Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Barn på forsetet i bilen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det står en del her: https://www.tryggtrafikk.no/kjore/bil/sikring-av-barn/bakovervendt-sikring-er-best/  og her: https://www.tryggtrafikk.no/kjore/bil/sikring-av-barn/barnesete-og-airbag/

Jeg klarer ikke finne noe om det er "greit" eller anbefalt å ha de foran kontra bak, men så små barn bør sitte bakovervendt, og hvis du da skal ha de i forsetet må airbag kobles ut, hvis ikke vil en kollisjon der denne utløses være livsfarlig. 

Vet ikke hvordan sete du har, men de jeg hadde var på en måte konstruert for å festes i baksetet, men stag osv. Jeg hadde alltid mine bak, fordi jeg da kunne forsikre meg om at setet var festet forsvarlig osv, det var ikke like lett foran. 

Lenke til kommentar
Gjest 06169...e6b
peterjohn skrev (38 minutter siden):

Hei, jeg lurer på om det er greit å ha ett år gammelt barn på forsetet på sitt eget spesialsete på forsetet. Vil det være noe problem ?

 

Hordan man kan fjernes airbagen i b-klass mercedes 2006 modell ? 

Ser ikke helt hvorfor du skulle ønske å plassere et så lite barn foran, men det står i manualen hvordan du kobler ut airbag. Det er litt forskjellig på forskjellige merker. Noen har et nøkkelhull som blir synlig om du åpner passasjerdøren, andre har den i hanskerommet eller bare på siden av den. 

Anonymous poster hash: 06169...e6b

Lenke til kommentar

Takk for rådet og svar.

Et annet spørsmål knyttet til barnesete. Hvilket sete barn kan bruke i bilen i en alder av 14 måneder med vekt rundt 10 - 11 kg. Noen kan gjerne dele et bilde som et eksempel ? og hvilken butikk kan jeg kjøpe til relativt lav pris ?

Han kan ikke bruke 0 til 12 måneder barnesett fordi det er veldig lite.

Lenke til kommentar

Med de spørsmålene som kommer her så foreslår jeg at du tar deg en tur innom et profesjonelt sted, som selger barnestoler, og forhører deg der. Alle spørsmålene dine utløser videre spørsmål fra meg om skikketheten din til å faktisk sikre barn i bil. Hvis du går for billigste og kjappeste løsning så anser jeg muligheten for feilmontering som stor.

På språket ditt så kan det virke som du ikke har norsk som morsmål. Vil bare gjenta forslaget om at du forhører deg med en profesjonell.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En må finne ut om bilen har iso-fix på det setet en tenker å bruke barnestolen. Mange biler har iso-fix bare i baksetet tror jeg.

Om bilen har iso-fix så er det best å kjøpe et barnestol med iso-fix og bruke iso-fix. De som ikke har iso-fix bruker sikkerhetsbeltet til bilen.

Her er søk etter bilseter for barn: Best pris på Vendt bakover - Bilseter - Sammenlign priser hos Prisjakt 

Det finnes sikkert modeller som ikke er i prisjakt.no også.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Hva om dette 

https://www.jollyroom.no/bilstoler/bilstoler/vendbare/britax-romer-two-way-bilstol-storm-grey

Som kan også brukes forovervendt. Kan jeg bruke den i baksetet forovervendt uten  iso-fix i bilen ? 

Beklager det dårlige språket mitt, men jeg ser etter å kjøpe barnesete fra nettbutikken som jeg kan bruke fremover på baksetet uten isofix i bilen for 14 måneder barn som veier rundt 10-11 kg. Eventuelle forslag, del gjerne.

Endret av peterjohn
Lenke til kommentar

Små barn har et veldig stort og tungt hode ift resten av kroppen. Hvis du velger å sette de forovervendt, skal det mye mindre til for at de får nakkeskader, selv ved små kollisjoner der airbag ikke utløses. 

Britax sine seter er vel gode, men det kan være lurt å google litt etter tester også. Enkelte seter er skikkelig komplisert å feste ordentlig feks. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Minstekravet etter forskrifta er:

Sitat

§ 1.Påbud om bruk av bilbelte og annet sikringsutstyr

Bilbelte og annet utstyr til sikring av personer skal brukes der det er montert.

I denne forskrift menes med bilbelte ethvert belte til sikring av sittende person i kjøretøy uansett i hvilken type kjøretøy beltet er montert. Unntatt fra dette er setebelter i traktor og anleggsmaskiner m.m. der krav til innmontering av setebelte og krav til bruk av setebelte reguleres av forskrift 26. juni 1998 nr. 608 om bruk av arbeidsutstyr.

For personbil (gruppe M1), varebil (gruppe N1) og lastebil (gruppe N2 og N3), jf. definisjoner i forskrift 4. oktober 1994 nr. 918 om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) § 2-2 og forskrift 5. juli 2012 nr. 817 om godkjenning av bil og tilhenger til bil § 4, gjelder:

a. I bil med sitteplasser bak fremre seterad skal passasjer som sitter i sete bak fremre seterad, bruke sitteplass hvor bilbelte er montert dersom slik sitteplass er ledig.
b. Der bilbelte er montert, skal barn lavere enn 150 cm bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte.
c. Der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr, kan barn under 150 cm og over 135 cm bruke ordinært bilbelte.
d. Der bilbelte ikke er montert, skal barn yngre enn 3 år ikke transporteres, og barn som er 3 år eller eldre, men lavere enn 150 cm, skal ikke transporteres i fremre seterad.
e. Barn skal ikke transporteres i bakovervendt sikringsutstyr med kollisjonspute foran uten at kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.
f. Der barnesikringsutstyr brukes, skal utstyret være montert i overensstemmelse med tilhørende bruksanvisning og være godkjent i henhold til:
1. direktiv 77/541/EØF,
2. ECE-regulativ 44.03 eller
3. ECE-regulativ 129.

 

Kort oppsummert så skal barn bruke barnesikring med EØF eller ECE godkjenning.

Det er lov å ha barn i framsetet under føresetnad om at kollisjonsputa er utkopla og godkjent barnestol blir brukt.
Frå barnet fylle 3 år og fram til barnet er minst 150 cm høgt så er det aldri lov å ha barn i framsetet.

 

Det meir kompliserte spørsmålet er korleis barnet i praksis blir sikra, og det kjem ann på bilmodell og type barnesete

Generelt sett er bakovervendte barnestolar mykje tryggare for barnet så lenge det ikkje er aktiv airbag til setet. Det er aldri nokon regel utan unntak, og no får du også kjøpt framovervendte barnestolar som oppnår betre testresultat enn bakovervendte barnestolar, men dette er heilt unntaksvis og gjeld berre dei aller mest avanserte barnestolane som er utstyrt med eigen airbag i barnestolen som er tilpassa barnet.
Sakt på ein enkel måte så vil du ikkje finne trygge framovervendte barnestolar til ein fornuftig pris.

Lenke til kommentar
peterjohn skrev (3 minutter siden):

Menner du at bege to kan brukes med normalt setbelte bakovervendt i baksetet, sant ?

Ja. Det blir å bruke bilens setebelte og feste barnestolen med det. 

Hvis du har en butikk som "Barnas Hus" eller "Babyshop" i nærheten kan det være lurt å dra innom en av dem og spørre om litt råd. 

Endret av :utakt
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...