Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

https://twitter.com/RALee85/status/1546622577665314823

Translation:

The fight against systems such as HIMARS had to be carried out even before the start of any hostilities. It is simply impossible to "disperse" headquarters with a super-centralized command system with archaic communications. The dispersal of warehouses is possible, but for this it is necessary to simplify and automate the loading, unloading and delivery of ammunition as much as possible, which we have already done a post about, but the whole process is still built on manual labour and ordinary wooden boxes.

Thus, for the fight it was necessary to carry out a whole range of preparatory measures in advance, in the current conditions it will take years, at best months, which is already too late. The physical destruction of such missile systems requires a developed reconnaissance system, primarily aviation, as well as control over the battlefield at least a couple of tens of kilometers deep, which is impossible without many light AWACS aircraft, which we do not have, which allows only 4-8 [HIMARS] installations to maneuver freely from Kharkiv to Kherson and provide a successful fires effect.

There is indeed a lot to describe, but in the current situation we do not see a universal and quick solution to the problem that has arisen.

Russisk logistikkhåndtering (og ukrainsk) er sterkt utdatert i sammenligning med NATOs, ettersom den er basert på manuell arbeid og manualer som eksistert allerede for ett hundre år siden. Automatisering, maskin-assistanse, lagerverktøy som noe så enkelt som paller og trucks utebli i det russiske militæret utenfor de sentrale depotområdene. Dette hadde gang på gang overrasket og stundom sjokkerte vestlige militære representanter med bakgrunn i logistikkhåndtering ettersom disse helt siden 1914 er opptatt av automatisering, og spesielt raske og enkelte håndteringsprosedyrer. Dessuten hadde forskjellige kalibre, forskjellige rakettvåpen og forskjellige våpensystemer fulgt til en sterk diversifisering som er verre enn i hele NATO til sammen, med et stort antall assistanseverktøy og assistansekjøretøyer som konsekvens. Og mye av dette er basert på manuell arbeid. En butikkmedarbeider i en vanlig dagligvarebutikk vil ha bedre hjelpemidler i sammenligning.

At C3-teknologi i C2-lokaliteter som militære HQ er så primitiv i sammenligning med NATO-standard er kanskje ikke så overraskende, ettersom russerne hang hele tretti år bak NATO innenfor samband i spørsmål om kommunikasjon, kommando og kontroll. Da betyr det at en HQ ment for større operasjoner som når flere brigader skal samordnes og samvirkes under felles ledelse, vil være ganske klumpende og vanskelig å flytte. Fra Kherson ser det ut som et korps-HQ var tatt ut med 150 drepte og skadede ut av flere hundre som hadde arbeidet der, blant de 12 bekreftede døde var to korpskommandanter, den ene en generalmajor.

For høy ammunisjonsforbruk og brenselforbruk er store depoter nødvendig, ettersom 50,000 granater per dag betyr 5,000 tonn - og i løpet av en uke vil 25,000 tonn være oppbrukt. Panserkjøretøyer må ha full brensel for manøvrering, og må dermed ha flere tusen tonn brensel hver dag for å ha den nødvendige mobiliseringsevne. Det er ikke mulig å gjøre de store depoter mindre eller å "ombygge" dem, fordi det vil sette meget seriøse begrensninger på ammunisjonstilgjengeligheten per dag. Russerne må dermed "returnere" til normale logistiske forholder tilpasset moderne krigføring. Og der er det logistiske apparatet seriøst overbelastet og ført mot kanten av kollaps fra før.

HIMARS kan ikke stoppes. GPS-jamming er ineffektivt, SAM kan ikke stoppe artilleriraketter, langt mindre faktiske granater. Russerne flest ser ikke ut til å være i viten om at det ikke finnes satellitter som kan være til assistanse, fordi Putin hadde 100 % fokus på å bygge opp en militær trussel mot USA - og ikke satt av investering for satellittsassistanse for bakkestyrker. AEW& C kan ikke finne bakkebaserte mål, og AWACS teknologi er dårlig i Russland. Bare armerte droner, men dette hadde russerne opplevd store problemer med, så meget at USA mente russerne prøver å skaffe seg armerte droner fra Iran.

