Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Er folk i det hele tatt klar over hva som er i ferd med å skje med nye skatter fra 2022? Etter min mening burde det holde lenge med inntektsskatt, moms, avgifter og oljefondet.

Formueskatt, arv og skatt på utbytte kan for min del dra en hvis plass, som ikke egner seg på trykk. Jeg kaller de skattene for «misunnelse-skatter».

Jeg synes det er for mye prat om at de rike skal «taes». Folk bør heller lære seg å unne andre suksess. Hvis ikke tror jeg vi kan ende opp som Venezuela – en gang et av de rikeste landene i Sør-Amerika. Der skulle man også ta alle de rike. I dag er det bare fattige igjen.

En som har slitt og jobbet i årevis med å skape sin egen bedrift, kanskje satset hus, fritid og levd på et minimum uten rett til sykepenger, men som etter mange år endelig lykkes vil oppleve at de «røde» kommer med: «De rike skal taes» flosklene sine.

Først betaler bedriften 22% skatt på overskuddet og så risikerer man at eieren må ta ut utbytte av overskuddet (penger som allerede er skattet for) slik at det er mulig å betale formueskatten, men vent: det holder ikke med utbytte tilsvarende formueskatten – for utbytte er det jo også skatt på, takket være de røde som fra 2022 har innført 35% skatt på utbytte.,

Kanskje var planen å bruke overskuddet i bedriften til å utvide med flere nyansatte, men i stedet må man altså tappe bedriften for penger for å få råd til å betale formueskatt og utbytteskatt.

Med de norske skattene blir det også vanskeligere å konkurrere mot utenlandske bedrifter, som ikke betaler skatt eller veldig lite i skatt.

Skal man få til et «grønt skifte» er man også helt avhengig av at folk putter pengene i private «grønne bedrifter». Å skatte det som skaper verdier er etter min mening som å pisse i buksa for å holde varmen. Skatt på næring burde vært forbudt.

Skatt på salg av bolig f.eks. er 0 om man har bodd i boligen mer enn ett år, utleie i samme hus er også skattefritt. Er det meningen at man heller skal investere i eiendom fremfor private bedrifter som skaper verdier i samfunnet?

Fremfor å lage livet surt for private bedrifter: Hva med å prøve å skape noe? Hva med å prøve å få flere rike? Hva med å satse på jobbskaping og næringsliv?

Rikdom skapes, og folk er ikke fattige fordi noen andre er rike! Dyrker jeg grønnsaker i hagen min så har jeg ikke gjort noen fattigere, men derimot har jeg skapt rikdom (mer mat i verden). Selger jeg grønnsakene og får penger så er det ikke nødvendigvis slik at skatt er løsningen på ulikheter. Staten vet nødvendigvis ikke best hvordan de pengene gir mest velferd. Det finnes det mange eksempler på: Bistand, Bistandspolitikk | Tidligere bistandstopp: – Bistand virker ikke (nettavisen.no).

Om en riking kjøper en bil fremfor å skatte pengene vil bilselskapet får mer penger til å utvikle ny sikkerhet og teknologi, som på sikt kan komme hele verden til gode. De ansatte på bilfabrikken får lønn, de som har utvunnet råmaterialene brukt til å lage bilen får betalt og kan igjen bruke pengene hos sin lokale baker, på utdanning eller selv få råd til å kjøpe et transportmiddel.

Om ti stykker faller i sjøen og bare en er så heldig å få på seg redningsvest så bør man fremfor å misunne denne personen heie på han og være glade på hans vegne. At den personen må ta av seg redningsvesten er ikke rettferdig. Likhet er nødvendigvis ikke det samme som rettferdighet. Under finanskrisen i 2008 var media mest opptatt av hvor mye de rike tapte og hvor «håpløs» kapitalismen var, men de som virkelig tapte var ikke børsmeglerne på Wall Street, men derimot de fattige landene og alle de fattige der – det er de som taper mest om kapitalismen ikke fungerer. Den «usynlige hånden» i kapitalismen sørger for rettferdighet.

