Jump to content

Bjarnemann

Medlemmer
 • Content Count

  4504
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1098 :)

About Bjarnemann

 • Birthday 10/10/1991

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

23984 profile views
 1. Takk Og, ja, skal få flytta over til Kron! Ellers: BANZAAAI! Selg dere ut, folkens! Nå har den tjukke dama begynt å synge 😂👌
 2. Skulle handle aksjefond for dama (som har slitt litt med å få ut fingeren), men så at Global Indeks A var tatt bort fra de fondene Sparebank1 tilbød. Av globale indeksfond, sto jeg med alternativene DnB Global indeks _N_, og Aksjeglobal Indeks IV og V. IV så jeg var valutasikra, så det skrota jeg. I valget mellom Global Indeks N, og Aksjeglobal V, ble det sistnevnte. Av den enkle grunn at jeg ser på DnB som gribber, og gjerne velger noe annet når det først skal handles nytt fond. Det går både på tillit, antakelser om kostnader, og at jeg heller gir litt penger til KLP enn til DnB. Klokka er mye, tid i markedet (osv), samt at man ikke kan forhåndsplukke vinnere = en rask avgjørelse om Aksjeglobal V uten noe mer enn litt overflatelesing. Beslutninga er jo uansett enkel å gjøre om. Hva inni rakkern er DnB Global Indeks N? Burde jeg heller valgt det? Eller er det hipp som happ/Aksjeglobal V er et bedre valg? Edit: ah, tror jeg skjønte greia. Og den er at A-fond, der er plattformavgift og forvaltningshonorar vevd sammen i samme avgift. Også får banken du har kjøpt fondet hos betalt en plattformavgift av DnB. N-fond, der er avgiftene separert. Så da betaler man noe til DnB, og noe til Sparebank1(?). Totalen blir ~den samme. Det virker logisk (og er beint frem det som står på sidene til DnB), så antar at det stemmer Lar likevel spørsmålet stå, bare i tilfelle. Og: jeg ser at aksjeglobal indeks V har en dårligere etisk merking enn Global Indeks N. Så om man er litt opptatt av sånn, da burde jeg vel egentlig, alt tatt i betraktning, heller satt penga i Global Indeks N? Edit2: men ifølge Morningstar, er avgifta på Global Indeks N 0,86%. "Totale kostnader er de samme" - kjøss meg i ræva. Bjarne forvirra. God natt!
 3. Takk for tips Notert! @Wisd0m: vettugt poeng. Og, nei, på én måte ikke helt det jeg spurte om, men jeg tar alle råd jeg kan få. Spesielt de jeg ikke har spurt om Takk for feedback om finansene. Og, nei, det har jeg faktisk ikke - og er absolutt noe jeg burde vurdere. Det er dessuten en annen måte å ta ned risikoen knytta til gjeldsgraden på. Takk for tips!
 4. Takk for gode råd 🙂 Fryser skal kjøpes, ja. Kjøper alltid alt i bulk, kjøper aldri småpakker med ting. Alltid kilopris. Det skal bli stas med fryser. Kjekt i seg selv, men ser jo at her kan det bli potensielt veldig store besparelser. Takk!
 5. Går jo an å diversifisere litt Ta utgangspunkt i absolutt worst case, og sette inn den summen i fond som gjør at du likevel kan stille EK om penga halveres. Så kan du ha resten på høyrentekontoer, og får på den måten litt det beste av begge verdener. Antageligvis bedre avkastning + at du ikke setter boligdrømmen i spill.
 6. Som trådstarter, så tror jeg enkelt og greit at jeg lar være å mene noe om hva som skal diskuteres her Litt oppdateringer fra Bjarnes finansielle verden: Vi gikk for 15 års nedbetalingstid på lånet slektningen tok for oss. Så da har vi avdragsfrihet på lånet vårt, som er på 4 950, og 15 års nedbetalingstid på hans lån, som er på 2 150. Det er jo fortsatt ikke allverden, men det tar ned risikoen vi løper noen hakk - og nok til at jeg sover godt nok om natta Det ville jeg sikkert gjort uansett, men, ja, kjekt at gjelden krymper litt raskere. På studielånet makser jeg selvsagt betalingsutsettelsene. Det blir selvfølgelig banzai på pengene jeg får etter salg av leilighet. Tenker ~80/20% i hhv DNB Global Indeks A, og KLP fremvoksende markeder. Det ligger ikke