Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
G skrev (På 20.4.2022 den 17.55):

Se det ja, nå kaller de det for 2.boosterdose. Gjelder det for 3.dose og 4.dose det da, at det har fått nytt navn til 1.boosterdose og nå blir det påfyll oppå 3. el. 4.dosen som kalles 2.boosterdose?

For immunsupprimerte er grunnvaksineringa 3 doser, og fjerdedosen blir booster. For alle andre er grunnvaksineringa 2 doser, og då skulle med andre ord fjerdedosen bli andre boosterdose.

Etter kvart vil ein vel slutte å telje antal doser, og gå over til å snakke om koronavaksiner på same måten som influensavaksiner og alle andre vaksiner. (Mor mi har sikkert fått ørten "boosterdoser" med influensavaksine gjennom åra for å seie det slik).

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
G skrev (På 20.4.2022 den 17.55):

Hittil har det vist seg at omikron-vaksiner fra selskaper som Pfizer og Moderna ikke har gitt bedre resultater enn den opprinnelige vaksinen vi har fått.

Men nå har Moderna prøvd noe nytt: En kombinasjonsvaksine som inneholder spikeproteinet fra både det opprinnelige wuhan-viruset og fra beta-viruset, som har flere like mutasjoner som omikron.

Spikeproteinet, taggene som stikker ut av coronaviruset, er «hovedingrediensen» i vaksinene.

..

– En ting er at vaksinene nå gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, men ikke like godt mot infeksjon. Så man kan håpe at ved å få dratt opp mer antistoffer mot varianter, får man bedre beskyttelse også mot infeksjon, forklarer immunologen, og utdyper:

– Effekten vil være at hvis man gir denne boosterdosen til ganske mange, i hvert fall eldre og helsepersonell, kan man få mindre spredning av virus på sykehus og sykehjem. Og det er positivt.

..

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/eELwal/immunolog-om-ny-vaksine-ser-ut-som-det-beste-vi-har-saa-langt

Sitat frå artikkelen:

Sitat

 

Deltagere fra denne studien fikk en tredje vaksinedose med enten den samme Moderna vaksinen som sist (i halv dose) eller en halv eller hel dose av en ny kombinert vaksine som inneholder en blanding av den opprinnelige vaksinen og en justert vaksine som tilsvarer beta-varianten av viruset.

Denne 3. vaksinedosen fikk deltagerne minst 6 måneder etter den 2. dosen, og de er blitt fulgt nå i inntil 12 måneder fra de fikk denne 3. dosen.

Det var 896 deltagere

Har denne justerte vaksinen vore på marknaden, og er årsaka til at ein evt. ikkje har høyrt om dette før no at betavarianten aldri fekk fotfeste i Norge?

Lenke til kommentar

Er vi ferdig med munnbindene? Det spørs hvor du skal og hvem du reiser med.

Sitat

Det er over to måneder siden Norge droppet de siste koronatiltakene. Nå følger Europas sinker etter. Andre steder i verden er det annerledes.

Sitat

Kayak.com har et kart som viser hvilke land som har reiserestriksjoner for nordmenn. De grønne landene, som er uten restriksjoner, er i klart mindretall.

De aller fleste land i verden er oransje, og har en eller annen form for restriksjoner. Flere enn ti land er røde, og i praksis umulig å besøke for de fleste nordmenn.

https://www.kayak.com/travel-restrictions?origin=NO

1523313749_Skjermbilde2022-04-22kl_22_05_50.thumb.png.8294ced49a4faeb9328570ba901fc1bf.png

 
Endret av Subara
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, minim said:

Glad jeg dokumenterte gjennomgått sykdom når passerseddel skal innføres til høsten.

Covid tok livet av estimert 3 millioner i 2020. Litt flere i 2021 sies det, og kan se ut til å bli betydelig færre i 2022 på verdensbasis.

Alkohol tok livet av mer enn 3 millioner i 2016 på verdensbasis. Da kan man anslå at alkohol tar livet av cirka 3 millioner hvert år.

Så hvis det blir koronasertifikat til høsten, så regner jeg med de skal innføre ett alkoholsertifikat, der du må bevise at du ikke er i besittelse av alkohol for å nyte samfunnets tjenester.

