Jump to content

Big_JT

Medlemmer
 • Content Count

  2386
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

162 :)

About Big_JT

 • Birthday 09/29/1982

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

9564 profile views
 1. Noen år siden siste jeg tok fag der selv. Greit opplegg på de enkeltfagene jeg tok, men som NULL påpeker må man se på det som starten av læringen i evnet og ikke så mye mere. (Begrenset hva man rekker på noen innleveringer, 5-6 studiepoeng.) Studiene er også mye selvstudium, men hadde to-mans oppgave på en av innleveringene relatert til ip-telefon. Noe dyrt, men føler det er verdt det siden det gir studiepoeng fra et annerkjent universitet.
 2. Kommer ann på prisnivået du ønsker deg. Venter på siste rest av deler så skal jeg sette opp punkt/punkt 10G nettverk mellom NAS og klient foreløpig for test. Om dette blir bra håper jeg på tilbud på CRS305. Fått mye skryt i tester og det eneste negative jeg har hørt er at det er bare 4 SFP+ porter. 😅
 3. Fikk henvisning til fysio for to uker siden så de henviser tydeligvis enda. Men du kan også ta kontakt direkte som du nevner.
 4. Windows update som har hentet inn noen oppdateringer?
 5. Er ikke riktig som du sier, men desverre har ikke styret all verderns makt i et boretslag. Krever mye å gjennomføre en slik sak om utkasting. Ikke kommet så langt de gangene jeg var borte i slikt selv da det heldigvis ordnet seg med skriftlige varsler fra styret og eller at beboer flyttet. Nærmeste vi kom utkastelse var beboer som ikke betalte regninger. Men beboer gjorde opp for seg og saken forsvant. (Og ignorerte selvsagt regninger igjen noen mnd. senere....) Beste råd til trådstarter er å gjøre litt undersøkelser selv slik at man gir styret noe å jobbe med. En diffus klage om støy er ikke mye å jobbe med og jeg tviler på at styret setter av mye tid til en slik sak. Samle heller lit data (Tidspunkt, type støy, retning osv.) og få med flere beboere på å klage.
 6. Er og har vært på begge sider av bordet i mange sammenhenger. (Jobb, forening, privat.) Er helt greit å hente inn pris fra flere samtidig. Regner dette som helt vanlig. Ingen i dag som har tid til å bruke flerfoldige dager/uker på å hente inn anbud. I tillegg risikerer du at tilbudsfristen på den første går ut før du er ferdig med anbudsrunden. Ikke uvanlig at det kommer ut anbud hvor avsender har glemt å skjule hvem det er sendt til. Er også vanlig at det er felles anbudsbefaring slik at man lett ser hvem man konkurrerer med, men dette må selvsagt avpasses jobben. Blir fort trangt med 5 rørleggere samtidig på toalettet man skal pusse opp. 😂 Sende videre tilbud fra en aktør til en annen er noe som skjer, men er uglesett i de fleste bransjer. Kan være i alt fra juridisk gråsone til ulovlig alt etter hvordan tilbudsbrev, vedlegg og avtaler er utformet. På offentlige anbud for eksempel er det normalt at man sender et fult tilbud og et sladdet som kan offentliggjøres. Dette for å holde personinformasjon og bedrifthemmelig informasjon unna konkurrenter som kan be om innsyn. Pruting på tilbud er noe jeg personlig ikke er noen stor tilhenger av. Tilbud jeg leverer er ofte det beste jeg kan få til innenfor marginene jeg må sitte igjen med. En ting er om en kunde ønsker å endre på varer som tilbys, men å spørre om lavere pris for samme leveranse blir bare frekt i mine øyne. Unntaket er om to konkurrenter er relativt like i pris og kunde har tidligere brukt en av leverandørene og ønsker å benytte disse igjen. Da kan man ofte strekke seg litt ekstra for å beholde kundeforholdet.
 7. Jepp. Intill de får noen sattelitter i polare baner er det vel ønsketenking at vi får Norske betatestere...... Muligt digi.no tenker at nordmenn på feie i sørlige strøk kan være betatestere..... 😋
 8. Spørs hvilken PoE og nettverks-standard du benytter. Da benyttes alt fra 4 til 8 ledere til PoE og 4 eller 8 ledere til data. Passiv PoE kjører spenning på noen av parrene. Ordentlig PoE kjører kommunikasjon og avtaler spenning/strøm i mellom utstyret.
