, med ekstra rabatt, tjener de per i dag ikke penger på. Det er India som tjener penger på å raffinere det. Det er derfor de er så frem og tilbake. India og flere andre land er krigsprofittører. Det er vel Norge også, om enn mer indirekte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 



En del interessante tanker. De fleste tør ikke si direkte hva de mener. De må ro litt rundt grøten. Slik var det i sovjetiske tider også, dog ikke like ille som nå. Selv om de fleste er "apolitiske" enten reelt eller ut av nødvendighet, så er det åpenbart at de fleste bare ønsker at det skal ta slutt. Dog så lenge russerne i byene ikke lider noen nød, så tror jeg dette fortsetter og fortsetter.

Ukraina har rett til, og bør, angripe militære mål i f.eks Moskva. Kanskje folk tør å bli mer høylydte når de må heve stemmen fordi det smeller rundt dem.

Så lenge de er isolert fra krigen så skjer det ingenting.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/paven-involvert-i-arbeid-for-fred-i-ukraina.7IYNwnmAx

Paven involvert i arbeid for fred i Ukraina

Pave Frans sier han er involvert i et fredsoppdrag for å forsøke å få slutt på konflikten mellom Russland og Ukraina, men at det er for tidlig å si noe mer.

– Jeg er villig til å gjøre alt som må gjøres. Det er et oppdrag på gang, men det er ikke offentlig ennå. Når det er offentlig, skal jeg røpe det, sa paven til pressen på flyet tilbake til Vatikanet etter et besøk i Ungarn.

Han sa han hadde drøftet situasjonen i Ukraina med Ungarns statsminister Viktor Orban og metropolitten Hilarion, som representerer den russisk-ortodokse kirken i Budapest.

– I disse møtene snakker vi ikke om Rødhette. Vi snakker om alt. Alle er interessert i en vei til fred, sa han.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, har Frans bedt om fred nesten ukentlig og har gjentatte ganger tilbudt seg å mekle mellom Kyiv og Moskva. Men foreløpig uten respons.

Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal møtte paven i Vatikanet torsdag og sa han hadde drøftet med ham en «fredsformel» satt fram av president Volodymyr Zelenskyj. Han inviterte også paven til Kyiv.

 

 

Jeg holder i hvert fall ikke pusten.

 

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Brother Ursus skrev (5 minutter siden):

Han sa han hadde drøftet situasjonen i Ukraina med Ungarns statsminister Viktor Orban

Da synes jeg paven skal gjøre det han er best på, istedenfor - å tilbe fantasifigurer.

Lenke til kommentar
Thor. skrev (8 minutter siden):

 

Kan også være tyngre glidebomber som Russland har brukt en del av i det siste.

Hører tall som indikerer så mange som 17, men i alle fall mer en 10.

Uansett, selv om vestige jagere nok hadde hatt en begrenset effekt, så er disse mål den betydelige økningen i rekkevidde på radar og missiler på for eksempel F-16 kunne ha gjort kort prosess med. 

 

Endret av Serpentbane
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Brother Ursus skrev (1 time siden):

En del interessante tanker. De fleste tør ikke si direkte hva de mener. De må ro litt rundt grøten.

Først ble jeg svært provosert av å høre de unge oppegående menneskene som faktisk forstår hva overgrep deres moderland begår og samtidig tåkelegger det.

Men samtidig, med tanke på mulige konsekvensene når de i det hele tatt stiller i et slikt intervju viser at de er noenlunde oppegående med bein i nesa.

Dessverre har krigen såpass liten påvirkning for de. Ukraina burde daglig angrepet infrastruktur som eliminerte militærpersonell i Moskva og andre store byer slik at de sivile forstår alvoret.

Men det igjen kan gi mer sympati for å fortsette overgrepene i Ukraina blant den russiske befolkningen.

Jeg skulle likt å sett samme intervjuene utført i en av landsbyene som har mistet mest russiske soldater/terrorister.

Edit: endret fra tjenestefolk til militærpersonell.

Endret av Slettet-7QKwQIfm
Lenke til kommentar

Slik jeg ser det er problemet omtrent slik

  1. Russisk propaganda er ikke ny, men har virket i alle år, selv etter Sovjets fall, og har tiltatt de siste 20 årene uten at vi merket det.
  2. Russisk kultur er depressiv og kynisk og har en lang og vanskelig historie på flere hundre år som sitter dypere enn "frislippet" fra 1991 og et tiår eller to frem.
  3. Overlevelsesmekanismen har alltid vært å være apolitisk og apatisk.
  4. Omtrent alle russere tror fremdeles at krigen snart vil ende og at enten ingenting vil være annerledes, eller at Ukraina øst for Dnipro vil bli russisk.

Disse menneskene må røskes ut av dvalen sin.

Jeg tror det er flere ting som kan oppnå det resultatet:

  • En ukrainsk motoffensiv som tar tilbake store områder, og som svekker Putin
  • Bombing av militære og strategiske mål i storbyer som Moskva og Sankt Petersburg, som svekker Putin ved å vise at han ikke har kontroll
  • Dersom Putin bruker atomvåpen

Det kan også være derfor Putin ikke har brukt og kanskje ikke vil bruke atomvåpen. Så lenge han kan mobilisere folk uten motstand, så har han en sjans til å gjøre opp for manglende slagkraft med kjøtt. Så fort han bruker atomvåpen har han hele verden mot seg, inkludert mange i Kreml, og i det russiske folk, som endelig forstår at ting har gått veldig galt.

Så lenge alt skjer på en slagmark et stykke unna og livet i Moskva går sin vante gang så skjer det ingenting. Alle lukker kollektivt øynene og håper det snart skal være over.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...