Gå til innhold

Han vil avvikle støtte til norsk kraftkrevende industri


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Om norsk kraft skal koste det samme i i Norge som i EU, kan følgende til å skje:

Al-industrien kan ta med seg den elektriske energien og flytte til et land med billig arbeidskraft for eksempel Portugal.

På høy tid å reforhandle/si opp EØS-avtalen. Tror helst at EU ønsker å rasere industrien i Norge, og det er vel ok at EU har muligheter for import av aluminium fra Qatar.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Som et motsvar kan Norge true med å redusere sin eksport av både naturgass og strøm til EU. (Norsk sokkel bruker ca 7,5 TWh med landstrøm hvert år bla til å pumpe naturgass til EU og UK).

.

Først eksporterer Norge store mengder med billig CO2-fri strøm (fra vannkraft) til EU. Senere på året, og typisk i vintermånedene, må Norge importere mye strøm tilbake fra utlandet (og hvor mye av denne strøm da er blitt påført CO2-avgifter i EU).

I vintersesongen 2021-2022 var det netto-import av relativt dyr strøm fra utlandet til Norge fra midten av oktober til slutten av februar. Reduserer man imidlertid strømforbruket både på sokkelen og den mengde strøm som eksporteres via kablene, så reduserer Norge samtidig også den mengde strøm (i stor grad fra fossil energi med påførte CO2-avgifter) som på et senere tidspunkt må importeres tilbake til Norge fra utlandet.

Men i årets vinter er det usikkert hvor mye dyr strøm som vil bli importert til Norge (med påførte CO2-avgifter). Mulig at man i år isteden havner opp med strømrasjonering i en kortere periode fremfor å import av store mengder med ekstremt dyr strøm i vintermånedene.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

er det bare i Norge at industri har strøm-kontrakter? Hva med Frankrike og atomkraft, der er vel muligens bil-industrien tilgodesett med rimelig/langsiktig strømleveranser?

Bare håpe at ikke Norge skal være flinkeste/lydigste gutt i klassen som vanlig, mens andre land fortsetter med sitt.

Lenke til kommentar
esfets skrev (3 timer siden):

Hvorfor må vi i det hele tatt være med på dette spillet? Vi har ren energi og vi bruker den som vi vil. Denne EU taxonomien passer ikke for oss i det hele tatt.

Kraftkrevende industri har CO2-utslipp selv om de bruker ren norsk vannkraft. Smelteverkene trenger både strøm og karbon i sine prosesser for å løsne metallet fra malmen (metalloksider). Nå forskes det riktignok iherdig på både grønnvasking av karbonbruken og reduksjon av karbonbruk, men inntil videre så er det grønnvasking som har vært teknisk oppnåelig og kompatibel med prossessene. Andre reduksjonsmidler som hydrogen er på kommersialiseringsstadiet innen jernreduksjon, men ikke for andre metaller så vidt jeg vet. Det å slippe kull som kjemisk reduksjonsmiddel har vært en hellig gral som har blitt jobbet med i mange tiår, men det er svært krevende teknisk, ikke bare økonomisk. Derfor er CO2 enn så lenge en konsekvens av å produsere metall. Fram til de tekniske utfordringene løses er en mulighet å fange det opp og lagre det i stedet for å slippe det ut.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette har ikke noe med CO2 utslipp fra industriprosesser som sement eller smelteverk å gjøre. Slike utslipp er allerede avgiftsbelagt, og blir ikke kompensert av den norske staten. Det som dette handler om er CO2 avgift på elektrisk energi fra f.eks gass eller kullkraftverk i europa, som indirekte påvirker norske strømpriser gjennom nordpool.

Det den norske staten kompenserer bedriftene for, er altså merkostnaden norsk kraftkrevende industri får av EUs karbonskatter på elektrisitet som øker prisen på importert energi.

Som det står i artikkelen, ble norsk kraftkrevende industri kompensert 2.8 milliarder kroner i 2021 bare for denne karbonskatten på elektrisitet. Denne industrien står for 30% av norges elektrisitetsforbruk. Resten blir ikke kompensert noenting, og vi kan ut fra denne summen anslå at norske borgere og mindre bedrifter ble skattlagt 7-8 milliarder kroner for karbonutslipp fra elektrisitet i denne perioden, samtidig som norge netto eksporterte 10-15Twh utslippsfri energi til EU, noe vi stort sett gjør hvert år.

Det er systemet våre folkevalgte har meldt oss inn i. Og om de ikke tar til vettet, vil nok konsekvensen for norsk industri som Hydro at de enten flagger, ut, eller går "off grid" med sine egne kraftverk. Konsekvensen for hvermannsen blir at vi subsidierer noen av europas største økonomier gjennom strømregningen, om vi ikke går "off grid" selv.

