Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Torsdag morgen kommer det også meldinger via det ukrainske nettstedet Supernova+ på Telegram om et ukrainsk gjennombrudd litt vest for byen Vuhledar i Donetsk fylke.

De ukrainske styrkene skal ha krysset Sjajtanka-elven og avansert i retning landsbyen Novodonetskoe.

https://www.nrk.no/urix/meldinger-om-ukrainsk-framrykning-flere-steder-1.16405679

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Russland vet hva Ukrainas krav er. De er ikke villige til å trekke seg ut. Da er det heller ingenting å forhandle om.

Du kan ikke bryte deg inn i huset til naboen, stjele alt han eier, okkupere huset hans, voldta kona hans, og drepe ham, og så grine og sutre når politiet kommer, om at du vil forhandle slik at du kan beholde det du har tatt.

I utgangspunket heilt einig.

Men det er ikkje fullt så enkelt når politiet ikkje kjem for å ordne opp, eller politiet i staden stiller seg opp på utsida og roper ordrer om at okkupanten må gå ut.
Om situasjonen blir slik så er det 3 løysingar:

  • At politiet går inn og med makt fjernar husokkupanten sjølv om han sjølv ikkje vil.
  • At politiet fortsetter å stå passivt på på utsida medan husokkupanten gjer akkurat som han sjølv vil.
  • Eller at politiet startar ei forhandling om at husokkupantne skal overgi seg og kome ut frivillig.

Det beste hadde vært om Ukraina hadde vært militært sterke nok til å knuse og drive tilbake dei russiske inntrengarane på nokre få dagar, men akkurat no så er ikkje Ukraina i ein posisjon til å kreve sin rett ved bruk av makt, i alle fall ikkje på kort sikt. Skal dette utkjempast og avgjerast med militærmakt så vil det ta tid. Det at det tek tid å bruke militærmakt gjer også at krigsskadane blir mykje større.

For Ukrainia er det sjølvsagt ikkje noko alternativ å la russarane herje fritt.

Og den tredje løysinga er å starte med forhandlingar for å på den måten få stoppa krigen raskare. Det er i verken Ukraina eller Russland sin interesse å fortsette å krige i all evigheit.
Sjølv om det sitt langt inne for Ukraina å vike ein einaste centimeter, så er det i realiteten heller inga løysing å skulle fortsette å krige ned til siste mann og til landet er ubebueleg.
Slik ståa er no så er det likevel ikkje livsnødvendig å forhandle, for sjølv om krigen går sakte så går det rette vegen.

Grunnen til at det likevel er viktig at Ukraina har starta med å stille krav til Russland er at det gir Russland eit handlingsrom ved å vite at krigen kan avsluttast ved at dei trekk seg ut av Ukraina utan at dei blir skutt i ryggen, og at ukrainarane følg etter dei heilt til Moskva. På eit eller anna tidspunkt må også Russland tenke på si eiga overleving, og ein lovnad frå Ukraina på at krigen også kan ta slutt før alle russiske soldatar er døde gir rom for at vi kan få ein fredsavtale. Kva vilkår som blir gjeldande kjem heilt ann på krigsstatusen og kva ein kjem fram til gjennom forhandlingane.

 

Om den som braut seg inn i huset for å stjele og voldta må velge mellom å bli i huset og kjempe mot politiet eller å trekke seg ut av huset for å bli skutt, så er det nok få som vil frivillig overgi seg til den sikre død.
Det som politiet gjer i slike situasjonar er at dei brukar forhandlarar der ein overtalar husokkupanten til å kome ut og overgi seg ved å lokke med at han då kan kome frå dette med livet i behold. 
Det betyr ikkje at politiet tilbyr at husokkupanten skal få gå fri heilt utan konsekvensar om han overgir seg, det politiet tilbyr husokkupanten er ei straff som kan aksepterast og ein lovnad om at han skal få lov til å fortsette å leve.

 

Eg tek på ingen måte til orde for at Russland ikkje skal måtte tåle konsekvensane av å ha gått til invasjonskrig, men at Ukraina legg fram eit tilbod om at Russland kan overgi seg utan å måtte tole å miste Moskva er eit viktig fyrste steg.

