Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Fliser på gang, er varmekabler under fliser anbefalt?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Jeg bor i en firemannsbolig, og har leilighet i andre etasje. Jeg har en liten gang som leder til alle rommene i denne leiligheten, og her har jeg samme parketten som alltid har vært her siden leiligheten var ny på tidlig 2000-tallet. Parketten har litt vannskader ved utgangsdør (døren er ikke helt tett), denne vannskaden på parketten har jeg skjult med en dørmatte på innsiden, men jeg vurderer nå å bytte ut parketten her med fliser.

En venn av meg anbefalte meg å legge varmekabler under fliser, hvis parketten skal rives vekk så likevel. Fliser er som sagt en del kaldere enn parkett. Personlig så er jeg ikke så giret på å bruke penger på opplegg for varmekabler under fliser på gangen, men jeg er også litt redd for å angre etterpå hvis jeg ikke gjør dette. Selve jobben med flislegging overlater jeg til en fagarbeider, da jeg nylig overlot en flisleggingsjobb til fagarbeider på mitt bad (fliser ble lagt oppå eksisterende gulvbelegg).

Jeg har varme under gulv på bad (vannbåren varme, fjernvarme), har også to radiatorer for vannbåren varme på stue/kjøkken (åpen løsning) samt en radiator på min gang med det samme opplegget.

Har noen av dere erfaring med fliser på gang, og i så tilfelle om dere anbefaler varmekabler under fliser på gang? Jeg holder til i Rogaland, er jo litt forskjell på klimaet her kontra Finnmark bare for å ta et eksempel. Det ser ikke ut til at noen av naboene mine har flislagt sin gang, så jeg har ingen i nabolaget å spør om akkurat dette heller.

Videoannonse
Annonse
Skrevet

Det kommer veldig an på hvor frøsen du er.

Jeg hadde selv mulighet til å legge inn varmekabler når jeg måtte bygge om gangen, men gjorde det ikke. Bor også i 2 etasje i en 4manns bolig fra 1998. Bor i ett kuldehøl på østlandet, men det er veldig få ganger i løpet av året jeg savner varmekabler i gangen, selv om jeg går barbent inne hele året. Men nå har jeg også teppe på flisene, så det hjelper mye, da det er der jeg går meste parten av tiden.

Det er noen få ganger jeg angrer på at jeg ikke har lagt det inn. Hadde vært fint med den jevnte varmen det gir.

Det går an å teste det Arnholt sider, ved å skru av varmen på badet, men nå om dagen så merkes ikke det så mye. Men en gang er også ett sted man ikke står stille så veldig lenge som på ett bad.

Skrevet

Om du skal legge flis i gangen så bør du absolutt ha varmekablar også. Om ikkje anna fordi det er ei forholdsvis billig investering som framtidige huskjøparar vil sette pris på.

Det er fleire fordelar med varmekablar under flisene.
-Som nemnt så blir fliser veldig kalde uansett årstid og romtemperatur.
-Golvvarme i gangen gjer at sko og yttertøy tørker fortare og du kan derfor plassere våte sko rett på flisgolvet
-Flisene vil magasinere opp varme, dette er ein fordel på vinteren når den oppvarma lufta slepper ut kvar gong du opner døra. Ved å ha varme fliser så vil du raskare få opp innetemperaturen i gangen sidan den varmen som ligg i flisene tek lengre tid å lufte ut.

Eit alternativ til varmekablar er å legge slik varmefolie, då er sjølve folien litt dyrare men arbeidet med å legge den er mindre. På ein liten gang så kan fort varmefolie være billegaste alternativ sidan det går raskare enn å legge varmekabel.

  • Liker 2
Skrevet

Takker for svar.

Trekker det mye strøm med varmekabler på en gulvflate på 6,8 kvadratmeter på gang? Hvis dette er noe som ikke skal gi så altfor mye utslag på en strømregning, så kan jeg eventuelt gå for dette. Oppvarming med vanlig elektrisitet har tradisjonelt vært kjent for å være kostbart; jeg får som sagt all oppvarming i min leilighet via vannbåren fjernvarme.

Hvis oppvarming av gulv via elektrisitet på en måte "koster mer enn det smaker" på strømregning, så er det muligens for min del lurere å finne ut om det går an å ha et nytt ledd på mitt opplegg for fjernvarme, som går direkte til oppvarming av gulv til gang.

Merkes slik oppvarming mye på strømregningen?

Skrevet
18 minutes ago, Oly said:

Trekker det mye strøm med varmekabler på en gulvflate på 6,8 kvadratmeter på gang?

