Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
The Very End skrev (3 timer siden):

Når sivile blir regnet som terrorister på lik linje som Hamas og skal bombes, skytes og slaktes uten diskriminering, ja, da er du faktisk ikke noe bedre enn naziregimet som også mente at de var et utvalg folk som hadde rett til å dømme mennesker de anså som mindre verdt / farlige til døden.

Om det du påstår hadde stemt hadde Israel ikke hatt militære på bakken som har ført til tap av egne og det hadde vært langt flere døde blandt de menneskelige skjoldene i Gaza. Husk at Israel har militær styrke til å fullstendig utslette Gaza på timer om ikke minuttter.

Kan du nevne en eneste hendelse hvor et land under angrep har gått så langt som Israel for å beskytte sivilbefolkningen på angriperens side? Ja, Hamas sender fortsatt raketter mot Israel fra bak menneskelige skjold. Over 10.000 raketter har de sendt siden 7. oktober.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
0laf skrev (43 minutter siden):

Ser ut som slutten nærmer seg for Hottentottene i Jemen også.
Det er grenser for hvor lenge resten av verden gidder dette.
 

Er trist når man må bruke begreper med rasistiske og nedsettende undertoner for å uttrykke seg. Reflekterer det ditt menneskesyn, eller er dette kanskje "bare en Torbjørn Egner-referanse"?

  • Liker 6
Lenke til kommentar
2 hours ago, 0laf said:

Ser ut som slutten nærmer seg for Hottentottene i Jemen også.
Det er grenser for hvor lenge resten av verden gidder dette.

Ser ut til at du et øyeblikk glemte at du ikke er rasist.

Uansett, Houthienes blokade av Israel er faktisk lovlig og i henhold til krigens regler. Passerende skipstrafikk må da bare følge de instrukser de får. Men det er en krigshandling.

Når Israel kan innføre en sjøblokade av Gaza, kan Jemen innføre en sjøblokade av Israel.

https://idag.no/soreide-sjoblokade-gir-rett-til-a-stanse-skip/19.29087

  • Liker 6
Lenke til kommentar
26 minutes ago, Entern said:

Så…IDF kan ikke angripe terrorister som gjemmer seg bak egne sivile.

Men huttifruttiene har lov til å angripe tilfeldige sivile som de vil.

Got it.

De kan anholde skip som skal til Israel, og om de ikke følger instrukser kan de stoppes med makt.

Dette er ikke vanskelig. Det kalles sjøblokade og er klart definert i krigens regler.

IDF bedriver massive krigsforbrytelser på Gaza, også det i følge krigens regler.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (Akkurat nå):

De kan anholde skip som skal til Israel, og om de ikke følger instrukser kan de stoppes med makt.

Dette er ikke vanskelig. Det kalles sjøblokade og er klart definert i krigens regler.

IDF bedriver massive krigsforbrytelser på Gaza, også det i følge krigens regler.

Men det er jo ikke det huttifruttiene driver med, det de driver med er å angripe tilfeldige skip.

Vil forøvrig påpeke at en av hovedgrunnene til USAs inntreden i WW1 var tyskernes ubåtangrep på alt de så av sivile skip…så historisk er dette en VELDIG, VELDIG DUM ting å gjøre ;) 

  • Liker 9
Lenke til kommentar
31 minutes ago, Entern said:

Men det er jo ikke det huttifruttiene driver med, det de driver med er å angripe tilfeldige skip.

Houthiene gitt beskjed om at alle passerende skip må innlevere dokumentasjon på eierforhold og reiserute. Skip som ikke gjør dette, bryter blokaden. For det er en blokade vi snakker om, ikke terror.

At vestlige medier forteller en annen historie, forandrer ikke dette.

Endret av Rhabagatz
  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, robertaas said:

Skal virkelig alle skip som går gjennom Rødehavet til Israel?

Tror nok du blander sammen her. Har enda ikke sett dokumentasjon på at Israel begår en eneste krigsforbrytelse. Hamas har nå drept over 20.000 ved å bruke dem som menneskelige skjold når de fortsetter sine angrep på Israel. Ja, de har sendt over 10.000 raketter mot sivile mål i Israel som er en krigsforbrytelse bare etter 7. oktober, fra bak menneskelige skjold som også er en krigsforbrytelse. Og barnehager og sykehus blir legitime militære mål når Hamas bruker dem slik.

Så du sykehussjefen som innrømmet av han var kommandant i Hamas og at sykehuset var en del av deres militære infrastruktur? Så det mangler ikke på krigsforbrytelser her, men du er tydeligvis forvirret om på hvilken side. Og jeg har fortsatt tilgode å høre om en eneste hendelse hvor et land under angrep har gått så langt som Israel for å beskytte sivilbefolkningen på angriperens side.

Israels bombing av Gazastripen overgår selv de alliertes massive bombing av Tyskland under andre verdenskrig, mener eksperter.

