Jump to content

Frank Drebin

Medlemmer
 • Content Count

  1384
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

926 :)

1 Follower

Profile Information

 • Kjønn
  Ikke oppgitt

Recent Profile Visitors

20408 profile views
 1. (Tar forbehold om evt. misforståelser, det er sikkert noen finurligheter eller fradrag jeg ikke vet om som påvirker regnestykkene.) Den tryggeste løsningen - ansatt i Arbeidsgiver AS: Årslønn 550 000 kr. Bruttolønn per mnd. ca. 45 800 kr, og det trekkes ca. 16 000 kr i forskuddstrekk (gjetter på tabell 7125 siden jeg hadde den da jeg tjente ca. det samme for noen år siden). Utbetalt per mnd. er ca. 30 000 kr. I tillegg har Arbeidsgiver AS en pensjonsordning på f.eks. 5 % av årlig lønn. Denne kan ligge mellom 2 og 7 %, avhengig av hvor kjip arbeidsgiver du har. Den idiotiske løsningen - ansatt i Gjest AS med samme lønn som før: Du forhandler deg fram til at Arbeidsgiver AS skal betale samme totale beløp som da du var ansatt til Gjest AS, dvs. at ditt honorar da blir 550 000 kr + 14,1 % (tilsvarende arbeidsgiveravgift) + 5 % (tilsvarende pensjonssparing), altså ca. 655 000 kr. Du må også ha yrkesskadeerstatning når du er ansatt i Gjest AS, men jeg holder dette utenom dette regnestykket siden jeg ikke vet størrelse på noe slikt i ditt tilfelle. Vi antar for enkelhets skyld at beløpet er likt i Gjest AS som i Arbeidsgiver AS, selv om det nok i virkeligheten er forskjell. Som eier og eneste ansatte i Gjest AS er det ikke pliktig å ha en pensjonsordning, så de 5 % ekstra (27 500 kr) er penger Gjest AS kan investere. Tar du ut samme lønn som tidligere, som Gjest AS må betale 14,1 % arbeidsgiveravgift på, er det disse 5 % som blir Gjest AS sitt årlige overskudd som det må skattes 22 % av. Dvs. at Gjest AS har 21 450 kr å investere for. (Ved hhv. 2 % eller 7 % pensjonsordning vil investerbart beløp etter skatt være 8 580 kr eller 30 030 kr). For å starte Gjest AS har du imidlertid brukt 30 000 kr av egen lomme, og som nevnt tidligere stiller du svakere ved endrede behov hos Arbeidsgiver AS siden de sier opp avtalen med Gjest AS lenge før de f.eks. permitterer egne ansatte. For meg virker dette som en dårlig idé, der du tar på deg mye risiko (jobbtrygghet) for små beløp. Du må også føre regnskap selv, eller i verste fall leie inn firma til å gjøre dette, som da spiser av overskuddet til Gjest AS. Løsningen som gir muligheter for investering - ansatt i Gjest AS med lavere lønn enn før: La oss si at du ser at du i det daglige klarer deg helt fint med 20 000 kr utbetalt. Du senker derfor årslønn fra Gjest AS til 345 000 kr, og får ca. 20 000 kr utbetalt per mnd. (for enkelhets skyld basert på tabell 7125, som helt sikkert er feil). Hvis vi tenker likt som i eksempelet over vil innkommende betaling fra Arbeidsgiver AS være 655 000 kr, mens lønnskostnader i Gjest AS er ca. 394 000 kr. Overskudd er 261 000 kr, og investerbart beløp for Gjest AS etter skatt blir ca. 204 000 kr. Så lenge Gjest AS investerer i aksjer, fond, osv. som omfattes av fritaksmetoden vil utbytte, gevinst, osv. kunne reinvesteres tilnærmet skattefritt (0,22x3=0,66 % skatt). Ved behov for å ta ut penger av Gjest AS må du betale 31,68 % skatt på utbyttet.
 2. Godt utført detektivarbeid, her var det en del motstridende informasjon!
 3. Vanskelig å ha 45 000 kr/mnd. å rutte med når bruttolønn er 550 000 kr.
 4. Du har selvfølgelig rett, godt at noen har hodet med seg på slutten av dagen
 5. 100 % enig, dette må inn i regelverket. Ansvarsfordelingen ved en slik brann er i dag slik at utbygger ikke har incentiv til å bygge med sprinkleranlegg hvis det ikke kreves - hvis 1000 biler blir ødelagt av brann er det ikke eier av bygget som får et krav på 250 MNOK (antar snitt på 250k per bil), siden det er alle de individuelle bilforsikringene som skal dekke kostnadene. Det blir evt. 999 regresskrav mot eier av bilen det begynte å brenne i, og han har en forsikring som etter bilansvarslova §9 dekker skader for opptil 10 MNOK. Edit: Og i dag kommer nyheten om at brannen på Sola fører til at man skal vurdere å sprinkle parkeringshallen for besøkende ved det nye sykehuset i Stavanger. Parkeringshallen bygges riktignok av betong, men skal ligge tett inntil sykehuset. Ansattparkeringen skal ikke sprinkles. Link.
