Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kommunisme? Det høres mer ut som markedsloven om tilbud, etterspørsel og pris.

Forøvrig:

 

Sitat

 

Dette svarer butikkene

Prisveksten på mat har vært rekordhøy det siste året. Bacon og kjøttpålegg har økt 7,4 prosent på et år, storfe 9,9 prosent og svinekjøtt 1,.9 prosent.

 

De prosentsatsene der har jeg absolutt ingen tro på. Det er i hvert fall ikke representativt for de butikkene jeg handler i. Her er det snakk om rundt 100% prisøkning på bacon og kjøttdeig og rundt 50% på kjøttpålegg av de typene jeg spiste mye av i 2022. Dvs. jeg har kuttet dramatisk ned på forbruket av de som har steget mest. Tror jammen jeg ikke er så veldig langt unna de nye kostholdsrådene. Og det vises på både vekt og dagsform. :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (19 timer siden):

Kommunisme? Det høres mer ut som markedsloven om tilbud, etterspørsel og pris.

 

Produksjon etter kvoteprinsippet har lenge vært bærebjelken i leninist-marxistisk økonomi. Norsk landbruk er drevet av kommunistiske prinsipper kombinert med kartellvirksomhet i mellomledd til grossist. Det er ikke konkurranse mellom aktørene som gjør at prisen settes ned, men fordi man produserer etter et fastpris-kvote-system. Hadde markedskreftene fungert, ville vi ikke havnet i en situasjon med et berg av mat som ingen har råd til å kjøpe, og vi hadde heller ikke fått periodisk egg-knusing for å drive prisen opp.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Cascada81 skrev (6 minutter siden):

Hadde markedskreftene fungert, ville vi ikke havnet i en situasjon med et berg av mat som ingen har råd til å kjøpe, og vi hadde heller ikke fått periodisk egg-knusing for å drive prisen opp.

Hadde markedskreftene fungert hadde vi hatt et sikkerhetspolitisk mareritt; null egenprodusert mat.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
HowardGayle skrev (1 time siden):

Hadde markedskreftene fungert hadde vi hatt et sikkerhetspolitisk mareritt; null egenprodusert mat.

Det sier de sikkert også i Nord-Korea. Landbruket i Norge sakker akterut i konkurransekraft år for år, og de fleste bruk ville ikke hatt en sjanse i havet i et åpent internasjonalt marked. Hovedårsaken er at landbrukssektoren drives etter kommunistiske prinsipper. Hadde de vært konkurransedyktige, hadde man ikke trengt tollsatser for produkter som blir produsert i Norge.

I Norge produseres det massevis av proteiner utenom landbrukssektoren. Med mindre vi dreper havbruksnæringen med særskatter, vil oppdrettsnæring kombinert med kyst- og havfiske være en langt viktigere proteinkilder i en krisesituasjon enn landbasert landbruk, som uansett langt på vei er avhengig av importert dyrefôr for å overleve. Det må oppleves urettferdig for de som faktisk drifter lønnsom matproduksjon i Norge, at de i praksis brukes til kryssfinansiering av ulønnsomme småbruk over det ganske land.

For produksjon av frukt, bær og grønnsaker bør Norge se til Nederland. Nederland, som har et ganske så begrenset areal til disposisjon for en befolkning langt større enn Norge, har utviklet en av verdens mest robuste matindustrier, og er en av verdens største eksportører av mat, hvorav en god andel produseres i drivhus. Man kan selvsagt diskutere de naturgitte forholdene, men har virkelig Nederland så fantastisk mye mer areal, bedre klima og jord, bedre kilder til ferskvann, billigere energi og så videre til disposisjon enn Norge? Det er tross alt et land med tre ganger så mange innbyggere, og er et av verdens tettest befolkede land, men de får det til.

Importhindrene for mat er også en betydelig inngripen i den enkeltes frihet. Jeg tvinges i praksis til å kjøpe overprisede norske produkter, til tross for at jeg veldig gjerne hadde kjøpt og spist av et større utvalg av produkter fra et internasjonalt marked hvis jeg kunne spart penger på det. Jeg gjør jo det når jeg er på ferie hvert bidige år, og opplever kvaliteten som like god eller bedre de fleste steder jeg har besøkt. I en internasjonal krise kan det vel så gjerne være at isolasjonspolitikken Norge bedriver i dag, skader mer enn den gagner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Cascada81 skrev (51 minutter siden):

For produksjon av frukt, bær og grønnsaker bør Norge se til Nederland.

Norge har en del drivhus som brukes til tomater og gartnervirksomhet (dyrking av sesongplanter som påskeblomster, vanlige potteplanter, lyng og julestjerner). Det blir en annen jul da, uten ribbe og pinnekjøtt og riskrem, og uten høytidas planter. Ingen Gräddost heller, og ikke noe ullundertøy i gave. Null smør til julebaksten. Mange som har drivhus vurderte å legge ned før strømstøtten kom. Kanskje de vurderer det ennå, Sør-Norge har dyrest strøm og det skal visst bli dyrere i nord også. Sør-Vestlandet forsyner EU med billig strøm via undersjøiske kabler. 

