Gå til innhold

Droneregler - Hvordan skal reglene tolkes mhp. legacy droner?


Anterialis

Anbefalte innlegg

Hei!

Gi meg gjerne beskjed om det allerede finnes en slik tråd. Jeg har ikke klart å finne den.

Intensjonen med tråden er å samle spørsmål og svar droneflygere måtte ha om nytt regelsett (EU-regler). Jeg tenker å oppdatere førstetråden med de spørsmål/svar som måtte komme, samt relevante linker.

Først et spørsmål fra meg:

Pr. i dag (eller 1.1.21 avhengig av kildene du leser) inntrer nye regler for droneflygning. Jeg har forsøkt å sette meg inn i regelsettet og hva som er nødvendig å sette seg inn i, men jeg finner det hele noe komplisert og uoversiktlig. Bl.a. skriver Luftfartstilsynet at man skal gå inn på flydrone.no for å registrere dronen sin fra 31/12, men går man til nevnte side finnes det ingen registreringsverktøy... 

Er det noen som har satt seg godt inn i saken og startet prosessen? 

I mitt tilfelle har jeg en DJI Mavic 2 Pro drone som iflg. brukermanualen veier 907 g. Jeg forstår på "åpen klasse" at Legacy-droner (alle droner som er produsert før d.d. og som derfor ikke er C-merket) vil havne i A3, med mulighet for flyvning i A1 i en overgangsperiode (til 2023?). Videre står det at man må ha registrert dronen og tatt nettkurs og bestått netteksamen før man kan fly. Mitt neste spørsmål blir da; hvor finner jeg registreringsløsningen, nettkurset og netteksamen? Dersom regelsettet trer i kraft fra i dag (eller imorgen), tar jeg for gitt at registreringsløsningen, kurset og eksamenen har vært tilgjengelig noen uker/måneder slik at man har fått tid til å gjennomføre dette før reglene trer i kraft??

 

Opplys meg gjerne, forhåpentligvis er det bare jeg som ikke har klart å finne den riktige nettsiden 😃

 

Aktuelle linker:

Luftfartstilsynets samlesider om nye droneregler, her

Kurset tas her
Iflg. Luftfartstilsynet skal man registrere dronen på www.flydrone.no, men denne siden går bare tilbake til luftfartstilsynet.no pr. 31/12.

Endret av Anterialis
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå har jeg tatt nettkurset og eksamen, litt info for de nysgjerrige:

Nettkurset synes jeg var meget bra laget. God og relevant informasjon, og selv erfarne vil nok lære noe. Tidsbruk, en drøy times tid. Basert på video/forelesninger, også noen spørsmål som må besvares. 

Eksamen bestod av 40 spørsmål. Som eksamener flest var det stort sett "sunn fornuft"-spørsmål, men også noen rare/mindre relevante spørsmål som i alle fall jeg aldri tidligere har hørt om (e.g. kjennskap til forskrifter rundt bruk av IR-sensorer ved "søk og redning"-hendelser. Jeg vil tror de aller fleste består eksamen med god margin om man går igjennom nettkurset og har flydd litt drone fra før. 

Lenke til kommentar

Dersom du skal være med i OPEN CLAS, A1-A2-A3 har LT en fin veileder her, for de som skal fly VLOS u. 120M, dronevekt under 25 kg.

Klikk på Interaktiv veileder:

https://luftfartstilsynet.no/droner/nytt-eu-regelverk/interaktiv-veileder/

 

Har noen funnet ut av hva de forskjellige klassene koster per år? 180 kr/år synes kun å dekke omkostninger for at man er registrert.

Foreløpig kan man fly etter de "gamle" regalene og RO kategori, i en overgangsfase frem til 31.12.21

Lenke til kommentar

180 kroner per år er jo en helt grei pris, spesielt når forsikring ligger godt over 1000 kr. Men ser at feks droneklubben.no har forsikring for 560kr/året der 360kr er medlemskap og 220kr forsikring.

 

Er det noen som har satt seg inn i hvilke droner som eventuelt blir utdaterte pga regelverket? Hørte det kom til å være noen som ble ulovlige etter hvert? Jeg har en Mavic Air 2.

Endret av -Silver-
Lenke til kommentar
-Silver- skrev (15 timer siden):

180 kroner per år er jo en helt grei pris, spesielt når forsikring ligger godt over 1000 kr. Men ser at feks droneklubben.no har forsikring for 560kr/året der 360kr er medlemskap og 220kr forsikring.

 

Er det noen som har satt seg inn i hvilke droner som eventuelt blir utdaterte pga regelverket? Hørte det kom til å være noen som ble ulovlige etter hvert? Jeg har en Mavic Air 2.

Meg bekjent er det over tid ingen som blir udaterte droner. Hvilken kategori du havner i, alt ut i fra hva du ønsker å gjøre/hvilken operasjoner du ønsker å utført avgjør om du kan bruke en ikke CE-merket drone i fremtiden. 

De droner som etter visse datoer 1.1.22, 1.1.23 som jeg har lest og forstått det, de får mindre og mindre bruksområde. Dette er etter den såkalte Legacy standarden. LFT skriver i dag følgende: 

 

Noen «legacy» droner (droner som var på markedet før juli 2022) vil være mulig å bruke videre i «åpen kategori», men de har da strenge restriksjoner på vekt og sikkerhetsavstander.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...