Gå til innhold

Media er altfor clickbait-drevet


Anbefalte innlegg

Det er faktisk så enkelt som å gå inn på nyhetssidene deres så får man nyheter, men man kan ikke ignorere det faktum at folk klikker på dette, med andre ord så er det interesse for løken, men faktiske nyheter er det ikke, noe man også ser på linken, det er kjendisnytt.

https://www.vg.no/nyheter

Så enkelt er det, at de har overskrifter som skaper interesse er bare en selvfølge, og antageligvis en nødvendighet skal de greie å gå i pluss. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 19.5.2024 at 8:11 PM, Runar said:

Men de må jo ha slike overskrifter når de bruker skriftstørrelse 9000. Ta bare hvordan forsiden ser ut på min mobiltelefon som eksempel (og det er uten reklame):

image.png

Det er ikke så veldig mye bedre på PC.

Spoiler

DSC_1376.thumb.jpg.40399eafe9fe9d6e7dd252b32d9de994.jpg

 

Lenke til kommentar
On 19.5.2024 at 8:41 PM, GA said:

Jeg kuttet Dagbladet for 3 år siden og VG for 2, de ytterst få gangene jeg har gått inn for å se hvordan det står til der så blir jeg bare trist. Skulle virkelig ønske flere kuttet ut å trykke på åpenbare clickbait artikler sånn at det faktisk hadde lønnet seg for sidene å levere gode overskrifter. 

Merker at også NRK og Aftenposten har blitt påvirket i feil retning dessverre, men de er allikevel så mye bedre at de fortsatt kan brukes. 

Dagbladet sluttet jeg med for årevis siden. Var innom av og til siden for litt siden da jeg la inn et script som genererte AI-oppsummerte overskrifter. Jeg lekte litt med tanken på å lage en logo til Sjokkbladet: Akkurat nå. Makan til lavmål

VG har faktisk bra journalistikk til tider, men det drukner i så mye fjas at jeg nekter å lese dem. Velger heller å avstå fra all møkka da det veier tyngre enn et og annet gullkorn.

Synd at kommersielle har nedriget seg til å bli så vanvittig billig underholdning hvor en slår på stortromma om en C-kjendis fiser med 1 grader feil vinkel.

Holder meg vanligvis til nrk.no som hovedkilde. abcnyheter.no er også ganske nyhetsorienterte. aftenposteninnsikt.no hoppes også innom av og til. Greia er at det finnes gode kilder hvis en bare leter litt og ikke godtar standard-løpet som alt for mange sluker rått. Alt for mange går for "nyheter".

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Inspector said:

Eller hva med denne:

https://www.vg.no/nyheter/i/dRl4kz/seks-av-ti-sier-det-gaar-utover-livskvaliteten-gaar-ordentlig-til-helvete

Hallo, en helt naturlig syklus for rundt 50% av befolkningen i fertil alder som problematiseres og sykeliggjøres.

Dette er click-baits på sitt verste……

 

1 hour ago, Inspector said:

Eller denne:

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/mPBV6O/sommeren-er-her-og-med-den-streik-og-solslyng

Hallo, har det aldri vært torden, streik og regnskyll i tidligere tider ?

Jeg er helt enig med deg, men ironisk nok så bidrar man til mer trafikk ved å linke og huffe seg over "hvor clickbait det er". Da virker det jo akkurat som tiltenkt? Media driter jo i hvorfor disse linkene åpnes. Nysgjerrighet, interesse eller raseri spiller ingen rolle. Klikk = ads = inntekt.

Fiktivt eksempel under:

"Du vil ikke TRO hva denne kjendisen gjorde på festen" - hmm... nysgjerrig. Ok da. *klikk*. Så viser det seg at bak linken er det en eller annet AI-generert tekst om at Inga Influencer drakk Rosa Panter brus istedetfor rusbrus på en fest pga et tapt veddemål.

Så kan man spekulere i hvor mye trafikk alternativ-overskrifta  "Inga Influencer drakk Rosa Panter brus" ville ha gitt. 

 

Eneste måten å bli kvitt clickbait på, er å ikke gi den slags artikler oppmerksomhet i det hele tatt.

 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det store problemet er finansiering. Eigentleg er det rart at nettavisene i det heile tatt fortsatt driver med ekte nyheiter, for det er jo openbart kjendisstoff, sex/nakenheit og fasinerande videoklipp dei lever av. Så at dei fortsatt har journalister som skriv om politikk og hendingar i inn og utland er nok hovudsakleg for å momsfritaket som tidsskrift sidan det er meir lønnsomt enn å være reint ukeblad med kjendisstoff.

NRK er delvis forskåna for dette gjennom at dei har ei finansiering som ikkje er direkte avhengig av klikk for å generere inntekter.
Aftenposten har også stort sett klart å unngå å gå i clickbait fella, men det er nok også fordi at nesten alt dei produserer ligg bak betalingsmur, og at dei har klart å holde på eit såpass seriøst omdømme at folk er villige til å betale. Det er likvel ikkje gitt at Aftenposten vil kunne få nok inntekter i framtida til at dei får det til å gå rundt.

I tillegg til er det også ei utfordring at det gode journalistiske arbeidet der eit par journalistar bruker vekesvis på å gjere research naturleg nok er dyrare enn å berre vidareformidle ei nyheitssak frå NTB.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Inspector skrev (2 timer siden):

Eller denne:

Du må jo selv se hva du klikker på, om det er meninger så må du regne med en mening, skal du klikke på rampelys så må du regne med kjendisgreier, du er jo åpenbart din egen verste fiende når det kommer til "nyheter". Informasjon om potensielt nye sykdommer her i nord ser jeg ikke helt problemet med, interesser det deg ikke så kunne du latt være å klikke på det, om andre vil se på det så er det fordi det er en interesse for det, og det må folk få lov til å ha, og avisene må få lov til å ha nyheter om det. Det sagt, ikke bare klikker du, men du sprer det videre, skulle tro du jobbet for avisene. 

Det er ikke så vanskelig å lære seg å navigere en nettside så man unngår det man ikke er interessert i.

https://www.vg.no/rampelys  En liten favoritt dette her mistenker jeg ?

https://www.vg.no/nyheter  Denne unngår du virker det som, det er faktisk helt opp til deg, ditt valg. 

og du må forstå at det du kaller forsiden ikke egentlig er en forside som vi kjenner det fra gammelt av, det er noe papiraviser hadde, du bruker noe som i bunn å grunn er en startside for VG, fra denne startsiden linker de til sitt innhold, gjerne nytt og populært, igjen det er faktisk 100% opp til deg, ditt valg ene og alene. 

https://no.wikipedia.org/wiki/Startside

Du er litt som en person som ikke liker karuseller, men som går på dem likevel, og så gjør det til et problem at det finnes karuseller, det er faktisk ditt valg og det er virkelig ikke vanskelig å lære seg å bruke et nettsted, liker du ikke innholdet, ikke klikk deg inn på det nettstedet, men ikke prøv å lat som ditt problem er andre sitt problem, det er det ikke. Var ikke dette innholdet populært så ville det ikke vært der. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...