noen større tanke bak spissing mot fremvoksende markeder enn "hey, gøy med to fond". Jeg er uansett fullt ut inneforstått med at det spiller liten trille hvor fancy jeg resonnerer rundt det; gambling er det uansett. Jeg leker fortsatt med tanken på å pense noe av framtidig sparing i utbytteaksjer. Også det mest for show, jeg går ikke inn i det med forventinger om noen større avkastning enn global indeks. Men med ~2M i rasjonelt funderte fond, og månedlige overskudd på titusenvis av kroner, så kan det hende at det blir litt i utbytte. Så kan jo det være lekepengene mine. Konservativt anlagt han Bjarne som kaller trauste, solide selskap for lekepenger, men konservatismen har funka bra så langt! Dette innlegget er skrevet på et tastatur til 1400 kroner! Pruta ned til 1275, det må sies, men det er jo ganske overkill for en kar som loker litt på Diskusjon.no, prøver seg med et leserinnlegg i ny og ne, og spiler Age of Empires 2. Men, det er et sabla deilig tastatur, og det er jo digg. Mente alvor med det jeg skrev om at jeg kom til å være litt mindre gnien fremover Og så et spørsmål: enkle sparetiltak som kan gjøres i hverdagen? Jeg handler på kilopris og velger stort sett billigste alternativ, har ordna meg en god strømavtale, og er ellers relativt forsiktig med flotteri. Andre ting som kan gjøres, som ikke er for høyterskel?
 7. Takk for både flere innspill og interesse Det der var irriterende smart, Simen1! Kunne jo i det minste ha prøvd det før jeg gikk till innkjøp av strykejern. steinrawr: faktisk ikke ennå. Bjarne har vært så ekstremt travel og utslitt i det siste at strykejernet fortstt ligger uåpna.. 😂 Skriver en oppdfatering straks jeg har fått testa!
 8. Takk for det! Man prøver, heh. Kan lett returnere de hyggelig orda 😊 Gode innspill og perspektiver, som virkelig løfter tråden!
 9. Gotcha, @Sverre1969 Gotcha, @DukeRichelieu Vi får se hvor høna sparker angående disse utbytteaksjene. Kanskje måker jeg alt jeg sitter igjen med etter oppgjør inn i global indeks, også kanaliserer jeg deler/større deler av framtidig sparing inn i utbytte. Da vil jeg ha ~2M i global indeks, samt leieinntekter på huset. Et pent utgangspunkt som gitt 6% (jada, jada, jeg vet - men vi gjør det enkelt) årlig avkastning + leieinntekter vil generere ~170 000 i årlig avkastning/formueøkning. Da kan det være moro å ha noe i utbytte også. Om ikke det kan begrunnes statistisk/empirisk, så kjenner jeg at tanken trigger meg litt - og det er ikke nødvendigvis så dumt. 1) moro er moro, 2), det er ikke umulig at det blir motiverende å spare mer når jeg starter med blankere ark kontra om jeg skulle fortsatt å øke en fondsbeholdning som er så stor at månedlige variasjoner ofte er større enn innskuddene jeg gjør. Når det er sagt (ideer om fortsatt sparing og formueøkning), så skal jeg prøve å klare kunststykket å fortsette å spare og være høvelig fornuftig, samtidig som jeg unner meg litt mer av livets goder. Prøve å ungå å bli for grådig på sparinga. Jeg angrer ikke på at jeg har jobba, spinka og spart fra før jeg var myndig og gjennom tyveåra, men jeg har ikke tenkt til å bruke tredveåra til det samme. Skivaost (deilig luksus) er allerede innført, 75" QLED (tilbud, så klart) står i stua, dette er skrevet på en 32" kurva 1440p, bil kan bli aktuelt, oda.no blir nok aktuelt. Kanskje også vaskehjelp en gang i måneden. Eller en ferie en vakker dag. Også videre. Så er det nok grenser for hvor jeg kan finne å (/vil) bruke penga på. Det går feks ganske lang tid mellom TV-kjøp, og jeg liker ikke å ødsle unødvendig. Jarlsberg kommer til å bli forbeholdt de gangene jeg skal kose meg litt ekstra, i det daglige så lever jeg helt fint med å ha to First Price fiskegratenger stående i ovnen. Og jeg kommer aldri i livet til å kjøpe noe annet enn billig-peanøtter. Men, ja, det er noe med å ikke bare leve i framtida heller. Jeg har en kompis som tenker ganske likt som meg. Hus med utleie, penger i fond, og leilighet som han leier ut. Han jobber fortsatt overtid, for å fortsatt spare mye penger. Det blir liksom aldri nok til at han føler at han kan trappe ned jaget.