 6. Neste gang passer det nok bedre å starte en tråd her: Skole og leksehjelp. Avanse = salgspris - varekostnad Varekostnad = Direkte kostnader Fortjeneste = Avanse - indirekte kostnader Siden MVA betales inn til staten må du huske å regne med salgspris og varekostnad eks. MVA når du skal finne avansen. Lykke til Edit: Rettet, takk til Geirr.
 7. Jeg vet hvor du bor, og har god kikkert. Neida, Vostok var bare en kvalifisert gjetning Har en kompis som har både en Amphibia og en Komandirskie. Det gjør det helt sikkert, det er en del av klokkeverden jeg ikke har satt meg inn i. Grunnen til min klokkeinteresse er i hovedsak den håndverksmessige fascinasjonen - at man kan lage et mekanisk urverk med en presisjon på 99,9977-99,9988 % (1-2 sekund avvik per døgn), som i tillegg får plass på håndleddet. Klokkene jeg nevnte har uansett ikke kvartsurverk, så det er lett å skille ut de simpleste kopiene som tikker 1 gang per sekund.
 8. Altså, jeg synes ikke helt argumentasjonen din henger på greip. Du er ute etter selvtillit noen få timer i måneden pga. Lolexen, men kan også få til dette med ekte klokker som Vostok(?), Sinn, Seiko, osv. 13 000 kr er mye for en klokke du bruker sjelden. 99 % av de du møter legger nok ikke merke til hva du har på håndleddet. Blant den gjenstående 1 % risikerer du å møte noen som roser klokka di etter møtet, og spør om de kan få se på den. Du står der da med en uggen følelse, for du vet ikke om dette er en entusiast som har brukt 50 timer på nettet til å finstudere bilder av superfakes, og som klarer å se hva det er du faktisk har. Han oppdager det, og hans inntrykk av deg er totalt ødelagt selv om han gjerne ikke sier det der og da. Jeg har selv oppdaget fakes i møter (ikke superfakes, riktignok), da var det en tikkende (á la kvarts) Sub den ene gangen, og av alle ting en tikkende A. Lange & Söhne den andre gangen. Jeg sa ingenting, men jeg ble sittende og tenke på hva slags personer dette var, hvilke andre områder de jukser på, osv. Ser jeg f.eks. en Sinn så vet jeg at det er en annen entusiast til stede. Hvis jeg var deg ville jeg enten ha ventet til forelskelsen gikk over, eller så ville jeg ha spart opp til originalen, og brukt den ofte. Da har du en godfølelse uansett om de rundt deg vet hva du går med eller ei. Klokka blir da et symbol for deg selv på at du klarte å spare så mye, jobbe så mye, etc.
 9. Finn deg en bank med rådgivere, og snakk litt med en av de. For min del avklarte jeg med rådgiveren ca. beløp jeg hadde tilgjengelig før jeg var med i noen budrunde eller hadde funnet noe interessant, og vi ble enige om å ta evt. oppdateringer fortløpende ved evt. budrunder. Et par mnd. senere da jeg skulle by tok jeg en prat med rådgiver på nytt, opplyste om hvor mye EK var steget, og fikk deretter en kjapp bekreftelse på mail om tilgjengelig totalbeløp. I budrunden ringer da megler til min rådgiver og spør "kan Frank stille med 2,5 mill.?", og får positivt svar. Du må aldri vise eller si noe til megler ang. hva finansieringsbeviset ditt viser. Megler er selgerens hjelper, og har interesse av å presse prisen opp.
 10. Har god erfaring med Anydesk etter at Teamviewer protesterte på hyppig bruk.
 11. Jeg tipper at det er lurere å varmeveksle mot et lukket system dypt nede i gruva slik at man kun trenger å overvinne rørfriksjonen ved pumping opp til overflaten, slik at det blir snakk om noen få bar i stedet for full statisk/geodetisk løftehøyde.
 12. Jeg ser at Coax er i gang med et nytt "raid" der de søker opp innlegg som omhandler oppvarming av varmtvann, og svarer på disse uavhengig om de er fra 2019 eller 2009. Forrige gang var vel i 2015/2016, og diskusjonen kan leses her: Hva koster varmtvann? Kort fortalt: Det er flere ankepunkter mot direktevarmere, men det viktigste er den store (men korte) effektbelastningen de påfører strømnettet. Infrastrukturen i strømnettet bygges ut basert på behov for effekt (kW), ikke behov for energi (kWh), og det er derfor generelt ønskelig med mindre effekter med lang varighet enn store effekter med kort varighet.
 13. Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner regelverket rundt dette i detalj, men vil du ikke kunne overføre aksjene i Holding AS helt eller delvis til din sønn direkte uten å beskatte disse nå? Dvs. som en forskudd på arv. Han overtar vel iht. kontinuitetsprinsippet din inngangsverdi på aksjene, og beskattes på vanlig måte ved evt. salg senere.
 14. Rimelig grei tur denne har vært på, annonsen er jo rene reisereportasjen: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=161903611
×
×
 • Create New...