På under tre måneder har israelske kampfly, droner, artillerikanoner, stridsvogner og pansrede bulldosere forårsaket mer ødeleggelse enn det man ble vitne til i Aleppo i Syria i årene 2012 til 2016 og i Mariupol i Ukraina i 2022.

De israelske angrepene har også drept flere sivile enn det den USA-ledede koalisjonen gjorde i løpet av tre års krig mot den ytterliggående islamistgruppen IS.

Proporsjonalt sett overgår bombingen av Gaza også de alliertes bombing av Tyskland under andre verdenskrig, ifølge eksperter.

– Israels anvendelse av luftmakt på Gazastripen er den mest massive og intense anvendelse av luftmakt mot et lite, avgrenset og tett befolket område jeg kjenner til etter andre verdenskrig, sier forskningsleder Dag Henriksen ved Luftkrigsskolen.

To tredeler av all bebyggelse nord på Gazastripen er nå lagt i grus, og det samme er minst en firedel av all bebyggelse i Khan Younis-området i sør.

Det viser en analyse av satellittbilder utført av Corey Scher ved CUNY Graduate Center og Jamon Van Den Hoek ved Oregon State University.

– Gaza er en av de mest intense straffekampanjer mot sivile i historien, sier han. (NTB)

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, Entern said:

Jeg stoler nok mer på vestlige medier enn på huttifruttiene, du.

Her har du et eksempel på at de prøver å håndheve blokaden, men møtes av Israels allierte i rene krigshandlinger:

 

Rederigiganten Maersk stanser alle seilas i Rødehavet de neste 48 timene. Det melder Ritzau. (NTB)

Avgjørelsen kommer like etter at det ble kjent at lasteskipet Maersk Hangzhou ble angrepet av Houthi-milits da det hadde seilt gjennom Bab al-Mandab stredet. Skipet var på veg fra Singapore til Suez-havna i Egypt.

Alle ombord skipet skal være trygge. Det ble observert et lysglimt over skipet, men det er ingen tegn på brann ombord i skipet.

Lasteskipet ble angrepet av fire små båter med houthi-milits ombord.

Angriperne kom tett på skipet og gjorde forsøk på å borde det, men ble avbrutt av amerikanske marinehelikopter.

Amerikanerne svarte på ild.Tre av båtene ble senket og alle ombord ble drept, mens en fjerde båt kom unna.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
robertaas skrev (41 minutter siden):

Det ble drept mange ganger flere sivile under bombingen av Nazi-tyskland og det til tross for at Nazistene ikke gjorde som Hamas og brukte egen befolkning som menneskelige skjold. I Gaza har det kun blitt drept omtrent 2 antatt sivile per Hamasmedlem som har blitt drept. Det er en ratio som er helt unik. Bare kom med eksempler på noe bedre om du kjenner til det. Selv i drapet av Osama Bin Laden som flere har prøvd bruke som eksempel på hva Israel burde gjøre ble en høyere andel sivile drept. Og det var for en enebolig i landlige omgivelser og uten tuneller, uten gisler i området eller utsatte menneskelige skjold og uten at de var under aktive angrep fra det området.

Som sagt har Israel gått lengere i å  beskytte sivilbefolkningen hos de som Israel konstant blir angrepet av enn man har sett noen gang før. Og ingen har klart komme med eksempler på noe som engang i nærheten.

Hamas har fortsatt å sende raketter mot Israel etter 7. oktober og det har hatt flere terrorangrep inne i Israel. Da burde det ikke bli kalt "straffekampanjer mot sivile" å prøve stoppe de som fortsetter angrepene mens de gjemmer seg bak sivile. Om Israel faktisk skulle hatt "straffekampanjer mot sivile" så ville det gått mye raskere, uten Israelske soldater å bakken og med langt flere døde i Gaza. Men det er jo en stygg vane for mange å bruke logikk og definisjoner som kun skal gjelde jøder.

 

 

Oppgi lenk. 

"– I mange konflikter har en over tid sett en forkjærlighet for å telle mål en har tatt ut som et måleparameter på hvor effektiv krigføringen er, noe som ofte er sterkt misvisende. Det er ingen nødvendig sammenheng mellom et stort antall mål, og den taktiske operative militære, eller politiske, effekten dette skaper -

Her må jeg si meg enig med forskningsleder Dag Henriksen ved Luftkrigsskolen i Norge, israelernes bombestrategi er basert på overveldende voldsmakt i kortest mulig tid for å påføre motparten størst mulig skade under ideen om at sivile infrastruktur og funksjonene har blitt militarisert av Hamas, men uten å ha et skille mellom rene sivile og militariserte objekter. Slik at man endt opp med omfattende ødeleggelse av sivil infrastruktur, funksjoner og beboelsesfasiliteter. 

