Gå til innhold

Bønder og statlig sponsing - Les 1. innlegg


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Men kan ikke bøndene bare kutte ut mellommannen? for de som er i nærheten av store byer starte opp egen lokal butikk og skaffe litt hjelp så selger du selv det du produserer der.

Så middelmannen er borte så de sitter igjen med utrolig mye mer penger samt vil tro de vil kunne konkurrere mot de storkarene karene som har monopol på alt, win-win?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er det de har gjort med Gilde og Tine, men vi kan ikke ha det sånn at vi går i en butikk og kjøper kjøtt, en annen for melkevarer og en tredje for tørrvarer.

 

En annen ting er at det muligens er på tide å slutte å kjøpe mat hos de store kjedene og fokusere mer på f.eks. coop og lokale alternativer. (Der det fremdeles finnes lokale alternativer)

Lenke til kommentar

Det er det de har gjort med Gilde og Tine, men vi kan ikke ha det sånn at vi går i en butikk og kjøper kjøtt, en annen for melkevarer og en tredje for tørrvarer.

 

En annen ting er at det muligens er på tide å slutte å kjøpe mat hos de store kjedene og fokusere mer på f.eks. coop og lokale alternativer. (Der det fremdeles finnes lokale alternativer)

 

COOP er en av de største kjedene.

 

Alle butikken kan da ikke selge alt av mat , heller.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Kommentaren cherry-picker informasjon i stor grad. Prosenten som er oppgitt ser ut til å være kun direkte tilskudd, Later som mat er billig i norge bare fordi v har høy inntekt. Later som problemet er inntekten til den gjennomsnittlige bonde, osv. Problemet er at vi ikke trenger 45 000 bønder. Det må effektiviseres. Gjennomsnittsareal er rett over 200 dekar. De burde vært det mangedobbelte..

 

AtW

 

Kanskje det, men desverre går dette begge veier...

Jeg vet at maten koster enormt mye mer i butikk enn hva bonden får for samme vare, og selve yrket er dårlig betalt og særdeles lite verdisatt. Jeg mener at jordbruk er viktig, viktigere enn at folk vil ha mer penger til viss vass som ny hytte osv. Overdriver, men det er en viss sannhet i det.

Det er viktig at ett land greier og produsere mat nok til og være selvforsynte, ihvertfall til en viss grad.

Viss man tenker langsiktig så er det ikke usannsynlig at dette vil være viktig, selv om det kanskje ikke er det i dag.

Jeg kan være enig med at noe bør gjøres for det er noe feil med dagens system, men jeg synes man gambler viss man skal bli totalt avhengige av import.

Allerede i dag er det matmangel, ikke akkuratt her. Men det er ikke til og se bort ifra at en dag vil det merkes i mye større grad enn i dag.

Si opp noen av byrokratene og gi pengene til bøndene, en ting det er overflod av så er det byrokrater. :p

Uansett, jeg har ikke så enormt med kunnskap angående landbruket i norge. Så jeg må nesten være litt forsiktig med og uttale meg noe spesielt angående dette... :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jasså? Hva tenker du på?

 

For noen år så skulle COOP omstruktureres . en del lagre skulle legges ned

Et av disse lagrene var plassert i Bodø.

til tross for at dett var et av de få som gikk med overskudd sås skulle det legges ned

Lagre lenger sør som gikk med underskudd var tydeligvis for viktig til legges ned

nå må matvarene hentes fra et lager som er mye legger unna.

 

I forkant av dette hadde ledelsen tap mye penger på aksjer.

 

Derfor mistenker jeg ledelsen for at de tar ut mye penger før de deler det med medlemmene

 

slutten på den historien endte med at man fik nord. Norges største kjøpesenter som bruker lagret til andre ting.

 

--

 

En annen sakt som følge av felles distribusjonsnett av grønsaker er at alle produsentene blir stil for de samme kravene.

I første stund høres det ikke så ille ut men i dette tilfellet var kravet unødvendig

 

Et sted mellom Bodø og Fauske ( 6 mil fra Bodø) hold en lokal produsent av gulrøtter til.

Disse var slik at man kunne spisse dem rett fra jorda uten noen form for foredling

gullrøttene fra andre produsenter var slik at skalle ga en bismakk .

Derfor ble de behandlet før det kom ut i butikken

 

Denne bonden ble også pålagt å behandle gullrøttene , men da måtte han investere i kostbart utstyr.