Om 50% av grønnsakene i hagen min blir stjålet hvert år er det ikke sikkert jeg gidder å dyrke grønnsaker (skape rikdom) lenger. Jeg klarer forresten fint selv å dele godene mine. Se hvordan det gikk i Venezuela: How Socialism Destroyed Venezuela | Economics21

Si ja til verdiskapning! Si ja til norske bedrifter! Hei på norske bedrifter! Hei på de som prøver å skape noe! Unn andre å lykkes! Vær god, raus og del - si nei til rød ondskap!

Nyhetssaker med søkelys på tilsvarende problematikk:

Norsk politikk, Statsbudsjettet | Husk at langsiktig sparing krever langsiktige rammebetingelser, Støre (nettavisen.no)

Ny, kraftig økning av skatten på arbeidende kapital (norskindustri.no)

Formuesskatten - hva er galt med den? (nho.no)

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse
Cervinus skrev (På 1.1.2022 den 12.50):

Først betaler bedriften 22% skatt på overskuddet og så risikerer man at eieren må ta ut utbytte av overskuddet (penger som allerede er skattet for) slik at det er mulig å betale formueskatten, men vent: det holder ikke med utbytte tilsvarende formueskatten – for utbytte er det jo også skatt på, takket være de røde som fra 2022 har innført 35% skatt på utbytte.,

Det er ikke "de røde" som har innført en skatt på utbytte, bare så det er sagt. De gjennomfører den siste økningen av flere de siste 5-6 årene.
Utbytteskatt.png.9dcf7022adbad0d0a769ee610646b2f7.png

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
37 minutes ago, Frank Drebin said:

Det er ikke "de røde" som har innført en skatt på utbytte, bare så det er sagt. De gjennomfører den siste økningen av flere de siste 5-6 årene.
Utbytteskatt.png.9dcf7022adbad0d0a769ee610646b2f7.png

Det du skriver er riktig og jeg liker tabellen din, men grunnen til dette var et forlik der de «blå» gikk med på økt utbytteskatt mot at formuesskatten skulle bort – i stedet har de nå økt formuesskatten og i tillegg økt utbytteskatten enda mer. Dette er et brudd på forliket. 

Ved forrige skattereform, i 2005, gikk de borgerlige partiene med på å innføre utbytteskatt mot at formuesskatten skulle avskaffes. Denne gangen får vi en økning i utbytteskatten, uten noen enighet eller garanti for at formuesskatten skal fjernes. Skatteforliket på Stortinget er egentlig ikke et forlik | Fasting og Støer (aftenposten.no)

Endret av Cervinus
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Rødt og SV øker nå oppslutningen på meningsmålinger. De som tenker å stemme på de røde partiene bør tenke seg om både en og to ganger – i alle fall hvis motivet er rettferdighet. Er det miljø så bør man også finne noe annet. Min påstand er at eneste måten å få til et grønt skifte er å satse på private bedrifter. Med skattepolitikken til Rødt og SV vil Norge ikke kunne få til et grønt skifte raskt nok.  Jeg er faktisk litt imponert over at Venstre ser det, men de har faktisk alltid vært opptatt av et solid næringsliv i motsetning til andre røde parti: Norsk politikk, Politikk | Venstre med advarsel: – Venstresiden vil «skatte i hjel» det grønne skiftet (nettavisen.no)

 

Endret av Cervinus
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Veldig bra oppsummert fra trådstarter. Alle tjener på at det blir flere millionærer i samfunnet. De lager arbeidsplasser. De går på restauranter. Lager mere liv i økonomien, etc. Kjernen i kapitalismen gjør at en del jobber hardt for å enten lage eller drive bedrifter. Og det er alt annet enn enkelt!

Mer vekst i alle bransjer betyr mere eksport, mer turisme, mer penger inn til Norge. For høye skatter og avgifter er bevist at det har en bremsende effekt på denne veksten. I tillegg så har kapitalister valget om å flytte til andre land som også har den samme effekten at det bremser økonomisk vekst.

Jo mere millionærer du ser rundt omkring, desto bedre blir livet ditt! Du får mere penger! Du får tak i det nyeste og beste enklere! Du kan velge mellom flere forskjellige jobber! Du kan velge mellom flere forskjellige boliger å leve i! Du kan gå på date i flere forskjellige restauranter! Du får flere muligheter til å utvikle ny teknologi eller drive med forskning! Du kan livnære deg av kultur enklere!