Som kan bli et så stort feilgrep at EU vil da lukke ned atomsamtalene og kan i verste fall tillate arabisk-israelsk angrep på Iran med USAs godkjennelse. I selve Iran er støtten til Russland svært kontroversielt og mange liker ikke overfallet på Ukraina. Dessuten vil det få Israel til å bryte helt med Russland og sende våpen til Ukraina.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Raul07 skrev (23 minutter siden):

Begrunnelsen for denne krigen endres nesten daglig fra Russlands side, tror ikke de vet selv hvorfor de kriger i Ukraina. 

Flesteparten av det russiske folket er ganske likegyldig og brydd seg ikke om faktumet om at det ukrainske folket er kommet til å hate dem, de ser at det generelt går bra i deres egne hjemland, men motivasjonen er så som så, selv om man mer og mer utsettes for en hjernevaskingsprosess som har inntatt en nazistiskpregede form gjennom militarisering, kollektivisering, propagandapolitikk og spesielt maktmisbruk som bare bli verre og verre. Disses likegyldigheten kom av to faktum; for det første at de forgiftes av løgnene og virkelighetsflukt som mer og mer minner om Breivik-fantasier, for det andre at mange ikke forsto at ukrainerne er et egne folk, og at disses nasjonalimperiale holdninger er i utakt med verdenen. De vil derfor få lik store sjokk som soldatene når krigen sluttet, når de får inn TV-bilder av tusener på tusener av døde gravd fram fra massegravene i Kherson og Mariupol. Da vil de endelig realisere hva som har hendt, og vil aldri komme seg over dette.

https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/1544382902489718786

Og er redd for at russerne vil bli kraftig rystet når de endelig ser hva slags kleptokratiske land de egentlig lever i, det har kommet fram at den russisk-ortodokse kirken er svært dypt korrupt og tett forbundet med både oligarkene og Putins krets. Kirill er trolig den meste korrupte kirkelederen i europeisk historie siden 1500-tallet. Ikke rart at den ortodokse kirken måtte bryte med den russisk-ortodokse kirken som hadde prøvd å stjele til seg representasjonsretten og lagt mye krøll før patriarken i Istanbul satt ned foten. Dette er bare et av meget mange handlinger Putin hadde gjort som fornedret det russiske folket og nå risikere de å bli forvandlet til et krigssamfunn som i Donbass prisgitt nazistiskinspirerte ekstremister som vil være bøller som kommer til å forgripe seg på dem med maktmisbruk, tyveri, sosiale bølletaktikk og annet.

En dag kan de våkne til et mareritt. Og det er deres egne skyld. Afghanerne hadde nektet å slåss mot Taliban og nå sitter de i fortvilelse over sin dumhet, nå er russerne i ferd med å følge etter afghanerne fordi de hadde vært for ettergivende og passiv. Den russiske eliten hadde helt sviktet; sanksjonene kommer aldri til å bli oppgitt, krigen i Ukraina har blitt for kostbart og militariseringen i det russiske samfunnet er i ferd med å bli helt ukontrollert.

Utrolig nok har ikke økonomien kollapset, og det begynner å bli klart at Putin klart å holde den i gang med de enorme inntektene fra gass/oljesalg og massiv tyveri av andres eiendeler. Selv om russerne nå åpenlyst sliter, er økonomien i det minst i gang, mens Ukraina må få omfattende finansiell hjelp fra EU - og lite tyder på at russerne vil "våkne" før det er for sent.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det var mye snakk om at det var et halt i artilleribeskytningen på russisk side i de siste 24 timer.