Noe som han ikke hadde midler til

Dermed ble det slutt med leveransen derfra

 

Nå vet jeg ikke hvorfor han ikke fik subsidiert denne maskinen

 

Dette er bonde politikk på et høyt plan

Lenke til kommentar

Norge:

46 300 jordbruksbedrifter (2010)

10,1 millionar dekar jordbruksareal i drift

Antall dekar pr. jordbruksbedrift: 10 100 000 / 46 300 = 218 dekar pr. jordbruksbedrift

 

Tyskland:

Landbruksenheter: 374 500

Landbruksareal: 16,9 millioner hektar = 169 millioner dekar

Antall dekar pr. enhet: 169 000 000 / 374 500 = 451 dekar pr. jordbruksenhet

 

En tysk bonde klarer altså dyrke litt mer enn dobbelt så store områder som det en norsk bonde klarer. Det kan altså se ut som ytterligere sammenslåinger kunne vært på sin plass her i landet.

 

Valget av Tyskland som sammenligning var noe tilfeldig, og jeg vet ikke hvordan det ville vært å sammenligne med andre EU-land.

 

Kjekt å vite:

Jordbruket i Norge utgjorde 2,1 prosent av den totale sysselsetjinga i 2009, men stod bare for 0,3% av BNP.

 

Kilder i spoiler:

 

Norge:

http://www.ssb.no/jordbruk/

Tyskland:

http://de.wikipedia....aft#Deutschland

Siterer relevant tekst da flere trolig ikke er så stødige i Tysk:

Im Jahr 2007 gab es in der Bundesrepublik 374.500 landwirtschaftliche Betriebe.

Insgesamt wurden 16,9 Millionen ha Boden landwirtschaftlich genutzt (das sind ca. 47,4 Prozent der Gesamtfläche Deutschlands).

 

Endret av grizzlyx
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jasså? Hva tenker du på?

 

For noen år så skulle COOP omstruktureres . en del lagre skulle legges ned

Et av disse lagrene var plassert i Bodø.

til tross for at dett var et av de få som gikk med overskudd sås skulle det legges ned

Lagre lenger sør som gikk med underskudd var tydeligvis for viktig til legges ned

nå må matvarene hentes fra et lager som er mye legger unna.

 

I forkant av dette hadde ledelsen tap mye penger på aksjer.

 

Derfor mistenker jeg ledelsen for at de tar ut mye penger før de deler det med medlemmene

 

slutten på den historien endte med at man fik nord. Norges største kjøpesenter som bruker lagret til andre ting.

 

--

 

En annen sakt som følge av felles distribusjonsnett av grønsaker er at alle produsentene blir stil for de samme kravene.

I første stund høres det ikke så ille ut men i dette tilfellet var kravet unødvendig

 

Et sted mellom Bodø og Fauske ( 6 mil fra Bodø) hold en lokal produsent av gulrøtter til.

Disse var slik at man kunne spisse dem rett fra jorda uten noen form for foredling

gullrøttene fra andre produsenter var slik at skalle ga en bismakk .

Derfor ble de behandlet før det kom ut i butikken

 

Denne bonden ble også pålagt å behandle gullrøttene , men da måtte han investere i kostbart utstyr.

Noe som han ikke hadde midler til

Dermed ble det slutt med leveransen derfra

 

Nå vet jeg ikke hvorfor han ikke fik subsidiert denne maskinen

 

Dette er bonde politikk på et høyt plan

 

Jaja, dette har nå aldri jeg hørt. Jeg snakker om teorien bak en coop mot et selskap som håver inn milliarder i ren profitt hvert år.

Lenke til kommentar

Faren min er bonde (dvs han skal gi seg til neste år, men det er pga helsa).

 

Han sier at problemet er at det går for mye penger bort i mellomleddene. En melkebonde som avler opp en kalv, må fø den opp i 2 år før den produserer melk.

På den tiden må bonden høste gress, dyrke jord, bygge/drifte gårdsbruket, vedlikeholde alt av maskiner på gården, mate kalven hver dag og ellers drive med all jobben dyreholdet innebærer.

2 år etterpå (altså da kalven har blitt en ku og begynt med melkeproduksjonen) skal kua melkes hver dag.

For dette arbeidet får bonden ca 3 kr per liter melk produsert.

 

Allikevel koster melken 15 kr/liter i butikken...

 

Når vi snakker om at effektivisèring er nøkkelen her, er det ikke da litt rart at det er så forbaska dyrt å få melka kjørt fra bonden, tappet i kartonger, satt på en hylle og slått inn på kasseapparatet?

Lenke til kommentar

Man kan si mye om bøndene, men en ting er ihvertfall sikkert; de vet å tydeliggjøre kravene sine, og legge press bak disse. I morgen skal de blokkere en rekke møller flere steder i landet slik at bakere ikke får tilgang til mel, samtidig som de skal gå på kollektiv storhandel av brød for å få tydeligere effekt av blokkaden. De stiller seg opp på torg for å tømme melketanken i kloakken, og sperret E39 i nærheten av Egersund (Rogaland) for å markere sitt synspunkt. De ruller rundt i bysentrum i traktorene, plasserer en ku i bur utenfor inngangen til et rådhus, og de skaper et lurveleven for å vise sin missnøye. Jeg synes det begynner å bli underholdende etter hvert. :D

 

Flere nordmenn skulle hatt slikt engasjement for å vise sine meninger!

