Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja jøss, jeg og er enig i det.

Anser meg selv som høflig og har heller aldri fått indikasjoner på at jeg ikke er det.

 

Men når alle tiltak er gjort og vedkommende fremdeles oppfører seg som om de er enerådende på planeten - da brauter jeg gjerne.

Jeg har hatt gleden av å trene med Countryman, og han er høfligheten selv. Knakanes kjekk kar!

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Aight. Inspirert etter å ha sett enda et program om disse klimaendringene, er jeg motivert for å kutte i mengden kjøtt jeg spiser. Å spise et halvt kilo kjøtt om dagen, ække særlig kult hverken mot klode eller dyra jeg fortærer. Har dere noen tips for hvordan jeg kan spise mer plantebasert, samtidig som jeg:

 

- Får i meg fullverdige proteiner?

- Ikke bruker dritmye tid på prosjektet?

- Ikke blakker meg?

 

Har skjønt at bønner er bra saker. Men at de, pga aminosyre profilen, bør kombineres med andre matvarer. Husker jeg rett, om dette er korn, eller hvilket som helst annet fullverdig protein? Er det sånn at alle proteiner blir fullverdige i kombinasjon med feks melk, egg, kjøtt eller fisk?

 

Finnes det andre ting enn bønner som er bra saker? Hva med linser? Også finnes det jo like mange bønne- og linsetyper som jeg har hår på kuken - er noen typer bedre/mer proteinrike enn andre?

 

Tips til enkle oppskrifter som er satt sammen sånn at jeg kan telle proteinene mottas med stor takk :yes:

 

Ps; spiser allerede ganske mye ost. Av hensyn til variasjon i kosten, spiser jeg antakeligvis nok som det er.

Endret av Bjarnemann
Lenke til kommentar

Egg, fisk, bønner, linser (røde har kortere koketid men jeg liker best grønne) hvitt kjøtt (vesentlig mer miljøvennlig og mindre ressurskrevende).

 

Ang ulike typer er det nok ikke rakettforskning. Se på varedeklarasjonen ang innhold. Viktigste er å finne noe du liker. Jeg liker veldig godt Chilibønner f eks selv om de ikke er best ernæringsmessig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svar :)

 

Men så var det dette med kombinasjon av proteiner for å få dekka alle aminosyrene. Har du peiling på hva bønner og linser går med? Husker jeg rett om det er korn, og ellers samtlige proteiner som har fullverdig aminosyreprofil? Er det så enkelt som å røre inn noen egg sammen med bønsene/linsene, evt ha med noe fisk/kjøtt/meieri i måltidet?

Endret av Bjarnemann
Lenke til kommentar

Jeg har omtrent droppet ut kjøtt, spiser kun det når jeg er ute. Som en overgang til en kjøttfri livsstil.

 

Hva jeg spiser:

Bønner

Linser

Nøtter

Havregryn

Kikerter

Proteinshake om morgen (veganpro med innhold av alle veganske typer)

Hel bulgur

Quinoa

Fullkorn couscous

Egg

Cottage Chesse

Mager kesam (vanilje, lime osv)

Endret av #Benbjo_Fox
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for oversikt Benbjo :yes:

 

Tilleggsspørsmål: har googla og lest litt. Er ikke i tvil at det er mye sunt og proteinrikt fra planteverden. Er heller ikke i tvil om at man kan få dekka store deler av proteinbehovet sitt uten å spise kjøtt. Men: jeg sliter litt med å finne ordentlig proteinrike matvarer. Eller sagt på en annen måte: som gir mye protein i forhold til mengden kcal. Har ennå ikke funnet noen "biff" eller "kyllingfilet" fra planteriket. Det meste jeg har sett snitter enten på ~10g prot/100g (feks bønner lagt i bløt - for det må de, sant?), eller så har de store mengder kcal (nøtter, feks). Eneste er vel soya, men det er jo ikke helt bra det heller :hmm:

 

Svar til Duf, som ikke har noe med åpningsspørsmålet å gjøre:

Det er grundig bevist at grøntfor er langt bedre for miljøet enn kjøtt. Å hevde noe annet, er ikke annet enn rasjonalisering. Selv den utskjelte avokadoen kommer bedre ut enn norskprodusert biff.

 

Og, ja, man er moralsk bedre om man spiser mindre kjøtt. Akkurat som at man er moralsk bedre om man kaster søppel i søppelkassa istedenfor å kaste det på bakken. Du påpeker ikke noe annet enn det åpenbare. Men skal det liksom være et argument mot å ikke justere ned kjøttforbruket sitt? Jeg skjønner ikke logikken.

