Gå til innhold

Big_JT

Medlemmer
  • Innlegg

    2 529
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Big_JT

  1. Brukte radon.no selv. Tre brikker som hang opp i to mnd. Kom med ferdig returpakke. Rapport på mail.
  2. Selv om det sikkert kan diskuteres upresis språk vil ofte leilighet og andel sidestilles. Dett er reist sak til årsmøtet om at leiligheter kun kan ha en parkeringsplass og det er gjort et vedtak på dette med en presisering fra styret om at dette vedtaket ikke kan få tilbakevirkende kraft. (Man kan ikke inndra eksisterende tillatelser.) Styret har dermed fått en marsordre fra årsmøtet og utfører denne ved en vedtektsendring som speiler formålet med årsmøtevedtaket.
  3. Når tilsynet finner tilsynelatende litt grove feil er det ikke rart de blir litt petimeter og ekstra nøye på oppfølgingen. Synes det er mer skremende at spesialistene heller river anlegget enn å få det godkjent. Tyder på at de har bommet stort i planlegging og risikovurdering.
  4. Er vel nettselskapet som har leveringsplikt og dermed problemet med plassering av skap. Hva sier nettselskapet?
  5. Vært borte i dette selv. Ikke safe mode hos meg iallefall. Virker heller som Windows har "rotet" bort brukerprofilen og derfor genererer en ny. Løste seg også til meg ved en reboot.
  6. Så lenge arbeidsledigheten er lav er det vel ikke eldre som tar jobbene fra de yngre. Heller holde de eldre lengst mulig i jobb så statens intekter holdes oppe samtidig som utgiftene holdes nede. (Mere skatteintekt og mindre pansjon/trygd.) Men man kan selvsagt diskutere hva som er fornuftig pasjonsalder. Forskjell på en professor på et kontor og en rørlegger i felt.
  7. Virker som flere butikker er blitt trege. Har også en bestilling inne hos Multicom. På lager hos leverandør 6-10 dager inn. Ventet i over 14 dager nå og fortsatt ikke noen sending..... 😑
  8. Nå er det vel Sivil klareringsmyndighet og ikke NSM som har med sikkerhetsklarreringer å gjøre.
  9. Hva står om arbeidstid / stillingsprosent i kontrakten din?
  10. Vil nok sjekke avtalevilkårene hos nettleverandør. Sannsynligvis har de standard tekst om at utkoblinger for vedlikehold må aksepteres. Selv ved uforutsette strømbrudd har man ikke krav på refusjon før etter 12 timer. Heller ikke noe å bli rik på med fattige 500kr for de første 12 timene og så 40kr per påfølgende. To dager med utkobling er kjipt, men noe man må kunne forvente en gang i blandt. Her må man nok bare være kreativ å finne seg ett alternativt arbeidssted når det skjer. (Venner, familie, bibliotek, hotell osv.) https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/kunde/nett/stroembrudd-rettigheter-og-regler/
  11. Om installatør har lagt opp tre nye kurser eller byttet fra gammel kabling i rør til ny kabling åpent så er dette fult lovligt og normalt. For eksempel gått fra 1,5kvadrat med redusert jording til 2,5kvadrat med fullverdig jordingsleder for å kunne øke sikring fra 10A til 16A. Som påpekt ikke akkurat verdens fineste utførelse, men ikke ulovligt å gjøre en stygg jobb.
  12. Ikke noe hardt budsjett, men noen tusen i lys går nok med + leie av lift for å henge opp / ta ned. Tittet faktisk litt på de namron lysene sist jeg var innom Elektroimportøren, men trenger nok mange slike lenker for å få til lys i i et så stort tre....
  13. Tenker å pynte ei stor gran ute med litt lys til desember, men sliter med å finne noen lys som er egnet. Ikke fått målt høyden eksakt, men vil anslå ca. 12m. Har folket noe gode tips?
  14. Morsomt at Svenske myndigheter synes at man ikke kan bytte en chargberry, men at man selv kan bytte industristikk og brytere. 😅 Men om det stemmer som videoen sier kan man her i Norge bytte chargberry, men alt av fast installasjon er fy-fy for private.
  15. Heller ikke jurist. 😅 Hadde foredrag fra NKOM i fjor og de var tydelige på at også kabling inne i huset var dekket av denne loven. Viktig premiss fra dem var at det enten kunne gjøres klart med riktig antall tomme rør, men startet man å trekke kabel måtte man fullføre 100%. Mao. ikke nok å legge rør til alle rom og kun trekke nettverkskabel til ett punkt bak TV. Slik jeg leser det er det snakk om innvendig fysisk infrastruktur frem til nettermineringspunkt. Leser man EKOM loven så ser man at et nettermineringspunkt: tilkoplingspunkt mellom elektronisk kommunikasjonsnett og terminalutstyr. Og videre at terminalutstyr: produkt eller deler av produkt som kan nyttes til elektronisk kommunikasjon og som er beregnet for direkte eller indirekte tilknytning til nettermineringspunkt i elektronisk kommunikasjonsnett. Man kan muligens tolke dette til modemet fra nettleverandøren, men jeg ser det heller som det interne spredenettet fra en fordeling og ut i aktuelle rom. FAQ for NEK700 har også flere saker på dette som støtter min tolkning: Se også ID: 10132, 10104 og 10105 om definisjonen på rom og om antall uttak
