Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skranken, et juridisk diskusjonssted om juridiske problemstillinger fra himmel til jord..


KVTL

Anbefalte innlegg

Hva skal et nabovarsel via Altinn inneholde? konteksten er et nabolag med 20 boenheter som nå skal få et tun 2 (boligfelt) med tilsvarende, og i den forbindelsene er det sendt ut et varsle vianevnte portal. Problemet er at ingen av oss forstår endringene; det er 4-5 tegninger med noen ringet - ut områder, men er jo umulig å si hva dette betyr når det ikke er en tekst eller forklaring til hva det er.

Kan vi kreve at det som minimum skal være noen stikkord hva endringene er, og hvor / hva er loven her? Av det jeg har funnet så står det (via Oslos hjemmeside) at varselet må forklare hvordan vi blir påvirket, og jeg mener jeg at dette ikke er utfylt når 20 personer ikke forstår hva varselet sier.

Endret av The Very End
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Nimrad said:

Hva for noe?

Beklager, et tun (forbasket mobil). Kort fortalt er det en form for boligfelt på rundt 20 boliger som skal bygges i 6 etapper, hvor vi nå er første. I tegningene vi har fått så ser vi dette merket på kart, men så er det også masse ringer rundt veier, broer og tilsynelatende områdene rundt busstoppene - men vi aner ikke hva disse endringene er da det bare er røde ringer 😕

Lenke til kommentar

Nabovarsler reguleres av plan- og bygningsloven § 21-3 og byggesaksforskriften § 5-2. Sistnevnte sier dette om hva varselet skal inneholde: 

Sitat

Varsel skal inneholde de opplysninger etter § 5-4 som skal gis ved søknad, i den grad det berører naboers eller gjenboeres interesser. Målsatt situasjonsplan, snitt- og fasadetegninger skal vedlegges varselet, med mindre det ikke er relevant. Når tiltaket medfører endret bruk, skal nabovarsel også inneholde opplysninger om tidligere bruk. Dersom tiltaket er avhengig av dispensasjon, skal det opplyses om hvilken bestemmelse det er behov for å dispensere fra. Hvis dispensasjonen berører interesser til naboer eller gjenboere, skal begrunnelsen for søknaden om dispensasjon vedlegges. Nabovarsel og kvittering for nabovarsel kan gis ved elektronisk kommunikasjon, personlig overlevering eller registrert postsending.

I korte trekk er det ingen eksplisitt plikt til å gi et tilpasset nabovarsel. Det man plikter å gi er det samme som man plikter å gi kommunen i søknaden. 

Hvis man fortsatt har spørsmål etter nabovarselet må man spørre naboen. Hvis ting er uavklart er dette i seg selv en merknad man kan å gi - "jeg mener at varselet er uoversiktlig og at nabovarselet ikke gir nok informasjon til å vurdere hvordan tiltaket påvirker min eiendom". Man plikter nemlig å redegjøre til kommunen for hva man gjør med merknader fra naboer. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Nei. Regelverket er temmelig strengt når det kommer til utlevering av opplysninger i straffesak til allmennheten. Se politiregisterforskriften § 9-8. Pressen i Norge ønsker seg et lempeligere regelverk likt det Sverige har, men har ikke blitt hørt i de siste rundene dette har vært på agendaen.

Dommer kan du imidlertid få tak i ved å henvende deg til retten, eller ved å f.eks. slå opp på Lovdata. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest 9ddd4...fa2

Har NAV arbeid tilgang til henvisninger sendt fra fastlege til sykehus/spesialist?

Plutselig fikk jeg høre i en setting ibm NAV-tiltak, noe som jeg kun har fortalt fastlegen, og som var brukt til henvisning til spesialisthelsetjenesten. Veldig merkelig.

Anonymous poster hash: 9ddd4...fa2

Lenke til kommentar

Generelt sett kan man anta at alt som har blitt sagt til helsepersonell kan være tilgjengelig for NAV eller HELFO. Etatene har en svært vid adgang til å pålegge helsepersonell (og andre som yter tjenester mot refusjon fra trygden), offentlige virksomheter, forsikringsselskaper, banker, regnskapsførere, og arbeidsgivere å gi dem informasjon som kan være relevant for saksbehandlingen deres. 

Det er imidlertid ingen automatikk i det - NAV får ikke uten videre kopier av henvisninger, journalnotater, med videre. De må be om dem. 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest 9ddd4...fa2

Tusen takk for svar. Da er det sikkert fastlegen som har sendt det til NAV. Bare litt dumt det som sto i henvisningen er blitt misforstått/feil- fordi var skrevet av turnuslege, og nå brukes den infoen. 