Det er egentlig ikke overraskende; artilleristene hadde i mange dager bare fortsatt med å bruke opp sin daglige porsjonen uten kontraordre, sannsynlig uten å realisere at de større ammunisjonsdepoter er ødelagt, og dermed endt opp med å sitte med lite eller ingenting når forsyningskjøretøyene utebli. Forbruket var for høy for normal ammunisjonsforsyning, og som vanlig i russisk militærhistorie oppstå ammunisjonsmangel når man ikke sette begrensninger tidsnok gjennom ordre fra høyt opp. Artilleristene må dermed stoppe, bare avfyre litt der og her, og spare på det som er der fra før, og kan dermed ikke lenge støtte panser- og infanteristyrker. Dette gir ukrainerne store fordeler, og med unntak av Kharkivfronten hvor russerne gang på gang gikk aggressiv ut (en HIMARS traff mål på grensen) - må russerne stoppe sine angrepene.

Det er helt sikkert mange flere store depoter tilbake, og disse kan ikke evakueres; omlegging til mindre og mer spredte depoter med minimal eksplosjonsspredning vil oppta mye tid, mange menn og mange kjøretøyer som vil ikke være ledige for annet - og det vil dermed betyr at de må deretter ha langt lavere intensitet i ammunisjonsforbruk ned til mer "normale" standarder som for eksempel under 10,000 per dag-forbruk, og de må ha et helt nytt forsyningsapparat med mange lastekjøretøyer og mange flere menn som må avdeles for logistikkhåndtering. Dette vil tar mange måneder, og vil påvirke hele krigsmaskineriet fra topp til tå, selv om russerne kan raskt omlegge systemet i løpet av uker i bestemte områder - er det ett annet spørsmål om fronter.

Opptak på ukrainsk side viser en opptrapping i angrep på forsyningslokaliteter, taktiske ammunisjonsdepoter og det meldes om erobring av panserkjøretøyer på Popasnafronten hvor ukrainske soldater kan komme tett på russerne. De vestlige skytsene har nå en merkbar effekt, og nå som de ikke lenge trenger å frykte effektiv kontraskytning kan de raskere desimere russerne, spesielt hvis HIMARS kan ta ut jammingsstasjonene.

Fra Polen meldes det at 232 PT-91 stridsvogner (moderniserte T-72) vil overføres til Ukraina så snart 300 M1 Abrams stridsvogner leveres fra USA. I sammenligning har man et opptak fra Lysyschansk om bruk av T-34/85 av militsstyrkene.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

I selve Iran er støtten til Russland svært kontroversielt og mange liker ikke overfallet på Ukraina. Dessuten vil det få Israel til å bryte helt med Russland og sende våpen til Ukraina.


Det har murret i Iran lenge nå, og var tendenser til opprør i flere provinser. Flere titalls liv gikk også tapt. Mye pga. økte bensin og mat- priser. Det virker ikke som om iranerne er så dumme som regimet vil ha det til. De forstår at det er Russland og Putin som har startet dette.

 

17 minutes ago, JK22 said:

Opptak på ukrainsk side viser en opptrapping i angrep på forsyningslokaliteter, taktiske ammunisjonsdepoter og det meldes om erobring av panserkjøretøyer på Popasnafronten hvor ukrainske soldater kan komme tett på russerne. De vestlige skytsene har nå en merkbar effekt, og nå som de ikke lenge trenger å frykte effektiv kontraskytning kan de raskere desimere russerne, spesielt hvis HIMARS kan ta ut jammingsstasjonene.



Det er oppriktig hilarious at 4 stykk HIMARS endrer krigen. Særlig etter at så mange eksperter sa at så få artilleristykker ikke ville få noen videre innvirkning. Men når du kan treffe fienden på 3 ganger så stor avstand med ekstrem nøyaktighet og med gode våpen... ja... da har du åpenbart en stor fordel.