Å prøve å tvangsfordele all verdi likt til alle har den motsatte effekt. Du får mindre penger i det lange løp uansett om noen hadde greid å dele alt likt til å begynne med.

 

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

La dem dra, kapitalistsvina. Vi trenger ikke formueskatten deres eller skatten på kapitalinntektene deres!

Men skal de flytte fra landet er reglene slik at de først loppes for ekstra "løsepenger" på den måten at de må betale skatt på avkastning, utbytte og mister retten til skattefri gevinst av evt boligsalg i 5 år etter at de har dratt fra Norge. Nå snakker SV og Rødt om å øke den karantenen til 10 år. 

Hvis de kommer tilbake etter f eks 20 f eks fordi helsa blir dårligere eller barn og barnebarn vil bo i Norge, så må de bevise at de har betalt skatt i 10 år til en annen stat i tida de ikke bodde i Norge. Hvis de ikke kan bevise det, så blir de skjønnslignet og må betale skatt for de 10 årene. En kompis kom tilbake til Norge etter 10 år i USA og skylder Skatteetaten 600 000 inntil hxn kan dokumentere betalt skatt i utlandet. Renter påkommer. 

Dette minner meg litt om følelsen jeg har om oppgjøret i Ap-regi etter jødeutryddelsene - da jødene kom tilbake fikk de ikke erstatning, og de som fikk ble trukket for skatt, arveavgift, forvaltningsgebyrer og annet, samt at oppgjøret de fikk var veldig lite. Det kom et nytt oppgjør under Bondevik-regjeringen i 1995 da jødene i Norge fikk 450 mill i oppreisning. Misunnelse og kapitalist-hat preget det norske forholdet til jødene både før og etter krigen. Den norske staten ved NS og tyskerne ved Terboven  ranet og plyndret 200 norsk-jødiske storfamilier under og etter at de ble sendt til utrydding eller hadde rømt til utlandet. Det samme skjedde etter 2. VK og fram til i dag når alle jøder er jaget ut av alle de 52 arabisk/muslimske landene. Stort sett drives det av misunnelse, da jøder ofte er svært gode forretningsfolk og har ofte mye eiendom og bedrifter som går bra. Regelen er visst generelt at de først mister bankinnskudd, så eiendommer, så jobber og rettigheter, så jaget og ranet under flukten.

Endret av Slettet+6132
Lenke til kommentar
On 2/7/2022 at 12:10 PM, Selfuniverse said:

Du får mere penger! Du får tak i det nyeste og beste enklere! Du kan velge mellom flere forskjellige jobber! Du kan velge mellom flere forskjellige boliger å leve i! Du kan gå på date i flere forskjellige restauranter! Du får flere muligheter til å utvikle ny teknologi eller drive med forskning! Du kan livnære deg av kultur enklere!

 

 

Veldig bra og helt riktig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
5 hours ago, Dart said:

Dette minner meg litt om følelsen jeg har om oppgjøret i Ap-regi etter jødeutryddelsene - da jødene kom tilbake fikk de ikke erstatning, og de som fikk ble trukket for skatt, arveavgift, forvaltningsgebyrer og annet, samt at oppgjøret de fikk var veldig lite. Det kom et nytt oppgjør under Bondevik-regjeringen i 1995 da jødene i Norge fikk 450 mill i oppreisning. Misunnelse og kapitalist-hat preget det norske forholdet til jødene både før og etter krigen. Den norske staten ved NS og tyskerne ved Terboven  ranet og plyndret 200 norsk-jødiske storfamilier under og etter at de ble sendt til utrydding eller hadde rømt til utlandet. Det samme skjedde etter 2.

Må bare si at dette er en stor skam for Norge og noe som ikke må glemmes.

Ser ut til at stadig  flere stemmer rødt - hørte Rødt hadde 10% oppslutning. Det får meg til å tenke på en dokumentar jeg så om Venezuela, der en dame ble intervjuet om hvorfor hun ville stemme på en sosialist (Maduro) enda en gang etter at den forrige sosialisten kjørte landet i grøfta. Et av argumentene hun brukte var at de rike handelsmennene ikke skulle sko seg på fattige i kø på butikken. Hun fikk det som hun ville: ingen handelsmenn igjen, ingen butikker, ingen varer – bare masse fattige. I dag leter folk etter mat på søppeldynga.

