Gå til innhold

Hvor mye ville du leid for om du får 18.000 i netto?


Gjest 4837c...352

Anbefalte innlegg

Gjest 4837c...352

Fått aap, og skal ha oppfølging pga depresjon, tvangstanker osv. Jeg har oppspart fra før, nesten 200.000 i egne penger. 60.000 ca i gjeld som betales ned. 
 

Har vært i jobb før.
 

Jeg bor hos foreldre og mistrives av forskjellige grunner. Krangler fort med mamma. Lei av søster som ikke lar tingene mine i fred (stjeler laderne, hårprodukter selv om hun har mye eget) osv. Er heller ingen by. 
 

Oslo er det jeg ser på og har bodd der før. Vært på visning men det er virkelig dyrt. Overpriset by. Betale store sumer for å kunne gå på masse asfalt. Kjenner ikke så mange heller, folk der er vanskelige å komme inn på og jeg har også vansker med å få interesse for andre. 
 

Ser man må opp i pris en del for å bo greit. Viktigst for meg er å bo fint. Skal jeg bo billig, trangt og gammelt/skittent kommer jeg til å leve på gata. Det vil si vandre rundt på kafe, noe som også er dyrt. 
 

Vurderer kun 2 av de jeg så på. En avsides men hadde alt for meg selv. Kan bli veldig ensomt men også behagelig. 8000 mnd. Andre er strøkent sentralt kollektiv 7200. Ser også utenfor, men er dyrt over alt, særlig om man skal bo alene. Jeg søker jobber i tillegg og føler Oslo er stedet med mest muligheter. Vil ikke flytte til steder jeg har bodd før, da det føles som å dra tilbake til fortiden. Veldig deprimerende. Vil heller ikke til byene der mange av mine mobbere bosatte seg. 

Vurderer å dra tilbake og se på flere. Har tilgang til leiligheter der så overnatter gratis. 

tips mottas med takk :)

Anonymous poster hash: 4837c...352

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvor mye som er innafor å betale for leie kommer jo an på hva dine økonomiske mål er. Har du noen langsiktige mål rundt sparing? Det som bestemmer mest på hva som er greit å betale for å bo er hvor mye penger du ønsker å ha til overs etter at alle  nødvendige utgifter er betalt.

Kan jeg spørre hvor erfaren du er med å bo på egenhånd? Om du ikke har gjort det noe særlig kan SIFO sitt referansebudsjett gi deg en pekepinn på hvilke andre utgifter du kan regne med.

https://www.oslomet.no/om/sifo/referansebudsjettet

 

Lenke til kommentar

Beklager min rare åpningslinje, men min kjære venn, ikke engang vurdér å betale enten over 4000 uten at alt er inkludert, eller 6000 hvis alt er inkludert.

Du kommer bare til å begynne å føle at du kaster bort penga dine.

Mitt råd til deg er å begynne å få en skikkelig lås på døra di, og behandle rommet ditt hjemme som din lille leilighet. Ha badetinga dine i en egen boks som du tar med til badet når du skal bruke badet. Kjøp oppbevaringsbokser som du har i kjøleskapet, som du har en liten lås på. Dette er så klart fordi jeg leser at samarbeidet hjemme ikke går så bra.

Men hovedpoenget: Når du bor hjemme og sparer de pengene, så kan du bruke et par tusen hver måned på å reise litt. Komme deg ut hjemmefra. Ta buss, tog, hva enn, kanskje besøke noen bekjente i noen dager. Forsvinne hjemmefra fra tid til annen, så du får litt luft i alt sammen. Dét er noe jeg gjerne skulle ønske jeg tenkte på tidligere i livet.

Jeg har leid omtrent 7 forskjellige leiligheter i forskjellige prisklasser i byer på sør-østlandet. Ikke i oslo. Jeg tror faktisk ikke jeg ville bodd i oslo, det er for ekstremt der. For mye ekstreme tilstander. Og som du skriver, veldig dyrt.

