Gå til innhold

Venezuela-Guyana-konflikten


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Siterer fra VG:

Sitat

Venezuela og Guyana vil unngå vold i konflikt
I den betente grensekonflikten mellom Venezuela og Guyana er landene enige om å unngå voldsbruk og å hindre at spenningen mellom dem øker.

Striden står om den oljerike regionen Essequibo.

Presidentene i de to landene, Guyanas Irfaan Ali og Venezuelas Nicolás Maduro, møttes i øystaten Saint Vincent og Grenadinene i Karibia fredag.

I en felles uttalelse heter at de to landene «ikke skal true eller bruke makt mot hverandre under noen omstendigheter» og at de vil «avstå, både i ord og handlinger, fra å eskalere enhver konflikt eller uenighet».

De er videre enige om at uoverensstemmelser skal løses i tråd med folkeretten. Dialogen mellom landene skal fortsette i Brasil i løpet av de kommende tre månedene.

Det aktuelle området på 160.000 kvadratkilometer ligger vest for elven med samme navn og grenser til Venezuela. Det er svært rikt på olje og andre ressurser og administreres i dag av Guyana, en tidligere britisk koloni. Maduros regjering holdt nylig en folkeavstemning der 95 prosent svarte at regionen Essequibo bør innlemmes i Venezuela.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Simen1 skrev (1 time siden):

Dagbladet:

 

 

Dette kom etter Lula fikk sjokk ved å realisere at Maduro aktet ikke å følge hans løfter fra trepresidentmøtet i 15. desember, for britene sendt et krigsskip - et patruljeskip armert med pom-pom kanonskyts - småkalibrede automatkanon i maritim miljø - den 24. desember til farvannet utenfor Guyana som maktdemonstrasjon og markering av støtte til Guyana, som i tillegg autorisert en militærøvelse utenfor det omstridte området. Et harmløst patruljeskip! Maduro utnyttet dette ved å skrike opp om "imperial inngrep", og mobilisere flystyrker og over 5,600 soldater som sendes mot grensen i strid med avtalen med Lula, som risikere å havne i krig. (eliten i Nord-Brazil er veldig sur, de vil gjøre opprør mot Lula som kan risikere riksrett fordi opposisjonen kontrollere kongressen...) 

Hvorfor villet ikke Lula innse at Maduro har en historie for løftebrudd i fortiden? Og Bidenadministrasjonen under kontroll av Sullivan virker handlingslammet fordi de vil ikke risikere en avtale omkring løslatelse av politiske fanger og organisering av et nytt valg i året 2024, som Maduro nå utnytter for enhver pris. I USA er det voksende kritikk også innad i demokratene mot Sullivans Obama-inspirerte linje som mange mener er for naiv. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 3 uker senere...

Litt for lang video som forklarer situasjonen til Guyana (og litt utdatert siden den er 1 måned gammel), men for spesielt interesserte eller de som kan ha denne i sidesynet så kan det jo være noe å se. Jeg har den i sidesynet nå.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (På 31.12.2023 den 11:48 AM):

Og Bidenadministrasjonen under kontroll av Sullivan virker handlingslammet fordi de vil ikke risikere en avtale omkring løslatelse av politiske fanger og organisering av et nytt valg i året 2024, som Maduro nå utnytter for enhver pris. I USA er det voksende kritikk også innad i demokratene mot Sullivans Obama-inspirerte linje som mange mener er for naiv. 

Som ventet har Maduro brutt hans løfter. I den 26. januar 2024 til stor forbitrelse valgt den venezuelanske høyesteretten som er under politisk kontroll av Maduro, å ignorere den viktige Barbados-avtalen som var undertegnet i oktober 2022, ved å opprettholde diskvalifiseringen av opposisjonens valgkandidat Maria Corina Machado som ifølge avtalen skal delta i presidentvalget som skulle arrangeres i året 2024. NORGE hadde lagt meget mye prestisje på avtaleutkastet og på forhandlingene mellom USA og Venezuela, og det var nordmennene som hadde stått ytterst for å overtale Biden (som lytter altfor mye på Sullivan) til å oppheve sanksjonene mot Venezuela like etter avtalen var inngått, istedenfor å vente på at Maduro skulle gi etter. 