Å overføre alkohol til en annen person er farlig for den personen, og andre som er i kontakt med den personen, så det er viktig å vise at vi tar dette på alvor. Hvis du av en eller annen grunn har fått alkohol i blodet, så er man uberegnelig. Da er det isolasjon i 48 timer som gjelder.

Det er en del grupperinger, (i antydet negativ forstand med vilje), som kommer til å trosse denne oppfordringen, for å "leve med risikoen", eller "ta egne valg med sin egen kropp", eller noe som omhandler 'frihet'. Men det får bli deres sak hvis de ikke vil delta i den kollektive dugnaden og dermed få sine valg av samfunnets goder innskrenket.

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simon T skrev (1 time siden):

Er 2 vaksinedoser nok?

Er 100% frisk, og ingen sykdommer.

Har fått 2 doser med vaksine.

Trenger jeg en tredige, eller er d nok med det jeg har nå? (tenker på vaksine pass, ferie osv).

Litt forskjellige regler, men det ser ut til at for land i Europa, er det nok med 2 vaksinedoser hvis den siste dosen ikke er over 9 måneder gammel (270 dager).

Er den det, må man fremvise en negativ Covid-19 test eller et immunitetsbevis (bevis på gjennomgått koronasykdom).

Ving har informasjon om innreisekrav til ulike land.

https://www.ving.no/reiser/safe-travel/reiseinformasjon

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (1 minutt siden):

Problemet med den logikken @Selfuniverse er at vi har hatt store restriksjoner i hele pandemien. Uten restriksjoner og vaksiner ville bildet vært værre. I tillegg anslås offisielle dødstall å måtte ganges med 3-4.

Det blir antagelser og spekulasjoner. Mange spådde dommedag ved gjenåpning også, men det gikk helt fint. Det er mantraet som er prentet inn i oss de to siste årene for å legitimere dette hysteriet. Glad det er over i noen måneder nå.  

Endret av minim
  • Liker 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, minim said:

Kanskje vaksine ballen kan legges død nå? Glad jeg dokumenterte gjennomgått sykdom når passerseddel skal innføres til høsten.

https://www.dagbladet.no/nyheter/ny-vaksinestudie-gledelig/75794958

Det er gode nyheter, men ikke så oppsiktsvekkende egentlig. Vi vet jo fra før at immunforsvaret har en viss hukommelse. Det er bare litt bingo første gang kroppen møter nye virus. Og noen virus gjør stor skade den ene gangen.

Det betyr likevel ikke at vaksinen ikke er viktig. Mange av oss har ennå ikke blitt smittet.

Endret av Verm
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er ein viss skilnad på situasjonen i mars 2020 med eit farlegare virus i ein uvaksinert befolkning og situasjonen no med mildt omikronvirus og gjennomvaksinert befolkning. At fjerning av alle tiltak var rett no betyr ikkje at nedstenging var feil i 2020 og i 2021. Det er rart å tenkje på det no, men det er ikkje meir enn 4 månader sidan intensivavdelingane var fulle og sjukepleiarane fekk inndrege fridagar, og det med eit forsvinnande lite smittepress samanlikna med det som gjenopning og omikronvarianten førte med seg seinare i vinter.

Endret av torbjornen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
15 hours ago, GiaMahan said:

Stress og bekymringer gir jo både økt utskillelse av stresshormoner, og på den måten gi symptomer som ved long covid, selv om man egentlig har blitt frisk. Selv når man har gjennomgått alvorlig sykdom etter korona (f.eks blodpropp, hjertestans) så hjelper jo ikke stress og bekymringer på formen heller. Hadde kapasiteten vært tilstede hadde jo psykologbistand for de med gjennomgått korona vært ypperlig. Ikke unormalt å slite psykisk etter korona, fordi man mister gjerne rutiner, man er i mindre fysisk aktivitet, man har holdt seg isolert og ikke unormalt å være redd når man går igjennom noe man ikke helt har opplevd før. Akkurat når det kommer til enkelte symptomer som utmattelse, så tror jeg at man kan til en viss grad bruke kognitiv terapi for å håndtere det bedre. Når det kommer til andre symptomer som tett nese og hoste så må man jo rett og slett ta tiden til hjelp og evt medikamenter, på akkurat de symptomene der har det jo ikke så mye å si hva du tenker. 

