Gå til innhold

Hastetiltak mot korona kommer flere uker for sent fordi vi ikke prioriterer vitenskap


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tiltak mot korona- kommer for sent fordi helsemyndighetene er for dårlige på risikostyring, føre-var tenkning og beredskap.

 

Når konsekvensene eventuelt er store, men forskningsresultater ennå ikke finnes fordi situasjonen er ny, så velger helsemyndighetene å ikke anbefale tiltak istedenfor å være føre-var. Dette selv om den potensielle oppsiden for et tiltak er stor og nedsiden er marginal / fraværende. Derfor var helsemyndighetene bl.a meget trege med å anbefale munnbind. Vår tilnærming overfor munnbind hadde lenge større likheter med synspunktene formidlet av Donald Trump og Brasils president enn andre lands helsemyndigheter. Kun den siste tiden er det anbefalt i Norge, mens det har vært anbefalt som et tiltak mot smitte via luft, i andre land i lang tid.
 

En møter ikke en ny ukjent trussel med potensielt meget store konsekvenser med å håpe på det beste og vente på bevis som kommer langt frem i tid. Dessverre har helsemyndighetene valgt samme strategi som klimafornektere og de som ønsker å bygge ut uberørt natur. De ser ikke (eller vil ikke se) problemet og tiltakene før katastrofen beviselig har inntruffet.  Når noe har potensielt meget store konsekvenser som er vanskelige å reversere, må en være føre-var. Det være seg overfor koronaviruset, tap av naturmangfold og klima.


Med litt føre-var tenkning og kjappere tiltak, så kunne koronaviruset være håndtert med mindre sykdom, mindre samfunnsøkonomiske konsekvenser og mindre behov for kraftig nedstengning. 
 

Dette er et virus som må slås ned i internt i landet med sterke konsekvente tiltak med en gang det blusser litt opp og så må reiser begrenses kraftig for å hindre spredning av virus. Å «lukke ned samfunnet» samtidig som f.eks. skoler og barnehager er åpne med få smittebegrensende tiltak og tusenvis ankommer landet med fly fra høyrisikoland hver uke er meningsløs seigpining som vi alle taper på.

Endret av TorHansen
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Myndighetene er for svake i all beredskap, fra pandemi til mat og generell samfunnsberedskap, elektrisitet, og nødnett, vannforsyning, er vel enklest å konkludere, i alt.

Munnbind blir nevnt her, det som er den virkelige grunnen at de ikke ble anbefalt var enkelt.

De fantes ikke, det var ikke nok til helsepersonell engang.

I Finland har myndighetene nå innrømmet det.

"Just in time" og internasjonal handel er gjennomgående i norsk beredskap, vi har penger og det er bare å bestille, uten å tenke på at når pandemi startet i Kina, som vel produserer 97 % av smittevermutstyr (og medisiner generelt) det ble full stopp når Kina selv brukte det de produserte, og hele verden ville ha i tillegg.

Det samme ser vi i maten, en stund hadde Norge tre ukers forsyning av matkorn, Bollestad nekter å ha beredskapslagre, kornlagre, i godt selskap av alle partier.

Strømforsyning, alt skal elektrisiferes, som førøvrig er dumt, antakelig vil den dummeste hackeren kunne stoppe det hele, uten å snakke om et fiendtlig stat..

(Og ja jeg er en av disse klimafornektere, og jeg ser bare hysteriske tiltak som ikke vil ha noe betydning. For alle disse tiltak går inn for å ødelegge naturens kontroll av CO2 regulering, havet, jordsmonn og vegetasjon er det som balanserer, langskipet til Erna har ingen betydning i det hele tatt.

Regjeringen karakteriserer CO2 som forurensning og søppel. Det er den jo ikke, så det trengs rask undervisning i naturfag, aller først i fotosyntese og karbonkretsløp.)

Ellers er jeg helt enig med forfatteren her.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig, men det hjelper også med litt gammeldags bondevett. Den andre smittebølgen kommer etter omfattende karanteneunntak for utenlandsk arbeidskraft. Allerede 30/3 gir regjeringen de første unntakene. Trenger ikke all verdens analysekapasitet for å forstå at dette ikke går bra når Europa blir rød og praktisk talt all smitte i Norge er borte. Først sent i desember får FHI og Helsedirektoratet i oppgave å finne tiltak på importsmitte!