 

Zelenskyy sin 10 stegs plan er etter min meining i overkant snill mot Russland.
Punikta er grovt sett:

  • At ein får sikra atomkraftverket Zaporizhzhia.
  • At Ukraina får eksportere kornet sitt
  • At det ukrainske energibehovet blir dekt.
  • Frigjering av alle ukrainske krigsfangar og bortførte barn.
  • Gjenopprette dei Ukrainske grensene (inkludert Krim)
  • Russisk tilbaketrekking og stopp i fientlegheitene.
  • At russiske krigskforbrytingar blir straffeforfulgt
  • Miljøsannering inkludert gjenopprette sikkert drikkevatn
  • Hindre utviding av konflikta ved at Ukraina får sikkerheitsgarantiar
  • Og at partane signerer ei fredsavtale som stadfestar at krigen er over.

Eg er kanskje særleg overraska over mangelen på krav om russisk krigsskadeerstatning sjølv om fleire av krava sjølvsagt innebærer ein kostnad for Russland.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Sør-Afrika ga Russland ammunisjon i starten av desember i fjor, ifølge USAs ambassadør i landet.

US ambassador says South Africa gave weapons, ammunition to Russia for Ukraine war
https://www.news24.com/news24/politics/government/breaking-us-ambassador-says-south-africa-gave-weapons-to-russia-for-ukraine-war-20230511

Sitat

The US has accused South Africa of providing ammunition to Russia through a Russian ship that docked at the Simon's Town naval base in Cape Town in December last year. 

US ambassador to South Africa Reuben Brigety said America was convinced that SA, despite the fact that it claims it takes a non-aligned stance on Russia’s invasion of Ukraine, had supplied arms to Vladimir Putin’s army. 

"Among the things we noted was the docking of the cargo ship in the Simon's Town naval base between 6th to 8th December, 2022, which we are confident uploaded weapons and ammunition onto that vessel in Simon's Town as it made its way back to Russia," said the ambassador.

Brigety told journalists that the US government took the matter seriously.

"The arming of the Russians is extremely serious, and we do not consider this issue to be resolved, and we would like SA to [start] practising its non-alignment policy," he said.

Brigety's spirited engagement with the media on Thursday follows his trip back to the US with a delegation of SA officials led by Sydney Mufamadi, who sought to ensure that South Africa did not fall foul of the Africa Growth and Opportunity Act (Agoa).

Sitat

On how accurate the US’s intelligence was that SA supplied ammunition to Russia, Brigety said he would bet his life on it. 

The docking of the ship, Lady R, at the naval base in December caused speculation and concern. At the time, Brigety said he had formally written to Defence Minister Thandi Modise, who had lashed out at the US over its relationship with Africa.

He added that the other concerns raised by US officials with the SA delegations included the country’s participation in military exercises with Russia and China during the anniversary of the invasion of Ukraine. 

"We expressed as well our serious concerns for the timing of the joint naval exercises that SA participated in with Russia and China in SA waters that coincided with the anniversary of the Russian invasion of Ukraine."

 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
57 minutes ago, The Avatar said:

Grunnen til at det likevel er viktig at Ukraina har starta med å stille krav til Russland er at det gir Russland eit handlingsrom ved å vite at krigen kan avsluttast ved at dei trekk seg ut av Ukraina utan at dei blir skutt i ryggen, og at ukrainarane følg etter dei heilt til Moskva.

Det er ikke et mulig utfall av krigen, noe begge sidene vet godt. Den eneste grunnen til at Ukraina klarer seg så godt som de gjør er en kontinuerlig flyt av våpen og ammunisjon fra vestlige land. Den ville stoppe umiddelbart hvis de gikk inn i Russland. Den eneste måten Russland vil forlate de okkuperte områdene er ved at de blir tvunget ut av dem. Det er ønsketenkning å tro at de vil trekke seg tilbake fra noe som helst de har klart å ta til nå bare de får gjøre det uten fare for å bli angrepet. Det er bare å se hvor mange liv de har kastet bort i Bakhmut. Russland er styrt av en barbarisk imperiebygger som kommer til å fortsette å klore seg fast, koste hva det koste vil. Det tjener ingen hensikt å late som noe annet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

 

Ifølge russiske kilder er det nå flere ukrainske motangrep på én gang både nord og sør for Bakhmut.

Disse ukrainerne kjører M2 Bradley men ser i min oppfatning ikke ut til å ha NATO-trening. Det er dermed antagelig kun sonderingsstyrker. De speider. Det er interessant at så mange av dem ser ut til å lykkes.

Det er også foreløpig snakk om små områder, men for russerne å gi fra seg posisjoner de har betalt i dyre dommer for må være ekstra smertefullt. Moralen er nok på vei ned.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (1 time siden):

Grunnen til at det likevel er viktig at Ukraina har starta med å stille krav til Russland er at det gir Russland eit handlingsrom ved å vite at krigen kan avsluttast ved at dei trekk seg ut av Ukraina utan at dei blir skutt i ryggen, og at ukrainarane følg etter dei heilt til Moskva.