COVID-19 is also known to cause post-acute sequelae, known as long COVID, post-COVID syndrome, or post-acute sequelae of COVID-19 (PASC).[6] This refers to the continuation of COVID-19 symptoms or the development of new ones, four or more weeks after the initial infection; these symptoms may persist for weeks and months. Post-COVID syndrome can occur in individuals who were asymptomatic for COVID, as well as those ranging from mild illness to severe hospitalization.[7] These most commonly reported sequelae include fatigue, shortness of breath, chest pain, loss of smell, and brain fog; symptoms drastically range, from mild illness to severe impairment.[8]

Kilde: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sequela

 

Jeg tror ikke du går til kognitiv terapi også er det over på 2 - 3 uker istedetfor f.eks. 8 mnd. liksom.

Jeg regner med at virus og immunforsvar har angrepet kroppen din på tur, og laget skader som kan påvises med MRI kanskje. Evt. dersom pasient er død så kan de også veldig lett legge vevsprøver under mikroskopet.

En skulle kanskje ha googlet videre på:

post-acute sequelae of COVID-19 (PASC).

Det kunne kanskje ha vært interessant at trafikkdøde som man visste at gjennomgikk long covid ble fokusert på at fikk en skikkelig grundig obduksjon for å lære mer om hvordan det ser ut rundt om i forskjellige organer, uten at ødeleggelsene som skjer når man dør av sykdom får anledning til å manifistere seg??

Endret av G
Lenke til kommentar
9 hours ago, Simon T said:

Er 2 vaksinedoser nok?

Er 100% frisk, og ingen sykdommer.

Har fått 2 doser med vaksine.

Trenger jeg en tredige, eller er d nok med det jeg har nå? (tenker på vaksine pass, ferie osv).

Desverre så går gyldigheten ut etter noen mnd. for reise. Antall mnd. er jo lett å lese seg opp på hos helsemyndighetene våre. Husker i farten ikke om det var 6 el. 9 mnd. etter siste dose. Men det utrygge blir om verden til slutt tar til fornuft og gir seg på de strenge reglene, na etter at omikron kom. Eller om noen land tviholder på det. Anbefaler deg ikke å reise til Kina eksempelvis.

Alternativ til vaksine er jo enten å få påvist med sertifikat via påviselig test at du fikk naturlig immunitet, spesiellt om du fanger dette når du faktisk har påviselig virus i kroppen. Eller dersom du er vaksineskeptiker at du tar karantenetiden i utlandet i det landet du skal til. Koster jo sannsynligvis noe penger i hotellopphold det da.

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (2 timer siden):

Desverre så går gyldigheten ut etter noen mnd. for reise. Antall mnd. er jo lett å lese seg opp på hos helsemyndighetene våre. Husker i farten ikke om det var 6 el. 9 mnd. etter siste dose. Men det utrygge blir om verden til slutt tar til fornuft og gir seg på de strenge reglene, na etter at omikron kom. Eller om noen land tviholder på det. Anbefaler deg ikke å reise til Kina eksempelvis.

Alternativ til vaksine er jo enten å få påvist med sertifikat via påviselig test at du fikk naturlig immunitet, spesiellt om du fanger dette når du faktisk har påviselig virus i kroppen. Eller dersom du er vaksineskeptiker at du tar karantenetiden i utlandet i det landet du skal til. Koster jo sannsynligvis noe penger i hotellopphold det da.

Har ikke hatt noe covid, og tviler på jeg får d heller 😂 føler meg allerede naturlig imun.

 

vaksinene tar jeg kun for Covid pass.

Lenke til kommentar
11 hours ago, minim said:

Det blir antagelser og spekulasjoner. Mange spådde dommedag ved gjenåpning også, men det gikk helt fint. Det er mantraet som er prentet inn i oss de to siste årene for å legitimere dette hysteriet. Glad det er over i noen måneder nå.  

