Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mr.M skrev (15 minutter siden):

kan jo ikke putte brødet jeg skal spise på daglig basis i frysa? (fryser selvsagt også brød, men da er det for "langtidslagring")

 

Det er nettop det du kan, med brødrister. Bare rist brødet rett ut av brødposen i fryseren og "Bob's your uncle", som de sier på nynorsk. Da jeg oppdaget dette gikk svinnet av brød i huset drastisk ned.

Nå skal det jo innrømmes at smaken ikke slår ferskt brød, men det slår absolutt alt brød fra i går og eldre. Når jeg kjøper brød tar jeg ut de skivene jeg har tenkt å spise samme dag og fryser resten av posen direkte (skjærer opp, om det ikke er oppskjært i butikken).

Temperaturstyrken på brødristeren må naturligvis skrus opp litt i forhold til ikke-fryst brød. Synes det ikke fungerer så godt med loff, men alt fra kneipp og grovere.

Endret av Aiven
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (7 minutter siden):

det mugner vel raskere i rom-temp enn i kjøleskap?

hadde et spelt-brød fra Kiwi for en tid tilbake, der kom mugg etter ca. 6-7 dager. Lagt på benken i pose.

Nei det er motsatt, det er fysikkens lover som styrer dette. Brød mugner tvertimot veldig kjapt på kjøl, det må fryses om du skal ha brødet fersk, for da blir fysikkens lover annerledes.

Ikke at jeg er Einstein da, men de lærde hevder det samme.

Lenke til kommentar
8 minutes ago, Gouldfan said:

Nei aldri i kjøleskapet, det bare gjør brødet dårlig, Det var Sheldon i TBB som lærte meg dette husker jeg. Han var jo eksentrisk fysiker eller noe sånt, og det han sa i den serien stemmer. Nettop derfor tørrfisk tørker så bra ute på stativ av tre nordpå tror jeg. Husk huden vår tørker mye verre på vinter og høstid også pga kulda, om sommeren har man mye bedre feks hender som sliter i kulda.

Det er ikke temperaturen i seg selv som er direkte årsaken, men lav luftfuktighet og mye luftbevegelse (=vind) som gjør at torsken tørker - svjv. Begge deler har du ikke i kjøleskapet.

Jeg har brødet i kjøleskap fra den siste skiven om kvelden til den første om morningen. Om jeg ikke glemme å sette den inn.

Lenke til kommentar
trikola skrev (1 minutt siden):

Det er ikke temperaturen i seg selv som er direkte årsaken, men lav luftfuktighet og mye luftbevegelse (=vind) som gjør at torsken tørker - svjv. Begge deler har du ikke i kjøleskapet.

Jeg har brødet i kjøleskap fra den siste skiven om kvelden til den første om morningen. Om jeg ikke glemme å sette den inn.

Ja men googler du så finner du ut at brød mugner mye kjappere i kjøleskap enn i brødboks....

Årsaken er nok at du spiser det kjappere, jeg synes brød i kjøleskap og plastpose smaker høgg, har du ikke fryser eller fryseboks?

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (7 minutter siden):

tja, går vel det og, men orker nok ikke ristet brød hver dag, eller ristet brød med leverpostei eller fleskepølse :confused:

Ristet brød med hvitost, brunost, syltetøy, makrell i tomat, kaviar, osv osv. Ikke glem underlag med godt smør og toppe med f.eks. sylteagurk, pepper, ketchup eller noe annet du liker.

Men Gouldfans tips om å fryse ferskt i porsjoner og ta opp dagen før fungerer også godt :)

Endret av Aiven
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (1 minutt siden):

Nei det er motsatt, det er fysikkens lover som styrer dette.

sikker på at du ikke driver med vranglære nå?

vi har jo kjøleskap nettopp for at matvarer skal holde seg lenger (uten å mugne bl.a.)

men du mener brød er unntatt?

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (9 minutter siden):

sikker på at du ikke driver med vranglære nå?

vi har jo kjøleskap nettopp for at matvarer skal holde seg lenger (uten å mugne bl.a.)

men du mener brød er unntatt?

JA det er unntatt, helt korrekt. Det er nesten bare brød dette gjelder, og det finner du ut om du gjør et søk, det sagt så er det andre ting som ikke er så glad i kjøl også.

Jeg skulle gjerne vite mer om dette, kan ha noe med gjæret å gjøre, eller mel fra korn.

Mattilsynet sier det samme som meg, det er vel Staten, de hevder at plastpose med brød i kjøleskap kan være direkte helseskadelig. Pga gifter fra plastposen bla, samt at brødet blir mykt og mugner fortere på kjøl.

Her er en bedre oversikt fra Godt.no

Slik bør du oppbevare ferskt brød | Godt.no

Endret av Gouldfan
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (4 minutter siden):

medium.jpg

https://meny.no/varer/palegg-frokost/fiskepalegg/makrell-i-tomat/makrellfilet-7311041027134

Koster 21.90 kroner, og kan spises med gaffel ut av boksen. Nesten som en militærrasjon. Bruker du disse som lunch, snyter du potensielt Narvesen for mange pølsesalg.

Bare et tips om du ofte "glemmer" å smøre matpakke eller spise frokost.