Den samme sendrektigheten er utvist overfor den nye virusvarianten fra Storbritannia. Vi har ikke kontroll på grensene. Det er fattige land som har klart seg bra med å ha kontroll/karantene ved grensene, men det bryter jo med alt EUS-avtalen står for.

Endret av Lars Gunnar
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er som regel et smått sjarerende, av og til muntert, karatertrekk ved reaktører, uavhengig av grunnleggende kompetanse, så skriver de som er de "allvitere"! "Har noen et embede til denne redaktøren!"
Noen ganger er det ikke sjarmerende - men skremmende; som her!
Med de laveste smitte- og dødsfallene i verden, må det ikke få herske tvil om at regjeringen har gjort mye rett. Bare hos våre nærmeste naboer, Sverige og Danmark, "dør de som fluer"!
Til resten av dere "bedrevitere"! Hvor godt preppet var dere på privaten, når dere hastet avgårde for å hamstre dopapir sist mars?
Mvh

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Ja da er vi i gang med nye altomfattende tiltak og "anbefalinger", samtidig som det lekker inn med virus fra alle kanter.

Det lander et ti-talls flyvninger med tusenvis av passasjerer fra rundt i midtøsten, Afrika, og diverse steder i Europa hver dag. Nå, ett år etter det hele startet har man oppdaget at det kanskje er en ide og teste disse, og kanskje er det en god ide å sjekke om de faktisk blander seg med andre i inkubasjonsperioden. For man kan faktisk frakte med seg viruset i kroppen, uten at det slår ut på testing rett etter ankomst, men også på gjenstander man medbringer seg.

Hallo folkens, viruset oppstår ikke i Norge av seg selv, det fraktes inn over grensene.

Slutt å dull med folk og still krav, og sjekk om de følges.

Det er neppe allverdens sympati for arbeidsinnvandrere eller andre ankommende som føler seg "krenket" over å må i karantene og bli testet.

Her stenger vi ned og sitter hjemme på månedvis. Vi må faktisk begynne å rette inn skytset litt mer mot blinken for ikke å si skiva. Og det er de INDIVIDENE som bringer viruset inn til landet som er blinken her.

Ankommer du landet, må du faktisk finne deg i å få privatlivet ditt "innvadert", med strenge krav til bevegelsesfrihet for en kort periode. Det er en liten pris å betale, fremfor å kreve at et helt land skal stenge ned. Det er ikke noen menneskerett å spre virus.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Det har vært nedslående å følge hvor dårlig regjeringen har håndtert den «britiske» mutasjonen. Man må nesten håpe at noen hos FHI lenge har forstått hva for en «game changer» denne ville kunne bli for den norske koronahåndteringen, men det kom aldri tiltak som ga grunn til å tro at vi med disse ville klare å holde mutasjonen ute.

Og nå har den altså vært i landet i flere uker. Med bedre testkapasitet (i Danmark hurtigscreenes alle prøver tatt ved offentlige teststasjoner for B.1.1.7), ville vi kanskje ha klart å slå ned utbruddet, men trolig er mutasjonen allerede godt etablert i landet, og resultatet blir at vi må sette inn enda strengere tiltak for å holde smittenivået under kontroll.

Situasjonen illustrerer imidlertid en større problemstilling: Vi vil aldri klare å holde mutasjonene ute så lenge yrkespendlingen og annen reisevirksomhet over landegrensen fortsetter på dagens nivå, og med dagens porøse karantene- og testregime. Det er forståelig at regjeringen ønsker å ivareta hensynet til distriktsnæringer som verftsindustri, oppdrett og fiskeforedling, men med den nåværende linjen, er endepunktet for pandemien langt ute av syne.

Regjeringen synes nå å feste all sin lit til vaksinasjonsprogrammer, men mutanter som trolig langt på vei er resistente mot eksisterende vaksiner er allerede påvist, og selv om flere vaksiner skal kunne omprogrammeres, vil dette kreve nye måneder til utvikling, produksjon og testing.