Lenke til kommentar

Må være en prekær uholdbar situasjon for logistikken deres dette. Blir interresant å se hva motsvaret kommer til å bli. Iran er visst i ferd med å sende hundrevis av UAV's, ifølge Washington. Rimelig og anta at det i seg selv kanskje avslører redusert egenkapasitet på russisk side. Fortsatt ganske uvirkelig å sitte å se på denne konflikten - blir bare værre og værre. Så sjukt mye liv som går tapt.

Endret av SkyMarshall Arts
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Lurer på hvordan Russiske soldater reagerer når de innser at de går tomme for artilleri. Det har jo lenge vært en effektiv barriere, en slags paraply som hindret Ukrainere i å komme nærmere. Vil russerne få panikk? Har Russerne flere triks i ermet, eller må de bare rømme fra posisjonene sine?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ukraina har truffet det russiske ammunisjonslageret i Cherson

En voldsom rekke eksplosjoner ble hørt fra Nova Kahovka-området i Kherson mandag kveld. Russland har okkupert dette området.

Videoer publisert på sosiale medier viser kraftige eksplosjoner på nattehimmelen.

For eksempel publiserte Illia Ponomarenko, journalisten for det ukrainske mediet The Kyiv Independent, en video på Twitter av eksplosjonen av et ammunisjonslager i Nova Kahovka.

CNN har også rapportert om saken.

  • Liker 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Bilde

❌🪖Armed Forces of Ukraine slain 3 Russian commanders 🔹Deputy Commander of 20th Motor Rifle Division,Colonel Sergey Kens 🔹Deputy Commander of 106th logistics division,Colonel Sergey Kuzminov 🔹Deputy Detachment Commander of 16th Special Purpose Brigade,Major Semyonov Dmitry

Endret av Jarmo
  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Her er en artikkel som forklarer hvorfor Putin ikke mobiliserer;

Putin lacks troops in Ukraine but fears mobilization in Russia (kyivindependent.com)

Det er mange enkeltelementer, ett av de er at så lenge målet med denne spesielle militære operasjonen er Donbass, så er der verken politisk, økonomisk eller militært grunnlag for å erklære krig. Putin og Dumaen har jo allerede anerkjent disse republikkene som selvstendig, og å erklære krig mot de blir jo nærmest som å erklære krig mot seg selv. Et annet element er at hvis det blir full mobilisering kan Putin ikke lenger definere hva som er målet med krigen, da må målet utvides til å gjelde hele Ukraina, og det har ikke Russland kapasitet til.

Lenke til kommentar
Abigor skrev (7 minutter siden):

Her var det hylekor ja, nåde den som mener noe annet enn røkla, da er man naiv, kunnskapsløs og må tilbake på skolebenken.

Neida, du slipper å innta skolebenken. Det holder lenge at du setter av fem minutter til å lese denne artikkelen;

Verdens farligste nabo (aftenposten.no)

Det har alltid vært farlig å være Russlands nabo. Av de fjorten nabolandene er det bare ett som aldri har vært i krig med eller okkupert av Russland: Norge. Mens europeiske stormakter som Storbritannia og Frankrike tok kolonier på andre kontinenter, har Russland alltid ekspandert ved å utvide grensene. Hver tsar har strebet mot å etterlate seg et større imperium enn han eller hun overtok. Det finnes fremdeles høyrevridde, russiske grupperinger som ikke klarer å tilgi Aleksander II for at han, nødt og tvunget, solgte Alaska til amerikanerne i 1867. Den som én gang har vært under Russland, står alltid i fare for å bli gjenerobret.

Og hvis Russland er så uskyldig som du hevder, hvorfor har russisk etterretning vært så opptatt av Norge og særlig Finnmark?

PST, Finnmark | Finnmarkinger skeptisk til PST: – Ønsker ikke å ha kontakt med oss (nettavisen.no)

Denne gjengen er endog så sprø at de leker med tanken på å gjøre krav på Alaska;

Ber USA om å få tilbake Alaska – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Russland advarer USA: – Husk at Alaska pleide å være russisk – Dagsavisen

 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Abigor skrev (21 minutter siden):

Her lød et hyleomkvæd ja, nåde til dem der mener andet end røgen, så er man naiv, uvidende og skal tilbage til skolen.

