Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
:utakt skrev (1 time siden):

Denne konflikten har så mange lag at jeg skal ikke engang late som jeg henger med på alt. Men, noe av det er vel at begge folkegrupper mener å ha krav på "hellige" steder, som f.eks. Jerusalem? Det går ikke, da blir man aldri enige. 

På (kanskje veldig lang) sikt tenker jeg at jo, en 1-statsløsning er veien ut av uføret. Folkegruppene må leve sammen. De må dele på det som er viktig for begge. Det må sikkert lovfestes at alle skal være representativt fordelt i parlament og andre offentlige instanser.

Helt sikkert ikke lett. 

Til det er det vel alt for mye ondt blod mellom dem ?...selv om 50 år vil araberne terpe på dette...

Hva er galt med en 2 stats løsning...endog Barth Eide mente det var beste løsning...

Hellige steder har jo muslimene i fleng, de får greie seg uten Jerusalem...er vel nesten det eneste hellige for jødene..

Endret av the 3 X
  • Liker 4
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Ekspertkommentator said:

Alle forståsegpåere i vesten snakker om to-statsløsning og skal igjen diktere hva Israel og araberne skal forhandle om.

Det beste er jo å spørre f.eks. araberne i Gaza og Vestbredden hva de vil. Her er en undersøkelse fra 2020 oppdatert 2023 som nettopp gjør det.

Konklusjonen er at flertall av araberne vil ta over hele historiske "Palestina" inkludert pre 1967 Israel. Da blir jo forhandlingene med Israel veldig vanskelig.

Two-state solution is no longer a popular position among Palestinians. Less than 40 percent of the Palestinian public—in the West Bank, Gaza, and East Jerusalem—supports it over one-state alternatives. Support for a two-state solution has declined steadily since 2018.

Further, most Palestinians believe that a two-state solution is unlikely to emerge from the conflict. Instead, a majority of them say they prefer to reclaim all of historic Palestine, including the pre-1967 Israel. A one-state solution with Arabs and Jews holding equal rights comes in second

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/what-do-palestinians-want


image.thumb.png.1cc459e37a06ef9c1993aea6f29506cc.png

Ser du omtaler palestinere som arabere. Tror du ikke på at palestinerne er en egen folkegruppe?

 

Ellers svarer de på hva de tror er sannsynlig og hva de helst ønsker. Naturligvis ønsker de hele landet sitt tilbake.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
2 minutes ago, the 3 X said:

Det er jo en glemme sak.. det forstår til og med du..

Men hva tenker du om en 1 stats eller 2 stats løsning..?

At om Israel ikke trekker seg tilbake til sine internasjonalt anerkjente grenser og palestinerne danner en elller to fullverdige stater, så skal verden anse at de okkuperte områdene utgjør en del av Israel, om opptre deretter.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (2 minutter siden):

At om Israel ikke trekker seg tilbake til sine internasjonalt anerkjente grenser og palestinerne danner en elller to fullverdige stater, så skal verden anse at de okkuperte områdene utgjør en del av Israel, om opptre deretter.

så du går for en 2 stats eller 3 stats..

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (11 minutter siden):

 Mye støy og mas fra alle skrikhalsene spesielt i vestlige land. Netanyahu klargjør derfor kampanjen nok en gang,

1. Israel skal finne og utslette alle terroristene, uansett hvor de hjemmer seg i Gaza
2. Israel skal finne og bringe hjem all gislene, uansett hvor de befinner seg i Gaza

https://www.timesofisrael.com/liveblog-november-15-2023/

image.png.1c004c783d4a1f4d09f38dc1d026b2e1.png

Netanyahu bryr seg kun om Netanyahu. Han sier alt mulig slags vas og svada hvis det gir han en ørliten sjanse at han ikke havner bak lås og slå

  • Liker 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (11 minutter siden):

I de siste 36 timer synes det klart at den palestinske motstanden har blitt smadret, 36. divisjon som kom fra nord, har rapportert at de støttet på mindre motstand enn ventet, tok ut om lagt 1,000 militante - færre enn ventet - hvilken kan tyder på at Hamas og PIJ var helt uforberedt på konvensjonell strid i større skala, det er funnet våpen der og her, men også at de var usedvanlig dårlig forberedt - hvilken kan tyder på at de hadde aldri en plan på plass.