Den billigste var en ett-roms til 3500 per måned, med tilhørende knøttlite bad, betalte strøm, tv og internett selv. Det gikk "greit" som det var, men det var smått. Det er slitsomt å bo så smått. Men det spørs så veldig på fokuset og hva man gjør det til. Det gikk jo greit.

Den dyreste jeg leide var ca 9000 kr, da også pluss strøm, inkludert tv og internett. Det ble en gedigen skuffelse. Strømdelen av huset var dysfunksjonelt. Sikringsskapet var i andre etasje, der en leienabo bodde. Strømmen var underdimensjonert, så den gikk omtrent 3 ganger hver uke, noen ganger oftere. Utleier gadd aldri å gjøre noe med det. Det var så mye kødd og styr etter en stund at jeg valgte å gå rett på finn og finne det billigste jeg fant. Da fant jeg et sted litt utenbys (avhengig av buss), til 5000 per måned inkludert ALT! Strøm, tv og internett. Det var en mur-kjellerleilighet, men jeg kjøpte en luftavfukter, så det ble med én gang mye bedre inneklima. Eierne var ekstremt vennlige og snille. Der hadde jeg tenkt å bo i 10-15 år og spare penger, men så fikk jeg lån via husbanken. Så nå står jeg i boliggjeld til over ørene ... Men å eie sitt eget gir virkelig ro i psyken. Når man leier, så kaster man egentlig bare bort sin egen tid og penger.

Alt spørs bare på fokus. Men min største lærdom etter 15 år på boligleiemarkedet er: Lei det billigste du finner og lær deg å like det. Da er -vanligvis- utleierne snillest mulig. Leier du dyrt, vil du angre og få problemer. Hadde en bekjent som lagde en liten ripe i en dørkarm, og utleier forlangte skifte av alle karmer til 2000 kr for materialer og jobb. Og det var masse krangling (som jeg opplevde).

Og ja, det aller beste rådet, er å bo hjemme, lage en økonomisk plan, og kjøpe ditt eget lille vedlikeholdsfrie (helst murstein uten kjeller), hus litt utenbys i en middels stor by. Uten naboer.

Å kjøpe en solid leilighet i byen kan være ok, men da må man virkelig vite hva man kjøper. Dette med støy er en stor faktor i dag, viktig å vite at en ikke hører alt hva naboen driver med. Miljø er noe å tenke på også, så man ikke får 3 rusboliger som naboer .. ikke for å stigmatisere, men da blir det ofte mer kaotisk.

Å øke samarbeidsviljen hjemme er heller ikke dumt. Jeg skulle ønske vi hadde det hjemme også. For eksempel: Hvis 4 familiemedlemmer (2 voksne og 2 ungdom) fokuserer all sin innsats på å betale ned huslånet. Da klarer man kanskje å betale ned 30 000 kr per måned. Da tar det ikke så mange år å betale ned alt. Så, kan familien begynne å spare. Når man så har spart en sum man mener er riktig, så kjøper man den første leiligheten eller boligen til den ene ungen. Fremdeles fokuserer alle på å betale ned lånet og dermed spare opp igjen.

Jeg har en tro på at hvis alle i en familie fokuserer sin innsats, så vil alle bli gjeldfrie fortere, og dermed få mer frihet fortere! Dét er jo noe alle ønsker seg, fortest mulig. Det styrker også samholdet i familien, man lever lettere sammen, fordi alle har et felles mål og går ikke bare og surrer rundt føttene på hverandre. Men da må alle følge planen. Du kan jo være den som starter kulturen i familien din.

Dette er bare mine tanker basert på erfaring. Om det er toalt irrelevant for deg må du bestemme selv...

Lenke til kommentar
Taurean skrev (32 minutter siden):

For eksempel: Hvis 4 familiemedlemmer (2 voksne og 2 ungdom) fokuserer all sin innsats på å betale ned huslånet. Da klarer man kanskje å betale ned 30 000 kr per måned. Da tar det ikke så mange år å betale ned alt. Så, kan familien begynne å spare. Når man så har spart en sum man mener er riktig, så kjøper man den første leiligheten eller boligen til den ene ungen. Fremdeles fokuserer alle på å betale ned lånet og dermed spare opp igjen.