 9. La meg se. 🤔 Du har et solcellepanel med en eller annen form for kontroller tilkoblet som skal leverer 12V. Og du kobler til en batteripakke på 36V og lurer på hvorfor det lukter svidd? Greit nok det store panelet skal vistnok kunne lade både 12V og 24V batterier, men 36 volt er noe over dette. Og en annen batterikjemi enn hva laderen sansynligvis forventer i tillegg...... 🤨
 10. Nettverkskabler skal være maks 100m. (Hvor av den faste kablingen kan være 90m.) Dette gjelder for cat 5 og oppover. iptelefon og kamera trenger ikke spesielt høye hastigheter så cat 5 kabel duger helt fint. (Høyere kategori er selvsagt fint, men normalt ikke noe krav. Kopperkledd aluminiumnskabel er noe skit som man skal holde seg langt unna. På 230V er det direkte brannfarlig og på nettverk får man fort problemer med PoE grunnet høy motstand i kablene. Dessverre noe som ofte dukker opp med billigprodukter.
 11. Driver å jobber med skattemeldingen, men blir ikke helt klok på primer/sekundærbolig. Flyttet mai 2019 til familiegården hvor jeg leier meg inn. Beholdt samtidig min leilighet i byen da jeg er med i vaktordning og trenger kortere reisetid vær 6. uke. Ser nå i skattemeldingen at leiligheten min fortsatt står som primærbolig, men jeg er folkeregistrert på gården. Som jeg leser reglene er primærboligen der du er folkeregistrert, men ble plutselig usikker. Leiligheten i byen er jo den eneste boligen jeg eier. Noen som har synspunkter eller andre råd på hva som blir riktig?
 12. Ang. den ReVolta saken så oppgir selger: Kontinuerlig belastning 3000 Så den ser ut til å kunne levere 3kW, men databladet kommer med denne også: den er dermed ikke spesielt egnet for elektronikk.... Elektronikk kan funke med andre bølgeformer en sinus, men man risikerer alt fra at den ikke virker, støy på lydanlegg til at du får varmgang og kortere levetid på utstyret. Skal du ha inverter som leverer 3kW ut er det ohms lov som gjelder uansett. Dette gir minimum 250A på 12V og 125A på 24V ved full belastning..... I praksis er det høyere da ingen inverter er uten tap. For eksempel saken fra ReVolta som oppgir 85-90% virkningsverdi. Dette gir 3-400W med tap som avgis som varme. Noe som normalt løses med alt annet enn stillegående vifter.....
 13. Med utenlandsk SIM blir traffikken rutet via operatørens gatweway som mest sansynlig er i hjemlandet til operatøren. Forskjellen blir dermed som et eksempel: Fiber: Pc - Telenor - NIX - Altibox - Server Utenlandsk SIM (Estonia): Mobil - Telenor sitt mobilnett - Utenlandsk mobilnett - APN gateway i Estonia - Estonia IX - et eller flere ledd - NIX - Altibox - Server Det er dermed ikke så rart at ping blir noe forskjellig når man kjører utenlandsk sim kontra Norsk internettforbindelse. Om du kjører VPN eller lignende har ikke noe å si. Trafikken må uansett via APN gateway hos leverandør.
 14. Hva har nettverkskabel med lastbalansering eller flere WAN å gjøre? Ser ikke helt hva en thunderbolt til SFP+ overgang har med 5G å gjøre...... For å gå tilbake til det orginale spørsmålet. Kan du kjøre mere enn 2 WAN samtidig. Ja. Dette går helt fint og er noe som gjøres daglig mange steder. Støttes helt fint i PfSense, Cisco, HPE og alle andre profesjonelle ruterOS. Problemet er at om du forventer at du kan hente ut kapasiteten på alle linjene på en nedlasting vil du streve. Sikkert mulig å få dette til med litt massering av data fra avsender sin side, men dette er ikke aktuelt for daglig bruk der du ikke har kontroll med avsender. Det er også mulig å sette opp at for eksempel all trafikk til/fra Netflix rutes over en av WAN portene, men igjen dette krever litt konfig og kunnskap.
 15. Alt i mellom sender og mottaker spiser av signalet. Jo tettere snødrev, regn etc. jo mere demping vil du oppleve. Noe alle med parabol som er litt dårlig stilt har opplevet. Perfekt signal dagen lang, men når det begynner å snø forsvinner signalet.....
×
×
 • Create New...