Ser og høyner med: Sleng begge på litt ristet brød med godt med smør under, selv om jeg foretrekker en hel boks Stabburets. Topp gjerne med karri, garam masala, ruccola eller sylteagurk. Billig middag.

Endret av Aiven
Lenke til kommentar
Gouldfan skrev (24 minutter siden):

JA det er unntatt, helt korrekt. Det er nesten bare brød dette gjelder, og det finner du ut om du gjør et søk, det sagt så er det andre ting som ikke er så glad i kjøl også.

Jeg skulle gjerne vite mer om dette, kan ha noe med gjæret å gjøre, eller mel fra korn.

Mattilsynet sier det samme som meg, det er vel Staten, de hevder at plastpose med brød i kjøleskap kan være direkte helseskadelig. Pga gifter fra plastposen bla, samt at brødet blir mykt og mugner fortere på kjøl.

Her er en bedre oversikt fra Godt.no

nei, brød er jo ikke unntatt, når det gjelder mugg (som var mitt utgangspunkt noen innlegg tilbake, til hvorfor jeg legger brød i kjøleskapet)

i artikkelen du linker til:

Sitat

Å oppbevare brødet i lav temperatur utsetter dannelsen av mugg, men er ikke heldig i forhold til smak og kvalitet, advarer Storås.

at smak/kvalitet på brød forringes i kjøleskap vet jeg fra før. Men det er altså en "byttehandel" jeg er villig til fremfor å risikere mugg nå i sommermånedene.

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (15 minutter siden):

medium.jpg

https://meny.no/varer/palegg-frokost/fiskepalegg/makrell-i-tomat/makrellfilet-7311041027134

Koster 21.90 kroner, og kan spises med gaffel ut av boksen. Nesten som en militærrasjon. Bruker du disse som lunch, snyter du potensielt Narvesen for mange pølsesalg.

Bare et tips om du ofte "glemmer" å smøre matpakke eller spise frokost.

Denne kostet for få år siden 7,90 kr,- Så gikk prisen opp til 9,90 - og deretter lå den lenge på ca 12. Har fått et voldsomt hopp i det siste. Tidligere kjøpte jeg gjerne 20x av denne pr gang, noe som var fast frokostinvetar for min del. Selv om halve boksen er tomatsaus. 

Nå er avstanden fra denne varianten til Stabburet sin såpass liten, og mtp at du får mer fisk fra Stabburet - er dem tilnærmet lik i pris. Ser den samme trenden på alle Frist Price varer... at avstanden opp mot merkevarene blir såpass liten, og ofte får du bedre kvalitet og mer for pengene dersom du kjøper skikkelige merkevarer. At stadig flere First Price produkter blir byttet ut for min del.

Jeg gjorde et lite eksperiment. 

image.png.0418afc7477104c70ee895a9ece28830.png

Denne koster rett under 50 kr,- på Kiwi. Jeg stekte fisken, og blandet ut med First Price tomatbønder...

 

image.png.db4a026756f5a37279c9846799a1eb80.png

(+ en dæsj chilisaus....)

Da får du 5-600 gram ferdig vare (medregnet stekesvinnet på fisken) for 60 kr,- 

 

Ferdigmat er så godt som alltid uten unntak dyrere.... selv makrell i tomat-boksene... 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (8 minutter siden):

nei, brød er jo ikke unntatt, når det gjelder mugg (som var mitt utgangspunkt noen innlegg tilbake, til hvorfor jeg legger brød i kjøleskapet)

i artikkelen du linker til:

at smak/kvalitet på brød forringes i kjøleskap vet jeg fra før. Men det er altså en "byttehandel" jeg er villig til fremfor å risikere mugg nå i sommermånedene.

Vel nå er du frarådet iallfall. Har du ikke brødskjærer i butikken eller fryser??

https://brodogkorn.no/fakta/slik-oppbevarer-du-brod-best/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Stabburet er bedre kvalitet, men i disse tider spiser jeg First Price makrell i tomat 1-2 ganger til dagen og sparer både tid, penger og helse. En boks er et måltid i farta, der man ellers ville spist pølse på Narvesen, eller måtte brukt tid på å smøre smørbrød.

Makrell er pyton hvis den har ligget en stund, så boksen er grei til et raskt måltid der målet er å spare tid og oppvask. Jeg åpner den når jeg trenger den, ikke lenge før.

Ja, prisen har steget, men det er fortsatt et godt alternativ for meg.

Tar gjerne imot liknende råd. Fisk kan være enkelt, når det er pakket som en militærrasjon. Kan ikke spise leverpostei med gaffel på samme måte. 🤢 Jeg har mange av disse hjemme, på jobben og i ryggsekken. Til vinteren vil jeg også ha dem i bilen, i tilfelle jeg sitter fast i snøstorm og må vente på redningsbil.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar

Er jo hyggelig å støtte en norsk fabrikk som pakker dem i bokser. Norske arbeidsplasser, norsk skatt...

Rema sin skotske variant har 60% makrell.

FP har 59% makrell. Begge er 2x110 gram, selv om boksene er ulik fasong.

Stabburet er også 60% makrell, og fås i flere typer emballasje, inkludert 110 grams. Selges meg bekjent ikke i topakning med rabatt, så den koster mer. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...