Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Stigeledning


Anbefalte innlegg

Bor i en OBOS-blokk bygd i 1986. Over gangen har det vært renovering av leiligheten. Firmaet har sagt at den eksisterende stigeledningen ikke tåler mer belastning og at det ikke er plass til ny stigeledning inne i betongveggen (skjult anlegg). Derfor har de isteden lagt opp «tre nye stigeledninger» (!). Dette har de gjort ved å bore hull oppe under taket fra leiligheten og ut på gangen, så ført de tre ledningene bort til sikringsskapet og koblet seg til der helt øverst inne i skapet. De «tre nye stigeledninger» har hvit isolasjon, en diameter på 9 mm og har inni to ledninger (én med brun farge og én med enten blå, grønn eller gul farge). Ledningene under taket i gangen er stort sett blitt tildekket med langsgående plastdeksler (3x3 cm), bortsett fra der ledningene kommer ut fra leiligheten (der det er blitt en høydeforskjell til taket på 5 cm fordi de har boret hullet litt for lavt). Derfor har de der, over ca. 10 cm på skrå oppover mot taket, prøvd å dekke til de tre ledningene med fugemasse, noe de ikke helt har klart, og som for øvrig ikke er blitt særlig pent. 
Lurer på om dette er forsvarlig elektrikerarbeid, som oppfyller norsk håndverkerstandard? 
Er de tre ledningene virkelig stigeledninger? 
Eller er de bare en måte å omgå reglene for el-sikkerhet på?

4011 tak nærbilde.jpg

4011 - 3 ledninger.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det var nå ikke så vakkert utført, men jeg ser ingen tekniske betenkeligheter med den måten å løse det på. Regner med du har et større forbruk enn hva som var behovet da leiligheten ble bygd. Alternativet med å ikke utvide kapassiteten er kanskje værre. Tenker installatøren kunne ha benyttet en større kanal slik at stivrørene ble mere dekt. Du kan jo selv velge å limme opp en plastboks som er akkurat stor nok til å dekke det som er stygt. Sag bort litt av bunnen slik at kanalen forsvinner inn i boksen. Så litt akryl og så litt maling. Ingen stor sak akkurat.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om installatør har lagt opp tre nye kurser eller byttet fra gammel kabling i rør til ny kabling åpent så er dette fult lovligt og normalt.

For eksempel gått fra 1,5kvadrat med redusert jording til 2,5kvadrat med fullverdig jordingsleder for å kunne øke sikring fra 10A til 16A.

Som påpekt ikke akkurat verdens fineste utførelse, men ikke ulovligt å gjøre en stygg jobb.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Firmaet har kalt de tre ledningene for stigeledninger. Er det reelt det samme som stigeledning, bare at de er delt på tre ledninger? Eller kaller de det stigeledninger for å berolige de som bor der. (Eller for å ta seg bedre betalt). Jeg trodde en stigeledning skulle ligge i rør eller være bedre beskyttet enn en vanlig ledning?

Lenke til kommentar

En stigeledning er en kabel med større tversnitt som forsyner et helt, eller flere, sikringsskap. Disse kablene er helt vanlige kurskabler, 1 til hver kurs, Det var sikkert ikke mer plass inne i rørene i veggen fra byggeåret så de måtte bare gjøre det slik for å få inn flere kurser til boligen. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Bare et spørsmål til. Er det mulig å trekke ut den gamle stigeledningen og trekke inn en ny med større kapasitet? (Den ligger i betongvegg, og det er ca. to meter fra sikringsskapet til leiligheten det gjelder). Jeg spør fordi hvis stigeledningene fra 1986 ikke har nok kapasitet, blir det flere liknende saker framover. Det gjelder et OBOS borettslag, og hos meg har det aldri gått en eneste sikring gjennom alle disse årene.

Lenke til kommentar
Rolf.Odd skrev (På 30.11.2023 den 2:24 PM):

Bare et spørsmål til. Er det mulig å trekke ut den gamle stigeledningen og trekke inn en ny med større kapasitet? (Den ligger i betongvegg, og det er ca. to meter fra sikringsskapet til leiligheten det gjelder). Jeg spør fordi hvis stigeledningene fra 1986 ikke har nok kapasitet, blir det flere liknende saker framover. Det gjelder et OBOS borettslag, og hos meg har det aldri gått en eneste sikring gjennom alle disse årene.