Hmmmmm, har du noget relavant om krigen at sige, fortælle om eller andet at tilføje - frem for jammeri, og "det er synd for mig" kortet.

 

Når kritikere af Ukraine (nej, kalder dem ikke russer elskere) kommer med udtalelser, links eller lignende og bliver modsagt, modbevist, eller helt så enkelt - møder andre holdninger og synspunkter end deres, så bruger de næsten altid "det er synd for mig" kortet.

Har læst enkelte af dine kommentarer, er totalt uenig i de fleste, men respekterer dine synspunkter, når de vel og mærke understøttes, hvilket jo næsten aldrig sker,

Derfor kommenterer jeg meget sjældent sådanne kommentarer, dog synes jeg denne lige burde have en....

 

Og nej, er sikker på at mange - også herinde - læser kritiske links, kommentarer, holdninger, med rimelig forståelse for disse - selv om man ikke er enig...

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

Ukraine's border with Belarus is seeing a troubling military build-up. Western intelligence agencies say Russian soldiers and weapons systems are ready and waiting in Belarus to open a new front against Ukraine. Link.

Sitat

"Employees of the Federal Security Service, other law enforcement agencies of Russia and officers of the Armed Forces of the Republic of Belarus are currently conducting explanatory work among the servicemen of the Armed Forces of Belarus regarding the need to participate in the so-called special operation on the territory of Ukraine, but only if necessary." Link

Trusselen om at Lukashenko skal involvere Hviterussland mer på den fronten holder jo forsåvidt på en måte strategisk, for det tvinger jo et forsvar og splitting av styrker som helst skulle vært i øst. Men det blir spennende å se om det faktisk blir en ny front mot Kiev igjen, eller om det bare er sabelrasling. Jeg håper de holder seg for gode til det altså. Vi trenger ikke et land til direkte involvert.

Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (38 minutter siden):

Trusselen om at Lukashenko skal involvere Hviterussland mer på den fronten holder jo forsåvidt på en måte strategisk, for det tvinger jo et forsvar og splitting av styrker som helst skulle vært i øst. Men det blir spennende å se om det faktisk blir en ny front mot Kiev igjen, eller om det bare er sabelrasling. Jeg håper de holder seg for gode til det altså. Vi trenger ikke et land til direkte involvert.

Det er en trussel som er reell nok, men jeg tror nok Lukashenko gjør alt han kan for å slippe. På en side ønsker an å holde seg inne med den "eneste" vennen han har i området, og han er allerede rammet av det faktum at Russland har brukt hans land som utgangspunkt for angrep. Men på en annen side er det nok også åpenbart at Russland ikke har oppnådd de de har siktet på, og at dette på ingen måte se ut å resultere i et styrket, eller i det hele tatt et sterkt Russland. 

Videre har det en stund vært kraftig miss øye i eget land, og Russiske styrker har vært nødvendig for å holde på kontrollen. Det er ikke mange år siden det var store opptøyer og demonstrasjoner. Russiske styrker som svekkes for hver dag som går. Om han sender styrker inn i Ukraina og aktiv blir deltakende i krigen så kan dette skap enda mer missnøye og nye opprør. Særlig siden vi har sett at det er elementer i landet som aktivt motarbeider russerne i landet, samt at en hel del Belarusere har vervet seg i krigen mot Russland. 

Men, selv om det ikke skulle være sannsynlig, så er det en reell mulighet som ikke kan ses bort i fra. Fordelen er at de vil få noen av de samme problemene Russerne hadde, og en rask fremrykning vil være svært vanskelig. Ukraina kan dæta sikte på å bemanne relativt asynkront, og fremdeles påføre en sterkere styrke store tap fremd til de får omfordelt og om nødvendig opprustet forsvaret. 