Så hva bør vi gjøre? Jeg mener regjeringen må krype til korset og erkjenne at det har vært et feilgrep å tro at man kan ha åpne grenser under en pandemi som den vi står overfor nå. Alle grensepasseringer må underlegges et strengt test- og karanteneregime, og så får vi finne måter å støtte næringer med bemanningsutfordringer. Yrkespendlere kan mot bedre betaling overtales til en periode med større bofasthet, og det er mange hundre tusen nordmenn som per nå står utenfor arbeidslivet, kanskje noen av disse bør få en ny sjanse. Samtidig kan vi begynne å planlegge for neste pandemi. Dette arbeidet må løftes opp på EU-nivået, og strategien må være steng ute og eliminer. Og vitenskapen? Det mest presserende etter mitt syn er å få tilvirket en samfunnsøkonomisk utredning som sammenligner de menneskelige og samfunnsøkonomiske kostnadene forbundet med årelange tiltak, sammenlignet med de vi hadde stått overfor om vi hadde gått inn for å stenge ute og eliminere viruset allerede i fjor vinter.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Man må følge opp ankomster fra utlandet bedre. Alle må testes både ved ankomst, og etter median av inkubasjonsperiode er gjennomført, i pålagt karantene. Sekvensering bør prioriteres annerledes, samt at sekvenseringskapasiteten må opp. Ta i bruk privat labkapasitet der den finnes. Sekvensering av ankomster, samt i miljøer der man erfaringsmessig vet at smitteutbruddene vokser bør prioriteres.

En kommer likevel ikke unna prinsippet med at EN person kan ødelegge for mange her, derfor må det bli et mye strengere for individer som sprer smitte videre. Vi snakker ikke bøter og fengsel, men myndighetene må få anledning til å pålegge opphold på egnet karantenefasilitet, med faktisk myndighet til å berøve folk friheten i den perioden de er smittsom.

Lenke til kommentar

Siden smitten har en nedadgående tendens både for hele landet, Oslo og Viken, er det lite trolig at den mere smittsomme britiske varianten kan være så veldig utbredt. Om den hadde vært det og kom så tidlig som det sies her, burde smittetallene ha økt betydelig. Så vidt jeg se er det nå kun 14 kommuner i landet med økende smitte.

Grunnen til at de allerede relativt strenge tiltakene rundt Oslofjorden nå strammes til er for at befokningen skal holdes i ro en ukes tid, så man får sett nærmere på prøvene og selvsagt få bremset potensielle utbrudd. Det kan tenkes at noen av bydelene i Oslo med økt smitte har fått det pga den britiske varianten.

Våre ganske strenge karanteneregler har nok vært avveid mot behovet for både nødvendig utenlandsk arbeidskraft og behovet for noe reisevirksomhet. Vi har tross alt en av Europas laveste smittetall. Sverige skal nå som en test sjekke 10% av sine positive prøver for å se hvor mye de har av den britiske mutasjonen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nå har vi hatt juleferie, så kommer vinter, påske, pinse, 17. Mai, sommer,  høst, osv.

Hver gang vi har hatt fri og reist rundt kommer en oppblomstring etterpå.

Slik har vi hatt det snart et år nå og burde kjenne mønstret igjen.

Fortsetter det slik slår vi smitten ned, bare for å slippe den løs hver gang noen skal ha reiseferie.

Å sånn går no dagan, til alle har blitt vaksinert eller blitt syke, eller eventuelt en mutasjon gjør at vi må vente på enda en ny vaksine.

Slik går tiden fra oss, så dette kan vi få holde på med en god stund...

Det vi holder på med ligner mest selvbedrag.

Hvem er vinneren(?), legemiddelindustrien, og viruset m.mutasjoner, selvfølgelig.

 

Endret av KjeRogJør
Lenke til kommentar

Eg trur det har mest med lobbyvirksomhet å gjøre. Regjeringen må sjekke først med sine bakmenn om det er OK å komme med tiltak, før de innfører noe.
Karantene-hotel er et godt eksempel. Polakker som budde 15stk med delt bad/kjøkken slap den, mens de som leide leiligheit/hus måtte bo på hotellet.
Nå ser vi same skitten med skiVM. Folk fra heile Europa++ skal få komme te Norge. Samfunnet får være stengt i noen uker ekstra, eit par ekstra kjem te å daue, men skiVM må vi ha, det er det viktigste! Her er det viktig å bemerke, at FHI/eksperter frarådet å ha den i Noreg.