Lenke til kommentar
Nepa skrev (8 timer siden):

Norge har en del drivhus som brukes til tomater og gartnervirksomhet (dyrking av sesongplanter som påskeblomster, vanlige potteplanter, lyng og julestjerner). Det blir en annen jul da, uten ribbe og pinnekjøtt og riskrem, og uten høytidas planter. Ingen Gräddost heller, og ikke noe ullundertøy i gave. Null smør til julebaksten. 

Det er jo noen som får det til å høres ut som at man ikke produserer enkelte typer matvarer i andre land. Ribbekjøtt importeres over en lav sko fra Finland og Tyskland når norske bønder ikke produserer nok, og da er plutselig kvaliteten på importerte varer bra nok. Gräddost er i utgangspunktet en svensk ost, som nå også produseres i Norge. Det er ingenting galt med den svenske varianten. Smør produseres også andre steder enn Norge, og mange steder til lavere pris for tilsvarende kvalitet. Jeg vet ikke hvorfor riskrem er nevnt. Det er en av de billigere dessertene som er der ute, og er langt på vei produsert på importerte varer. Åpner man for import på ost uten 600 prosent toll, vil vi kunne få et fantastisk utvalg til lavere priser enn det vi ser i dag.

Pinnekjøtt er en norsk spesialitet. Noen norske produkter vil overleve et bortfall av subsidier, men må gjerne da konkurrere på andre forhold enn pris. Eksempelvis produseres lutefisk uten subsidier. Det er uansett ikke middagen på julaften som knekker folks økonomi, men de daglige kostnadene som løper løpsk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Cascada81 skrev (10 timer siden):

Jeg gjør jo det når jeg er på ferie hvert bidige år, og opplever kvaliteten som like god eller bedre de fleste steder jeg har besøkt. I en internasjonal krise kan det vel så gjerne være at isolasjonspolitikken Norge bedriver i dag, skader mer enn den gagner.

Jeg har null problemer med at noen er motstander av norsk landbrukspolitikk, og jeg ser flere ting som kunne været gjort bedre i alle ledd av norsk matproduksjon, men argumentene dine er infantile. "isolasjonpolitikk, nord korea", si meg, hva er det du røyker? 

Vi har en rabiat nabo i øst, så vi trenger matsikkerhet. Man må enten ha sovet de siste par årene, eller bare rett og slett bestemt seg for å gi f i sikkerhetspolitikk for å ønske helt markedstyrt matmarked i Norge. Og jeg er ikke bonde/grossist eller har andre forbindelse til matproduksjon, jeg jobber i finans.

Norske bønder sikrer kulturlandskapet, og norsk kjøttproduksjon har høy kvalitet samtidig som vi har veldig lav forekomst av ting som salmonella, det brukes knapt GMO, lavest bruk i Europa av  antibiotika. Dette i et høykostland som Norge. Norske bønder kan selvfølgelig ikke, i en ren markedstyret økonomi, konkurrere med bønder som har helt andre og lavere krav, som har helt annet, flatt landskap, og helt andre kostnader enn hva produksjon i Norge har. Så kan man sikkert finne bedre måter å drive matproduksjon på, hele kjeden fortjener å bli gjennomgått med jevne mellomrom for å se hva vi kan gjøre for å optimalisere alle aspekter av norsk matproduksjonm.

Men dette dreier seg altså ikke om kommunisme, isolasjonspolitikk, eller at Norge egentlig er Nordkorea. Man kan knapt ha vært i et totalitært regime for å kunne hevde noe slikt.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er mye 3 for 2 for tida eller få to for bare litt over prisen for 1. Elendig for de med 1 i husstanden. Det burde komme krav om tilbud på 1 enhet. Det er mange som ikke har anledning til å ta med to brus eller to potetchips på grunn av helse- og livstilsutfordringer. Det føles ikke godt for folk å ta en til rett under 30 når de kan ta to for 35, derfor tar de to selv om de ikke kan på grunn av helsa.

Det er voksne folk som har ansvaret for egne handlinger, men det burde ikke være lov å markedsføre på en måte som går ut over helsa. Ungdom kjøper nok også tilbudene med ta to og tre. Det kan koste mer enn man aner i det lange løp. Dårlige vaner om å ta to og tre i stedet for en får konsekvenser når disse blir 30 og 40 år. 

Noe bør gjøres når 70% av voksne er overvektige eller lider av fedme. 

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Kutt i matmomsen koster staten enorme beløp og dette havner rett i lomma på eierne av matgigantene. Noen vil le alvorlig godt på vei til banken.. Mva burde være nøyaktig samme 25% på alle varer og tjenester. Hverken mer eller mindre, så får vi heller bruke den romsligheten til å kutte i andre skatter og avgifter.