 

Hvis det du impliserer, er en parallell til denne forferdelige og forfeila politisk korrekt- og elitedebatten, er det bare å roe ned eggstokkene. Du snakker ikke med noen elbilkjørende grøntforhippie som runker til egen selvtilfredshet. Jeg synes sånne folk kan være slitsomme selv, akkurat som at jeg ikke liker den militante, eller hva man skal kalle det, feminismen som vil kastrere alle menn.

 

Men dette betyr jo ikke at det ikke har noe for seg å spise mindre/kutte ut kjøtt. Det betyr heller ikke at man må spise gress - og bare gress - resten av livet, og hvis ikke, så er man et dårlig menneske. Å spise mindre kjøtt, er objektivt sett, et bra valg for dyra og for kloden. Å blande inn moralsk overlegenhet/denne forferdelige oppkonsturerte politiske korrekthet, er intet annet enn en avsporing av debatten. Dog en behagelig én..

Endret av Bjarnemann
Lenke til kommentar

Bla to sider tilbake hvor spørsmålet om Soya dukket opp igjen.

 

Er vel ikke verre enn å bruke en del proteinpulver om du ikke klarer å spise mengder tilsvarende det en gorilla klarer :)

Vet ikke hvordan det er med prisene på vegansk pulver ift myse, men da får du hvert fall 60 ganger proteininnholdet ift bønnene..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bjarne.

 

 

For miljøet er grøntfor bedre, for dyrelivet like ødeleggende som kjøttproduksjon er for miljøet igjen.
Det blir en avveining der, jeg vet ikke om det har hensikt å gå inn på den. Poenget mitt er at man kan ikke påberope seg å være et bedre menneske utelukkende basert på hva man spiser. 

Jeg spiser mye vilt, jeg synes storproduksjon av kjøtt blir litt i overkant. Dyrehold som ikke hører hjemme noen plasser. Produsentene forsvarer endatil slike produksjonsrancher hvor dyrene aldri ser grønn mark eller annet enn pellets til mat. 

Jeg ser meieriprodukter nevnes som en kilde, jeg ser det at norsk dyrehold er gjennomgående bra, det er lite saker om mishandling. Det lille som kommer frem i media er når fjøser brenner ned. 

Det siste avsnittet var en eskalering ja :p Nei jeg drar ikke paraleller til politisk korrekthet eller feminisme... :lol:

Jeg observerer bare at veganere og ikke-veganere er satt opp mot hverandre med hver sine argumenter for deres valg er best uten vilje til å prosessere hverandres argumenter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Husker at det ikke er noen fare for å ende opp som en Grünerløkkahipster med V-hals og kyllingbein om man spiser soya. Dét var for øvrig en nyttig oppklaring, for det er noe jeg feilaktig har trodd en stund.

 

Min skepsis mot soya går mer på at jeg tror det er forholdsvis dyrt, óg at det koster regnskog. Rettelse: lol. Soya er jo ikke dyrt.

 

Proteinpulver er en nyttig påminnelse :) En shake som inneholder feks 50g kompenserer for alle problemene jeg bekymrer meg for. Tipper vegansk er ganske dyrt, men det er ikke så nøye. Jeg er godt fornøyd med myse :thumbs:

 

Proteinrike, enkle og billige grøntforoppskrifter mottas for øvrig fortsatt med stor takk :yes:

 

Duf:

Kort svar fra meg, før jeg stikker til gymmen. Da snakker vi langt på vei samme språk. Og da vil jeg trekke tilbake implikasjonen om at du har eggstokker. Det var ufint. Jeg har for øvrig heller ingen grunn til å tro noe annet enn at du er korrekt utstyrt. Selv om en hypotese kanskje kan være at du kompenserer for noe med å være svær i kjeften :hmm: Men det er en avsporing fra debatten det óg, så det trenger vi ikke bruke noe mer tid på.

 

Og jeg tror også vi langt på vei er enige. Det er primært det at jeg bidrar til denne storskalaproduksjonen av kjøtt som har gnagd på samvittigheten. Det er nok litt mer også, for det at jeg har en undulat jeg er glad i, eller at kjæresten har en hund hun er veldig glad i, får meg jo til å tenke litt. Slik jeg ser det, er det ikke store forskjellen på å sette tenna i fuggæln min eller en kyllingfilet fra Rema. Og å sette tenna i en kotelett, er vel hakket verre enn det igjen.