Må bare kommentere denne.
Om man f.eks skal da kjøpe 3 boliger til la oss si 2,5 millioner hver, altså 7,5 millioner totalt.
Så vil sistemann flytte ut i sin egen bolig etter 20 år. Sparer man fra yngstemann er 18, vil personen forlate redet som 38-åring.
Altså skal man bo på gutterommet til foreldrene sine med kone og barn muligens i tenårene før man får forlate.

Å være nesten 40 før man flytter fra gutterommet tror jeg ikke er bra for noen parter..

  • Liker 5
Lenke til kommentar
aklla skrev (7 minutter siden):

Må bare kommentere denne.
Om man f.eks skal da kjøpe 3 boliger til la oss si 2,5 millioner hver, altså 7,5 millioner totalt.
Så vil sistemann flytte ut i sin egen bolig etter 20 år. Sparer man fra yngstemann er 18, vil personen forlate redet som 38-åring.
Altså skal man bo på gutterommet til foreldrene sine med kone og barn muligens i tenårene før man får forlate.

Å være nesten 40 før man flytter fra gutterommet tror jeg ikke er bra for noen parter..

Spørs på fokus ^^ Fokus fokus fokus.

Lenke til kommentar

Hvorfor må du bo i Oslo by? 

Lillestrøm ligger kun 10 minutter med tog unna sentrum. Fint sted, nærme natur og alt du trenger + mer til. 

Jeg hadde funnet meg et kjekt lite småsted sentralt langs toglinjen mellom Oslo og Hamar. Det å by midt i gryta er som du sier dyrt. Dessuten tror jeg det er bedre for psyken din dersom du bor litt mer "landlig". 

Kollektiv bør du holde deg unna dersom du sliter med depresjon, ocd og lignende.

Mange små steder rundt Oslo sliter med fraflytning. Du har litt egenkapital, så det er ikke utenkelig at du kan du et svært gunstig boliglån gjennom Husbanken. Hvis du er villig til å flytte en time eller to fra Oslo kan du faktisk få deg en ganske flott plass for litt over millionen.

Lenke til kommentar
freddy85 skrev (23 minutter siden):

Link gjerne til en finn annonse

Du kan jo søke selv... men ok ok.
https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=194938034
875 000,- på Kongsberg. 1 time og 10 minutter med tog fra Oslo

https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=195497934
1 050 000,- på Hønefoss. 1 time og 20 minutter med tog fra Oslo.

https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=188494899
990 000,- Ørje, like ved Svenskegrensa.... 1 time og 10 minutter med bil fra Oslo

Har fulgt med en stund. Boliger i denne prisklassen blir solgt kjapt, så det som ligger ute nå er ikke det "flotteste" jeg har sett. Men med litt tålmodighet finner man mye bra. Er faktisk overrasket over hvor rimelig prisnåvet ligger når man legger seg mellom Hamar og Lillehammer. Der jeg har sett eneboliger til 500 000,- Ikke så sentralt. Men allikevel. 
Se selv: https://www.finn.no/realestate/homes/search.html?q=lillehammer&sort=TOTAL_PRICE_ASC

Endret av Kris85
feil link
  • Liker 1
Lenke til kommentar
freddy85 skrev (23 minutter siden):

Link gjerne til en finn annonse

Skien f.eks er 2 timer fra Oslo. Der finner man 13 annonser på boliger med totalpris under millionen nå. Det samme vil man kunne finne i andre byer 1-2 timer rundt Oslo. Kan ikke skjønne helt hvorfor du skal ha en enkelt link? Tror du at bolig til under en million er en enhjørning? Da bør du i såfall kanskje realitetsorientere deg litt. 

Endret av Kron
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man får ikke noe som er anstendig i Oslo hvis man ønsker bo alene for under 10000,- da ex strøm.

