Gå til innhold

Bør du alle som jobber helsetjeneste tar vaksiner?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja! De som har direkte pasientkontakt bør det.

Enkelt og greit fordi som helsefagarbeider (noe jeg også er...) - jobber man ofte med svake, syke personer. Da utsetter man pasientene for en ekstra risiko ved å ikke selv være vaksinert. Vi har allerede et eksempel på at helsearbeidere har smittet pasient, som igjen døde.

Dersom en med direkte pasientkontakt nekter å ta vaksinen; bør denne personen få jobbe med administrative oppgaver uten direkte pasientkontakt - eller i verste fall; permitteres med lønn inntil videre.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (8 minutter siden):

Dersom en med direkte pasientkontakt nekter å ta vaksinen; bør denne personen få jobbe med administrative oppgaver uten direkte pasientkontakt - eller i verste fall; permitteres med lønn inntil videre.

Eller påleggjast ekstra tiltak utover munnbind og hanskar. 

At helsearbeidarar skal påleggjast å gjere alt dei med rimelegheit kan gjere for å beskytte sårbare pasientar burde være like sjølvsagt som at ein bussjåfør må holde seg edru på jobb av omsyn til passasjersikkerheita. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Nei.

Om man begynner å forlange at dem skal være vaksinert mot en sykdom så må man forlange at de skal vaksineres mot alle sykdommer som finnes. Deretter må man stadig utsette dem for vaksiner med bivirkninger.

Det vil være like lett å bare forlange at dem alltid skal ha på seg fullt verneutstyr. Da er man også bedre sikret, da vaksiner aldri fungerer 100%.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig med Milhouse85, The Avatar og Salvesen. 

Jeg har stort sett i min tid i helsevesenet jobbet tett med veldig sårbare pasienter - alt ifra veldig små barn til de eldste. Da synes jeg det er viktig at jeg 1) går foran som en god rollemodell og viser hvor trygt og bra vaksiner virker, og 2) beskytter sårbare, og 3) unngår det type sykefraværet som kan forebygges, i en allerede belastet sektor. Tatt 9 vaksiner til nå i år, har 3 doser igjen. (det er såklart en selvfølge at jeg skal fortsette med god håndhygiene og verneutstyr ved smitte i tillegg til vaksinasjon). 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Har reflektert litt rundt dette og har kommet frem til at ja, jeg mener at helsepersonell burde ta de vaksinene som er nødvendige for å ivareta pasientens sikkerhet. Om de av ulike grunner ikke ønsker det, så skal de bruke munnbind og hansker, og ha ekstra godt fokus på håndhygiene og avstand. Fokus på håndhygiene skal alle helsearbeidere ha, men poenget mitt er at rutinene bør være ekstra skjerpet når man er uvaksinert.

Problemet er at så lenge dette ikke er et påbud med konsekvenser ved brudd, så vil det ikke bli fulgt tilstrekkelig opp. Dette ser jeg på min arbeidsplass i helsevesenet. På min arbeidsplass har uvaksinerte fått pålegg om å bruke hansker og munnbind i situasjoner hvor 1 meters avstand, ikke kan opprettholdes. De uvaksinerte følger ikke disse reglene, og det får ingen konsekvenser. Jeg syns det er innafor at de som ikke ønsker å vaksinere seg, blir omplassert. Der er nok flere grunner til at noen ikke velger å vaksinere seg mot covid-19, men en av grunnene er nok at de mener vi er hysteriske og at covid-19 ikke er noe verre å frykte enn influensa. Men så er også influensa dødelig for sårbare pasientgrupper. 

I min verden står man fritt til å ta egne valg, til og med om det kan ha negative konsekvenser for menneskene rundt seg. Men når det kommer til dette, så syns jeg absolutt at man må føye seg. Dessverre mangler vi allerede mange helsearbeidere i Norge, så å permittere folk uten lønn og si opp de som er uvaksinert, tror jeg ikke kommer til å skje. 

Lenke til kommentar
WeirdFace skrev (1 minutt siden):

det har vel vært tilfeller hvor folk som har vært fullvaksinerte, men som likevel har blitt smittet med for eksempel Delta-varianten eller what ever. Så kan de likevel smitte andre mennesker med denne dritten, selv om de har fått vaksine selv.

Ja det stemmer, men sannsynlegheita for å bli smitta som fullvaksinert er lavate. 

Det er alltid ein risiko for smitte, derfor er vaksine og verneutstyr tiltak for å redusere risikoen ned til eit nivå som er akseptabelt nok. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
WeirdFace skrev (7 minutter siden):

det har vel vært tilfeller hvor folk som har vært fullvaksinerte, men som likevel har blitt smittet med for eksempel Delta-varianten eller what ever. Så kan de likevel smitte andre mennesker med denne dritten, selv om de har fått vaksine selv.

Ja men sannsynligheten er mye mindre. Det er hele poenget. Redusere smitte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (12 minutter siden):

Loven må skrives om sånn at de kan permiteres uten lønn om de nekter å ta vaksine.

men er det lov å gjøre om på spillereglene "etter at kampen har begynt"? :hmm:

altså, det kan sikkert lovfestes et vaksinekrav fra dato xx til ny-ansatte, etter at et lovforslag evt. er vedtatt. Men for folk som allerede er ansatt (og fortsatt nekter vaksine) kan vel da kun enten omplasseres til ikke-pasient relatert arbeid, eller være hjemme med full lønn.

Smittsomme virus/sykdommer er jo ikke noe nytt, så har jo vært all verdens tid til å lovfeste mulighet for tvangsvaksinering på generelt grunnlag for lenge siden, og fått det i arbeidsmiljøloven/tariffavtaler. Men siden dette ikke er blitt gjort, så tviler jeg på om man kan sparke folk fra jobben.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husk på at foreløpig er det ingen Covid19-vaksiner som Legemiddelverket har gitt full godkjenning (kjent som "Markedsføringstillatelse"), de er gitt det som kalles "Betinget godkjenning". Slik godkjenning kan gis når man mangler langtidsdata om effekt og bivirkninger, men man likevel anser at nytten er mye større risikoen.

https://legemiddelverket.no/godkjenning/koronavaksiner/status-pa-koronavaksiner-under-godkjenning

Jeg vil si at forutsetning for at man kan gjøre en vaksine obligatorisk for noen som helst, er at vaksinen har blitt gitt full godkjenning og man har på plass langtidsdata om effekt og bivirkninger. Før dette er på plass, må man rett og slett akseptere at hos noen vil frykt for ikke-kartlagte bivirkninger før til redsel for å ta vaksinen.

Selv om en slik forutsetning er på plass (og jeg tror ikke det er lenge til at det skjer), er jeg skeptisk til obligatorisk vaksinering. For meg blir det et symptom på manglende tillit og/eller manglende kunnskap - og da er det kanskje bygging av tillit og kunnskap det må gjøres noe med?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (2 minutter siden):

et av forslagene her inne er permitert/sendt hjem uten lønn, blir vel i praksis det samme?

hva er evt. ditt ris bak speilet hvis noen nekter vaksine?

Ok, jeg reformulerer. Jeg har ikke sagt at de skal få sparken. Men jeg er enig at de bør omplasseres uten kontakt med medmennesker. For å unngå unødig smitte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...