Gå til innhold

Den nye Forumkaféen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For de som lenge har lurt på om poteten er en grønnsak eller ikke, har jeg nå endelig fått et langt og godt svar fra Fagforum for potet.

 

 

 

Potetknollen utvikles på underjordiske stengelutløpere (stoloner) og morfologisk er potetknollen en modifisert stengel – iflg professor (emeritus) Lars Roer på Ås.

Botanisk sett er potetplanta en staude, som ved begynnelsen av hver vegetasjonsperiode utvikler seg fra underjordiske lagringsorganer.

Potetplanta hører til søtvierfamilien, og har det latinske navnet Solanum tuberosum.

 

Vi har i all praksis holdt potetknollene utenfor grønsaksbegrepet, ikke minst på grunn av omfanget av potetdyrkinga og potetkonsumeringa.

Potet brukes tradisjonelt til middagsmåltidet, og det er fra forrige århundre anerkjent at middagstallerkenen er delt i 3 like store deler:

1. Kjøtt/fisk

2. Poteter (ris)

3. Grønnsaker

som til sammen utfyller hverandre til et fullverdig måltid med protein, fett, karbohydrater og mineraler/vitaminer/antioksydanter.

I de siste åra har poteta i mange sammenhenger blitt mer «eksklusiv», og har mistet noe av sin plass i det norske kostholdet til ris/pasta/pizza.

Dette har medført at poteter har havnet sammen med grønnsaker i mange miljøer, ikke minst i kokkebransjen som har minimalisert sin bruk av knollene, samtidig som kokkene utvikler dette utmerkede råstoffet til de lekreste retter. (Forrige helg fikk jeg «potetkrem» i tillegg til kjøtt og grønnsaker.)

 

Det hører også med at potetknollene i Norge blir bearbeidet til pommes frites, chips, potetflakes, potetmel, potetstivelse, viktig ingrediens i kjøtt- og fiskefarseprodukter, lomper, seigmenn og akevitt, og har en større plass i samfunnet enn vi vanligvis tenker på. Potet er verdens tredje viktigste matplante, bare slått av hvete og ris, og er i sterk utvikling i Asia. Kina er verdens største potetprodusent.

 

At poteta er havnet i www.frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker) kan føre til usikkerhet om hvor den hører hjemme, men det er helst av organisatoriske/økonomiske årsaker.

 

Vår konklusjon er at poteter fortsatt står utenfor grønnsaker

 

mvh

Vennlig hilsen

Fagforum Potet

Per Y. Steinsholt

 

 

 

Sånn i tillegg til svar fra en professor ved naturhistorisk museum i England med doktorgrad i potet, Bama og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

For de som lenge har lurt på om poteten er en grønnsak eller ikke, har jeg nå endelig fått et langt og godt svar fra Fagforum for potet.

 

 

 

Potetknollen utvikles på underjordiske stengelutløpere (stoloner) og morfologisk er potetknollen en modifisert stengel – iflg professor (emeritus) Lars Roer på Ås.

Botanisk sett er potetplanta en staude, som ved begynnelsen av hver vegetasjonsperiode utvikler seg fra underjordiske lagringsorganer.

Potetplanta hører til søtvierfamilien, og har det latinske navnet Solanum tuberosum.

 

Vi har i all praksis holdt potetknollene utenfor grønsaksbegrepet, ikke minst på grunn av omfanget av potetdyrkinga og potetkonsumeringa.

Potet brukes tradisjonelt til middagsmåltidet, og det er fra forrige århundre anerkjent at middagstallerkenen er delt i 3 like store deler:

1. Kjøtt/fisk

2. Poteter (ris)

3. Grønnsaker

som til sammen utfyller hverandre til et fullverdig måltid med protein, fett, karbohydrater og mineraler/vitaminer/antioksydanter.

I de siste åra har poteta i mange sammenhenger blitt mer «eksklusiv», og har mistet noe av sin plass i det norske kostholdet til ris/pasta/pizza.

Dette har medført at poteter har havnet sammen med grønnsaker i mange miljøer, ikke minst i kokkebransjen som har minimalisert sin bruk av knollene, samtidig som kokkene utvikler dette utmerkede råstoffet til de lekreste retter. (Forrige helg fikk jeg «potetkrem» i tillegg til kjøtt og grønnsaker.)

 

Det hører også med at potetknollene i Norge blir bearbeidet til pommes frites, chips, potetflakes, potetmel, potetstivelse, viktig ingrediens i kjøtt- og fiskefarseprodukter, lomper, seigmenn og akevitt, og har en større plass i samfunnet enn vi vanligvis tenker på. Potet er verdens tredje viktigste matplante, bare slått av hvete og ris, og er i sterk utvikling i Asia. Kina er verdens største potetprodusent.

 

At poteta er havnet i www.frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker) kan føre til usikkerhet om hvor den hører hjemme, men det er helst av organisatoriske/økonomiske årsaker.

 

Vår konklusjon er at poteter fortsatt står utenfor grønnsaker

 

mvh

Vennlig hilsen

Fagforum Potet

Per Y. Steinsholt

 

 

 

Sånn i tillegg til svar fra en professor ved naturhistorisk museum i England med doktorgrad i potet, Bama og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Lenke til kommentar
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
×
×
  • Opprett ny...