Frp er bare populister som vanlig. Regn med at Senterpartiet og Rødt står i kø for å rope at det var de som kom med forslaget først..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (35 minutter siden):

Kutt i matmomsen koster staten enorme beløp og dette havner rett i lomma på eierne av matgigantene. Noen vil le alvorlig godt på vei til banken.. Mva burde være nøyaktig samme 25% på alle varer og tjenester. Hverken mer eller mindre, så får vi heller bruke den romsligheten til å kutte i andre skatter og avgifter.

Frp er bare populister som vanlig. Regn med at Senterpartiet og Rødt står i kø for å rope at det var de som kom med forslaget først..

Du er misfornøyd med høye matpriser, men ønsker å øke momsen på mat?

Hvordan skal man noensinne oppnå lavere priser, hvis holdningen er at bortfall/reduksjon av faktorer som danner grunnlaget for prisen bare vil føre til feitere lommebok for eierne? Hva er da ditt forslag for å få ned prisene?

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Tidligere hadde også mat normal mva. Husker ikke helt når den reduserte satsen ble innført, men vil anslå på 90-tallet. Det var en tabbe den gangen, siden det ikke ga det fallet i matvarepriser som man hadde håpet på. I grove trekk ble det bare økt profitt for butikkene, som igjen selvsagt gikk i utbytte til eierne, for den "fantastiske jobben" de hadde gjort... En total fiasko sett fra forbrukernes ståsted. Du foreslår altså å repetere fiaskoen?

De galloperende prisene har definitivt lagt press på matkjedene ettersom folk som aldri før legger om vanene sine for å kontre prisoppgangen. Se bare på den siste økningen i plastposeavgiften, selv om akkurat det ikke er mat. Hvis vi normaliserer matmomsen så tror jeg vi vil få ennå mer søkelys på priser fra forbrukerne, som igjen vil presse produsentene til å ta lavere marginer. En reversering av fiaskoen fra 90-tallet(?).

Lenke til kommentar

Din konklusjon er da tilsynelatende at prisene vil stå mer eller mindre på stedet hvil uavhengig av mva-sats på mat. Eller tror du faktisk at prisene ut til forbruker vil gå ned  hvis vi "reverserer fiaskoen" og setter opp mva på mat til 25%?

Lommeboka til staten er da jammen feit nok den også, de nyter jo også svært godt av økte priser. Noen som vil ta regnestykket å se hvor mye mer penger staten får inn på mva på mat nå, mot f.eks. for 2 år siden?

 

Spør igjen, hva er dine forslag for å ned prisene på mat? Eller er det likegyldig for deg hva prisene er, så lenge eierne tjener litt mindre penger?

Endret av Sjokolade1
skrivefeil
Lenke til kommentar

Jeg foreslår:

  • At butikkene blir pliktig å kontinuerlig opplyse alle sine priser inn til en statlig eid prissammenligningstjeneste. På denne skal folk ha mulighet til å skrive handleliste og kunne velge hvilke butikker man gidder å da innom for å handle.
  • Påby digitale kvitteringer med reklamasjonsmulighet og med refusjon av differansen hvis det oppdages at butikken har tatt mer enn de reklamerte varen for. Og automatisk refusjon når produkter trekkes fra markedet.
  • Innføre forbud mot å endre pris på andre tidspunkter enn midnatt
  • Vurdere forbud mot 3-for-2, cashback, bonus, "gratis" vare ved kjøp av x eller y og en rekke andre kundeloyalitetsprogrammer, som i bunn og grunn bare er der for å hindre konkurranse og for å tappe oss for personopplysninger og forbruksdata.
  • Vurdere skatteendringer som i praksis flytter overskudd til skatteparadiser. Det gjelder nok i liten grad for matvarekjedene direkte, men i større grad for enkelte utenlandske merkevarer og hurtigmatkjeder.
  • Fjerne særnorske importavgifter som bare driver opp prisene på mat. Norske matprodusenter skryter jo støtt og stadig av verdens beste mat og matsikkerhet, noe jeg tror de på. Da burde de jo ikke frykte konkurranse - heller tvert i mot, åpnere handel burde åpne store nye muligheter for norske matprodusenter i utlandet.
Endret av Simen1
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Første punkt har vært på agendaen, med støtte fra bransjen selv. Dette ble vel stanset av Konkurransetilsynet.

Fjerning av importavgifter vil vel bare føre til feitere lommebøker for eierne?! Var ikke konklusjonen at matkjedene bare vil utnytte enhver mulighet til å øke sitt eget overskudd?

Ellers er jo resten punktene greie de, selv om jeg ikke helt ser den direkte sammenhengen i at de skal føre til lavere priser. Er ikke punkt 2 og 4 ganske motstridende?

Endret av Sjokolade1
skrivefeil
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...