Ja, det var dette jeg spekulerte i tidligere at Hamas først ble overrasket over hvor lett det var å komme seg inn i Israel og drepe, voldta og kidnappe, og deretter ble overrasket over hvor hardt Israel ville respondere. 

Kan dette faktisk bety slutten på Hamas? La oss håpe det... 

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (5 timer siden):

Dette er trolig en uriktig historie som stammer blant annet fra en falsk konto på Twitter som hevdet å være Mossad.

Israel-Hamas war: Fake Mossad account creates online confusion
https://www.euronews.com/my-europe/2023/11/07/israel-hamas-war-fake-mossad-account-creates-online-confusion

Israelsk media har vært veldig på saken, men det finnes ingen offisiell bekreftelse på at noe slikt skal ha skjedd, heldigvis.


Denne falske Mossad-kontoen, som altså ikke er Mossad, men en eller annen tulling, videreformidlet historien om barnet i stekeovnen, men som det står i dine egne lenker, så var det en av de som var på åstedene, og som bidro til å frakte likene osv. som først hevdet dette, på bakgrunn av at han hadde sett et brent barn med et element fra en stekeovn brent fast i barnet.

At man ikke har fått en bekreftelse fra IDF på dette, betyr jo ikke at fyren ikke faktisk så det han så, men som det også nevnes, kan det være at foreldrene har forsøkt å gjemme barnet i stekeovnen, og så har Hamas brent ned huset.

Død er uansett død, enten ble barnet stekt i stekeovnen, eller så ble det stekt i stekeovnen når huset brant ned, alternativt så farer denne frivillige hjelpearbeideren, som er navngitt i en rekke medier, med løgn.

At du mener det er en "uriktig historie" får være opp til deg, dine egne kilder hevder kun at de ikke har fått bekreftet historien fra offisielt hold (IDF), som ikke er veldig merkelig.

Endret av 0laf
  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, pokalaka said:

Sjekk ut Telegram og se videoene som Hamas selv har filmet. Også kommer du tilbake etterpå å sier om du synes de "unngikk å skade barn". Men folk som deg har allerede laget seg opp en mening. Så da hjelper det lite hva som er tilgjengelige av bevis der ute er. Selv om det er videoer som Hamas selv har filmet... 

 

Som sagt, jeg forholder med til oversikten om døde, ikke filmer på sosiale medier som man ikke vet om er ekte, fake eller.gamle.

Endret av Rhabagatz
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Khamenei i Iran ifølge troverdige granskinger var sannsynlig mannen som sto bak 7. oktober fordi han hadde gitt et signal på X/Twitter to dager før, men det er kommet ut i det siste at han er meget opptatt med å beskytte seg mot sin egne handling som var oppfattet som et signal av den militære fløyen av Hamas for å lansere deres angrep. For det er åpenbart at resten av Iran og de iranskstøttede vasallstyrkene i Jemen, Irak, Syria og Libanon var helt uforberedt, og det er mulig at Khamenei hadde tenkt seg en militær marsj mellom Gaza og Vestbredden, og kan ha vært i samråd med deler av IRGC-korpsets ledelse om dette. Men da hans venn Soleimani bygd opp vasallbyggverket, var det i virkeligheten ansett som et defensivt system der man vil ha en buffersone for å avskrekke israelsk aggresjon som var skikkelig ille i Netanyahu-årene. Det var egentlig aldri ment for å angripe Israel ett for ett eller under samlet styrke - til det er den logistiske kapasiteten simpelt for dårlig og de oppstilte vasallstyrkene for spredt og varierte i kapasitet og kvalitet.

Israel skulle angripes som respons på et angrep på Iran, dette var Soleimanis strategi. Khamenei vridd det om, men han har ikke hans venns innblikk for geostrategisk trusseloppbygging og Hamas var egentlig "utenfor" Irans innflytelsessfære som en fremmed fugl. Hamas som en sunnimuslimsk islamistisk organisasjon tilknyttet Muslimbrødrene, som selv har et ganske problematisk forhold med den sjiamuslimske islamismen, var støttet av Syria fram til 2012, og ettersom Assad-regimet i Syria hadde i lang tid pleiet et forhold med Iran pga. Saddam Hussein i Irak, var det naturlig at iranerne skulle indirekte støtte Hamas. Fram til 2020 hadde Hamas vært uten Irans støtte fordi disse brøt med Assad og støttet det islamistiske opprøret hvor Hamas militante sloss med iranerne og Hizbollah militante.