Det eneste hysteriet har vært de som ikke har klart å se sammenhengen mellom tiltakene som er gjort inkludert vaksineringen og hvordan det har hjulpet oss å åpne samfunnet igjen. Det er ingen antakelser og spekulasjoner. Andre land som ikke har kjørt samme løpet som Norge hatt vesentlig høyere dødstall. Tiltakene vi har hatt har langt i fra vært de verste men er årsaken til at vi har kommet godt gjennom dette og nå kan nyte hverdagen igjen, med de fleste av våre sårbare familiemedlemmer med på besøk og selskap.

Selv om dette har vært en læreprosess aka "lære mens man går" så synes jeg Norge har gjort det meget bra sammenlignet med en del land. "Jern Erna" og andre gjorde en god jobb på tross av den enorme utfordringen dette var.

Endret av Theo343
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
54 minutes ago, Simon T said:

Har ikke hatt noe covid, og tviler på jeg får d heller 😂 føler meg allerede naturlig imun.

 

vaksinene tar jeg kun for Covid pass.

Ja forstod det. Men, tanken om å få bekreftet smitte for å peke til gjennomgått covid via papirbevis, er vel ikke helt dumt. Du kan få omikron mer enn en gang. Så kanskje teste litt av og til 🤣

Lenke til kommentar
Theo343 skrev (3 timer siden):

Det eneste hysteriet har vært de som ikke har klart å se sammenhengen mellom tiltakene som er gjort inkludert vaksineringen og hvordan det har hjulpet oss å åpne samfunnet igjen. Det er ingen antakelser og spekulasjoner. Andre land som ikke har kjørt samme løpet som Norge hatt vesentlig høyere dødstall. Tiltakene vi har hatt har langt i fra vært de verste men er årsaken til at vi har kommet godt gjennom dette og nå kan nyte hverdagen igjen, med de fleste av våre sårbare familiemedlemmer med på besøk og selskap.

Selv om dette har vært en læreprosess aka "lære mens man går" så synes jeg Norge har gjort det meget bra sammenlignet med en del land. "Jern Erna" og andre gjorde en god jobb på tross av den enorme utfordringen dette var.

Da er du rimelig ignorant/blind om du ikke har sett at tiltakene overhode ikke samsvarte med risikoen vi har stått ovenfor. Ungdommer har blitt frarøvet ungdomsårene sine selv om de ikke har stått ovenfor en risiko større enn influensa og slik kan en forsette med eksempler. I mars når ting var ukjent så kan man forsvare en overreaksjon på denne måten, men nå ved nyttår var det et hysteri uten like og tiltak sto overhode ikke i stil med risiko. 

Så klart er det antagelser og spekulasjoner. Det eneste vi vet med sikkerhet er at tiltakene ikke sto i stil med risikoen all den tid vi hadde underdødlighet midt i en pandemi. Du kan ikke si at vi hadde fått 3-4 ganger så mange døde uten tiltak/vaksiner da en rett og slett ikke vet dette. En må også tenke på at veldig mange av de som døde i pandemien både her og i f.eks Sverige var kommet i en alder der de gjerne hadde dødd av influensa om det ikke var for covid så det blir for snevert å ikke se på over/under dødlighet totalt sett da ingen har overlevd livet enda og snitt alder på corona dødsfall tross  alt er svært høy i Norge. Tett på forventet levealder var det ikke?

Det er dessuten få som snakker om at man ikke skulle ha noen tiltak. En kunne  skjermet de i risiko gruppene uten å stenge ned et helt land. En må ikke legge seg på kina-linjen med nedstenginger og drakoniske tiltak. 

Andre land som f.eks sverige som ikke kjørte en like stram linje gikk det jo veldig fint med. De lå omtrent på normal dødlighet. Se lenke under. https://forskning.no/media-partner-samfunnsmedisin/covid-dodeligheten-i-sverige-ikke-sa-hoy-som-antatt/1946410

Årsaken til at v i kan nyte hverdagen igjen er ikke tiltakene selv om det føles bra å slå seg på brystet med det, men at pandemien ble politisk avsluttet. Tallene gikk jo opp noe som forventet, men det har gått helt fint likevel. For de aller fleste er jo ikke dette spessielt farlig og ihvertfall ikke omikron. 

 

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...