Anonymous poster hash: 9ddd4...fa2

Lenke til kommentar
Gjest 9ddd4...fa2
Simen1 skrev (På 2.12.2023 den 2:05 PM):

 

https://www.nrk.no/norge/omfattende-personvernbrudd-i-nav-1.16611483

Min markering med rødt. Kanskje du er en av de rammede?

Godt mulig! Takk. Men jeg kan vel ikke gjøre noe med det …

 

 

Kan man få utvidet maksdato på sykepenger etter maksdato er gått? jeg har visst 2 uker ferie tilgode og er 100% sykemeldt, maksdato gikk nettopp ut, og har ikke tenkt over at jeg burde tatt dem ut før…

Anonymous poster hash: 9ddd4...fa2

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest 9ddd4...fa2

Har man rett på å vite av Politiet hva som skjer/skjedd i naboleiligheten når det de masse politi med skjold og alt utenfor?

Jeg prøvde å ringe 112 men de sa at det ikke var noe jeg trengte å bekymre meg for så lenge jeg holdt med rolig, men man burde jo få vite om det er noe mam burde bekymre seg for osv i fremtiden?

Anonymous poster hash: 9ddd4...fa2

Lenke til kommentar

Når man ønsker å fremme krav om ekstraordinær generalforsamling til et styre i et borettslag så er det krav om at "(..) minst en tiendedel, dog minst tre, av andelseierne skriftlig krever det (...)"

Hva er godkjent som skriftlig?

Vil eksempelvis en oversendelse av resultater av en Google Form være godkjent som skriftlig?
 

Lenke til kommentar

Skriftlig betyr rett og slett "ikke muntlig". Om skriften er på papir eller elektronisk er ikke av betydning. Det er dog noen andre hindre i loven for et slikt Google Forms-krav. 

Hvordan meldinger og krav skal gis til borettslaget reguleres av burettslagslova § 1-6 annet og tredje ledd: 

Sitat

(2) Når ein andelseigar skal gi meldingar og liknande etter denne lova til laget, kan han eller ho gjere dette ved bruk av elektronisk kommunikasjon til den e-postadressa eller på den måten laget har fastsett for dette føremålet.
(3) Krav i lova om at meldingar og liknande skal vere skriftlege eller givast skriftleg, er ikkje til hinder for elektronisk kommunikasjon.

For å kreve ekstraordinær generalforsamling må "minst to andelseigarar som til saman har minst ein tiandedel av røystene krev det og samtidig seie[] kva saker dei ønskjer skal takast opp". 

Et slikt krav er en melding eller lignende etter § 1-6 annet ledd. En andelseier som vil fremme et slikt krav må gjøre det "til den e-postadressa eller på den måten laget har fastsett for dette føremålet". 

For at Google Forms skal regnes som en gyldig måte å fremme krav på må borettslaget (dvs. styret) ha godkjent at Google Forms benyttes til dette formålet. Hvis ikke må den enkelte andelseier henvende seg til borettslagets epostadresse (eller annen kanal, f.eks. Vibbo, Lettstyrt, eller lignende). 

Her er det en viss forskjell mellom papir og elektronikk. Med fysisk kommunikasjon er det ikke et krav om at den enkelte andelseier personlig fremmer krav for styret - man kan ha en underskriftsliste og gå rundt i gangene og samle underskrifter, og dette vil bli regnet som at den enkelte andelseier fremmer et krav (selv om kun én andelseier leverer kravet med 15 underskrifter). Med elektronisk kommunikasjon er det krav om at man følger lagets retningslinjer for elektronisk kommunikasjon. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest 9ddd4...fa2

Hva gjør man når selskapet som har bygget leiligheten (min) i sameiet, ikke eksisterer lengre, og det er nå oppdaget feil på anlegget, altså en reklamasjon?

 

Anonymous poster hash: 9ddd4...fa2

Lenke til kommentar
Gjest 9ddd4...fa2 skrev (45 minutter siden):

Hva gjør man når selskapet som har bygget leiligheten (min) i sameiet, ikke eksisterer lengre, og det er nå oppdaget feil på anlegget, altså en reklamasjon?

Du kan reklamere direkte til underleverandør eller finne fram informasjon om garantien som skulle vært stilt ved overtakelsen.

Lenke til kommentar

er det "opphavsrett" eller "copyrights" på navn/etternavn på døde/historiske personer?

på AliExpress har man bl.a. såkalte customizable klokker/urskiver der man selv kan sende inn ønsker om logo, navn/tekst

6GUCP0b.png

kan jeg f.eks. sette Max Manus der? Ikke tenkt til det på stående fot, men nysgjerrig på jussen. Er muligens forskjell på ett-eksemplar til privat bruk vs. kommersiell salg/formål også?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...