Rundt 30,000 flybårne missiler og bomber (22,000 tokter med all slags våpen) med en samlet vekt på angivelig 20,000 tonn - flesteparten er 250kg og 500kg bomber, "bare" 200 til 500 1-tonns bomber var benyttet ifølge studier av bombekratre - da Linebacker II offensiven avsluttes ved nyttåret i 1973, var 21,000 tonn bomber sluppet i løpet av en uke over Nord-Vietnam, stort sett på tynne befolkede områder selv da man angrep storbyer som Hanoi; "bare" 1,624 sivilister (flere hundre som ytet assistanse til forsvaret tas ikke med, da er det opp til 2,368) var drept. Hovedforskjellen mellom de to bombeoffensivene er at mens B-52D/G gikk etter tydelige merkede mål som på forhold var rekognosert og kartlagt, gikk F-15E og F-16I "Sufa" mot usynlige mål i bystrøk, tette befolkede områder uten effektiv kartlegging og uten synlige markører. B-52D kunne slippe sin last mot et mål som sees mens pilotene i F-15E og F-16I må stoler på etterretningsdata om de usynlige målene. 

" - Proporsjonalt sett overgår bombingen av Gaza også de alliertes bombing av Tyskland under andre verdenskrig - "

Ordet "proporsjonalt" er nøkkelordet her; i realiteten var de alliertes bombing betydelig langt mer destruktivt og dødeligere fordi man angrep et meget stort land som utgjøre en åttedel av et helt kontinent - slik at bare "10 % av all bebyggelse" var ødelagt - mens Gazastripen i sammenligning er knapt større enn en tysk gemeinde (kommune). I Norge er Gazastripens størrelse lett å forstå ved å starte i Oslohavn og sluttet i Kløfta uten å komme borti fjellsidene hele vegen. Så mye som 33 % av all bebyggelse har blitt ødelagt hittil under den israelske bombingen. Det blir lettere å sammenligne Gazastripen med en by, dusinvis av byer under 2.vk var totalødelagt - de verste over 90 %. 

" -Israelske ledere hevder at hvert eneste bombemål blir nøye vurdert av militære jurister før det gis grønt lys til å angripe - "

Dette er motsagt av israelske nyhetsreportasjer omkring bruk av AI-programmer i målutvelging basert på algoritmer fordi det ikke var menneskelig mulig å bearbeide den overveldende mengden av informasjon som sankes inn fra et svimlende stort antall kilder fra satellitt til det enkelte mennesket med høy tidspress, da man ville eliminere flyktende mål raskest mulig i et flytende scenario der bevæpnede skjuler seg i sivile omgivelser. 

" – Israels anvendelse av luftmakt på Gazastripen er den mest massive og intense anvendelse av luftmakt mot et lite, avgrenset og tett befolket område jeg kjenner til etter andre verdenskrig - "

På dette punktet må man akseptere denne påstanden av Henriksen, selv om jeg villet kuttet det til etter 1952, med tanke på FN-bombeoffensiven på Nord-Korea den gang. Det var ikke høy anvendelse av luftmakt mot befolkningssentre da formålet i borgerkrig var å skape terror og fordrivelse i hensikten om å overta stridsemnet, og selv under mellomstatlige konflikter var befolkningssentre lite utsatt for systematisk ødeleggelse med luftmakt alene ettersom krigsreglene nedfestet i IHL (nordmenn i sosialistiskpåvirket dumhet kaller dette "folkeretten") ikke tillatt dette, samt at man verken hadde evne eller ressurser for den gang. Med få unntak.

Og disse unntakene er de militære stormaktene som USA, Sovjetunionen/Russland, Kina - Israel var ikke en slik stormakt innenfor militær luftmakt fram til århundreskiftet, da var strategien feltbasert taktisk bombing og taktisk nærstøtte. Dette kunne sees under Libanonkrigene i 1975-2000 hvor det var demonstrert gang på gang at de israelske kampflyene hadde begrensede virkning i sammenligning med artilleri. Siden århundreskiftet hadde det hendt en strategiendring der man valgt å utvikle fram evnen for strategisk bombing på lang hold, og faktiske bombefly for strategisk bombing fikk høy prioritet, på basisen av anskaffelsen av F-15E i 1990-årene som respons på Saddam Husseins Scudangrepene i 1991. Dette fulgt til at IAF mer og mer blir høyere prioritert enn resten av forsvaret, i slik grad at Libanonkrigen i 2006 var en slags "innvielse" av det nye flyvåpenet. 

Den israelske bombeoffensiven i Gazastripen reflekterte mentaliteten i det israelske forsvaret om å ha størst mulig og mest mulig destruktiv slagkraft for å spare egne liv, påføre størst mulig skade og skrekk på sine fiender - og deretter for å fullbyrde sine ambisjoner om høyintense og kortvarige bombeoffensiver. Men nå har det trukket seg ut i flere måneder, og det kostet enormt; man har ikke uendelige mengder av flyammunisjon til rådighet og intense bruk av kampfly dag ut og dag inn - de har "bare" 200 fly - koster flere hundre millioner dollar hver dag. Flere dusin fly måtte flyr med bomber 24 timer per dag syv dager i uka. Israel kunne gjøre det fordi de har meget omfattende finansiell støtte av USA. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...