Ville lagt 50-100W per kvadratmeter, så 3-600W for rommet. 

Det sagt: legg varmekabler. Det koster ikkje allverden å legge; en time eller to med elektriker før siste runde med påstøyp og kostnad for kabelen. Tilkopling og termostat kan du vente med til du eventuelt ser eit behov.

Skrevet

Skal jeg allerede ta utgiften med varmekabler, så tar jeg å betaler for tilkobling og termostat samtidig. Jeg må bare høre med fagfolk på hvordan dette kan la seg kombinere med eksisterende vannbåren fjernvarme, for dette er mest sannsynlig billigere i bruk enn vanlig elektrisitet vil jeg tro.

Salgsverdi på leilighet er som sagt en viktig faktor, selv om jeg ikke har noen planer om å selge. Men den dagen kan komme.

Skrevet
Oly skrev (12 timer siden):

Takker for svar.

Trekker det mye strøm med varmekabler på en gulvflate på 6,8 kvadratmeter på gang? Hvis dette er noe som ikke skal gi så altfor mye utslag på en strømregning, så kan jeg eventuelt gå for dette. Oppvarming med vanlig elektrisitet har tradisjonelt vært kjent for å være kostbart; jeg får som sagt all oppvarming i min leilighet via vannbåren fjernvarme.

Hvis oppvarming av gulv via elektrisitet på en måte "koster mer enn det smaker" på strømregning, så er det muligens for min del lurere å finne ut om det går an å ha et nytt ledd på mitt opplegg for fjernvarme, som går direkte til oppvarming av gulv til gang.

Merkes slik oppvarming mye på strømregningen?

Baderom skal normalt ha 130W pr kvadrat, så vil nok gå for 100w pr kvadrat i gangen her, så 600W kabel fin være bra her.

Hvor mye strøm det bruker vil variere etter temperaturen man ønsker, og hvor kaldt det er. Det er veldig viktig at det blir lagt ned rør for termostat på riktig sted, som gir best styring.

Elektriker skal helst inn 2 ganger, den første for å legge kabelen, og den andre for å koble den til. Sistnevnte er viktigst for å kunne måle at kabelen ikke ble skadet ved støp. Vi har egne instrumenter som måler isolasjonsevnen på kabelen. Den skal måles 3 ganger. Før legging (For å ikke kaste bort tid å legge ned en defekt kabel), så etter legging, og så ved tilkobling.

Anbefaler Nexans extreme kabel, da denne har 2 kald ender, og man da minimerer sjansen for at endeavsluttnigngen ryker på kabelen. Det er den mest normale feil ved varmekabler, som gjør at man må inn med spesialfirma for å hakke opp gulvet og fikse denne.

Man får 2 type kabler, den ene støpes ned stripes på armeringsnett, og støpes ned i hovedstøpen. Den andre er en matte man legger oppå støpen, og kan ligge i flislimet. Anbefaler normalt den første typen, da det gir en jevnere varme når de får ligger litt dypere enn rett under flisene.

 

Skrevet (endret)
Hr Kotelett skrev (7 minutter siden):

Trenger ikke varmekabler i juni-august.

Ikke nødvendigvis, men ofte greit å ha da også hvis du har folk som drar inn fukt..
Tenk deg våtrom som bad.. Her hos meg står det alltid på gulvvarme på badet selv med 30 varme grader.. 
En annen ting er jo at det er vel helst NÅ sånt arbeid bør gjøres? Midtvinters er det ikke like greit å legge varmekabler og fliser.. 😄

Endret av Woff
Skrevet
Oly skrev (På 21.7.2025 den 19.51):

 

Merkes slik oppvarming mye på strømregningen?

Det varier. Jeg la ned gulvvarme på et lite bad, 400W installert effekt, ca. 3 kvm. gulvflate. Når de står på slik at det er god varme i gulvet (termostat på 24-26 grader), så utgjør det ca. 6 kWh i døgnet (jeg har termostat med energi måler). Jeg vil tro at du kjører lavere temperatur i en gang, så tallene kan fort bli relativt like. Målet er å ha behagelig temperatur i gulvet i gangen. På badet er det romoppvarning og for å tørke gulvet etter dusjing, derfor har jeg et varmt gulv. Om du går for en litt smart termostat kan du senke temperaturen noen grader den tiden du er på jobb eller sover. Det blir fort 16 timer på en vanlig ukedag. Du blir ikke rik, men det er en besparelse å hente (etter kostnader, såfremt elektrikeren ikke er en gribb).

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...