Regjeringen får vite at dagens ordning med grensekontroll fungerer ikkje. Ekstremt mange utlendinger blir tatt med falske covid tester. Mange tester ikkje seg på grensen, så er det 0 oppfølging i kommune. Så kva gjør regjeringen med det? Nada. SJOKERANDE! 
Innfør obligatorisk testing ved grensen for alle - problemet er løst. Sette inn de arbeidsledige til å utføre sjekk om folk overholder isolasjon/karantene - boom - covid er borte! Men det passer vel dårlig til NHO, de rikaste må ha billig arbeidskraft, for å pumpe meir penger til offshore. 

Eg liker ikkje å kritisere regjeringen, men de som sitter med makta nå mister mer og mer av min respekt. Se på Høie, som drar på hytta rett før alle andre blir frarådet. Bra at han står frem som et godt eksempel! 
Eller ho skuleansvarlig i Oslo - eg fatter ikkje at ho får lov til å drive med det sirkuset. Sprenger budsjettet på fleire sjefer på million lønninger, øker lønn til fleire uten grunn, mens lærere må gå ned i kjøpekraften.

Nei, Noreg er ikkje det same som for 20 år siden. Nå er det alt for mye venne-korrupsjon og lobby virksomheit som styrer politikken og samfunnet ellers. Klasseskille øker. De i bunnen må ta støtten, for at de rike skal bli enda rikere. Trist!

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Steinar A. Klock skrev (16 timer siden):

Det er som regel et smått sjarerende, av og til muntert, karatertrekk ved reaktører, uavhengig av grunnleggende kompetanse, så skriver de som er de "allvitere"! "Har noen et embede til denne redaktøren!"
Noen ganger er det ikke sjarmerende - men skremmende; som her!
Med de laveste smitte- og dødsfallene i verden, må det ikke få herske tvil om at regjeringen har gjort mye rett. Bare hos våre nærmeste naboer, Sverige og Danmark, "dør de som fluer"!
Til resten av dere "bedrevitere"! Hvor godt preppet var dere på privaten, når dere hastet avgårde for å hamstre dopapir sist mars?
Mvh

Hvis man skiller mellom hva bare myndighetene kan gjøre og hva hver og en av oss har mulighet til å bidra med, så blir bildet mye enklere.

Myndighetene har ikke valgt å stoppe innførsel av smitte.  Unntak fra karantene, ingen oppfølging og kontroll med at karantene overholdes har vært kritisert siden tidlig høst. Kommunene måtte ta støyten for smitteutbrudd fra billig arbeidskraft.  Grensekontroll har begrensett seg til grensen mot Sverige, men kun for fastboende på begge sider. På grunn av handel. Samtig har det vært fri innreise med internasjonale flygninger, helt uten test eller kontroll av karantene. Mutasjonen ble oppdaget i befolkningen, ikke stoppet ved innreise. Manglende kontroll med reisende via Gardermoen har vært et problem for Oslo siden sist sommer. Falske tester ved innreise har vært vel kjent, og ingen ting ble gjort før Stortinget tok saken.

At smitten er lav i Norge er i all hovedsak befolkningen og dyktige mennesker i kommunehelsejenestene sin forjeneste. Sentrale myndigheter har haltet etter. Her er det kun Helsedirektoratet man kan ha tillit til, og det profesjonelle miljøet på Ullevål sykehus. Deres situasjonsforståelse og påtrykk var avgjørende for at nedstengningen i mars kom i tide. Som kjent skal Solbergregjeringen legge ned  dette sykehuset og fragmentere landets mest erfarne og effektive krisemedisinske fagmiljø. Det er en kampsak!

Endret av NERVI
  • Liker 2
Lenke til kommentar
unicorndeath skrev (11 timer siden):

Hvorfor renner folk ned polet for tiden ?

 

Statistisk sett så har 10% av befolkningen rusproblemer, i større eller mindre grad. Helgedrikkingen er en mildere form for alkoholisme, når man føler at man "må" konsumere øl, vin og/eller sprit hver helg.

Endret av Hanhijnn
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Svare NERVI

Ingen - i hele verden, hadde tilstrekkelig beredskap, når det viste seg at pandemien ble et faktum. Når det er sagt og det viser seg at Norge klarer seg blant de beste - i hele verden, så skyldes det ledelsen av landet, samt kollektiv innsatts og ditto oppslutning og lojalitet fra et overveiende flertall av befolkningen! Verre er det ikke!

Mvh

Endret av Steinar A. Klock
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...