Endret av grizzlyx
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Minne meg litt om barn som ikke får viljen sin så skal de ødelegge for alle andre.

Personlig klarer jeg meg fint uten brød, men litt kjipt at de skal "straffe" vanlige mennesker.

Greit, de får jo ut beskjeden sin. Men virker fortsatt ganske håpløst å grine for at de ikke får enda fler skattepenger for å drive dårlig business.

 

Skal liksom firmaet jeg jobber i blokkere butikker så folk ikke får kjøpe varer i butikken fordi vi holder på å gå konk og staten ikke gidder å gi oss penger så vi overlever?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Faren min er bonde (dvs han skal gi seg til neste år, men det er pga helsa).&--#60;br&--#62;&--#60;br&--#62;Han sier at problemet er at det går for mye penger bort i mellomleddene. En melkebonde som avler opp en kalv, må fø den opp i 2 år før den produserer melk.&--#60;br&--#62;På den tiden må bonden høste gress, dyrke jord, bygge/drifte gårdsbruket, vedlikeholde alt av maskiner på gården, mate kalven hver dag og ellers drive med all jobben dyreholdet innebærer.&--#60;br&--#62;2 år etterpå (altså da kalven har blitt en ku og begynt med melkeproduksjonen) skal kua melkes hver dag.&--#60;br&--#62;For dette arbeidet får bonden  ca 3 kr per liter melk produsert.&--#60;br&--#62;&--#60;br&--#62;Allikevel koster melken 15 kr/liter i butikken...&--#60;br&--#62;&--#60;br&--#62;Når vi snakker om at effektivisèring er nøkkelen her, er det ikke da litt rart at det er så forbaska dyrt å få melka kjørt fra bonden, tappet i kartonger, satt på en hylle og slått inn på kasseapparatet?

Hvis det er så utrolig mye bedre å jobbe i de andre leddene, hvorfor bytter han ikke jobb? Starte sitt eget meieri, distribusjonsselskap eller matbutikk?

 

Er ikke kjempevanskelig å se hvor penge havner

http://www.na24.no/article3363192.ece

 

EDIT: Nå blir det mye fra meg her men jeg leste nettopp følgende artikkel, og synes den var veldig bra.

http://www.aftenpost...ml#.T7GBLsWbEUh

Rimi Hagen er en vanlig hoggestabb, men husk at han omsatte melk tilsvarende produksjonen fra flere tusen bønder og melk er bare en av tusenvis av varer han omsatte i sine butikker. Totalt omsetter han nok mat tilsvarende det mange titusner av bønder produserer. Hadde titusenvis av bønder produsert under samme bedrift ville nok sjefen for denne kjempebedriften hatt rimelig feit lønn han også, selv om en hytte til 16 millioner bare er en dråpe i havet av overskuddet.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Stein Erik Hagens formue er nok bygget opp på langt mer enn noen tusen liter melk. Liker forøvrig at Hagen typisk dras frem når bøndene og deres forkjempere skal vise hvor pengene til bøndene tar veien. Hagen eier ikke lenger Rimi, det gjør vel ICA?

Hagen eier derimot Orkla, Jernia, Komplett, m.fl.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men kan ikke bøndene bare kutte ut mellommannen? for de som er i nærheten av store byer starte opp egen lokal butikk og skaffe litt hjelp så selger du selv det du produserer der.

Så middelmannen er borte så de sitter igjen med utrolig mye mer penger samt vil tro de vil kunne konkurrere mot de storkarene karene som har monopol på alt, win-win?

Jeg synes det er synd at det er så vanskelig å få slakte selv på gård. Jeg kjøper gjerne mat på matmarked, og kunne godt ha kjøpt en halv sau hos en bonde på høsten, uten fordyrende mellomledd som Nortura og matbaronene.

 

-k

Lenke til kommentar

En annen ting er at det muligens er på tide å slutte å kjøpe mat hos de store kjedene og fokusere mer på f.eks. coop og lokale alternativer. (Der det fremdeles finnes lokale alternativer)

Jeg ser ikke poenget med å handle på coop. Men jeg kjøper brød hos bakern og fisk hos fiskehandlern så ofte som mulig. Hadde jeg hatt en slakter i nærheten så hadde jeg kjøpt kjøtt der.

 

Melk og Zalo og mel er for meg "commodity", og jeg kjøper det hvor enn forhold mellom pris og reisetid er fordelaktig.

 

-k

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...