 

Men å spise vilt tenker jeg blir noe helt annet enn storskala ihvertfall. Bedre for miljøet, og dyra har hatt fine liv.

 

Bjarne out :fun:

Endret av Bjarnemann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Svar til Duf, som ikke har noe med åpningsspørsmålet å gjøre:

Det er grundig bevist at grøntfor er langt bedre for miljøet enn kjøtt. Å hevde noe annet, er ikke annet enn rasjonalisering. Selv den utskjelte avokadoen kommer bedre ut enn norskprodusert biff.

I rene teoretiske klimagasseutslipp hvor ikke alle faktorer er tatt med; absolutt. Men er ikke bærekraft og miljø mer enn klima? FNS klimapanel budskap lyder: Alle land blir fremover mer ansvarlige for å brødfø egen befolkning og det er en risiko for at den globale produksjonen av kalorier og proteiner ikke blir tilstrekkelig.

 

Et kilo rent oksekjøtt har ca. 210 g protein, et kilo avokado har 18 g. Gitt produksjoen og transport av et kilo avokado gir 1,3 kg CO2-ekvivalenter, mens oksekjøtt fører til utslipp av 15 kg CO2-ekvivalenter, må du altså spise 12 kilo avokado for å få i deg samme mengde proteiner som fra ett kilo oksekjøtt. Og vips er vi på samme mengde CO2-ekvivalenter per gram protein for oksekjøtt og avokado. I tillegg tas det ikke hensyn til landbruket også binder en god del mengde karbon.

 

Det folk i Norge spiser gir et klimagassutslipp tilsvarende ca 3,5-4 kg co2 pr person pr dag. For å sette det i perspektiv tilsvarer en slik dagsdose klimaeffekten fra drivstofforbruket ved ca 20 km kjøring med en mellomklasse bensinbil eller ca 1 minutt pr flysete i et vanlig rutefly enten det sitter noen der eller ikke. En ganske stor andel av klimagassutslippene knyttet til maten vi spiser i Norge skjer i andre land, og klimagassutslippene pr kg eller kalori er i all hovedsak større for det vi importerer enn det som er norskprodusert av samme type mat. Man kan også vinkle til at avovado er plantet under ofte dårligere villkår, med et høyt forbruk av vann, plantevernmidler, ofte på avskoget jord, bare for at det skal bli transportert til den andre siden av kloden via fly. 

 

Problemstillingen er kompleks og vanskelig - globalt må husdyrproduksjonen ned, men hva som er internasjonalt gjennomsnittelig riktig, er ikke alltid egnet for nasjonale mål - i samarbeid med NMBU og Animalia har jeg "tilfeldigvis" også skrevet litt om det - som førte til et motsvar fra Tanja Kalchenko (leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold). Tror du (og andre) har interesse av det. Jeg for øvrig har tatt noelunde samme steget som deg. Prøver å bli fleksianer og spiser kjøtt i sosiale sammenhenger, ellers går det mye i belgfrukter, meieriprodukter og korn. :)

 

Edit: Soya ernæringsmessig er et godt valg.

 

 

http://www.ntfe.no/i/2018/2/tfe-2018-02b-2474

http://www.ntfe.no/i/2018/3/p-400

http://www.ntfe.no/i/2018/3/p-475

 

 

Endret av Dukien
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Herregud, Dukien. Jeg tror nesten jeg elsker deg.

 

Og jeg kjøper også poengene dine. Men, la oss si at man sammenligner Co2 fra kjøtt og fugl med Co2 fra feks belgfrukter/havre/peanøtter/meieri, og ikke avokado. Gjerne også kombinert med et mer generelt bærekraftsperspektiv. Har jeg rett i antakelsen min om at da vil planteproteinene og meieri komme bedre ut enn feks biff, kotelett og kylling? (Er for øvrig klar over at kylling, Co2-messig, er bedre for miljøet enn svin, og at svin igjen er bedre enn ku igjen). Jeg har nemlig ingen planer om å dekke dagsbehovet mitt for protein med avokado :p

 

Men, ja, jo, klima til side, så var det også dette med dyrevelferd og sånn. Det betyr litt for meg. Både levevilkårene, men også drepinga.

 

Har skumlest lenkene. Svært interessant! Leser grundigere gjennom senere i dag, når jeg har mer tid.

Endret av Bjarnemann
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...