  16. Nå jobber jeg innen næring, men prøver å henge med på boligsiden også. Hva man gjør som privatperson er ikke så strengt, men det er mange av de samme fellene å falle i. Snakker vi nybygg eller større renoveringer så vil jeg anbefale å lese litt i bredbåndsutbyggingsloven. Start med §13. (Hint. Krav om minimum rørføring til alle oppholdsrom bassert på kvadratmeter.) Når det kommer til valg av categori eller mere spesifikt sambandsklassen man ønsker å oppnå er nå kravet i NEK700:2020 utstyr i kategori 6a som gir oss sambandsklasse Ea minimumet. Det er en åpning for å gå ned til sambandsklasse E under visse forutsetninger. Innen næring velges nå skjermet 6a til det meste. Grunnen er ikke kvaliteten, men at dette forenkler arbeidet med testing. (Med uskjermet kabel må man dokumentere støy i mellom kabler, noe man slipper i skjermet kabel da denne regnes som "tett") Innen bolig er det ikke like strenge krav til testing så man kan lettere velge uskjermet kabel. For PoE så skal selv cat5e tåle opp til PoE++ eller 802.3bt som leverer 100W. På næring må man nå beregne temperaturøkningen kablene vil oppleve og sørge for at de ikke tar skade. I tillegg må man passe på at konektorer man benytter ikke vil ta skade om man trekker ut en kontakt under last. (Lysbueskade.) Mitt råd er å ikke kutte kvalitet her. Ryktene sier at standarder på >100W er på gang......
  17. I Trondheim er det DHL selv som leverer. Hvordan det er i resten av landet kan jeg ikke svare på. Normalen nå jeg bestiller er hjemlevering som jeg endrer til pakkeautomat eller henting over disk på lokale butikker. (Snedigt nok ikke hjemme for å motta pakke i arbeidstiden.... 😅)
  18. Det er som påpekt ikke noen fasit på hva som er urimelige forhold for oppsigelse. Det er forskjell i konsekvensens ved at noen uriktig sier opp Donald abonementet mitt kontra domenenavn jeg "eier". Det er defor i mine øyne helt greit at det er litt omstendigt å kanselere ett domene. Viktig poeng OP sin sak er om oppsigelsen ble gjort innen 30 dager før ny periode og om prosedyrene som er beskrevet i avtalen ble fulgt. Hva fikk du som svar på e-postene du sendte om oppsigelse?
  19. Har vel ikke på lenge vært muligt for 3. part å kjøre vandelsattest på noen med noen få unntak. Normal prosedyre innen friviligheten og jobb som jeg har vært gjennom iallefall de siste årene er at de som krever vandelsattest av meg må utstede en formålserklæring som jeg benytter for å søke hos politet med. Så får jeg attesten i (digi)posten som jeg så kan vise frem. For en god stund siden kunne div. etater iallefall sjekke opp en person direkte, men aldri hørt at noen organisasjon innen friviliheten har hatt disse mulighetene.
  20. Kanskje ikke riktig forbund, men er vel det samme som kommer fram da formålet er likt. (Beskytte barn.) https://www.idrettsforbundet.no/tema/politiattest/hvilke-lovbrudd-kommer-pa-politiattesten-og-hvor-lenge-blir-de-der/
  21. I mitt gamle boretslagg hadde vi en ordensregler som kunne vært benyttet for å bekjempe lagring av søppel. Men selv om man har reglene må styret også tørre å vise litt tenner i slike saker.
  22. Kobler man på PLS eller styresystemer kan man fort havne under FEL. Trekker man kabing for signalering er man fort innunder EKOM. Jobber man med kommunikasjonen på de to forrige punktene faller man ikke under noen av de regelverkene. NEK400 går på hvordan man bygger opp elektriske anlegg for å unngå skade på folk og bygninger. Denne dekker ikke datakommunikasjon på noen som helst måte. NEK700 er nærmere, men denne dekker fysisk kabling og bryr seg ikke filla om hva du dytter over kablene. Slutt å namedroppe tilfeldige standarder som ikke er relatert til emnet.
  23. Leverandører av kontrollsystemer er trege med å adoptere ny teknologi. Jeg leverer fortsatt anlegg som komuniserer på RS232 og RS485. Noen av leverandørerene har ikke engang tenkt tanken på å komme seg over på IP. Ta kortlesere som definitivt er i OT leiren. Mesteparten kjører kommunikasjon på en standard fra 1980. Ny standard kom i 2020 og er basert på RS485........ Tror vi har noen år igjen før vi ser IPv4 eller v6. Så ser ikke helt mangelen av utstyr som kjører IPv6 som ett tegn på manglende sikkerhet eller rutiner, men heller treghet i markedet. Man snakker ofte om utstyr som er i produksjon i tiår uten store endringer. På det av utstyr som har kommer seg over til IPv6 støtte ser jeg ikke helt hvorfor jeg ikke skal kunne benytte dette. Benytter mye av de samme rutinene som ved IPv4. (Segmentering, VLAN, brannmurer osv.) Ingen regelverk jeg har sett krever IPv4 eller forbyr IPv6. Så levering blir som vanligt med risikovurderinger, funksjonsbeskrivelser, fine skjema og masse dokumentasjon.
  24. Nå ser det ut som eier foreløpig går klar i denne saken, men viser litt av risikoen. https://www.nrk.no/trondelag/huseigar-blir-ikkje-tiltalt-etter-dodsbrann-pa-oppdal-1.16402842
×
×
  • Opprett ny...