SV og Rødt ser ut til å være imot alt som er privat. SV for eksempel har hatt forslag om 70% skatt på arveavgift for de rikeste. Om de får gjennomslag for et slikt forslag kan man risikere at flere må selge hele selskapet for å kunne betale arveavgiften. Hvis ikke må man ha kolosale utbytter man kan tappe bedriften for, men utbytte er det også skatt på. Det holder ikke med 70% av verdien. Da det nå er 35% skatt på utbytte også. Det blir omtrent 100% skatt - ren konfiskering av private bedrifter. De jobber systematisk mot alt som er privat. 

Formuesskatt, Arveavgift | Milliardær i strupen på SV: - Partiet forstår ingenting av næringslivet (nettavisen.no)

Lenke til kommentar
On 2/7/2022 at 12:10 PM, Selfuniverse said:

Veldig bra oppsummert fra trådstarter. Alle tjener på at det blir flere millionærer i samfunnet.

Greit nok, og vi vil uansett ikke bli kvitt kapitalismen de nærmeste 50-100(?) åra, så spørsmålet er hvordan vi best kan leve med kapitalismen - ikke hvordan en kan bli kvitt den.

Spørsmålet må være hvordan flere/alle kan dra mer fordel av det kapitalistiske samfunnet. Her øyner en vel rom for forbedringer - spesielt dersom en ser ut over Norges grenser. Etter min mening burde alle ha en viss del av verdens kapital-inntekt (eller "grunnrente") direkte til sin konto/lomme. Det vil skape arbeidsplasser/marked fordelt rundt om i verden der en fokuserer på fornuftig produksjon/tjenester som dekker grunnleggende behov.

Å arbeide med å underholde rikinger er jo ikke så meningsfult - f.eks. er det ikke  over en million i Bangladesh som arbeider direkte med å produsere bomull til shopping for rike? Det må vel være nært toppen av meningsløshet? Klær som henges en stund i en garderobe for så å kastes etter å bli brukt max en gang eller to. Bomullsproduksjon er forøvrig ofte svært miljø-ødeleggende:

https://www.framtiden.no/rapporter-mat/711-fivh-2014-bomullens-pris/file.html

Det blir aldri skikk på verden så lenge de fattige skal basere seg på å tjene de rike på dette viset.

Endret av lada1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

IPS ble nærmest skrotet.
Alle på Tinget ivrer for at vi skal spare til vår egen pensjon, fordi det blir mindre på oss alle etter at så mange flere skal være med å dele "kaka". Men paradoksalt nok blir pensjonsspareordningen IPS rasert, redusert sparebeløp. Det VAR en rettferdig og bra ordning som er lik for alle. Så smeller det fra krokene til venstre: Vi har vedtatt at spareordningen er for de rike, og det er inntil 2021 satt inn 94 mrd i ordningen. Derfor forstår vi at folk har penger å spare, de kan heller betales inn i skatt, og har de penger å spare så har de råd til mere skatt. Ingen av dem har satt seg inn i hva ordningen er bygget opp av og hvordan den virker. Heller ikke at staten får inn store summer i skatt fra den opprinnelige ordningen. En skandale og frustrasjon for de innen finans som vet at Norge trenger å låse denne kapitalen for framtida på denne måten. Men de røde tåler ikke å se 94 mrd av våre penger som de ikke kan få tak i, og propagandamaskinen startet å forvrenge fakta. Vekke misunnelsen - på feil grunnlag. Å sette husholdninger i skyhøy gjeld er OK, men ikke spare med avkastning. Ingen sparer noe særlig uten avkastning. Etter lange tider med lav sparerente og lave gjeldsrenter er vi millionærer - i gjeld.

https://finansavisen.no/leder/2022/02/10/7817357/svs-exit-skatt

https://www.finansnorge.no/statistikk/livsforsikring/ips-2020/ 

Endret av Slettet+6132
Fjernet feil sitatkilde
Lenke til kommentar
45 minutes ago, Millennium-Blå said:

Kapitalisme er det verste systemet og det må bli avskaffet. Vi trenger ikke flere millionærer. Når kkapitalismen er avskaffet vil det ikke være behov for penger. Alle vil yte etter evne og få etter behov. Penger er blitt en religion.