Fram til 2007 var Hamas ansett som et nyttig irritasjonselement for å plage sine fiender med i Midtøsten, helt siden 1960-tallet hadde nærmeste alle araberregimene pusset terrorister man tok til seg i et patron-klient forhold, på hverandre uten den minste nøling, og det var/er vanlig at væpnede dissidentsbevegelser støttes med penger over grensene rett og slett for å irritere hverandre. Som valgvinner og deretter herre over et territorialt avgrenset land ble Hamas mer enn bare et irritasjonselement, og Iran deretter fulgt opp Syrias oppmuntring med å sende våpen dit, spesielt i etterkjølen av 2006-krigen mellom Israel og Hizbollah. Men så brøt den syriske borgerkrigen ut, og Hamas som medlem av muslimbrødrene brøt med Assad fordi hans motstandere er islamister med bakgrunn i muslimbrødrene. Dette fikk Iran til å kutte ut Hamas og deretter bare gir dem pengestøtte - og erstatningsvåpen for de evinnelige Gazakrigene.

Dette forvandlet seg da den syriske borgerkrigen ble "avgjort" med sikringen av Aleppo og Erdogan gav opp hans aggressivitet mot Assad-regimet. Iran tok Hamas på nytt inn i varmen, ikke minst som respons på Netanyahus meget aggressive og destabiliserende politikk - og drapet på Soleimani. Opprustningen og treningen skjøt fart etter Trumps drap på Soleimani (det var et soleklart drap på en utenlandsk representant på offentlig besøk ifølge diplomatiets uskrevne lov og en krigshandling mellom USA og Iran) i januar 2020. Det er sannsynlig Soleimanis død og Khameneis personlige innblanding som fulgt til 7. oktober, da minst tre års forberedelse munnet ut i angrepet og forbrytelsene. 

Khamenei vil unngå krig, han har sagt fra at Hamas startet krig uten Irans medviten. 

 

Med andre ord; han prøver å dekke hans egne *** etter noe som helt klart var en fatal feilvurdering, og avgjørelsen om å begå masseslakteri av sivilister - vestlige og ikke-vestlige festdeltagere, ikke-vestlige gjestarbeidere, israelskarabiske familier, palestinske gjestarbeidere og sist jødiske sivilister - var galskap.  Khamenei hadde sannsynlig ikke sett for seg dette marerittet som hans venn ville ha forutsett og advart mot. Soleimani var en meget smart menneskekjenner som hadde spilt en viktig rolle som megler og intrigemaker, han er fremdeles den eneste i historien som klarte å manipulere selveste "steinansiktet" i Kreml. Hamas var blitt for ekstremt spesielt etter den militære fløyen overtok makten i Gazastripen, og deretter kommet utenfor politisk kontroll slik at den politiske fløyen i Qatar var også overrasket over det som hendt 7. oktober. 

I slutten blir Hamas ikke annet enn et sidesprang med tragiske og uforutsette konsekvenser for Iran, som har funnet seg i en meget delikat situasjon der man har gitt Israel en viss legitimitet for krigsutbrudd. Hizbollah er altfor viktig for Irans egne beskyttelse. Men grensekrigen er ved å koste dem meget, de mange ammunisjonsdepoteksplosjonene har trolig rystet de iranske strategene som realisert at israelerne sannsynlig er bedre informert om våpnene og ammunisjon enn antatt. 

  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar
0laf skrev (15 minutter siden):

At du mener det er en "uriktig historie" får være opp til deg, dine egne kilder hevder kun at de ikke har fått bekreftet historien fra offisielt hold (IDF), som ikke er veldig merkelig.

Som jeg skrev: "trolig uriktig historie", ikke "uriktig historie". Når ingen har klart å verifisere historien ennå, over en måned etterpå, er det heldigvis lite trolig at dette skjedde i mine øyne.

Som det står i kildene jeg lenker til hos Jerusalem Post lar hendelsen seg altså ikke bekrefte, men det klippet du ut av sitatet:

Snikpellik skrev (5 timer siden):

Mer om ryktet her, Jerusalem Post har gått i dybden:

Controversy surrounds reports of Israeli baby found burned alive in oven
https://www.jpost.com/israel-news/article-772181

Vi må nesten forholde oss til hva det finnes bekreftet informasjon på, hvis ikke kan man ikke sitte her og konkludere med at noe har skjedd eller ikke skjedd. Inntil man har bekreftelse på ting må man behandle det som rykter.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...