Da snakker jeg kjøl/frys, oppvaskmaskin, vaskemaskin og sovealkove.

Hvis man kan leve med hybelkjøkken, sovesofa, fellesvaskeri så kanskje man finner noe til 8500,-

Betaler selv 9000 ved Grunerløkka, men må dele 55kvm med en til og har 

-garasjeplass med elbil lader

-stort soverom og alt av komfort som kjøl/frys, stort bad, vaskemaskin, oppvaskmaskin, stor bod, heis, masse grønt områder.

Når jeg eide selv så kostet lån på min egen 33kvm leilighet 7000,-🙄 Men selv om jeg har betjent leier opptil 12500 alene så får jeg ikke lån der kostnaden også ved 2,5% rente økning (pre covid) er 10500,-😅

Min inntekt pr idag er samme som trådstarter grunnet covid, men jeg har null gjeld, og grei sum penger investert i div.

 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (12 timer siden):

Hvor mye betaler du i renter på lånet ditt?
Hadde kanskje vært en fordel å betale det ut da du uansett vil få tilsvarende mindre i lån

Jeg betaler ned på lånet. Renter husker jeg ikke, men det står på skatteetaten. Var hos banken for en stund siden og de sa at de anbefalt ikke å kaste inn alt?? At det bør trekkes gradvis. Har også hørt at det kan lønne seg å ha lån for da får du mindre skatt eller noe slik. Men folk sier alt, så jeg vet ikke hvem jeg skal høre på. 

Lenke til kommentar
Gjest 6c94c...ca6
Urealistisk skrev (9 minutter siden):

Jeg betaler ned på lånet. Renter husker jeg ikke, men det står på skatteetaten. Var hos banken for en stund siden og de sa at de anbefalt ikke å kaste inn alt?? At det bør trekkes gradvis. Har også hørt at det kan lønne seg å ha lån for da får du mindre skatt eller noe slik. Men folk sier alt, så jeg vet ikke hvem jeg skal høre på. 

Du vet ikke hva renta på lånet ditt er? Står på skatteetaten? What? 

Hva slags lån er det snakk om? 

Anonymous poster hash: 6c94c...ca6

Lenke til kommentar

Hadde jeg ikke hatt mer enn 18k i netto, så ville jeg nok funnet meg det billigste jeg fant. Å betale seg ihjel å ikke ha noe til overs er ikke akkurat noe som frister. 

Du skal ha penger til mat og det går FORT 4.000 kroner til mat i måneden, inkludert husholdningsartikler du trenger. (hvis du er alene) Har du bil? tar du buss? etc.? Så blir dte vel alt fra en 1000-lapp der også og oppover. Pengene får fort bein å gå på, så 10.000 i måneden mener jeg er alt for dyrt. 

Bo ett sted du kan få spart litt penger, så får du heller leve med at ikke standarden er på topp. 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (Akkurat nå):

4000 i måneden på mat?
Viss du spiser ute hver dag så vil det nok det

Jeg er under 1k i måneden på mat

Det regnestykket må du vise meg som viser at du spiser for under 1000 kroner i måneden, inkludert kjøpt av husholdninsartikler. I løpet av en måned kjøper man veldig mye mer enn man tror når dte gjelder mat og ting til husholdningen som dasspapir, tannkrem, deodorant, sjampo, vaskemidler oppvasktabletter, lørdagskos med pizza etc. brus osv. osv. 

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (13 minutter siden):

husholdningen som dasspapir, tannkrem, deodorant, sjampo, vaskemidler oppvasktabletter

Alt dette holder det å kjøpe 1-2 ganger i året om du er alene
Kjøper alltid på tilbud

Sitat

lørdagskos med pizza etc. brus osv. osv. 

Lørdagskos, eller for min del, på søndager, er bonus for at jeg ikke kjøpte godteri etc resten av uken
Brus drikker jeg kun på jobb, dekt av arbeidsgiver

Endret av Dubious
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...