Tja, historien taler vel sitt tydelige språk. Du kan jo starte med å lese link i åpningsinnlegg  https://economics21.org/how-socialism-destroyed-venezuela eller denne: https://www.capitalism.com/advantages-of-capitalism/

Større forskjeller er ikke nødvendigvis negativt så lenge alle får det bedre. Det kan også være flere ulike årsaker til forskjeller, som ikke nødvendigvis har med kapitalisme å gjøre: https://www.nettavisen.no/nyheter/liberal-innvandringspolitikk-gir-okte-forskjeller/s/12-95-3423934809

Endret av Cervinus
Lenke til kommentar
Cervinus skrev (6 minutter siden):

Tja, historien taler vel sitt tydelige språk. Du kan jo starte med å lese link i åpningsinnlegg  https://economics21.org/how-socialism-destroyed-venezuela eller denne: https://www.capitalism.com/advantages-of-capitalism/

Større forskjeller er ikke nødvendigvis negativt så lenge alle får det bedre. I så fall bør man kanskje ikke skylde på kapitalismen for økte forskjeller. Det kan også være flere årsaker her: https://www.nettavisen.no/nyheter/liberal-innvandringspolitikk-gir-okte-forskjeller/s/12-95-3423934809

Selvfølgelig vil ikke de borgerlige mediene inrømme kapitalismens svakheter. Det er propaganda og løgn å fremstille kapitalisme som noe bra. De borgerlige kapitalistene vil ikke ha noe kritikk av systemet, derfor driver de propaganda og løgner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 2/7/2022 at 12:10 PM, Selfuniverse said:

Alle tjener på at det blir flere millionærer i samfunnet. De lager arbeidsplasser. De går på restauranter. Lager mere liv i økonomien, etc.

Det er vel ingen som seriøst tror på "trickle down economics" lenger?

Restauranter trenger ikke den ene multimilliarderen for å overleve, de trenger mange mennesker som har råd til å spise på restauranten en gang iblant. Det er ikke den ene som har penger nok til å kaste bort på å kjøpe en gulldass som er den store pådriveren i økonomien. Det er de mange som kjøper varer og tjenester av hverandre som er viktige. 

Endret av Reg2000
  • Liker 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, Millennium-Blå said:

Kapitalisme er det verste systemet og det må bli avskaffet. Vi trenger ikke flere millionærer. Når kkapitalismen er avskaffet vil det ikke være behov for penger. Alle vil yte etter evne og få etter behov. Penger er blitt en religion.

Hva skal vi gjøre imens før kapitalismen blir historie?

Lenke til kommentar
10 minutes ago, lada1 said:

Hva skal vi gjøre imens før kapitalismen blir historie?

Kapitalismen blir neppe historie med det første, men vi må slutte å tro på at kapitalismen kan styre verden alene. Vi trenger mekanismer som legger bånd på kapitalismen slik at vi får noe mer positivt ut av det. Den store diskusjonen ligger vel heller i hvor sterke disse båndene bør være og hvilken form de skal ha. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (1 time siden):

Kapitalismen blir neppe historie med det første, men vi må slutte å tro på at kapitalismen kan styre verden alene. Vi trenger mekanismer som legger bånd på kapitalismen slik at vi får noe mer positivt ut av det. Den store diskusjonen ligger vel heller i hvor sterke disse båndene bør være og hvilken form de skal ha. 

Løsningen finner vi i marxismen-leninismen-maoismen. Vi må ledes av et kommunistisk parti som skal bygge sosialismen. Når sosialismen er bygget, kan vi gå inn i kommunismen, et klasseløst samfunn der alle yter etter evne og får etter behov. Revolusjonen må være demokratisk og styrt av folket.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, Millennium-Blå said:

Vi må støtte revolusjonære organisasjoner. Rødt er ikke til å stole på. 

Mens vi venter på Godot (i 50-100 år) lissom?

Dette virker veldig tafatt og ukontroversielt og kan sikkert støttes av de som tjener på dagens kapitalisme og f.eks. partiet Høyre 🙂

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...