Barbados Agreement – Wikipedia

US moves to reimpose sanctions on Venezuela after opposition candidate barred from presidential election (msn.com)

Det gikk meget galt. Først bråket omkring Guyana. Og da Maduro begå avtalebrudd med å stoppe Machado fra å delta i valget og deretter arresterte flere politiske aktive, var Biden nødt til å stoppe helt opp. Karakterisk nok tok det tre dager for Biden å komme med hans reaksjon. Først ble gruveselskapet CVG-Minerven underlagt sanksjoner. Deretter truet man med at sanksjonsregimet mot den venezuelanske oljeeksporten vil starte på nytt fra 18. april hvis Maduro skulle fortsette med hans avtalebrudd. Biden er surt, og dette kan muligens få følger for Norge som hadde spilt altfor høy, og det kan slutte med at all norsk innflytelse i Latin-Amerika vil forsvinne. 

The Biden Administration, the EU and other members of the international community who have played a key role in supporting a democratic transition in Venezuela, must understand that giving concessions to Maduro without immediate retribution it’s never going to work.

Maduro received sanctions relief of gold, oil, gas and got the crook of Alex Saab back without giving the two things he committed to: the date of the election and the possibility of Maria Corina to run in the election.

It’s clear that the priority of the USG in the bilateral negotiations with Maduro was migration (deportations) and energy. Democracy has been relegated to a second or third priority.

It’s critical to understand that the best policy to mitigate the massive migration from Venezuela is a transition to democracy.

In a recent poll to Venezuelans abroad when asked what would it take to return, 20% said if the economy improved and more than 60% said that they would return only if there is political change.

After today’s decision to maintain the ilegal disqualification of Maria Corina the Biden Administration faces the scenario of what to do after Maduro failed to deliver on the promises made in Qatar and Barbados.

Den venezuelanske immigrasjonen til den amerikanske grensen har blitt meget politisk belastende for Vesten, og dette må stanses. 

Nå er det slikt at bare en militær intervensjon kan få en slutt på Chavez-vanviddet i Venezuela. 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Det er synlige invasjonsforberedelser langs den venezuelanske kysten mot Guyana hvor luftvern flyttes fram sammen med krigsskip til marinebaser under oppførelse. Det kan betyr at Maduro vil invadere nabolandet med en Weserübung-operasjon akkurat som mot Norge i april 1940. Den venezuelanske marinen har fire fregattstore patruljeskip, opptil tretti kanonbåter selv om det er uklart om hvor mange er operativt, og siden oktober 2023 da Biden opphevet sanksjonene hadde mye brenselolje og annet vitalt for marinevirksomhet kommet til Venezuela. Dessuten hadde Iran solgt flere kampbåter med sjømålsmissiler til Venezuela, som nå utplassert disse - dette er helt nytt fordi den venezuelanske marinen hadde ikke sjømålsmissiler i fortiden. 

Venezuela Deploys Military to Oil-Rich Guyana’s Border (msn.com)

Samtidig ble venezuelanske mekaniske enheter flyttet til den okkuperte Ankoko-øya som ligger langs lokalelven Cuyumi som er en vannveg rett ned til Essequibo selv om den bare er farbart med småbåter og meget gruntgående farkoster. Det er fast veg mot grensebyen San Martin de Turumban, men det er tett jungel nedover elven som betyr at enhver avansement må skje til sjøs. Trolig har Maduro fremdeles fungerende britiskbygde Scorpion lette stridsvogner som har en vekt på bare 8 tonn som gjør at den kan klare seg godt på bløtt grunn. For lette stridsvogner var observert. 

Miscalculation and Escalation over the Essequibo: New Insights into the Risks of Venezuela's Compellence Strategy (csis.org)

Dette er et synlig brudd på "Argyle-enigheten" som Lula fra Brasil har meglet fram. Det hendt bare dager etter det første møtet 25. januar mellom representantene fra begge land. 

Recent activity by the Venezuelan armed forces within the Essequibo and in nearby waters observed in satellite imagery lends credence to this argument and suggests Maduro may be duplicitous in his commitment to resolve the dispute through diplomatic channels.

Ifølge CSIS har venezuelanerne flyttet en ferge som er kapabelt for å ta seg nedover elven, fram til området hvor det finnes mange sivilbåter fra før. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...