Begynner å tro at dette blir eneste mulighet for at Ukraina skal få tilbake barna. I en eller annen form å okkupere russisk land, sparke russerne ut fra Moldova eller annet.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

ANC er korrupt som faen og har alltid vært det. Tipper de personlig har tatt imot store pengesummer fra Putin.

De vanskjøtter også Sør-Afrika som land. Men Sør-Afrikanere flest er så blendet av hat for apartheidregimet og hvite og alt som er vestlig at de lar omtrent ANC gjøre hva de vil.

Jeg er egentlig ikke overrasket. Sør-Afrika er på vei ned dragsuget. Alle jeg kjenner som bodde der har flyttet vekk, til USA, Canada, New Zealand og Norge. Mange av deres svarte venner skulle også gjerne ville flytte, men har ikke tilgang på europeiske pass. På sikt kommer landet til å bli en 'failed state', eller såkalt mislykket stat.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Brother Ursus skrev (1 time siden):

"Today I can confirm that the UK is donating Storm Shadow missiles to Ukraine."
-Minister of Defence, Ben Wallace

3u6jdA5.gif

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Flere reaksjoner på denne oppsiktsvekkende nyheten har nå kommet:

Sør-Afrikas etterhvert diktator-wannabe president Cyril Ramaphosa vil ikke kommentere beskyldningen, men sier at de skal se på saken. Den sørafrikanske opposisjonslederen John Steenhuisen spør presidenten om Sør-Afrika; "is actively arming Russian soldiers who are murdering and maiming innocent people?"

https://apnews.com/article/russia-weapons-arms-south-africa-e89bac38997f240655ddf5d892e44f85

Denne nyheten er ikke liten, og USAs ambassadør er svært selvsikker på at dette stemmer. Det er ikke mange land som har gitt Russland våpen etter de gikk til full invasjon i februar i fjor, så dette er ikke et godt selskap å være i sammen med Iran, Syria og Nord-Korea - spesielt ikke når det er gjort i skjul. Sør-Afrikas regjering har også hele tiden hevdet at de er "nøytrale". Det kan de ikke lengre si at de er nå, dersom dette stemmer. Sør-Afrika er også medlem av ICC, har ratifisert dokumentet som styrer den internasjonale straffedomstolen og er dermed forpliktet til å følge arrestordren og arrestere Putin som er en ettersøkt krigsforbryter. Da ser det svært dårlig ut å samtidig gi ham ammunisjon til å fortsette å kidnappe og drepe ukrainske barn.

Dette er ikke vanskeligere enn at det ikke er tatt en politisk beslutning om å sende våpen i de riktige organer i den sørafrikanske administrasjonen, men at et par generaler sammen med presidenten har "solgt" dette og stukket pengene i egen lomme. 

Endret av Windfarmer
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Eit aporopos til debatten rundt 9. mai-feiringa i Barentsburg:

Sitat

Aldri har det bodd færre i de russiske bosetningene på Svalbard

Rekordmange nordmenn flytter til Longyearbyen og Ny-Ålesund, men tallet på personer som er bosatt i de russiske bosetningene er rekordlavt.

I Barentsburg og Pyramiden er det nå registrert 357 bosatte personer. Det har aldri vært registrert så få bosatte i de russiske bosetningene på Svalbard, skriver Statistisk sentralbyrå.

Samtidig var det registrert 2530 innbyggere i Longyearbyen og Ny-Ålesund.

– Rekordmange 352 personer flyttet til Longyearbyen og Ny-Ålesund andre halvår i 2022 med intensjoner om å bli der et halvt år eller mer, ifølge SSB.

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/aldri-har-det-bodd-faerre-i-de-russiske-bosetningene-pa-svalbard-1.16406845

Brother Ursus skrev (2 timer siden):

 

 

Ifølge russiske kilder er det nå flere ukrainske motangrep på én gang både nord og sør for Bakhmut.

Disse ukrainerne kjører M2 Bradley men ser i min oppfatning ikke ut til å ha NATO-trening. Det er dermed antagelig kun sonderingsstyrker. De speider. Det er interessant at så mange av dem ser ut til å lykkes.

Det er også foreløpig snakk om små områder, men for russerne å gi fra seg posisjoner de har betalt i dyre dommer for må være ekstra smertefullt. Moralen er nok på vei ned.

Eg er litt skuffa over dette, eg trudde det var snakk om større område. Med dette tempoet vil det vel ta nokre månader å omringe Bakhmut.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...