 10. Ang skatt fra dag én; snakker vi om det samme - altså at man skattefritt kan ta ut det man har satt inn? Mener bestemt at man også pre ASK kunne ta ut skattefritt det man hadde skutt inn, og at den store nyheten med ASK var muligheten til å omdisponere uten å utløse skatt(?). Men jeg kan selvsagt huske feil Og gjør jeg det, så er jeg helt enig - da er ASK en gamechanger, og eventuelle endringer vil ha mye å si.
 11. Det har aldri vært snakk om å betale skatt fra dag én
 12. Helt riktig det. Så det vil udiskutabelt ta lengre tid/kreve større forsakelser. Men noe av det vil forhåpentligvis veies opp av en sterkere velferdsstat. Ikke alt, så klart, men noe. Av nysgjerrighet: hva er premissene for regnestykket? SWR på 4, kapitalskatt på ~31%, bortfall (/reduksjon av aksjerabatt) og økt formueskatt?
 13. Takk for fine svar angående utbytte, alle sammen! Det er sant; det har jeg jo lest selv. At utbytteaksjer kan fungere litt som en hedge. I dårlige tider, når det globale indeksfondet krymper, så vil utbytteaksjene antageligvis være mer stabile - og fortsette å generere kontantstrøm. Og når man kommer dit at det kan begynne å bli aktuelt å ta penger ut, da kan det jaggu hende at det ikke er så dumt å ha noe av pengene sine i utbytte. Gir, på en måte en diversifisering, samt hedge, også er det ikke rentefond* 😂 Kanskje er det utbytteaksjer som blir konservative banzai-Bjarnes (med forkjærlighet for indeksfond, óg svalestup) lekepenger når oppgjøret etter salg av leilighet kommer! Som ikke nødvendigvis gir noe høyere antatt avkastning enn globalt indeks, men, hey, det kan jo være gøy med litt flere egg - og med kontantstrøm. *Her er jeg forberedt på å bli skolert, men rentefond har slått meg som tidenes dårligste opplegg. Skal være mindre svingninger enn aksjefond, og derfor en tryggere havn for de som vil ha mer forutsigbarhet. Også er trade offen lavere avkastning. Uansett: av det jeg har fått med meg, så har det vært det verste av begge verdener! Elendig avkastning, både på kort sikt og tiårig sikt, OG solid nedgang i fjor. Heftig anektdotisk, og sikkert forenkla, men det framstår i hvert fall som et elendig opplegg. Interessant utregning @Uncle Scrooge. Her leser nok ulike brukere med ganske ulike øyne - og jeg er jo ganske rød (som jeg både har markedsført, men også tona ned for ikke å spore av tråden for mye) - men jeg synes jo ikke det der var så søkke ille. Snaut fem millioner ekstra, om SV hadde fått rent flertall (hvilket de selvsagt aldri får), det er jo faktisk ikke allverdens av forskjell hvis du har 17,8 fra før av. Par-tre millioner ekstra er nok mer realistisk, og det er i hvert fall ikke noen stor sak. Etter min mening
 14. Takk Hva blir implikasjonene av dette? At utbytte ikke nødvendigvis er den forutsigbare og evig utbetalende sparegrisen som noen har fått for seg at det er (så må jeg bare tilføye at jeg ikke har levd i en slik villfarelse utbytte er aksjer det òg)? Finnes det kunnskap/perspektiver om forventa (risikojustert) roi, utover det jeg mener å ha lest meg til, om at det blir ~det samme som andre aksjer?
 15. Men! Utbytteaksjer er interessant. Ser at jeg hadde rett i mine antagelsen om at utbytte har blitt innlemma i ASK, og at skatten derfor kan utsettes. Er det noen som kan noe om utbytteaksjer/har erfaringer å dele? Som nevnt i forrige post, så mener jeg å ha lest meg opp til at du er ~like bra av med det som aksjer/aksjefond. Tar jeg feil? Finnes det ting som er verdt å vite om utbytteaksjer som jeg ikke har tenkt på?
×
×
 • Create New...