Lenke til kommentar
11 hours ago, SkyMarshall Arts said:

Må være en prekær uholdbar situasjon for logistikken deres dette. Blir interresant å se hva motsvaret kommer til å bli. Iran er visst i ferd med å sende hundrevis av UAV's, ifølge Washington. Rimelig og anta at det i seg selv kanskje avslører redusert egenkapasitet på russisk side. Fortsatt ganske uvirkelig å sitte å se på denne konflikten - blir bare værre og værre. Så sjukt mye liv som går tapt.



Iran er allerede under sanksjoner, og ville nok bli satt under ytterligere sådanne, men det spørs om de ikke burde beholde disse dronene selv, mtp. at det kan være nært forestående angrep fra Israel. Et angrep Vesten og Verden da vil støtte i større grad om Iran involverer seg.

Dette er en utrolig "slippery slope" på veien til en verdenskrig.

Putin skal besøke Teheran neste uke. Håper noen benytte sjansen til å knerte ham.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Windfarmer said:

Her er en artikkel som forklarer hvorfor Putin ikke mobiliserer;

Putin lacks troops in Ukraine but fears mobilization in Russia (kyivindependent.com)

Det er mange enkeltelementer, ett av de er at så lenge målet med denne spesielle militære operasjonen er Donbass, så er der verken politisk, økonomisk eller militært grunnlag for å erklære krig. Putin og Dumaen har jo allerede anerkjent disse republikkene som selvstendig, og å erklære krig mot de blir jo nærmest som å erklære krig mot seg selv. Et annet element er at hvis det blir full mobilisering kan Putin ikke lenger definere hva som er målet med krigen, da må målet utvides til å gjelde hele Ukraina, og det har ikke Russland kapasitet til.

 

Selv om Russland mobiliserte alle sine 144 millioner borgere, inkudert babyer og folk på gamlehjem, så er altså spørsmålet fremdeles: Med hvilket materiell skal de mobiliseres?

Ei heller klarer Russland nå å produsere noe særlig av verdi. Produksjon av biler er ned 97%, og produksjon av tanks og pansrede kjøretøy er ned 100% pga. sanksjoner.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Abigor skrev (18 timer siden):

Det synes ikke jeg. Vi har aldri trengt noen HIMARS. Russland har aldri kriget med Norge, kun frigjort. Det er ikke slik at fordi Russland plutselig angriper Ukraina så må vi bli redde. Norge er ikke Ukraina. Det er enorm forskjell på Norges historie til Russland og Ukrainas historie til Russland.

Vi hadde hatt god nytte av rakettartilleri med lang rekkevidde og god presisjon om det var svenskene vi skulle forsvart oss mot også, hvis det er så vanskelig å forholde seg til at Russland omtales som den mest sannsynlige fienden. Og ut fra argumentasjonen din kunne vi jo like gjerne lagt ned hele Forsvaret unntatt Kystvakten og HV, ettersom vi teknisk sett ikke har hatt "bruk for" noe av det siden 1945 uansett.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
1 hour ago, Hugo_Hardnuts said:

Og ut fra argumentasjonen din kunne vi jo like gjerne lagt ned hele Forsvaret unntatt Kystvakten og HV, ettersom vi teknisk sett ikke har hatt "bruk for" noe av det siden 1945 uansett.

Gjerne det! Og noen vil vel si at det er omtrent det som har skjedd også?

Lenke til kommentar

 

 

 

Kina fortsetter å ruste opp, raskere enn noen andre har rustet opp i menneskehetens historie. Jeg synes det virker som om kineserne allerede ligger langt foran russerne, ikke bare i produksjon, men også i teknologi og doktrine, som de har kopiert av amerikanerne.

Ser heller ikke bort ifra at Russland kan bli nødt til å kjøpe kinesisk utstyr, når denne krigen er over, og at de vil gjøre det med olje, gass og mat- eksport. Kina er verdens største importør av både matkalorier og petro. Og for Russlands del er det omtrent alt de har igjen å spille på, i tillegg til å være atommakt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...