Er det pn i rør så kan det nok gå. Er det psfp eller lignende så kan det bli mer knotete. Bestandig litt risikosport ved omtrekking i skjult anlegg med tanke på bøyinger og skjøter på rør.

Lenke til kommentar

Veldig opphengt i navnet de har kalt det, uansett er betegnelsen "stiger" utgått, men det henger igjen på folkemunne i faget. De korrekte betegnelsene nå er vel hovedkurs og forbrukerkurs (henholdsvis stiger og "vanlig" kurs).

Disse kablene er ikke brukt som hovedkurs (får jeg håpe). De er brukt for å enten supplere eller overta forbruket til forbrukerkurser (vanlige sikringer/kurser). Litt vanskelig å se av bildet, men antar alle kablene har beskyttelsesleder i seg (jording). I så fall er det ikke noe feil med valg av kabel, men enig i at utførelsen ikke var særlig pen. Om naboen din er enig kan du få de til å reklamere på jobben, mulig man får en ferdig vinkel til å sette på den kanalen for å dekke over det alle verste. Ser ut som de har brukt vanlig branntettemasse, denne blir mer gul/stygg enn vanlig tettemasse så det er også normalt. Dersom det er et brannskille så skal det branntettes, og ergo ikke noe direkte feil der heller. Hvis jeg forstår anlegget riktig er dette i en felleskorridor og inn til en boenhet, da er dette i så fall et brannskille.

Når det kommer til hva som er mulig eller ikke så er det veldig situasjonsbestemt. Dersom ledningene har vært der fra det ble bygget så begynner det snart å bli aktuelt å tenke på utstifting, men så lenge ting ikke er sprøtt eller svidd er det ikke noe direkte farlig. Men kan være en utfordring å trekke om i gamle røranlegg. Stålrør er fint på en måte da de er "faste i fisken" men samtidig kan det ligge en del grums i de, og man vet ikke om det er noen krappe svinger som var lettere å komme forbi når røret var nytt.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så lenge hullet er tettet med branntettemasse, noe det kan se ut til, er det ikke noe i veien med det. Annet enn at det er utført på en ikke estetisk måte for å si det pent. Hva sier leietaker/eier av leiligheten det gjelder? Det er i så fall de som må reklamere på jobben, er ikke noe du får gjort med dette med mindre du har myndighet gjennom et styre og dette anses å være til skjemsel for fellesareal.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Har et spørsmål til: Det er 3 leiligheter som deler et sikringsskap. Det er de som bor til venstre i oppgangen som har fått lagt nye ledninger inn i skapet ovenfra. For å få til dette til har montøren øverst til venstre i skapet montert en ny tavle (med nr. fra 1–8). Lurer på om dette er forskriftsmessig?

Sikringsskap detalj.jpg

Sikringsskap for 3 leiligheter.jpg

Lenke til kommentar

Nei, egentlig ikke. Vi er tre som deler denne etasjen og gangen, og i hvert fall to av oss syns ikke det som "håndverkerne" har gjort, er bra nok. Skjer lignende ting i andre oppganger og etasjer, vil sannsynligvis også andre komme til å reagere negativt. Men nå har styret i borettslaget saken, og de vil sannsynligvis finne ut av hovedledningen (stigeledningen) tåler etc.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Ut ifra bildene har det blitt lagt opp nye forbrukskurser til leiligheten.  Mest sannsynlig byttet plassering.

Ordet stigeledninger blir feil av installatøren å bruke på disse. Men ingen praktisk betydning. 

Du er bekymret på grunn av kapasiteten i den reele stigeledningen til de tre leilighetene, men disse er ikke påvirket. Det er hovedsikringen til hvert anlegg som setter begrensinger for hva de enkelte leilighetene kan benytte seg av, ikke forbrukskursene inn til leiligheten.

Alternativt kan du gå inn på din netteiers nettside å sende inn en bekymringsmelding. De er da pålagt å utføre en forenklet kontroll. Men de kommer ikke til å reagere på det du har vist her. Det er forskriftsmessig basert på informasjonen som foreligger, bare ikke estetisk pent.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...