For å sitere en kjent amerikansk personlighet, "This has been the worst trade deal in the history of trade deals".

Endret av likferd
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Du må være temmelig naiv:

EU tildelte seg selv torskekvoter i Norge, Er det ok for en som skulle være samarbeidspartner?

Norge er et lite land i en stor verden, det bør vi benytte oss av.

Det er ingen grunn til å tilpasse oss en stormakt som bare er interessert i å kue oss med sine mange direktiver. Vi er blitt fratatt våre fordeler med rimelig kraft, fra et EU som ikke er i stand til å løse egne problemer, vi kan ikke løse de for de.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
11 hours ago, hoj said:

Du må være temmelig naiv:

EU tildelte seg selv torskekvoter i Norge, Er det ok for en som skulle være samarbeidspartner?

Norge er et lite land i en stor verden, det bør vi benytte oss av.

Det er ingen grunn til å tilpasse oss en stormakt som bare er interessert i å kue oss med sine mange direktiver. Vi er blitt fratatt våre fordeler med rimelig kraft, fra et EU som ikke er i stand til å løse egne problemer, vi kan ikke løse de for de.

Hvorfor i h... har EU fiskekvoter i Svalbard?

Er en grei avstand fra de fleste EU lands-kystlinje og Svalbard

Lenke til kommentar

Nok er nok forlengst. Dette syke regimet med strøm og marked er det politikerne som har bestemt, nå er det vel på høy tid at de samme rydder opp. Strøm er ikke som andre fysiske varer du kan handle fritt i et marked. En er koplet til et monopol (Nordmonopool). Strøm er en øyeblikk-situasjon ang forbruk og produksjon, det som måtte være av markedsmekanismer er og blir ute av funksjon og balanse annet enn at grådigheten styrer. Strøm må en ha uansett hva. Slik det er nå går det ikke lenge før vi er kvitt det som måtte være norsk produksjon, får arbeidsledighet. Kommunebudsjetter uten noen sosial profil, skoler sykehjem, -strømregninga må betales. Ikke bare har vi hinsides høye strømregninger, det drar med seg høyere kommune og statlige avgifter i tillegg, dyrere mat, kostnadsøkning alt mulig -- "you name it".

Hva med en egen ny veilys/trafikklys avgift for å betale for dyr strøm, egen el-ferjeavgift? Dyrere bompenger med egen post for strømkostnader til autopass mm.

Lønnstrekk på arbeideplassen, de arb.-plassene som måtte være igjen da, for å dekke lys og varme, kaffemaskina, PCn, -strømbruk av sveiseapparatet i produksjonen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Norske politikere bør jo her dra frem sitt aller beste
kort og vise til Langskip-prosjektet som har fått
tildelt 16.8 milliarder kroner for å lagre 1.5 millioner
tonn CO2 per år, 2600 meter under havbunnen, i de 
neste 25 år.

Verdens samlede utslipp av COfra 
kun kullkraftverk utgjør 4.07 milliarder tonn per år med
en årlig økning på ca 2.5% ifølge NRK 18.jan-22.

Det vil si at vårt Langskip-prosjekt vil kunne lagre
en årlig mengde som tilsvarer ca 0.037% av dagens
offisielle tall for utslipp, eller 1.5% av den årlige utslippsøkningen,
fra verdens kullkraftverk ved å bruke 16.8 milliarder 
kroner i Norge.

Det tenker jeg vil få samtlige av verdens
land til å bli forbauset over vårt lands innsats, om ikke
stum av beundring. Hadde vi gått for å lagre 100% av
kullkraft-utslippet hadde det kostet mer enn 45tusen
milliarder kroner dersom det  var en  lineær sammenheng
og plass i reservoirer.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

der er ingen grenser for pengesløsing i det at Norske politikere har en smule overdreven forestilling om Norges størrelse, plass og rolle i verden. Det vi gjør vil redde verden. Nå er eks ikke Tyskland interessert i noe Langskip, og lar oss bare surre på. De vil nok få noe salg og leveranser av utstyr, og takk for det liksom.

En evig selvplaging til ingen nytte. Om så var at hele Norge måtte slutte å eksistere, forsvinne fra jorden overflate har det i praksis abs ingen betydning for verdens CO2 utslipp. De svært få ppmene ryker så det suser i et hvert usikkerhetsbudsjett for CO2 estimater.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis jeg er statsminister i et land avhengig av kraftkrevende industri, vil mitt svar være: Fall død. Det som beskrives her er galskap som er ment for å ødelegge EU som en økonomisk makt, ved å ta utkontrakteringen til nye høyder. Nå er det nok. Strømpriskrisen kan avløses av verre kriser inntil folk flest gjør opprør, men da må fornuftige politikerne med langsiktighetsevne og kompetanse finnes fram. Det er blitt altfor mange idioter og inkompetente i Vesten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...